16/8/11

ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΑΦΓΑΝΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ Στην παγίδα των Ταλιμπάν

Η αμερικανική στρατηγική δεν θα αλλάξει στο Αφγανικό, διαβεβαιώνει η Ου-άσιγκτον, μετά την κατάρριψη του μεταγωγικού ελικοπτέρου Σινούκ από τους Ταλιμπάν, στην επαρχία Ουαρντάκ, νοτίως της Καμπούλ.
Ο στρατηγός Πετρέου, που σύντομα θα γίνει αρχηγός της CIA, δύσκολα μπορεί να εξηγήσει τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν. Ούτε αυτός θα φύγει νικητής από την Καμπούλ.

Ο στρατηγός Πετρέου, που σύντομα θα γίνει αρχηγός της CIA, δύσκολα μπορεί να εξηγήσει τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν. Ούτε αυτός θα φύγει νικητής από την Καμπούλ. Ηταν το πλέον πολύνεκρο δυστύχημα για τον αμερικανικό στρατό (συνολικά 30 στρατιωτικοί εκ των οποίων 19 κομάντος της ομάδας ελίτ, των SEALS, που εξόντωσε τον Οσάμα μπιν Λάντεν). Είναι από τις σπάνιες φορές που το Πεντάγωνο λέει αλήθεια για τη δεκαετή πλέον, αποτυχημένη αφγανική εκστρατεία.

Οι Αμερικανοί, και να ήθελαν, δεν μπορούν να αλλάξουν πολιτική, καθώς είναι εγκλωβισμένοι στην οικονομική κρίση, που κάνει ακόμη πιο έντονη την ανάγκη να εγκαταλείψει το Αφγανιστάν το μεγαλύτερο μέρος του στρατού τους, λόγω του τεράστιου κόστους που πλέον δεν μπορεί να υποστηριχτεί. Είναι και οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές του 2012, που κάνουν τον Ομπάμα να θέλει να γυρίσουν πίσω όρθια κι όχι σε φέρετρα τα παιδιά των ψηφοφόρων του, είναι κι οι δημοσκοπήσεις που σταθερά αναφέρουν το Αφγανικό ως τον πλέον αντιδημοφιλή πόλεμο, άρα, τα πράγματα οδηγούνται σε μονόδρομο.

Οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να αποχωρήσουν και οι Ταλιμπάν ετοιμάζονται να γεμίσουν -έστω κι αν αυτό αργήσει- το κενό εξουσίας. Ο χρόνος είναι μαζί τους και τον διαθέτουν άφθονο και με το μέρος τους. Οι Ταλιμπάν είναι ντόπιοι, γεννήθηκαν στο Αφγανιστάν, ή στα προσφυγικά στρατόπεδα του Πακιστάν, ζούσαν, ζουν και θα ζουν εκεί. Οι Αμερικανοί, αργά ή γρήγορα, θα επιστρέψουν πίσω στην πατρίδα τους. Ο Ομπάμα δεσμεύτηκε να αρχίσει άμεσα η αποχώρηση και να ολοκληρωθεί μέχρι το 2014. Και πάνω που άρχιζε η αποχώρηση και η μεταβίβαση εξουσίας στους αφγανούς συνεργάτες τους, ήρθε το χτύπημα κατά του Σινούκ. Το χτύπημα αυτό δεν ήταν μια τυχαία επιτυχία.

Αυτό που προκύπτει από όσα διέρρευσαν, είναι πως ήταν μια πολύ καλά σχεδιασμένη επιχείρηση, πολύ πιο σύνθετη από όσο φαίνεται αρχικά. Οι αντάρτες, πιθανότατα της οργάνωσης του πολέμαρχου Χακανί, διέρρευσαν μέσα από δικούς τους έμπιστους -δήθεν πληροφοριοδότες- στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ότι στη συγκεκριμμένη κοιλάδα, στο Ουαρντάκ, θα συγκαλείτο σημαντική συνάντηση στρατιωτικών διοικητών των Ταλιμπάν. Αμέσως, απογειώθηκε το Σινούκ, γεμάτο με τους υπερ-φονιάδες SEALS που θα εξουδετέρωναν τους στρατιωτικούς ηγέτες των ανταρτών. Οι Ταλιμπάν πέτυχαν να παρασύρουν το βαρύ μεταφορικό ελικόπτερο στην παγίδα, περίμεναν κι από τις δύο πλευρές της στενής κοιλάδας και ήταν οπλισμένοι με έναν νέο πύραυλο εδάφους αέρος, τον IRAM, που θα χρησιμοποιούσαν πρώτη φορά. Το ελικόπτερο και οι επιβάτες του ήταν καταδικασμένοι πριν καν πατήσουν οι αντάρτες τη σκανδάλη του νέου όλπου, που ήρθε στο Αφγανιστάν έπειτα από ευδόκιμη υπηρεσία στο ιρακινό αντάρτικο.

Ομως δεν ήταν μόνο το πολύνεκρο και ψυχολογικά βαρύ χτύπημα κατά του ελικοπτέρου που κάνει τους αμερικανούς επιτελείς σκεπτικούς για το αύριο. Με το που άρχισε πριν ένα μήνα η σταδιακή αμερικανική αποχώρηση, πραγματοποιήθηκαν μαζεμένες μερικές πολύ σημαντικές επιχειρήσεις από τους Ταλιμπάν, που έδειξαν ότι ελλείψει των Αμερικανών, θα παρελάσουν μέχρι την Καμπούλ φορώντας τα καλά τους. Μέσα σε δυο μήνες, οι αντάρτες δολοφόνησαν τον πανίσχυρο αδελφό του Καρζάι, γνωστό πράκτορα της CIA και μεγαλέμπορο ναρκωτικών, δολοφόνησαν τον μυστικοσύμβουλο του Καρζάι για θέματα φυλών, χτύπησαν το ξενοδοχείο «Ιντερκοντινένταλ» στην Καμπούλ, δολοφόνησαν τον δήμαρχο της Κανταχάρ, Γκουλάμ Χαμιντί, και στη συνέχεια ήρθε και η κατάρριψη του Σινούκ. Οι Ταλιμπάν δείχνουν σε όλους ποιος θα κάνει κουμάντο στην περιοχή στην μετα-Καρζάι εποχή, κάνουν επίδειξη δύναμης και περιμένουν.

* Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ό,τι η πολιτική της δεν πρόκειται να αλλάξει. Αυτό πρέπει να είναι ό,τι πιο ανησυχητικό έχει ακούσει ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, που μάλλον θα πρέπει να κλείσει εισιτήριο χωρίς επιστροφή για την Αμερική. Αν δεν βρει θέση σε αεροσκάφος της γραμμής, ας πάρει ένα Σινούκ.
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=14/08/2011&id=301614

1 σχόλιο:

  1. Με άλλα λόγια, η εκστρατεία στο Αφγανιστάν μαζί με όλες τις απώλειες και ζημιές που προκάλεσε, αποδείχτηκε μια τρύπα στο νερό.
    Και οι Ταλιμπάν πάνε τώρα να πιάσουνε πάλι τα πόστα!!
    Συγχαρητήρια. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.