31/8/11

«Εκτός ελέγχου» το χρέος

Έκθεση του Γραφείου παρακολούθησης του κρατικού προϋπολογισμού της Βουλής
Εκτός ελέγχου κινείται η δυναμική του δημόσιου χρέους, όπως διαπιστώνει έκθεση του γραφείου παρακολούθησης εκτέλεσης του κρατικού Προϋπολογισμού, που στεγάζεται στη Βουλή για τις δημοσιονομικές εξελίξεις στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2011.
Σύμφωνα με την έκθεση της νεοσύστασης υπηρεσίας που απευθύνεται στους βουλευτές, η αύξηση του πρωτογενούς ελλείμματος, σε συνδυασμό με την περαιτέρω πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, ενισχύουν σημαντικά τη δυναμική του χρέους, αντισταθμίζοντας τα οφέλη από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου και απομακρύνουν το ενδεχόμενο σταθεροποίησης του.

Παράλληλα, η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη απαρέγκλιτης και έγκαιρης εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, καθώς όπως επισημαίνεται, μόνο έτσι μπορούν «να περιοριστούν σημαντικά, αλλά όχι και να εξαλειφθούν πλήρως οι αποκλίσεις από τον ετήσιο διορθωμένο στόχο του ελλείμματος».
Στο πλαίσιο αυτό ζητείται η ενίσχυση των προσπαθειών για δημοσιονομική προσαρμογή, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά και μείωσης των πρωτογενών δαπανών.
Γίνεται επίσης λόγος για ανεπάρκεια στη δημοσιονομική διαχείριση της χώρας. Οπως παρατηρεί η έκθεση, «είναι φανερό ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι μόνο το ύψος του δημοσίου χρέους, αλλά η αδυναμία εξυγίανσης της τρέχουσας δημοσιονομικής διαχείρισης, καθώς παρά τη γιγαντιαία προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή, δεν έχει ακόμα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, αντίθετα διευρύνεται το πρωτογενές έλλειμμα».
Η έκθεση δόθηκε στους βουλευτές ταυτόχρονα με την ενημέρωση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη. Ο κ. Σαχινίδης απέδωσε την απόκλιση των στόχων στη μεγαλύτερη από τις προβλέψεις ύφεση και στις αυξημένες επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΟΑΕΔ.
Εξέφρασε ωστόσο την εκτίμηση ότι η εφαρμογή των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος θα αντισταθμίσει τις αποκλίσεις που εμφανίζονται στον κρατικό προϋπολογισμό.
Ταυτόχρονα, εν όψει της συζήτησης για το νέο φορολογικό σύστημα κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης «να αφήσουν τις προκαταλήψεις». επαναλαμβάνοντας την πρόσκληση του υπουργού Οικονομίας Ευάγγελου Βενιζέλου να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις.
Για πλήρη εκτροχιασμό του προϋπολογισμού, έκανε λόγο εκ μέρους της ΝΔ, ο Θ. Καράογλου, παρατηρώντας ότι η κυβερνητική τεχνητή αισιοδοξία κατέρρευσε, ενώ χαρακτήρισε ανέφικτο τον αναθεωρημένο στόχο για τα έσοδα.
«Η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού το τελευταίο επτάμηνο απέδειξε ότι η συνταγή της κυβέρνησης απέτυχε πλήρως σε όλους τους στόχους και ιδιαίτερα στη βασική φιλοδοξία της να οδηγήσει τη χώρα έξω από την ύφεση», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος.
«Η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει ούτε αυτά που σχεδιάζει. Υπάρχει ο κίνδυνος να μείνουμε μόνοι μας», παρατήρησε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Μ. Βορίδης.
Για «απόλυτα γενικευμένη αποτυχία κυβέρνησης-τρόικας και αστικού πολιτικού κατεστημένου», μίλησε με τη σειρά του βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης.
Αναποτελεσματικές και προεκλογικά και μετεκλογικά χαρακτήρισε τις πολιτικές της κυβέρνησης ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Λεβέντης .
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Νατυτεμπορική

4 σχόλια:

  1. Δηλαδή μετά το "Τσοβόλα δώστα όλα" του πατέρα, περιμένουμε ο γιός να φωνάξει από την ΔΕΘ, "Βενιζέλε, πάρτα όλα";;;
    Η αποκαθήλωση της "ιστορίας" του κινήματος, ή η ιστορία της "αποκαθήλωσής" του;;;
    Παύλος Γ. Φωτίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και τί θέλουν τώρα, νέα μέτρα γιατί δεν απόδοσαν τα παλαιά; Που και να είχαν εφαρμοσθεί εκεί το μπάχαλο της ατυχίας. Απέτυχαν που δεν τα εφάρμοσαν τί θα γινόταν άμα τη εφαρμογή των;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θάλασσα, πικροθάλασσα, και πικροκυματούσα...Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ θα σου πρότεινα Ελίνα μου ένα άλλο άσμα να το τραγουδήσουμε σαν χορωδία :
    Να τους παίρνανε τα σύννεφα οι άνεμοι τα κύματα
    θα ήθελα να πω και ο έξω από εδώ αλλά δεν κολλάει σαν στιχάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.