31/8/11

«Δώστε κι εσείς πίσω τα ακίνητα των οθωμανικών ιδρυμάτων» Ο Νταβούτογλου ζητάει ανταπόδοση για την επιστροφή των ελληνικών περιουσιών

Στην υπόθεση των ακινήτων που - αν υλοποιηθεί η σχετική απόφαση - επιστρέφονται στις μη μουσουλμανικές μειονότητες οι οποίες βρίσκονται στην Τουρκία, παρενέβη με δήλωσή του ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Οπως γράφει η εφημερίδα «Βατάν», ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είπε μεν ότι η επιστροφή των ακινήτων των ευαγών ιδρυμάτων είναι ιστορικό βήμα που δεν αποτελεί «χειρονομία καλής θέλησης προς τις μειονότητες» αλλά επιστροφή του δικαίου στους πολίτες μας, προχώρησε όμως ένα βήμα πιο κάτω εγείροντας, εμμέσως, θέμα αμοιβαιότητας:
«Ελπίζουμε πως αυτά τα σημαντικά βήματα θα αποτελέσουν παράδειγμα και για τις άλλες χώρες. Θα αποτελούσε ωραίο παράδειγμα η επιστροφή των ακινήτων των ευαγών ιδρυμάτων που πέρασαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ειδικότερα στα Βαλκάνια με πρώτη την Ελλάδα, στους εκεί ομογενείς μας που είναι υπήκοοί τους», είπε.
«θα βγουμε ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟι». Μια ακόμα ενδιαφέρουσα πτυχή της υπόθεσης αναδεικνύεται από τις δηλώσεις του γενικού διευθυντή Βακουφίων. Ο Αντνάν Ερτέμ είπε στην εφημερίδα «Σαμπάχ» ότι για τα ακίνητα που έχουν πουληθεί σε τρίτα πρόσωπα θα καταβληθεί αποζημίωση βάσει της αντικειμενικής αξίας και αποκάλυψε: «Με τη νέα εφαρμογή το κράτος θα βγει κερδισμένο.
Η αντικειμενική αξία που θα καταβληθεί είναι σε ποσοστό το 1/5 των αποζημιώσεων που θα καταβάλλονταν λόγω των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
Οσον αφορά τον αριθμό των ακινήτων της ελληνικής μειονότητας ο ίδιος είπε πως στην πρώτη φάση θα επιστραφούν 370 ακίνητα και ότι το 2008 είχαν γίνει 1.410 αιτήσεις για επιστροφή, αλλά τότε εγκρίθηκαν μόνο 181.
Κατά την εφημερίδα «Βατάν» τα ακίνητα που ανήκουν στους Ρωμιούς της Πόλης είναι πάνω από 1.000 και η αξία τους ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια.
http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4653331

12 σχόλια:

  1. Όταν οι Τούρκοι καθηγητές και τα φερέφωνά τους όργωναν την Ελλάδα για 2-3 χρόνια και κατέγραφαν τα 'Οθωμανικά' μνημεία στην Ελλάδα, κάτι εγχώριοι Εφιάλτες, αντί να στηρίξουν με κάθε τους δύναμη, όπως ο νόμος ορίζει, αντίστοιχες προσπάθειες για την Τουρκία, έστω στο επίπεδο αμοιβαιότητας, έτρεχαν να εμποδίσουν όποιον πατριώτη προσπαθούσε να κάνει το χρέος του: είτε γιατί δεν το έκαναν αυτοί (άρα δεν θα είχε μάσα) είτε γιατί τέτοια γραμμή είχαν πάρει από αλλού.

    Τώρα δεν προλάβανε οι Τούρκοι να τάξουνε, αρχίσανε τα νταβατζηλίκια: προφανώς με άλλο σκοπό, όχι τα λεφτά. Οι Τούρκοι σχεδιάζουν και υλοποιούν και οι αρμόδιοι εδώ...

    Αντί να τους πάρουν τα υγιή στοιχεία με τις πέτρες, τους αφήνουν να συνεχίζουν τα ίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επιστρέφει ιδρύματα σε μία ΞΕΚΛΗΡΙΣΜΈΝΗ μειονότητα και ζητά να κάνουμε το ίδιο; Ας ξεκληρίσουμε, λοιπόν, κι εμείς πρώτα τα τουρκογενή στοιχεία της Θράκης, ας τα μειώσουμε το πολύ σε 2.000 άτομα και μετά βλέπουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και υπάρχει και η διαφορά Νέιτιβιστ ότι οι μουσουλμάνοι της Θράκης αν και τουρκογενείς μόνο κατά το 1/3 είναι φανατικοί Τούρκαλοι και εκατοντάδες χιλιάδες,αντίθετα οι λιγοστοί δικοί μας,αν τους πεις Έλληνες μετά την προπαγάνδα από τους γνωστούς κύκλους θα σε βρίσουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Nativist, αρχικώς να σημειώσω ότι η καταγραφή που έκαναν οι Τούρκοι καθηγητές στην Ελλάδα είναι επαγγελματική δουλειά: είναι ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ την Ελληνική επικράτεια. Καταλαβαίνουμε όλοι τί σημαίνει αυτό.

    Όσο για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη που αναφέρεις στο σχόλιό σου, εγώ προτείνω κάτι πιό άμεσο: υποχρεωτική δήλωση αυτοδιάθεσης εντός 30 ημερών. Όσοι δηλώσουν Τούρκοι ή επιθυμούν κάτι διαφορετικό από αυτό που θεωρεί δεδομένο το Ελληνικό Σύνταγμα, πουλμανάκι και στην Άγκυρα (όχι στην Πόλη) και, αν κατασχεθεί κάποιο περιουσιακό τους στοιχείο το οποίο δεν τους είχε δοθεί άμεσα ή έμμεσα από το Ελληνικό κράτος, να τους επιστραφεί πανηγυρικά μετά από 90 χρόνια. Δημοκρατικά πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Mα πότε θα καταλάβουν επιτέλους κάποιοι ότι τα οθωμανικά κτήρια εν Ελλάδι είναι κτήρια που έχτισε μια χώρα που δια της βία εισέβαλλε και κατέλαβε μια άλλη. Οι έλληνες της Τουρκίας ζούσαν εκεί από την αρχή. Έλεος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ sapphire


    Οι μουσουλμάνοι της Θράκης δεν είναι όλοι τουρκόφωνοι. Αυτοί που αισθάνονται Τούρκοι, συνεργούντος και του "προξενείου" Κομοτηνής, είναι περίπου 150.000, αν δεν κάνω λάθος. Οι δικοί μας δεν θα σε βρίσουν, αν έχουν κάτι να περιμένουν από σένα. Νομίζω ότι, αναλόγως της περιστάσεως, είναι Ρωμηοί, Έλληνες, ή και Τούρκοι.

    @ Anaconda

    Συμφωνώ για τους Τούρκους καθηγητές. Η Τουρκία έχει στόχο και πρόγραμμα. Γι αυτό υπάρχει, ενώ εμείς σβήσαμε.

    Δεν θα είχα αντίρρηση για την αυτοδιάθεση, αν δεν φοβόμουν ότι θα δηλώσουν όλοι Έλληνες, προκειμένου να μην φύγουν και μετά θα συνεχίσουν τα ίδια. Αν είχαμε κράτος, θα συνεχίζαμε την ανταλλαγή πληθυσμών, μέχρι να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Αν και ίσως, αν είχαμε κράτος, τα πράγματα να μην είχαν φτάσει εκεί. Τι περιμένεις από ένα κράτος που έχει βουλευτές και τοπάρχες (π.χ. Καρά Χασάν), που δηλώνουν Τούρκοι και κάνουν αγωγή στην Ελλάδα στο ΕΔΑΔ, τη παροτρύνσει του επισκέπτου Τούρκου ΥπΕξ. Είπε ο Λαμπρινίδης προχθές στην Ίμβρο, "να μην ξεχνάτε ότι είστε Έλληνες και να διεκδικήσετε αυτά που σας πήραν";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το κάθε κράτος προγραμματίζει και ενεργεί ανάλογα με το ποιον έχει απέναντι και τι μπορεί και δύναται να ζητήσει, .... Οι Τούρκοι ξέρουν πάρα πολύ καλά τι λαός είμαστε οπότε ενεργούν γνωρίζοντας εκ των προτέρων το αποτέλεσμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βρε Χριστίνα, πού είσαι τόσον καιρό και τρώμε σαλάτα χωρίς αλάτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΒΡΕ ΟΥΥΥΥΥΣΤ!!!!
    Αυτοί θα δώσουν, ΑΑΑΝ τα δώσουν, πίσω τα ακίνητα ΜΟΝΟ του Πατριαρχείου, κι εμείς θα δώσουμε καλά φιλέτα γης εδώ στη Θράκη και θα τα μοιράσουν ποιος ξέρει σε ποιους (ίσως και από Τουρκία) και σε ποιες εταιρείες Τουρκικές.
    ΟΧΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΧΙ, κι ας μας πουν αδιάλακτους και ότι φταίει η Ελλάδα που δε δέχτηκε τα ακίνητα πίσω ενώ τα έδιναν αυτοί (τι απεχθείς Θεέ μου! μα γιατί να είμαστε τέτοιος καταραμένος λαός!). Εξάλλου αυτό ήθελαν από την αρχή, να πουν ότι κάναν χειρονομία καλής θέλησης...ΒΡΕ ΟΥΣΤ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χριστίνα, σου έχω βάλει και εγώ απουσίες μη νομίζεις.
    Πού χάθηκες;
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κι΄έλεγα και εγώ, πότε θα το ξεφουρνίσουν το μπουγιουρντί για το αντάλλαγμα του ¨"δώρου"...
    Να το, έσκασε μύτη και μάνι-μάνι. Για να είμαι ειλικρινής το περίμενα και τόσο γρήγορα.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κύριε Σάββα και Ελίνα συγνώμη δεν θα επαναληφθεί ποτέ ξανά.
    Αποφάσισα εφεξής να συμπληρώνω αδειόχαρτο να σας το στέλνω και αν το επικυρώσετε να φεύγω ειδάλλως επι των επάλξεων διότι οι καιρoί χαλεποί .
    Τώρα όμως που επέστρεψα λέω μια και η σαλάτα ήταν ανάλατη και δεν σας άρεσε , αυτό τον καιρό ,να ρίξω παραπάνω αλάτι ώστε να ανεβάσω τις πιέσεις , ν’άφτουν τα αίματα και να επέλθει η πολυπόθητη αντίδραση ….
    Ετσι τώρα μπορώ να πω επέστρεψα στο σπίτι μου , στον Ινφογνώμωνα , διότι έτσι το θεωρώ και σαν αλάτι που είμαι ή θα δώσω γεύση ή θα ανεβάσω πίεση 
    Δυστυχώς ο κακός δαίμων του τυπογραφείου δεν μου επιτρέπει τις πρωινές ώρες να σχολιάζω καθώς μου επεβλήθη, όπως και σε κάποιους από τους λοιπούς συναδέλφους το αλαφροΐσκιωτο πέπλο της δημοκρατίας του ιδιωτικού τομέα.
    Είμαι και γω σαν αυτά τα ανθρωπάκια που δουλεύουν σ’ ένα κουτί από το οποίο δεν επιτρέπεται να κοιτάνε δεξιά και αριστερά διότι χειρίζονται τα μυστικά του κράτους και έχουν καρφωμένη την κάμερα πάνω τους .
    Ένα τέτοιο πράγμα και ο ιδιωτικός τομέας.
    Πάντα υπέρ του εργαζόμενου και με γνώμονα την ανθρώπινη πλευρά .

    ΥΓ. Για να προλάβω τους ‘’καλόβουλους’’ σχολιαστές που πάντα με τον καλό λόγο απαντούν σε τέτοιου είδους σχόλια.
    1. Όχι δεν πληρώνομαι για να σερφάρω αλλά δεν σερφάρω στο 8ωρο διότι δεν υπάρχει πια αυτό το υπέρτατο αγαθό για μας . Δεν υπάρχει δε τα τελευταία 7 χρόνια καθώς και οι αντίστοιχες υπερωρίες (τι είναι αυτό …κουμουνιστικές θεωρίες :Ρ) και αυξήσεις . Όμως έχουμε μειώσεις διότι πρέπει ως σοβαροί Έλληνες πολίτες να βοηθούμε τον συνάνθρωπό μας και δη αν είναι ευμεγέθης σαν τον Παγκαλο και τον Βενιζέλο που τέτοια κορμιά θέλουν πολλά τόπια από ύφασμα για να τα ντύσουν και πολλούς τόνους από κρέας και ψάρι για να τα θρέψουν.
    2. Τέλος όχι δεν μου αρέσει αλλά δεν μπορώ επι του παρόντος να αλλάξω δουλειά διότι έχουμε φροντίσει ως Έλληνες να έχουμε δουλειές για τους άλλους …


    Και για να ξεκινήσει καλά το φθινόπωρο για εμάς τους Έλληνες προτείνω :

    Ήνταν θρύβ’ς ’ς σο πινάκι σ’, θα έρται ’ς σο χουλάρι σ’.

    Ήντζαν γίνεται πρόβατον, τρώει ατον ο λύκον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.