21/8/11

Αναβολή ερευνών για το φυσικό αέριο σκέφτεται ο ΟΗΕ

Ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί αναβολή της έναρξης γεώτρησης
Του Παναγιώτη Τσαγγάρη
Προβληματισμός επικρατεί στα Ηνωμένα Έθνη για την έναρξη εργασιών γεώτρησης για εντοπισμό φυσικού αερίου λίγο πριν από τη λήξη του εντατικού διαλόγου
Έντονος είναι ο προβληματισμός στους κύκλους των Ηνωμένων Εθνών ως προς το μέλλον της παρούσας φάσης των συνομιλιών, ιδιαίτερα μετά και τις εξελίξεις στο θέμα του φυσικού αερίου. Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η κατάρρευση των συνομιλιών ίσως να επέλθει «μια ώρα ενωρίτερα» αφού την πρώτη βδομάδα Οκτωβρίου αναμένεται να αρχίσει η γεώτρηση στο οικόπεδο «Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ και σε αυτό το χρονικό διάστημα αναμένονται και οι αντιδράσεις της Άγκυρας, αλλά και της τουρκοκυπριακής πλευράς.
Τις τελευταίες μέρες, τόσο η τουρκική όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά, προβαίνουν σε διασύνδεση του θέματος του φυσικού αερίου με τις συνομιλίες στο Κυπριακό ενώ αφήνουν να αιωρείται τελεσιγραφικά το δίλημμα «είτε λύση είτε γεώτρηση», και όπως εκτιμάται δεν αποκλείεται η τ/κ πλευρά, κατόπιν οδηγιών της Άγκυρας, να δημιουργήσει σοβαρή εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο ίσως να επιφέρει την κατάρρευση της διαδικασίας, η οποία τότε θα βρίσκεται και στα τελικά της στάδια (θα εναπομένουν άλλες 6 συναντήσεις μεταξύ των δύο ηγετών και η τριμερής στη Νέα Υόρκη), αφού ως γνωστό βάσει του πλάνου που συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο ηγετών στις 21 Οκτωβρίου θα λάβει χώρα η τελευταία συνάντηση και θα ακολουθήσει πριν από τις 30 Οκτωβρίου η τέταρτη τριμερής στη Νέα Υόρκη.
Διπλωματικές πηγές σημείωσαν στην «Κ» ότι το ενδεχόμενο ο ΟΗΕ να εισηγηθεί προς την Κυπριακή Δημοκρατία να καθυστερήσει την έναρξη γεώτρησης, είναι πολύ πιθανό. «Θα ήταν κρίμα αν στο τέλος της διαδικασίας τιναχτούν όλα στον αέρα για κάτι που μπορεί να γίνει και μετά από ένα μήνα», είπε χαρακτηριστικά πολιτικό πρόσωπο που παρακολουθεί την κατάσταση του Κυπριακού για να προσθέσει πως αν δεν υπάρχουν άλλες επιπλοκές και οικονομική επιβάρυνση «τότε αυτό (σ.σ. η αναβολή των εργασιών της γεώτρησης) θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα και τα Η.Ε. ίσως να πρέπει να την προωθήσουν», κατέληξε.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι οι συνομιλίες που επαναρχίζουν την ερχόμενη Τρίτη θα έχουν άλλη μια σύντομη διακοπή μιας βδομάδας, λόγω της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η 66η συνεδρία της Γενικής Συνέλευσης θα αρχίσει στις 13 Σεπτεμβρίου, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται στην έδρα του διεθνούς οργανισμού την εβδομάδα που αρχίζει, στις 19 Σεπτεμβρίου.

Σκέψεις για επιστροφή στη Ζυρίχη
Εναλλακτικά σενάρια ετοιμάζονται στους κύκλους του Προεδρικού, στην περίπτωση που η παρούσα διαδικασία των συνομιλιών καταλήξει σε ναυάγιο. Ένα από αυτά προνοεί πρόταση από την ελληνοκυπριακή πλευρά για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960 με τις αναγκαίες αναπροσαρμογές.
Το σενάριο για επιστροφή στο Σύνταγμα του ’60 εξετάζεται πολύ προσεκτικά από το επιτελείο του Προεδρικού και αυτό ενδεχομένως να κατατεθεί στην περίπτωση αδιεξόδου της παρούσας διαδικασίας, για την οποία ούτως ή άλλως οι εκτιμήσεις αμφοτέρων των πλευρών συγκλίνουν στο ότι έχει περισσότερες πιθανότητες κατάρρευσης παρά επιτυχίας.
Η βασική ιδέα για επιστροφή στο ’60 προκύπτει από το ερώτημα «τι γίνεται αν οι συνομιλίες καταρρεύσουν», με αποτέλεσμα η ελληνοκυπριακή πλευρά να εξετάζει διάφορες σκέψεις και ιδέες έτσι ώστε να είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο.
Η εισήγηση για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960 ενδεχομένως μάλιστα να κατατεθεί στο τραπέζι ενώπιον του γ.γ. του ΟΗΕ, στην περίπτωση που η παρούσα διαδικασία θα είναι πλέον καταδικασμένη, έτσι ώστε η ελληνοκυπριακή πλευρά να εμφανιστεί ως η πλευρά με πραγματική βούληση για λύση, ενώ η πρότασή της για συνέχιση του διαλόγου σε άλλη βάση θα λειτουργεί ως απτή απόδειξη ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιθυμούσε και δεν επιθυμεί το ναυάγιο και τη λήξη των συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού.
Μία ενδιαφέρουσα πτυχή του όλου παρασκηνίου που εκτυλίσσεται για το θέμα αυτό, είναι πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας αποκάλυψε τις σκέψεις που υπάρχουν γύρω από το ενδεχόμενο πρότασης της ε/κ πλευράς για επιστροφή στο Σύνταγμα του ’60 στον Μάριο Καρογιάν, όταν το ΔΗΚΟ βρισκόταν ακόμη στη συγκυβέρνηση.
Όπως αποκάλυψε η «Κ» στις 7 Αυγούστου 2011 (στήλη ΙΑΝΟΣ: Όλο το παρασκήνιο της εξόδου του ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση Χριστόφια), ο Πρόεδρος Χριστόφιας, προσπαθώντας να καθησυχάσει τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ για το θέμα του Κυπριακού (έτσι ώστε το κόμμα του να παραμείνει στην κυβέρνηση) του ανέφερε ότι στο Κυπριακό έχει καταλήξει με τους συνεργάτες του σε μία εναλλακτική φόρμουλα επιστροφής στο Σύνταγμα του 1960, όμως θα ήθελε πρώτα να ξεκαθαρίσει το παρόν σκηνικό στις διαπραγματεύσεις για να μην επιρριφθεί ευθύνη για αποτυχία τους στην ελληνοκυπριακή πλευρά.
Το τι ακριβώς περιλαμβάνει το σενάριο επιστροφής στο Σύνταγμα του ’60 δεν έγινε γνωστό, ωστόσο, όπως είναι σε θέση η «Κ» να γνωρίζει, το όλο θέμα αφορά μία διαφορετική προσέγγιση στο κυπριακό, έτσι ώστε, αν τελικά υποβληθεί η συγκεκριμένη πρόταση και αυτή γίνει αποδεκτή από την τ/κ πλευρά, να αρχίσει διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών για αλλαγές στο Σύνταγμα με στόχο τον εκσυγχρονισμό του, αλλά και την προσαρμογή του στις νέες συνθήκες.
Μάλιστα, όπως πληροφορείται η «Κ», αρκετές πτυχές των συνομιλιών που διεξάγονται σήμερα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στο διάλογο για την τροποποίηση του Συντάγματος, όπως για παράδειγμα το θέμα του «Περιουσιακού».
Ωστόσο, απειροελάχιστες πιθανότητες υπάρχουν να γίνει μία τέτοια πρόταση αποδεχτή από την τ/κ πλευρά. Παρόμοια πρόταση έγινε προ διετίας περίπου και από τον Τουρκοκύπριο πολιτικό. Μουσταφά Ακκιντζί, ο οποίος δέχτηκε σφοδρές επικρίσεις από πολλές τουρκοκυπριακές πολιτικές δυνάμεις.
www.kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.