16/8/11

ΗΠΑ και Ρωσία στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας

Στις Πρεσβείες των ΗΠΑ και της Ρωσίας επέδωσαν ψήφισμα σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας, συνοδευόμενος από εκπροσώπους του Δημοτικού Συμβουλίου και των οργανωμένων φορέων της Μόρφου καθώς και την Ευρωβουλευτή Αντιγόνη Παπαδοπούλου και τους Βουλευτές ΑΚΕΛ Γιώργο Λουκαΐδη και Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργο Περδίκη.

Ευχαριστώντας τον κ. Πίττα για το ψήφισμα, η αξιωματούχος της Πρεσβείας των ΗΠΑ Τζέσικα Ανταμς δήλωσε ότι «υποστηρίζουμε εσάς και την Κυπριακή Δημοκρατία στις προσπάθειες σας για επανένωση σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

Από πλευράς του ο Πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία Vyacheslav Shumskiy ανέφερε ότι «η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα κάνει αυτό που της αναλογεί για να βοηθήσει το λαό της Κύπρου να επανενώσει τη χώρα», προσθέτοντας ότι «εργαζόμαστε προς αυτό το σκοπό».

Δυστυχώς, είπε, «υπάρχουν 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας με τις δικές τους απόψεις», προσθέτοντας ωστόσο ότι «εργαζόμαστε στενά με την κυπριακή αντιπροσωπεία στη Νέα Υόρκη έτσι ώστε να πετύχουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα».

Ο Ρώσος Πρέσβης ανέφερε επίσης ότι θα αποστείλει το ψήφισμα στη Μόσχα και θα κάνει το παν δυνατό για να του δοθεί η απαραίτητη προσοχή.

Σε δηλώσεις του μετά την επίδοση του ψηφίσματος, ο Δήμαρχος της Μόρφου ανέφερε ότι «τονίσαμε ότι τριάντα επτά χρόνια είναι πάρα πολλά, αλλά συνάμα, μέσα από το ψήφισμα μας καταδικάζουμε την απαράδεκτη και αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας για όλα αυτά τα τριάντα επτά χρόνια και κυρίως την απαράδεκτη συμπεριφορά του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Ερντογάν κατά την τελευταία παράνομη επίσκεψή του στην Κύπρο».

Θέλουμε, πρόσθεσε, «να θέσουμε την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της και αυτό το θέμα είναι πραγματικά ευθύνη των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αλλά και της ίδιας της ΕΕ και δεν μπορούν να βλέπουν αδιάφοροι αυτή τη συμπεριφορά».

Θα ήθελα μ’ αυτή την ευκαιρία, είπε, «να κάνω μια έκκληση προς την πολιτική ηγεσία και το λαό μας για συναίνεση, για ομόνοια, για ομοψυχία γιατί έχουμε φτάσει νομίζω όχι στο χείλος του γκρεμού αλλά να κρεμόμαστε μέσα στο γκρεμό». Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι «γι’ αυτό όλοι μαζί θα πρέπει να θέσουμε κοινούς στόχους, κοινές επιδιώξεις για λύση του εθνικού μας προβλήματος», προσθέτοντας ότι «η ενότητα και η ομοψυχία προέχουν πάνω απ’ όλα και δεν πρέπει να μας χωρίζουν αυτά τα λίγα τα μικροκομματικά». Χαρακτήρισε επίσης την έκκλησή του ως «κραυγή αγωνίας από τον προσφυγικό κόσμο γι’ αυτή την ενότητα που επιβάλλεται σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες για τον τόπο».

Σε δικές της δηλώσεις η Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ Αντιγόνη Παπαδοπούλου ανέφερε ότι «σήμερα εκφράζουμε την οργή και την αγανάκτηση της Κύπρου για τα τριάντα επτά χρόνια συνεχιζόμενης κατοχής της πατρίδας μας». Διαμαρτυρόμαστε, είπε, «γιατί παρά τις δικές μας ευφάνταστες ιδέες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η τουρκική πλευρά δεν έχει δείξει καθόλου ένδειξη καλής θέλησης με κανένα απτό δείγμα γραφής».

Αντίθετα, πρόσθεσε, «είναι προκλητικότατοι και ο κ. Ερντογάν και ο κ. Ερογλου αλλά και όλοι οι Τούρκοι αξιωματούχοι και απέναντι στην ΕΕ και απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Τέλος, οι Μορφίτες δηλώνουν «αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας έως ότου μας επιτραπεί να επιστρέψουμε στα σπίτια και τις περιουσίες μας στη Μόρφου, την αγαπημένη μας πόλη».
http://www.sigmalive.com/news/local/410415 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.