30/8/11

«Βολικός» εισαγγελέας για τα εγκλήματα του ΟΥΤΣΕΚΑ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Ενας «γνώριμος» από τα παλιά στην περιοχή των Βαλκανίων (και σε άλλες περιοχές ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων) χρίστηκε χτες επικεφαλής εισαγγελέας από την αστυνομικο-δικαστική αποστολή της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο (EULEX). Ο Τζον Κλιντ Ουίλιαμσον υποτίθεται πως θα διερευνήσει τις καταγγελίες του ειδικού ερευνητή του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντικ Μάρτι, σχετικά με τις απαγωγές Σέρβων και άλλων κατοίκων του Κοσσυφοπεδίου και το λαθρεμπόριο οργάνων από τον σημερινό πρωθυπουργό των Κοσσοβάρων Αλβανών - τότε διοικητή του ΟΥΤΣΕΚΑ Χασίμ Θάτσι και άλλα στελέχη των αυτονομιστών την περίοδο 1999-2001.


Ο Αμερικανός δικαστικός και διπλωματικός αξιωματούχος, που παρεμπιπτόντως χαίρει θερμής αποδοχής από τη σερβική κυβέρνηση, δεν είναι «πρωτάρης» στα Βαλκάνια. Ετοίμαζε τα κατηγορητήρια για τους υπόπτους εγκλημάτων πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία για λογαριασμό του αρμόδιου Ειδικού Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) της Χάγης κατά τη δεκαετία του '90 και έχει ερευνήσει τις υποθέσεις του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας και της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και του Σέρβου παραστρατιωτικού ηγέτη Ζέλικο Ραζνάτοβιτς (Αρκάν). Ο Γουίλιαμσον είχε χριστεί, μεταξύ άλλων, και επιτηρητής του «δικαστικού» συστήματος των Κοσσοβάρων Αλβανών για λογαριασμό της αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK), λίγο μετά την έναρξη της κατοχής του προτεκτοράτου από το ΝΑΤΟ και κάθισε σε αυτό το πόστο έως το 2002. Μέχρι πρότινος ήταν ειδικός εμπειρογνώμονας του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και νωρίτερα διατέλεσε πρέσβης των ΗΠΑ για τα εγκλήματα πολέμου, επίσης διευθυντής «βοήθειας, σταθεροποίησης και ανάπτυξης» στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSC) και «σύμβουλος» του ιρακινού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Στο μεταξύ, σήμερα, θα πραγματοποιηθεί η αναβληθείσα χτες (λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών στη Ν.Υόρκη) συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο. Μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί η τελευταία έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, η κατάσταση στο βόρειο τμήμα μετά τα γεγονότα έντασης στα τέλη του περασμένου Ιούλη και η πρόταση του Σέρβου υπουργού Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς για καταδίκη της βίας από την πλευρά των Κοσσοβάρων Αλβανών.
http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6409391&publDate=30/8/2011 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.