2/8/11

Διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία υποστηρίζουν οι ΗΠΑ-Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέκρινε τις δηλώσεις Ερτογάν

Διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία υποστηρίζουν οι ΗΠΑ

Σε επαναβεβαίωση των γνωστών αμερικανικών θέσεων στο κυπριακό περιορίστηκε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ Μάρκ Τόνερ όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού κατά την παράνομη επίσκεψη του στην Κύπρο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόσθεσε υποστηρίζουν ένθερμα τις διαπραγματεύσεις με στόχο μια διευθέτηση που θα επανενώνει τη νήσο ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία..http://www.ikypros.com/easyconsole.cfm/id/22034

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέκρινε τις δηλώσεις Ερτογάν

Σε επαναβεβαίωση των γνωστών αμερικανικών θέσεων στο Κυπριακό, κάνοντας λόγο για ”σκληρές αποφάσεις” που πρέπει να λάβουν οι ίδιοι οι Κύπριοι για επίλυση των εκκρεμούντων ζητημάτων, προέβη ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ, κληθείς να σχολιάσει τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την πρόσφατη παράνομη επίσκεψή του στην Κύπρο.

«Η θέση μας στο Κυπριακό είναι καλά γνωστή», είπε ο κ. Τόνερ.
«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ένθερμα τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα της αποστολής των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, υπό τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, για να φθάσουμε σε μία διευθέτηση, επανενώνοντας το νησί ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Όπως επανέλαβε στην πρόσφατη επίσκεψή της στην Τουρκία η Υπουργός Χίλαρι Κλίντον ‘το στάτους κβο έχει συνεχιστεί για πάρα πολύ’», πρόσθεσε.

Ο κ. Τόνερ συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν την πεποίθηση ότι και οι δύο πλευρές θα επωφελούνταν από μία διευθέτηση και υποστηρίζουν ένθερμα τις ανανεωμένες και επανενεργοποιημένες προσπάθειες, υπό τα Ηνωμένα Εθνη, για τις οποίες ”οι ίδιοι οι Κύπριοι είναι υπεύθυνοι, γιατί τελικά αυτοί είναι που θα λάβουν τις σκληρές αποφάσεις γύρω από το πώς θα επιλύσουν όλα τα εκκρεμούντα ζητήματα», όπως είπε.

Πέραν των διαβημάτων της κυπριακής κυβέρνησης προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κ.α, το θέμα των δηλώσεων Ερντογάν ήγειραν την περασμένη εβδομάδα ηγετικοί παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας προς τον Υφυπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον και τη Διευθύντρια Ευρώπης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Ελίζαμπεθ Ράνταλ.
Παρότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επέκριναν τις δηλώσεις Ερντογάν, είχαν κρίνει πως δεν θα πρόσφερε τίποτε να προβούν οι ΗΠΑ σε διαβήματα προς την τουρκική ηγεσία, η οποία, λίγους μήνες νωρίτερα, παρά τα διαβήματα Ομπάμα προς τους κύριους Ερντογάν και Γκιουλ καταψήφισε στο ΣΑ το ψήφισμα για το Ιράν.
 http://www.onlycy.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.