31/8/11

Δεξί χέρι του Καντάφι + πράκτορας της CIA + στρατηγός των αντικαθεστωτικών (;)

Του ΝΑΣΙΜ ΑΛΑΤΡΑΣ
Μέχρι τις 18/3/2011, όταν επέστρεψε στη Λιβύη, ο στρατηγός των αντικαθεστωτικών, Χαλίφα Χάφτερ, ζούσε σ' ένα σπίτι που απείχε μόλις οχτώ χιλιόμετρα από το αρχηγείο της CIA στη Βιρτζίνια.Μαζί με άλλους Λίβυους πιστούς του στρατιώτες μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ με αμερικανικά C-130 έπειτα από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα στο Τσαντ.

Ο Χαλίφα, που σήμερα κατηγορείται ότι είναι «πράκτορας της CIA» και άνθρωπος των Αμερικανών στη Λιβύη, ήταν για δεκαοκτώ χρόνια το «δεξί χέρι» του Καντάφι, από το 1969 μέχρι το 1987, όταν ηγήθηκε της καταστροφικής για τη Λιβύη εκστρατείας εναντίον του Τσαντ. Αιχμαλωτίστηκε, αποκήρυξε μέσα στη φυλακή τον Καντάφι και άρχισε να οργανώνει κίνημα για την ανατροπή του. Απέτυχε όμως κι έτσι έφυγε από το Τσαντ στις ΗΠΑ. Οταν επέστρεψε, οι Λίβυοι πολίτες της Βεγγάζης τού επιφύλαξαν θερμή υποδοχή. Αλλοι όμως, μέσα στους αντικαθεστωτικούς, δεν χάρηκαν για την επιστροφή του, ιδίως ο στρατηγός Γιούνις -και αυτός υπήρξε «δεξί χέρι» του Καντάφι- και βασικά οι ισλαμιστές, ειδικά ο επικεφαλής της επιχείρησης για την απελευθέρωση της Τρίπολης, ο Μπελχάτζ.

Ο Γιούνις δεν χάρηκε γιατί έβλεπε ότι η θέση του περιορίζεται. Ο Χαλίφα έβλεπε ότι οι αντάρτες δεν πειθαρχούσαν στον στρατηγό Γιούνις, πως τα σχέδιά του είχαν πολλά κενά και ότι άφηνε ακάλυπτες πολλές φορές τις ομάδες των ανταρτών σε πολλές μάχες. Ο ισλαμιστής Μπελχάτζ φαίνεται πως δεν συνεργαζόταν με κανέναν από τους δύο και κατηγορήθηκε ότι εκτελεί «κρυφή ατζέντα της Αλ Κάιντα».

Σύμφωνα με πηγές τού Αλ Τζαζίρα, το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο διέταξε τη σύλληψη του στρατηγού Γιούνις και την ανάκρισή του. Συνελήφθη, αλλά εκτελέστηκε λίγα λεπτά προτού ανακριθεί στις 28/7/2011 από την ίδια ομάδα που τον συνέλαβε. Ο Γιούνις «κατηγορήθηκε» για μη επίσημες συνομιλίες με τον Καντάφι. Ο Καντάφι ευθέως κατηγόρησε την Αλ Κάιντα για τη δολοφονία του αντικαθεστωτικού Γιούνις.

Πολλά δημοσιεύματα, ρεπορτάζ, σχόλια και αναλύσεις στα αραβικά ΜΜΕ άφηναν υπονοούμενα ότι ο Γιούνις δεν σκόπευε να ανατρέψει με στρατιωτικά μέσα τον Καντάφι, πως ήθελε να δώσει πολιτική λύση στο πρόβλημα και ότι αυτός ήταν ο λόγος που καθυστερούσε την επίθεση στην Τρίπολη.

Τον κατηγορούσαν, επίσης, ότι έχτιζε το νέο στρατό της Λιβύης, όχι για την απελευθέρωση της χώρας, αλλά για ισχυροποίηση της εξουσίας του και των πολιτικών του φιλοδοξιών.

Οι δύο αντίπαλοί του, ο «πράκτορας της CIA» Χαλίφα και ο ισλαμιστής Μπελχάτζ, ήθελαν να επιταχύνουν την επίθεση στην Τρίπολη και να τελειώσουν με το καθεστώς Καντάφι στρατιωτικά. Στον ισλαμιστή Μπελχάτζ ανατέθηκε από το ΕΜΣΛ το σχέδιο απελευθέρωσης της Τρίπολης, την 20ή μέρα του Ραμαζανιού, ιστορική μέρα για τους μουσουλμάνους, γιατί είναι η ημερομηνία απελευθέρωσης της Μέκκας το 630 μ.Χ. από τους απίστους. Στον Χαλίφα ανατέθηκαν η αρχηγία και η οργάνωση του νέου στρατού της Λιβύης.
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=305585

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.