30/8/11

WIKILEAKS: ΟΙ ΗΠΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟ "ΤΣΑΜΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ"



Με αυτόν τον τίτλο κυκλοφόρησε σήμερα η εφημερίδα Shqip. Τα έγγραφα που βγήκαν τις τελευταίες μέρες στο φως της δημοσιότητας από το Wikileaks του Τζούλιαν Ασάντζ, και αφορούν τηλεγραφήματα του πρώην Πρέσβη των ΗΠΑ στα Τίρανα Τζον Ουίδερς, ταρακουνούν τη χώρα, ενώ το σημερινό αφορά άμεσα τις σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας.

...
Η Αλβανική κυβέρνηση δεν θέλει να συγκρουστεί με την Ελλάδα για το "Τσάμικο". Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα της ανάλυσης του πρώην Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στα Τίρανα, Τζον Γουίδερς, σε ένα τηλεγράφημα που έστειλε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 10 Νοεμβρίου 2008. Στο έγγραφο αυτό, ο πρέσβης των ΗΠΑ κάνει μια λεπτομερή σύνοψη και ανάλυση του όλου προβλήματος των Τσάμηδων, παρέχοντας λεπτομερή "ιστορικά στοιχεία". Σύμφωνα με τον Γουίδερς, η αλβανική κυβέρνηση δεν θέλει να συγκρουστεί με την Ελλάδα, φοβούμενη ότι θα της χρεωθεί εθνικισμός. Στο τηλεγράφημα της 10ης Νοεμβρίου σημείωσε ότι "Οι Αλβανοί Τσάμηδες που εκδιώχθηκαν από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν μια δικαστική μάχη σχετικά με το ζήτημα της ελληνικής ιθαγένειας και της αποζημίωση σε σχέση με την κακομεταχείριση από την ελληνική κυβέρνηση για ζημιές κατά τον βίαιο διωγμό. Πολύ ελάχιστα πράγματα έγιναν για το ζήτημα των τσάμηδων δεδομένου ότι με ψήφισμα του Κοινοβουλίου το 1994, οπότε και αναγνωρίστηκε ως ένα θέμα και φαίνεται ότι η αλβανική κυβέρνηση δεν θέλει να αντιπαρατεθεί με την Ελλάδα και να θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις, επιμένοντας στο θέμα αυτό. Η νομική προοπτική του θέματος απαιτεί περισσότερη προσοχή από τους Τσάμηδες, αλλά δεν είναι σαφές ποιο δικαστήριο θα έχει αρμοδιότητα να ασχοληθεί με αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα. "

Παρακάτω, ο Πρέσβης Withers περιγράφει με την οπτική του για το Τσάμικο ζήτημα, το οποίο ως φαίνεται αντικατοπτρίζει και την μυστική γραμμή των ΗΠΑ επί του Τσάμικου:

«Οι Τσάμηδες είναι Αλβανοί που ζούσαν στη δυτική Ελλάδα. Κοντά στο τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, περίπου 20 χιλιάδες με 40 χιλιάδες Τσάμηδες εκδιώχθηκαν από την Ελλάδα ως συνεργοί του φασισμού και εγκαταστάθηκαν στην Αλβανία. Στην αρχή η μεταχείρισή τους ήταν καλή στην Αλβανία, αλλά αργότερα στράφηκε εναντίον της η κομμουνιστική κυβέρνηση και εκτελέστηκαν πολλά μέλη της. Ως αποτέλεσμα, η Τσάμηδες ήταν ισχυρές αντιπάλους του κομμουνιστικού καθεστώτος. Πολλά μέλη της Τσάμικης κοινότητας σήμερα είναι στον κεντροδεξιό συνασπισμό (φιλοκυβερνητική) και πιστεύουν ότι ο αριθμός του Τσάμικου πληθυσμού στην Αλβανία εκτιμάται σε 400 χιλιάδες κατοίκους. Οι Τσάμηδες έχουν αγωνιστεί επί μακράν για την επιστροφή (στην Ελλάδα). Τον Οκτώβριο (2011), ο Tahir Muhedini, Τσάμης ηγέτης και πρόεδρος του κόμματος PDI, δήλωσε στον πολιτικό σύμβουλο της πρεσβείας, πως οι Τσάμηδες, σε συνεργασία με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της αλβανικής κυβέρνησης, τα ονόματα των οποίων δεν ανέφερε, έχουν ετοιμάσει το νομικό πλάνο για το ζήτημα της κακοποίησης και της «γενοκτονίας» από την ελληνική κυβέρνηση. Ο Muhedini πρόκειται να ετοιμάσει το φάκελο και να το στείλετε στο Διεθνές Δικαστήριο. Ο Muhedini είπε πως κανένα από τα προβλήματα της Τσάμικης κοινότητας δεν έχει επιλυθεί και δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς την βοήθεια της Αλβανικής κυβέρνησης. Ωστόσο, σύμφωνα με Muhedini, η αλβανική κυβέρνηση έχει δώσει μια μικρή βοήθεια για το ζήτημα των τσάμηδων, μετά την υπερψήφιση του ψηφίσματος το 1994, οπότε και αναγνωρίστηκαν τα δικαιώματα των Τσάμηδων. Οι Αλβανοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης, είπε ο Muhedini έχουν διασχίσει τα σύνορα, ενώ έχει δίκιο για την περιγραφή της κακομεταχείρισης των Τσάμηδων στην Ελλάδα, αλλά είπε επίσης ότι η αλβανική κυβέρνηση δεν θέλει να συγκρουστεί με την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Muhedini, οι Έλληνες έχουν δηλώσει ότι δεν υπάρχει τσάμικο ζήτημα».

Εν τω μεταξύ, στο τελευταίο σχόλιο του πρέσβη Withers , στο τηλεγράφημα που απευθύνεται στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, σημείωσε ότι ενώ το Τσάμικο πρόβλημα είναι ατυχές, φαίνεται ότι η αλβανική κυβέρνηση ανησυχεί περισσότερο για τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα από ό,τι για τις απαιτήσεις των Τσάμηδων. Η Ελλάδα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αλβανίας, και περίπου 1 εκατομμύριο Αλβανοί εργάζονται στην Ελλάδα, γιαυτό η Αλβανική κυβέρνηση δεν φαίνεται πρόθυμη να βλάψει τις σχέσεις με τους Έλληνες, θέτοντας το ζήτημα των τσάμηδων. Ωστόσο, αποτελεί γεγονός ότι οι Τσάμηδες ετοιμάζουν μια δικαστική υπόθεση εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης και οι πρωτοβουλία που λαμβάνεται εκτός της αλβανικής κυβέρνησης παραμένει δύσκολοι, καθώς η διεθνή δικαιοσύνη για να ανοίξει το ζήτημα απαιτεί νομική σύγκρουση."

2 σχόλια:

  1. Πως οι 20-40 χιλ τσάμηδες του 1944 έγιναν 400 χιλ, είναι προφανώς ένα στατιστικό κομμάτι στα πλαίσια της pax americanα και της πολιτικής «ανακάλυψης μειονοτήτων με σκοπό την δημιουργία προβλημάτων».
    Εάν δεν υπήρχαν τα οικονομικά προβλήματα στις ΗΠΑ αλλά και σε όλη την Δύση, τότε θα είχαμε εξελίξεις και σε αυτό το ζήτημα.
    Όποιος έχει διαβάσει το βιβλίο των Pettifer & Vickers(The albanian question) θα καταλάβει και το μέλλον του τσάμικου ζητήματος που έχουν καθορίσει οι «σύμμαχοι» μας. Για όλα φταίνε μερικοί κακοίρατσιστές Άγγλοι(Woodhouse) και η άκρα δεξιά(ΕΔΕΣ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, όντως υπάρχει τσάμικο ζήτημα, οι διαφορετικές απόψεις επί του οποίου προσδιορίζονται πλήρως ως εξής:

    http://www.youtube.com/watch?v=KjVuCq2gNYE

    ή

    http://www.youtube.com/watch?v=5UJRyFYrfQU

    ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.