29/8/11

Κοινά χνάρια στη μεταναστευτική ιστορία Ελλήνων και Τούρκων στη Γερμανία αναζήτησε στη Θεσσαλονίκη το τουρκικό δίκτυο TRT

Εκτενή αφιερώματα στους μετανάστες της Γερμανίας ετοιμάζει η κρατική τουρκική τηλεόραση TRT, με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας, που θα γιορταστούν, με κάθε επισημότητα, το προσεχές φθινόπωρο.Για το λόγο αυτό, συνεργείο της TRT επισκέφθηκε πρόσφατα τη Γερμανία, όπου πάρθηκαν συνεντεύξεις όχι μόνο από Τούρκους μετανάστες, αλλά και από εκπροσώπους άλλων μεταναστευτικών ομάδων (Έλληνες, Ιταλοί, Ισπανοί, Πορτογάλοι, κ.ά.), σε μία προσπάθεια να ανιχνευθούν κοινά σημεία στην 50χρονη πορεία τους.

Οι παράγοντες της TRT εξέφρασαν την επιθυμία να επισκεφθούν και τη Θεσσαλονίκη, για να συναντήσουν Έλληνες που έχουν επαναπατριστεί και να μιλήσουν μαζί τους, αλλά κι επιστήμονες, που έχουν ασχοληθεί με το μεταναστευτικό ζήτημα. Κάτι που έγινε, με τη βοήθεια του προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας Κώστα Δημητρίου, ο οποίος οργάνωσε το ταξίδι στη Θεσσαλονίκη και συνόδευσε την τουρκική αποστολή.

"Η 50η επέτειος της υπογραφής της συμφωνίας με τη Γερμανία αποτελεί για εμάς σημαντικό γεγονός, αν αναλογιστούμε ότι στη χώρα αυτή ζουν σήμερα περίπου τρία εκατομμύρια Τούρκοι, εκ των οποίων το ένα εκατομμύριο με γερμανική υπηκοότητα", δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χασάν Τσακίρ, διευθυντής παραγωγής της TRT.

"Αν σε αυτούς συμπεριλάβουμε και τις οικογένειές τους, που ζουν στην Τουρκία, τότε αντιλαμβάνεστε ότι ένα μεγάλο ποσοστό του τουρκικού λαού έχει επηρεαστεί και εξακολουθεί να επηρεάζεται από τη μετανάστευση", προσθέτει.

Τα πολλά αφιερώματα που ετοιμάζει η κρατική τουρκική τηλεόραση, όπως μας είπε ο Χασάν Τσακίρ, θα μεταδοθούν σε διάφορα τηλεοπτικά κανάλια της τουρκικής τηλεόρασης.

Ξεχωριστή θέση σε αυτά θα έχουν οι άλλες μεταναστευτικές ομάδες από χώρες της Μεσογείου, όπως είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, αλλά και από χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, που ζουν στη Γερμανία.

"Από τα γυρίσματα που κάναμε στη Γερμανία και σε άλλες χώρες, διαπιστώσαμε ότι η επίδραση της μετανάστευσης είναι πολύ μεγαλύτερη απ΄ ό,τι φανταζόμασταν", λέει ο κ. Τσακίρ, εξηγώντας: "Προσπαθούμε να συνοψίσουμε όλες αυτές τις αλλαγές που έγιναν στα 50 χρόνια μετανάστευσης και να τις αφηγηθούμε συγκριτικά με τις άλλες μεταναστευτικές ομάδες".

Ο ίδιος δηλώνει εντυπωσιασμένος από τα πολλά κοινά σημεία που έχουν Έλληνες και Τούρκοι μετανάστες, κι ας τους χωρίζει η θρησκεία, τα ήθη και τα έθιμα που κουβαλούν και διατήρησαν, αμφότεροι, ως κόρη οφθαλμού, εκεί, στα ξένα.

"Η πρώτη μετανάστευση αφορούσε αγροτικούς πληθυσμούς. ¶νθρωποι πολύ φτωχοί, που κάποιοι απ' αυτούς γύρισαν πολύ πλούσιοι κι άλλαξε το κοινωνικό τους στάτους … Έχοντας ζήσει για πολλά χρόνια στο εξωτερικό, όμως, έγιναν τελικά 'ξένοι', όταν επέστρεψαν στα χωριά τους κι έτσι αναγκάστηκαν να στραφούν προς τις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας. Κάτι που, όπως καταλάβαμε, συμβαίνει και με τους Έλληνες που παλιννοστούν", σημειώνει ο κ. Τσακίρ.

"Με συγκίνησαν οι πολλές αναφορές στον τρόπο επιλογής του εργατικού δυναμικού, κοινός για τους δύο λαούς, τα λεγόμενα 'τεμάχια', όπως ονόμαζαν τους νέους ανθρώπους που επέλεγαν να μεταναστεύσουν στη Γερμανία για να βρουν μια καλύτερη τύχη. Στη χώρα που βρέθηκαν, Έλληνες και Τούρκοι μετανάστες είχαν και έχουν κοινή ανησυχία το να μάθουν τα παιδιά τους τη μητρική τους γλώσσα", σημειώνει ο διευθυντής παραγωγής της TRT.

Οι Τούρκοι μετανάστες, σε αντίθεση με τους δικούς μας, δεν έχουν δικά τους σχολεία. Μαθήματα τουρκικής γλώσσας και πολιτισμού παραδίδονται από αποσπασμένους από την Τουρκία εκπαιδευτικούς, τις απογευματινές ώρες, εκτός σχολικού προγράμματος, αλλά το ενδιαφέρον δεν είναι και πολύ μεγάλο. Εμπόδιο στέκονται οι μεγάλες αποστάσεις και ο ελάχιστος ελεύθερος χρόνος των παιδιών. Ένα από τα θέματα που θέτουν οι Τούρκοι μετανάστες στη Γερμανία είναι να ενταχθεί η τουρκική ως μάθημα στα σχολικά προγράμματα των κρατιδίων, όπου ζουν, αλλά και να μπορούν να παίρνουν τη γερμανική υπηκοότητα, χωρίς να χάνουν την τουρκική, όπως ισχύει για τους Έλληνες.

Τούρκοι μετανάστες υπάρχουν και σε άλλες χώρες, κυρίως της Ευρώπης, που «αγγίζουν» τα πέντε εκατομμύρια. Μέχρι τώρα, η γειτονική χώρα δεν είχε συγκροτημένη πολιτική για τους μετανάστες της, πέρα από τη στήριξη κάποιων πολιτιστικών εκδηλώσεων, σύμφωνα με όσα λέει ο κ. Τσακίρ.

"Τώρα οδεύουμε προς μια νέα οργάνωση. Μέχρι πέρυσι, μέσω διαφόρων υπουργείων, προσπαθούσαμε να προσφέρουμε υπηρεσίες στους απόδημους. Λόγω της 50ης επετείου επιταχύνθηκε η δημιουργία της Διεύθυνσης Αποδήμων Τούρκων και Συγγενικών Κοινοτήτων, που υπάγεται απευθείας στην προεδρία της κυβέρνησης και η οποία μεριμνά για τις προσφερόμενες στους μετανάστες υπηρεσίες", μας εξηγεί ο ίδιος.

Κοινή πορεία
Μιλώντας με τους Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία, οι παράγοντες της TRT διαπίστωσαν ότι η μοίρα τους συμπίπτει μ' αυτή των Τούρκων, κάτι που επιβεβαίωσαν και κατά τις επαφές που είχαν στη Θεσσαλονίκη.

Μεταξύ άλλων, συναντήθηκαν με τον Γρηγόρη Τέκο, πρόεδρο του Συλλόγου Ομογενών και Μεταναστών από Γερμανία, που έχει έδρα στην πόλη μας, τον πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλο και τον καθηγητή Παύλο Πανταζή, το διευθυντή Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ3 Παύλο Νεράντζη κ.ά.

Παράλληλες πορείες διαγράφουν οι μεταναστευτικές κοινότητες των Ελλήνων και των Τούρκων, θα μας πει και ο Κώστας Δημητρίου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων (ΟΕΚ), Γερμανίας.

"Οι Έλληνες εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται πλάι στους Τούρκους κι αυτό συνέβαλε στο να ανιχνεύσουν κοινά σημεία των δύο λαών, που λόγω της ιστορίας ήταν σε απόσταση", μας εξηγεί ο κ. Δημητρίου, παιδί Ελλήνων μεταναστών από την Ήπειρο, που έχει γεννηθεί στη Γερμανία.

"Συμβίωναν και συμβιώνουν αρμονικά, στο χώρο εργασίας, στη γειτονιά, ενώ αναπτύχθηκαν και προσωπικές φιλίες. Δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στη Γερμανία, ακόμα και σε περιόδους έντασης, όπως το ΄74, δεν δημιουργήθηκαν προστριβές. Να θυμηθώ, επίσης, ότι οι Τούρκοι μετανάστες πανηγύριζαν μαζί μας, όταν κατακτήσαμε το Euro (ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου) το 2004, όπως χάρηκαν και για την Ολυμπιάδα της Αθήνας", αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΕΚ Γερμανίας.

Αξίζει να σημειωθεί και η καλή συνεργασία που έχουν αναπτύξει οι μεταναστευτικές οργανώσεις Ελλήνων και Τούρκων στη Γερμανία, διεκδικώντας από κοινού τη λύση θεμάτων που τους αφορούν, μέσα από την Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ενσωμάτωσης, επίσημο συμβουλευτικό όργανο της γερμανικής κυβέρνησης, που υπάγεται απευθείας στην καγκελάριο ¶γκελα Μέρκελ.

Εντυπώσεις από τη Θεσσαλονίκη
Και οι εντυπώσεις του συνεργείου της TRT από την πρωτεύουσα του Απόδημου Ελληνισμού- όπως αποκαλείται ενίοτε η Θεσσαλονίκη- την οποία επισκέφθηκαν για πρώτη φορά, ήταν εξαιρετικές, όπως μας είπαν.

"Η Θεσσαλονίκη είναι μια εξαιρετικά όμορφη πόλη, την οποία γνωρίζαμε ως πόλη που έστειλε, όπως όλη η Βόρεια Ελλάδα, πολλούς μετανάστες στη Γερμανία. Φεύγουμε ευχαριστημένοι, καθώς μιλήσαμε με τους κατάλληλους ανθρώπους για το θέμα που μας απασχολεί. Εργαστήκαμε σε ένα πολύ φιλικό περιβάλλον και αισθανθήκαμε πιο άνετα και από το σπίτι μας", καταλήγει ο κ. Τσακίρ.


Διαμαντένια Ριμπά
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

1 σχόλιο:

  1. Σκίζονται να περάσουν το μήνυμα ότι έχουν σχέση με τους Ευρωπαίους, ότι κι αυτοί εκεί ανήκουν. Ψάχνουν και την παραμικρή επαφή, να την μεγαλοποιήσουν και να την αξιοποιήσουν στο έπακρο. Άξιος ο μισθός της ΜΙΤ. Τώρα το ρίξαν στο κοινό αχ βαχ της μετανάστευσης. Αλλά ότι στα μέρη που πήγαν όλοι αυτοί οι μετανάστες, μόνον οι Τούρκοι έχουν γκέτο και παραμένουν ξένο σώμα, θα πούνε τίποτε; Δεν χρειάζεται να μαντέψω ποιο κανάλι θα το μεταδώσει στην Ελλάδα. Ο γνωστός αστρολογικός τουρκοϊνδικός δίαυλος. Άντε και Πακιστανικός σιγά σιγά. Καλή πρόοδο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.