9/9/11

Η Τουρκία επιμένει... πυρηνικά Το 2019 προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία ο αντιδραστήρας στο Ακουγιου

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: Αννα Ανδρέου
Αποφασισμένη να συνεχίσει την εγκατάσταση του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Ακουγιου της Μερσίνας είναι η Τουρκία, σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος λέει πως οι εργασίες συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς και ότι ο αντιδραστήρας αναμένεται να αρχίσει τη λειτουργία του το 2019.

Σε συνέντευξή του στο CNN Turk, ο τούρκος υπουργός δήλωσε πως ο πυρηνικός αντιδραστήρας ο οποίος εγκαθίσταται σε συνεργασία με τη ρωσική εταιρεία Rosatom είναι εξίσου επικίνδυνος με το να επιβιβαστεί κανείς σε ένα αεροπλάνο.

Ο Τανέρ Γιλντίζ αναφέρει πως ο πρώτος στόχος είναι η εγκατάσταση του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Ακουγιου. Πάντως σύμφωνα με τον υπουργό, παρ' όλο που οι σεισμικές έρευνες συνεχίζονται στην περιοχή μετά την καταστροφή στην Ιαπωνία, έχουν αρχίσει οι εργασίες εγκατάστασής του με τεχνικούς και μηχανικούς. Μάλιστα έχουν ήδη αρχίσει να προσλαμβάνουν προσωπικό από διάφορα πανεπιστήμια. Σύντομα πενήντα φοιτητές θα μεταβούν στη Ρωσία.

Ο τούρκος υπουργός εξέφρασε ωστόσο την απογοήτευσή του όσον αφορά τις εργασίες για την εγκατάσταση του πυρηνικού αντιδραστήρα στη Σινώπη, οι οποίες έχουν καθυστερήσει λόγω της καταστροφής στην Ιαπωνία. Υπενθυμίζεται ότι για την εγκατάσταση αυτού του αντιδραστήρα είχαν αρχίσει επαφές με την Ιαπωνία. «Χρειάζονται χρόνο μετά την καταστροφή αν και η υπομονή της Τουρκίας εξαντλείται», είπε.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις για την εγκατάσταση πυρηνικού αντιδραστήρα στην Τουρκία, ο πρόεδρος της Ενωσης Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Ριφάτ Χισαρτζικλίογλου δήλωσε πως «αν η Τουρκία θέλει να είναι ανάμεσα στις δέκα μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, αυτό δεν γίνεται χωρίς πυρηνική ενέργεια».

Η Αγκυρα υποστηρίζει ότι οι τρίτης γενιάς αντιδραστήρες που θα εγκαταστήσει η Τουρκία είναι ασφαλείς, αν και επιστήμονες και πολιτικοί στην Τουρκία ζητούν αναθεώρηση του προγράμματος μετά τις εκρήξεις στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Ιαπωνίας.

ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Πυρηνικός σταθμός ρωσικού τύπου θα μπορούσε να κατασκευαστεί και στην κατεχόμενη Κύπρο, σύμφωνα με μέλος του Επιμελητηρίου Μηχανολόγων Μηχανικών της Τουρκίας τον οποίο επικαλείται η χθεσινή «Χουριέτ». Με τον τρόπο αυτό, είπε ο Χαλούκ Ντιρεσκένελι, «θα μπορούσε να παράγεται ηλεκτρική ενέργεια όχι μόνο για την τουρκική πλευρά, αλλά και για την ελληνική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.