10/9/11

Η μάχη 40 καταδρομέων στην Κερύνεια

Οχυρώθηκαν σε πολυκατοικία και παγιδεύτηκαν από τους Τούρκους εισβολείς 
ΤΟΥΒΑΣΟΥΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Φωτογραφία
Στην περιοχή του σταδίου Γ.Σ. Πράξανδρος, όπου θα επιχειρηθεί για τελευταία φορά η ανεύρεση λειψάνων αγνοουμένων (προτού αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής θεματικού πάρκου) εκτιμάται ότι θάφτηκαν αρκετοί καταδρομείς. Ας ληφθεί υπόψη ότι με βάση τα στοιχεία του Συνδέσμου Καταδρομέων, στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας και στην Κερύνεια σκοτώθηκαν ή αγνοούνται 40 άνδρες της 33ης Μοίρας Καταδρομών. Από αυτούς 20 σκοτώθηκαν στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας και άλλοι 20 σε πολυκατοικία παρά το Γ.Σ. Πράξανδρος είτε στην ευρύτερη περιοχή.
Ο κ. Πιερής Χ” Λούκας, ο οποίος το 1974 ανήκε στην 33η Μοίρα Καταδρομών, ανέφερε στον «Φ» ότι ύστερα από τις επιχειρήσεις στον Άγιο Ιλαρίωνα η αποστολή της Μοίρας προέβλεπε ανακοπή των τουρκικών αρμάτων (τα οποία αποβιβάστηκαν από τα πλοία) στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας.
Όπως λέει ο κ. Χ”Λούκας μεγάλο μέρος της Μοίρας απουσίαζε λόγω πραξικοπήματος. Εμείς που πήγαμε πρώτοι στον Άγιο Γεώργιο είχαμε ατομικό οπλισμό και όταν ήρθαν οι συνάδελφοι από τη Λευκωσία έφεραν πιο σύγχρονο οπλισμό που προηγουμένως κατείχε η αστυνομία, και μας εφοδίασαν με καλάσνικοφ και αντιαρματικά. Τα αντιαρματικά RΒG δεν ξέραμε να τα χρησιμοποιούμε, ανέφερε ο κ. Χ”Λούκας ο οποίος πρόσθεσε: «Θυμάμαι ήρθε ο λοχαγός και μου έδωσε ένα RΒG και μου είπε “βάζεις το βλήμα από μπροστά και παίζει”. Έβαλα το πρώτο βλήμα και αφού στόχευσα χτύπησα το πρώτο άρμα το οποίο ήταν ρυθμισμένο. Το βλήμα αποτελείτο από δύο κομμάτια τα οποία έπρεπε να ρυθμιστούν. Τα υπόλοιπα βλήματα δεν εκτοξεύονταν. Τα άρματα ήταν πολλά και δεν είχαμε όπλα να τους αντιμετωπίσουμε, οπόταν οπισθοχωρήσαμε.
Οι Τούρκοι χτυπούσαν από το Τέμπλος, από τη θάλασσα και από την ανατολική πλευρά. Δημιούργησαν ένα πέταλο και προέλαυναν».
Μετά την οπισθοχώρηση από τον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας οι άνδρες της 33ης Μοίρας Καταδρομών πήραν θέσεις μάχης σε πολυκατοικία παρά το στάδιο Γ.Σ. Πράξανδρος. Η επιλογή της πολυκατοικίας έγινε από αξιωματικούς και αποδείχτηκε πως ήταν λάθος αφού ουσιαστικά οδήγησε στον εγκλωβισμό μας, λέει ο κ. Χ”Λούκας, ο οποίος προσθέτει: «Η κατασκευή της πολυκατοικίας δεν είχε ολοκληρωθεί (βρισκόταν στις κολόνες)και είχε μεν το θετικό ότι μπορούσες να ελέγχεις την περιοχή αλλά παράλληλα είχε και το αρνητικό ότι ήμασταν και εύκολος στόχος. Είχαμε περικυκλωθεί από πολυβόλα και πυροβόλα και τα κανόνια των αρμάτων. Κρυβόμαστε πίσω από τις κολόνες και τα τούβλα τα οποία ήταν στοιβαγμένα αφού δε είχαν κτιστεί ακόμη.
Κρατήσαμε την περιοχή από το μεσημέρι μέχρι και αργά το απόγευμα κάτι το οποίο έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς κατοίκους της Κερύνειας να την εγκαταλείψουν και να διασωθούν.
Οι Τούρκοι μπήκαν στην Κερύνεια το βράδυ και την επομένη άρχισαν τις εκκαθαρίσεις.
Ομάδα συναδέλφων μας υπό τον υπολοχαγό Βασίλειο Ροκά (που βρίσκονταν στον πρώτο όροφο της πολυκατοικίας) διέφυγαν κατά τη διάρκεια της ημέρας και εμείς που βρισκόμασταν πιο πάνω, στο δεύτερο όροφο και άλλοι στον τρίτο όροφο) δεν γνωρίζαμε το γεγονός.

ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ
Στην Κερύνεια και στον Άγιο Γεώργιο έπεσαν ή αγνοούνται οι εξής αξιωματικοί και υπαξιωματικοί της 33ης Μοίρας Καταδρομών: Αθυπολοχαγός Αντωνίου Αντώνιος, υπολοχαγός Κατούντας Νικόλαος, Ανθυπολοχαγός Μελιφρονίδης Γεώργιος, Ανθυπολοχαγός Χατζηκύρου Γεώργιος, λοχίας Αριστείδου Κυριάκος, λοχίας Ιωάννου Ανδρέας, λοχίας Καρεφυλλίδης Χρίστος, λοχίας Κουππάνος Ιωάννης, λοχίας Κυριάκου Νεόφυτος, λοχίας Κυριάκου Χρίστος, λοχίας Μεσαρίτης Σωτήριος, λοχίας Πίττας Αναστάσιος, λοχίας Προεστός Παναγιώτης, λοχίας Ρωσσίδης Κωνσταντίνος και δεκανέας Παπαχριστοδούλου Νικόλαος. Επίσης έπεσαν ή αγνοούνται οι καταδρομείς Αλεξάνδρου Χρίστος, Ανδρέου Αριστοφάνης, Γεωργίου Γεώργιος, Γεωργίου Μιχαήλ, Γιαννή Φώτιος, Θεοδούλου Ανδρέας, Θρασυβούλου Λάζαρος, Κακουλλή Λοϊζος, Κυρατζή Χρίστος, Λουκά Χριστόδουλος, Μιχαήλ Αντώνιος, Μιχαήλ Νικόλαος, Πατσαλίδης Μάριος, Πέτρου Πέτρος, Σεργίου Δημήτριος, Στυλιανού Ανδρέας, Στυλιανού Κυριάκος, Χαραλαμπίδης Μιχαήλ, Χαραλάμπους Μιχαήλ, Χατζηγεωργίου Παναγιώτης, Χατζηθεοδούλου Κωνσταντίνος, Χατζηλουκά Ανδρέας, Χατζηχριστοδούλου Ανδρέας, Χρίστου Νικόλαος και Χριστοφόρου Αλέξανδρος.

Τραυματισμός και διαφυγή
Ο κ. ΠΙΕΡΗΣ Χ” Λούκας τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της μάχης και το βράδυ με τη βοήθεια δύο συναδέλφων του κατέβηκε από την πολυκατοικία. Ο ίδιος περιγράφει τη συνέχεια: Ευτυχώς οι Τούρκοι δεν διενήργησαν επίθεση προηγουμένως για κατάληψη της πολυκατοικίας. Περιορίστηκαν να βάλλουν εναντίον μας και να φωνάζουν στα ελληνικά, «κομάντο παραδοθείτε». Όταν φύγαμε από εκεί επειδή ήμουν τραυματίας κατέφυγα σε σπίτι και περιποιήθηκα πρόχειρα το τραύμα μου και ύστερα ήρθαν τα Ηνωμένα Έθνη και με παρέλαβαν. Στο μεταξύ είχα πετάξει το όπλο και τα στρατιωτικά ρούχα και φόρεσα πολιτικά. Από τους 40 οι 20 εκτιμάται πως σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν και αγνοούνται σε πολυκατοικία παρά το Γ.Σ. Πράξανδρος.

Μεταφορά στο νοσοκομείο
ΔΕΝ ΞΕΡΩ πόσοι σκοτώθηκαν εκεί αλλά υπολογίζω ότι πιθανώς να ήταν 10-15, λέει ο κ. Χατζηλούκας. Άλλοι συνελήφθησαν αιχμάλωτοι και άλλοι σκοτώθηκαν, προσθέτει. Όταν με παρέλαβαν τα Ηνωμένα Έθνη με οδήγησαν σε στρατόπεδό τους που βρισκόταν στον Πενταδάκτυλο. Επειδή είχα και αμερικανική υπηκοότητα και τους είπα ότι ήμουν τουρίστας με πέρασαν μέσω Αγύρτας-Κιόνελι και με μετέφεραν στο νοσοκομείο Λευκωσίας.
http://www.philenews.com/digital/ 

1 σχόλιο:

  1. Όποιος διαβάζει αυτό το δημοσίευμα πρέπει μνήμη του να ανατρέχει σε μηδέν νεκρούς στο πραξικόπημα και 69 νεκρών της 33 μοίρας καταδρομών ,μη συμπεριλαμβανομένου του δεκανέα Ισιδώρου Ισίδωρου της 32 μοίρας καταδρομών

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.