6/9/11

Ισραήλ: Μάη 68; Η μεγαλύτερη διαδήλωση στην ιστορία της χώρας

του Jean-Michel Comte           France-Soir
Περισσότεροι από 450.000 διαδηλωτές (όπως εδώ στην Ιερουσαλήμ)
απαίτησαν το Σάββατο οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις
Στο Ισραήλ, σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους το Σαββάτου για να διεκδικήσουν οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Τώρα όμως, τι θα κάνουν οι διαδηλωτές;
Δεν υπάρχει σχέση με την «αραβική άνοιξη» που βρίσκεται στην πόρτα τους, αλλά οι Ισραηλινοί έζησαν το Σάββατο το βράδυ μια ιστορική στιγμή: περισσότεροι από 450.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Τελ Αβίβ και σε αρκετές άλλες πόλεις, για την μεγαλύτερη διαδήλωση στην ιστορία της χώρας.
«Μια μέρα, οι φοιτητές θα μάθουν ότι σήμερα, σε αυτό το ιστορικό βράδυ, γεννήθηκε η κοινωνία των πολιτών στο Ισραήλ» , γράφει με ενθουσιασμό ο αρθρογράφος Gideon Levy στην εφημερίδα Haaretz.

Οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές
Να συγκεντρώσει κανείς σχεδόν μισό εκατομμύριο διαδηλωτές σε μια χώρα 7,7 εκατομμυρίων κατοίκων είναι μια επιτυχία για τους διοργανωτές, ακόμη και αν δεν έφτασαν  το εκατομμύριο που είχαν προγραμματίσει. Είναι σίγουρα σημάδι ότι η δυσαρέσκεια έχει αυξηθεί από την αρχή του κινήματος, τον Ιούλιο. 

Στην αρχή οι διαμαρτυρόμενοι -νεαροί εργαζόμενοι ενήλικες και φοιτητές από τη μεσαία τάξη- διαμαρτύρονταν για τις αυξήσεις των τιμών στην αγορά ακινήτων και τις δυσκολίες στέγασης. Στη συνέχεια, μέσω εβδομαδιαίων διαδηλώσεων, όλο και μεγαλύτερες, απαίτησαν χαμηλότερο κόστος ζωής, μια καλύτερη κατανομή του πλούτου, κοινωνικές αλλαγές.

Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων
Το Ισραήλ έχει ποσοστό ανεργίας (5,5%) κατά πολύ χαμηλότερο από ό, τι στην Ευρώπη, και ένα υψηλό ρυθμό ανάπτυξης. Αλλά «Μια ολόκληρη γενιά θέλει να έχει μέλλον», διακήρυζε ένα πανό στο Τελ Αβίβ το Σάββατο το βράδυ, που συμβολίζει την έλευση των πολιτικών και κοινωνικών ζητημάτων στο επίκεντρο της ισραηλινής πολιτικής, που μέχρι τώρα κυριαρχούταν από την ασφάλεια και τη διπλωματία. 

Αντιμέτωπος με αυτή τη πρωτοφανή διαμαρτυρία, ο δεξιός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου σύστησε μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων που εξετάζει το ενδεχόμενο αναθεώρησης της οικονομικής πολιτικής, και ανακοίνωσε μεταρρυθμίσεις στον τομέα της στέγασης και της κατανάλωσης.

Και τώρα;
Το ερώτημα τώρα είναι ποια συνέχεια θα δώσουν οι διοργανωτές στο κίνημα τους. Εδώ αναγκάζονται να επιλέξουν: να ξεκινήσουν ριζοσπαστικές διεκδικήσεις ή να αποδεχτούν περιορισμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. «Είναι το κλασσικό δίλημμα ανάμεσα σε εκείνους που θέλουν την επανάσταση και εκείνων που προτιμούν την εξέλιξη», γράφει ο οικονομικός σχολιαστής Nehemia Shtrasler. 

Οι πρώτοι υποστηρίζουν μια σκλήρυνση της διαμαρτυρίας, πολλαπλασιάζοντας τις καταλείψεις των άδειων κατοικιών. Οι δεύτεροι, οι οποίοι ξεκίνησαν το Σάββατο να αποσυναρμολογήσουν τις σκηνές τους που είχαν στήσει στα μέσα Ιουλίου στη λεωφόρο Ρότσιντλ, το κέντρο της διαμαρτυρίας στην καρδιά του Τελ-Αβίβ, θέλουν να κάνουν ένα διάλειμμα. Για να δώσουν στον πρωθυπουργό και στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων τον χρόνο να κάνουν προτάσεις και να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους.

Πηγή: France-Soir

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.