4/9/11

Το τέλος των πρακτικών εκφοβισμού απο το Ισραηλινό ναυτικό στην Ανατολική Μεσόγειο διακυρήττει η Τουρκία

Η ανατολική Μεσόγειο δεν θα είναι πλέον ένα μέρος όπου ισραηλινές ναυτικές δυνάμεις θα μπορούν να ασκήσουν ελεύθερα τις πρακτικές «εκφοβισμού» εναντίον μη στρατιωτικών πλοίων.Αυτό αποτελεί μετάφραση της δήλωσης του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ότι «η Τουρκία θα λάβει όλα τα προληπτικά μέτρα που θα κρίνει αναγκαία για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην ανατολική Μεσόγειο».Η δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών θα διαμορφώσει πιθανόν μια νέα κατάσταση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, οι στρατοί των οποίων είναι απο τους ισχυρότερους στην Ανατολική Μεσόγειο. Μια πιθανή αντιπαράθεση μεταξύ ναυτικών δυνάμεων(!)  των δύο χωρών "θα έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην  περιφερειακή σταθερότητα.


Η παρουσία  του τουρκικού ναυτικού  θα είναι πιο ορατή στην ανατολική Μεσόγειο, μέσω τακτικών περιπολιών  στα διεθνή ύδατα. Θα ακολουθηθεί  μια πιο επιθετική στρατηγική η οποία  θα έχει ως αποτέλεσμα το Ισραήλ να μην πλέον σε θέση να ασκεί τις πρακτικές εκφοβισμού του ελεύθερα.

Τουρκικά πολεμικά πλοία θα χρησιμοποιηθούν για να συνοδεύσουν τα πλοία που μεταφέρουν βοήθεια προς την Παλαιστίνη και θα παρατηρούν την  ελεύθερη ναυσιπλοΐα στη ζώνη μεταξύ της  Κύπρου και του Ισραήλ.Η παρουσία τους στην περιοχή θα είναι όλο και πιο συχνή .

Η ζώνη που αποτέλεσε το αντικείμενο μιας πρόσφατης διπλωματικής αντιπαράθεσης  μεταξύ της Τουρκίας και της Κύπρου εξαιτίας της πρόθεσης της Κύπρου να αρχίσει γεωτρήσεις για την αξιοποίηση αποθεμάτων φυσικού αερίου.Η  Κύπρος και το Ισραήλ συμφώνησαν πρόσφατα να δρομολογήσουν κοινές επενδύσεις  με τη συμμετοχή ορισμένων αμερικανικών εταιρειών για τον σκοπό αυτό.

Η Τουρκία βλέπει την συμφωνία Κύπρου-Ισραήλ - δυο χωρών εχθρικών για την Τουρκία- για ένα κοινό επενδυτικό πρόγραμμα  αναφορικά με το φυσικό αέριο ως μια συμφωνία  η οποία θα ανατρέψει την σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου και  προέτρεψε τις δύο πλευρές να μην εμπλακούν σε ένα τέτοιο έργο προτού βρεθεί λύση στο Κυπριακό ζήτημα 

Σε μια συνέντευξη με την καθημερινή Zaman  ο αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης της Τουρκίας υπουργός Εγκεμέν Μπαγίς ισχυρίστηκε ότι ειναι παράνομο να κάνει η Κύπρος έρευνα για πετρέλαιο σε ύδατα που δεν της ανήκουν.«Γι' αυτό υπάρχει ο στόλος» είχε πεί ο Μπαγίς για να προσθέσει ότι  και «στο παρελθόν η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε επιχειρήσει να κάνει παρόμοια πράγματα, αλλά υπάρχουν αυτοί που θυμούνται τι αντιμετώπισε».«Είναι παράνομο να κάνουν έρευνες σε ύδατα που δεν τους ανήκουν. Η Τουρκία θα κάνει χρήση όλων των δικαιωμάτων της στο έπακρο, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και θα πράξει τα δέοντα. Γνωρίζουν τη σοβαρότητα που διακρίνει την Τουρκία» σημείωσε..Στην παρατήρηση του συντάκτη ότι κατά τις έρευνες που είχαν γίνει στο παρελθόν, πλοία του τουρκικού πολεμικού στόλου είχαν σπεύσει στην περιοχή, ο Μπαγίς είπε: «Γι' αυτόν τον λόγο φτιάξαμε το στρατό μας και εκπαιδεύσαμε τους στρατιώτες».την Παρασκευή, ΕΕ Εγκεμέν Μπάγκις υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι οι τουρκικές Ναυτικού θα μπορούσε να παρέμβει, εάν Ελληνική Κύπρος δεν θέτει υπό αμφισβήτηση από το έργο. "Αυτό είναι τι είναι για το ναυτικό», είπε.

Ο Ερντογάν σχεδιάζει επίσκεψη στη Γάζα

Στο πλαίσιο της πιο επιθετικής στρατηγικής της Τουρκίας εναντίον του Ισραήλ, πηγές ανέφεραν στην εφημερίδα Daily News ότι ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει να επισκεφθεί την ελεγχόμενη απο την Χαμάς Λωρίδα της Γάζας κατά τις προσεχείς εβδομάδες, μια πρόθεση που είχε εκφράσει και στα τέλη Ιουλίου."Ο Πρωθυπουργός μας έχει ήδη δώσει εντολή στο Υπουργείο Εξωτερικών να ορίσει ημερομηνία για την επίσκεψη αυτή. Ψάχνουμε για την καλύτερη χρονική στιγμή για την πραγματοποίηση της επίσκεψης, (δήλωση διπλωματικής πηγής . «Πρωταρχικός σκοπός μας είναι να επικεντρωθεί η προσοχή του κόσμου για το τι συμβαίνει στη Γάζα και να ωθήσουμε  την διεθνή κοινότητα να τερματίσει τον άδικο αποκλεισμό από το Ισραήλ της περιοχής αυτής. "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.