7/9/11

Διπλασιασμός πολεμικού ναυτικού Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο


Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν συνέχισε σήμερα τις απειλές εναντίον Κύπρου και Ισραήλ και δήλωσε ότι “οι βάσεις Ακσάζ (Μαρμαρίδας) και Αλεξανδρέττας είναι σημεία που έχουν τη δυνατότητα και το δικαίωμα να επιβλέπουν. Τα πλοία μας στο εξής θα εμφανίζονται πολύ συχνά στα ύδατα αυτά”. Την απάντηση αυτή έδωσε σε ερώτηση σχετικά με την ανακοίνωση της Άγκυρας ότι η Τουρκία θα λάβει τα μέτρα που θεωρεί απαραίτητα για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Sabah επίσης σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα με τίτλο «Ο Μπαρμπαρός ξανακατεβαίνει στην Μεσόγειο» («Μπαρμπαρός» είναι το όνομα του Ναυάρχου «Χαϊρεττίν Μπαρμπαρός επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) αναφέρει ότι διπλασιάζεται ο αριθμός των φρεγατών, τορπιλακάτων, ελικοπτέρων και υποβρυχίων που ασκούν καθήκοντα στην Μεσογειακή Ασπίδα». Έτσι ο αριθμός των φρεγατών της εν λόγω ναυτικής δύναμης θα αυξηθεί από τις 2 στις 4, των καταδρομικών από 3 σε 5 και των σκαφών της ακτοφυλακής από 1 σε 3.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η κίνηση αυτή της Τουρκίας κρίνεται απαραίτητη για την διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για την επιχείρηση «Μεσογειακή Ασπίδα» της Τουρκίας, ενώ το τουρκικό πολεμικό ναυτικό θα στείλει πλοία στην Αδριατική, την Ερυθρά Θάλασσα, ακόμη και στον Ινδικό Ωκεανό.

Ο τουρκικός τύπος αναφέρει ότι μετά τις πληροφορίες ότι η Τουρκία θα κατεβάσει στόλο στην Μεσόγειο και τις σκληρές δηλώσεις αναφορικά με τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου που θα κάνει η Κύπρος με την υποστήριξη του Ισραήλ, δημιουργήθηκε ανησυχία τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Κύπρο.

Ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας κ Μπεγλίτης είπε «όποια και αν είναι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα». Στο μεταξύ η εφημερίδα «Σημερινή» γράφει ότι η Ελλάδα για παν ενδεχόμενο διατηρεί σε ετοιμότητα τον στόλο της.
http://sigmalive.com/news/politics/416502 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.