29/9/11

Αναψε φωτιές η πρόταση Κουβέλη για τα βουλευτικά προνόμια

Επικροτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης- Καρφιά από τη Φωτεινή Πιπιλή
Αναψε φωτιές η πρόταση Κουβέλη για τα βουλευτικά προνόμια
Τη συλλογή υπογραφών στο Κοινοβούλιο προκειμένου να μπει φρένο στα οικονομικά προνόμια και να υπάρξουν περικοπές στις απολαβές των βουλευτών δρομολογεί η Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ). Πρόκειται για μια ακόμα πρωτοβουλία, μετά την απόφαση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ (Φ. Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης, Γρηγόρης Ψαριανός) να παραιτηθούν από τις αποζημιώσεις που λαμβάνουν για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις των επιτροπών της Βουλής.


Η πρωτοβουλία αυτή που έγινε, με στόχο «την αντιστοίχιση στις συνθήκες λιτότητας των Ελλήνων πολιτών», σύμφωνα με την ανακοίνωσή της ΔΗΜΑΡ, απέσπασε θετικά σχόλια από βουλευτές άλλων κομμάτων άναψε όμως και φωτιές. Την κίνηση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ επικρότησε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ανέβασε στο twiter το εξής σχόλιο: «Σωστή η κίνηση Κουβέλη και ΔΗΜΑΡ να μην πληρώνονται για τις επιτροπές της Βουλής. Έστω και με καθυστέρηση ακολουθούν και άλλοι (λίγοι)».

Ο κ. Μητσοτάκης είχε ήδη από το καλοκαίρι δημοσιοποιήσει την απόφασή του να αποποιηθεί την αποζημίωση από τη συμμετοχή του στις επιτροπές της Βουλής και να επιστρέψει και το βουλευτικό αυτοκίνητο. Όπως είχε σημειώσει τότε ότι «έθεσα ένα πλαίσιο λελογισμένης περιστολής των βουλευτικών προνομίων ως ελάχιστη απάντηση του κοινοβουλίου στην πρωτοφανή κρίση που μαστίζει τη χώρα μας. Δεν είδα καμία ιδιαίτερη ανταπόκριση, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, για ανάληψη τολμηρών πρωτοβουλιών από το κοινοβούλιο, που θα έστελναν ένα ξεκάθαρο θετικό μήνυμα στην κοινωνία».

Πάντως, σε διαφορετικό μήκος κύματος βρίσκονται άλλοι βουλευτές που διαφωνούν με το να εγείρεται το ζήτημα των προνομίων και να λοιδορούνται οι βουλευτές συλλήβδην κάθε φορά που δημιουργείται κρίση στην κοινωνία ενώ θυμίζουν ότι δεν είναι όλοι οι βουλευτές προύχοντες. Η πρωτοβουλία Κουβέλη έρχεται λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Ηλία Μόσιαλου, που πυροδότησαν τις έντονες αντιδράσεις πολλών βουλευτών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η βουλευτής της ΝΔ κυρία Φωτεινή Πιπιλή, την Τετάρτη, μιλώντας στο «Ράδιο 9» σημείωσε ότι «κάθε φορά που γονατίζει ο κόσμος από μέτρα έρχονται στην επιφάνεια τα "τρομερά" προνόμια των βουλευτών από χείλη ή από πολιτικά τζάκια ή από πολιτικούς κηπουρούς του κλειστού κυκλώματος γόνων πολιτικών τζακιών». Μάλιστα, δεν δίστασε να πει «εννοώ και τον κ. Μητσοτάκη». Επίσης, η κυρία Πιπιλή υπογράμμισε ότι όσοι βουλευτές εξελέγησαν πριν από το 1993 έχουν εξασφαλίσει σύνταξη από τα 55 τους χρόνια. Και πρόσθεσε αναφερόμενη στον κ. Κουβέλη: «Ο κ. Φώτης Κουβέλης είπε να κοπούν οι συντάξεις, όχι όμως και η δική του γιατί αναδρομική ισχύς νόμου δεν υπάρχει και δεν είναι δυνατόν να υπάρξει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είχε χαρακτηρίσει πρόκληση για τους πολίτες και την κοινωνία τη λεγόμενη διπλή σύνταξη και ζήτησε να καταργηθεί, τονίζοντας ότι οι βουλευτές πρέπει να συνταξιοδοτούνται όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, μόνο από τον επαγγελματικό ασφαλιστικό τους φορέα.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής κ. Δ. Παπαδημούλης, όταν ρωτήθηκε για την κίνηση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει από καιρό «δραστικότερες περικοπές για όλους τους βουλευτές», με απόφαση της Βουλής. Πάντως, υπογράμμισε πως οτιδήποτε συμβάλλει σε αυτήν την κατεύθυνση «είναι θετικό και την ώρα που δοκιμάζονται σκληρά τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα όλοι οι βουλευτές οφείλουμε να δώσουμε το καλό παράδειγμα».

Μένει να φανεί αν η πρωτοβουλία της ΔΗΜΑΡ για συλλογή υπογραφών των βουλευτών σχετικά με τις περικοπές στις απολαβές τους βρει ανταπόκριση. Πάντως, αναμένεται να υπάρξουν πολιτικές διαφωνίες σχετικά με το πλαίσιο που θέτει ο κ. Κουβέλης γι' αυτές τις αλλαγές, μεταξύ των οποίων είναι και η δραστική περικοπή της κρατικής επιχορήγησης στα κόμματα.
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=422331 

1 σχόλιο:

  1. Αυτά τα λένε εύκολα όλοι όσοι έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση απο άλλες πλευρές,επιπλέον κερδίζουν επικοινωνιακά.

    Απο την άλλη πλευρά,να είστε όλοι σίγουροι ότι κάτι τέτοιο θα πολαπλασιάσει τη διαφθορά σε όλα τα επίπεδα.

    Η γνώμη μου είναι να απαγορευτεί η κάθε είδους διαφήμιση στους υποψήφιους βουλευτές,η προσωπική επαφή αρκεί,να αγοραστούν ή να κατασκευαστούν μόνιμα πολιτικά γραφεία στους νομούς και την Πρωτεύουσα όπως είναι τα κυβερνητικά κτήρια και αυτά θα παραχωρούντε στους εκάστοτε εκλεγμένους.

    Η δομή του πολιτικού μας συστήματος παράγει ΜΟΝΟ διαφθορά,και προτάσεις όπως του Κουβέλη μόνο να χειροτερέψουν τα πράγματα μπορούν.

    Αν θέλουν οικονομία και διαφάνεια να ψηφίσουν νόμο που να επιτρέπει τις εισαγγελικές αρχές να πραγματοποιούν έρευνες στα γραφεία των κομμάτων και τα πολιτικά γραφεία.

    Είναι δυνατόν σε μια χώρα που η διαφθορά των πολιτικών οργιάζει να μην υπάρχουν έρευνες στα πολιτικά γραφεία;

    Όλα τα υπόλοιπα είναι για εσωτερική κατανάλωση,μας κοροιδεύουν μπροστά στα μούτρα μας και εμείς σαν ιθαγενείς χαιρόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.