7/9/11

Ο νάνος και η μπάρα


του Σταύρου Θεοδωράκη

«Βάλαμε ένα νάνο να σηκώσει μια ασήκωτη μπάρα και τον μαστιγώνουμε κιόλας». Η φράση ακούστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο. Θα σας πω «πώς και από ποιον» γιατί νομίζω ότι έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Ως γνωστόν η κυβέρνηση αποφάσισε χθες ότι «τα ψέματα τέλειωσαν» και σε λίγες εβδομάδες θα κάνει ότι δεν έκανε 2 χρόνια. Το τι προηγήθηκε αυτής της απόφασης είναι φανερό. Ο κ.Βενιζέλος επιχείρησε να συγκρουστεί πολιτικά με την «τρόικα», οι Γερμανοί όμως, αλλά και οι Γάλλοι, ο Μπαρόζο, ο Τρισέ, είπαν ότι «ωραία τα παιγνίδια (σας) αλλά ξεχάστε τα ευρώ (μας)». Έτσι η κυβέρνηση πείστηκε να αναμετρηθεί με τον κακό της εαυτό.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Βενιζέλος σε εθνικό δίκτυο - χωρίς να κοιτάξει ούτε μια φορά τα χαρτιά του! – ήταν ουσιαστικά πέντε. «Ιδιωτικοποιήσεις τάχιστα», «απολύσεις με την ονομασία εργασιακή εφεδρεία», «μείωση των μισθών στα ρετιρέ του δημοσίου», «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων», «αποκατάσταση των αδικιών στο φορολογικό σύστημα» (περισσότερα επί αυτού θα πει ο Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη).  Στο υπουργικό  -λένε οι πληροφορίες- όσο μιλούσε ο αντιπρόεδρος δεν ακούστηκε ούτε ένα αρνητικό κιχ παρά μόνο διευκρινιστικές ερωτήσεις. Εκεί ήταν που ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε την φράση «βάλαμε ένα νάνο να σηκώσει μια ασήκωτη μπάρα και τον μαστιγώνουμε κιόλας».

Ο νάνος είναι βέβαια η πραγματική οικονομία. Η ασήκωτη μπάρα είναι το κράτος. Και το μαστίγωμα είναι οι φόροι και όλα τα έξτρα βάρη που προσθέτει κάθε τόσο η κυβέρνηση στην πραγματική οικονομία. Η παρομοίωση φαίνεται ότι άρεσε στον Παπανδρέου και μια… χαρμολύπη απλώθηκε στο υπουργικό. Ίσως οι σύντροφοι του Χρυσοχοίδη να αναλογίσθηκαν ότι αν είχαν ασχοληθεί εξαρχής με τα βαρίδια του κράτους (το περιττό τμήμα του Δημοσίου δηλαδή) και δεν κυνηγούσαν τις υγιείς πτυχές της οικονομίας, τώρα η εικόνα «εκεί έξω», στην κοινωνία δηλαδή να ήταν εντελώς διαφορετική.

Ας ελπίζουμε τουλάχιστον ότι από εδώ και στο εξής το ΠΑΣΟΚ αλλά και το πολιτικό σύστημα συνολικά θα αποποιηθεί το προσφιλή ρόλο του μαστιγωτή της πραγματικής οικονομίας και θα ελαφρύνει τάχιστα τα κιλά στην μπάρα. Υπάρχουν ελπίδες – όχι πάντως και πολλές – ο νάνος να βγει ζωντανός από το πλατό της άρσης βαρών.
Protagon

8 σχόλια:

  1. "Ίσως οι σύντροφοι του Χρυσοχοίδη να αναλογίσθηκαν ότι αν είχαν ασχοληθεί εξαρχής με τα βαρίδια του κράτους (το περιττό τμήμα του Δημοσίου δηλαδή) και δεν κυνηγούσαν τις υγιείς πτυχές της οικονομίας, τώρα η εικόνα «εκεί έξω», στην κοινωνία δηλαδή να ήταν εντελώς διαφορετική."

    Φήμες λένε ότι κάποιες κακές γλώσσες συντρόφων θεώρησαν πως το περιεχόμενο της παρένθεσης δεν έπρεπε να είναι "το περιττό τμήμα του Δημοσίου" αλλά "οι φίλοι του Χρυσοχοίδη"...


    "Η παρομοίωση φαίνεται ότι άρεσε στον Παπανδρέου και μια… χαρμολύπη απλώθηκε στο υπουργικό. "

    Έλα τώρα με τις κακές γλώσσες! Αμάν πιά! Νησάφι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Anaconda,

    Σιγά που για την κρίση φταίει το δημόσιο.
    Αυτό λέγεται κοινωνική ζούγκλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ange-ta, συμφωνώ πλήρως μαζί σου:

    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/09/blog-post_3875.html?showComment=1315191815116#c5009602634000250351

    Και υπάρχει λόγος που κάποιοι την επιθυμούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Αυτό λέγεται κοινωνική ζούγκλα"

    Κόψτε τις μπαρούφες!!!
    Αυτό λέγεται μαζεύω τα πόδια μου μέχρι εκεί που φτάνει η κουβέρτα μου.
    Δεν έχει καμία απολύτως σημασία αν φταίει ή δεν φταίει ο δημόσιος τομέας..
    Αν ο ιδιωτικός τομέας ήταν ανταγωνιστικός δεν θα βρισκόμασταν στη θέση που είμαστε τώρα. Μην μπλέκουμε όμως άσχετα πράγματα!!!
    Το δημόσιο κοστίζει χρήματα που ο φορολογούμενος δεν μπορεί να πληρώσει, το καταλαβαίνετε; ΤΕΛΟΣ

    Το Ελληνικό μοντέλο ¨"Δανείζομαι για να πληρώνω δημόσιους υπαλλήλους και αυτοί να ξοδεύουν" δεν κέρδισε κανένα Νόμπελ, όσο και αν σας είναι δύσκολο να το καταλάβετε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. απο φιλοσοφίες χορτάσαμε ......κανένα έργο θα δούμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Melissa,

    ή δεν ξέρεις ή αγνοείς ότι από την κρίση της Λίμαν οι τράπεζες ελληνικές και ξένες βούτηξαν απο τους φορολογούμενους του πλανήτη, και μάλιστα απο τους χαμηλόμισθους 1.8 τρις δολάρια. Καλά διάβασες 1.8 τρισ!!!
    Και αφού τα βούτηξαν, μας βάλανε πάλι στο μαγκανοπήγαδο, του για όλα φταίει ο δημόσιος τομέας. Αλλά μελισσα, δεν μου λες πώς και συμβαίνει και οι ΗΠΑ έχουν χρέος 14 τρις?????
    Γι αυτό ψάξτε λιγάκι τα πράγματα πριν μιλήσετε με τόση σιγουριά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οπωσδήποτε, οι παθογένειες του ελληνικού δημοσίου και οι στρεβλές τακτικές της αγοράς, υπήρξαν. Το κράτος-μαμούθ με τους βολεψιάκηδες, επίσης.
    Ομως, όλα αυτά χρησιμοποιήθηκαν σαν "πάτημα" για να μας πατήσουν όλους ανεξαιρέτως στο κεφάλι.
    Κάποιοι λένε "αν δεν έβρισκαν λαβή απ΄αυτά, θα έβρισκαν σίγουρα κάτι άλλο...για να προωθήσουν τα σχέδιά τους."
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. * Elina,
    sigoura etsi einai, alla 48 Ypoyrgeia & Yfypoyrgeia (misthoi, exoda metakiniseos, limouzines, mpraboi, klp (tora o GAP ta meiose vevaia se 43) syn ena soro Preriferiarxes, kai aftoi dimosio einai, kai epi pleon merikes ekatontades MKO, pou an tous periorize kapos, tha eixame sigoura kapoia aisthiti oikonomia, anti na kynigane tous syntaxiouxous kai tous dithen forofygades...

    Pantos,se kammia xora den yparxei tetoia asydoti spatali se anotatous dimosious "leitourgous" kai xoria oi 300 tis Boulis me olo to syggenoloi tous os dithen ypallilous.

    Ekeino, pou me paraksenevei einai o rolos ton troikanon, pou kaneis tous mexri den leei tipote gia aftin tin tromaktiki spatali.

    Allka ola ta perierga symbainoun monon stin xora mas...

    Xenokrates apo Bienni

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.