15/9/11

Περί Ελλήνων, Ρωμηών και ευθυκρισίας!


Στο ιστολόγιο έχουν γίνει αρκετές φορές συζητήσεις περί Ελλήνων και Ρωμηών. Στη χθεσινή μας ανάρτηση "Μάθε τουρκικά" ο Πιγκουίνος έκανε μια βαθιά βουτιά στα δροσερά και γαλανά νερά της Ανταρκτικής. Ας την απολαύσουμε μαζί του:
ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ είπε...

Κυριάκο, επανέρχεσαι πολλές φορές στα περί Ρωμαίων κλπ με μεγάλη εμμονή. Θα πρέπει όμως κάποτε να συνειδητοποιήσεις ότι τα ίδια τα επιχειρήματά σου επιδέχονται και άλλη ανάγνωση ή διατύπωση, με τουλάχιστον την ίδια ή και ακόμα ισχυρότερη λογική.
Π.χ.: Τα αρχαία ελληνικά μας χρειάζονται (περισσότερο από τα τουρκικά) για να μελετούμε τις αρχαίες ελληνικές πηγές από το πρωτότυπο. Γιατί πάντα κάτι χάνεται στη μετάφραση. Ιδίως όταν έχουμε μετάφραση τής μετάφρασης από τα αρχαία ελληνικά στα Αγγλικά ή τα Γερμανικά (Οξφόρδη - Λειψία) και από εκεί στα νέα ελληνικά.
Για τους Τούρκους ιστορικούς τι να πούμε; Την "εντιμότητά" τους επικαλέστηκε κι η Ρεπούση όταν υπερασπιζόταν το βιβλίο της, λέγοντας: "Η τουρκική ιστοριογραφία λέει άλλα από αυτά που λέει η ελληνική ιστοριογραφία και ήταν καθήκον μας να βρούμε τη χρυσή τομή". Και η "χρυσή τομή" τής Ρεπούση με τούς Τούρκους ιστορικούς ονόμασε τη σφαγή τής Σμύρνηςσυνωστισμό!
Ρωμαίοι δεν υπήρξαμε ποτέ. Οι Ρωμαίοι ήταν οι κατακτητές μας και ως υποτελείς τής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (τής ενιαίας στην αρχή, τής ανατολικής σε δεύτερη φάση), καταχρηστικά ονομαστήκαμε Ρωμιοί από το όνομα τών δυναστών μας. Όμως, με την ίδια ακριβώς λογική και επειδή η Οθωμανική ήταν η πιο πρόσφατη αυτοκρατορία στην οποία ήμαστε (έως το 1821) υποτελείς, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι "τα Βαλκάνια αποτελούνται από πρώην Οθωμανούς υπήκοους (ελληνοφώνους, λατινοφώνους, σλαυόφωνους, αλβανόφωνους κλπ. κλπ.) εξευρωπαϊσμένους". Το ισχυρίζεται ήδη ο Νταβούτογλου.
"Ας θεωρούμε πατριωτισμό την αγάπη για το περιβάλλον μας: για την οικογένειά μας, την γειτονιά μας, το δασάκι που 'ναι δίπλα, την θάλασσα που 'ναι κοντά..."
Όχι φίλε μου, αυτό που περιγράφεις ονομάζεται φυσιολατρεία. Πατριωτισμός είναι να αγαπάς την πατρίδα σου (όλη και όχι μόνο τη γειτονιά σου, κι ακόμα περισσότερο τη σκλαβωμένη όπως η Κύπρος, η Β. Ήπειρος κλπ), το γένος σου, το έθνος σου. Κι αν κάποιοι τα θεωρούν αυτά εθνικισμό κι επεκτατισμό, τότε εθνικιστές κι επεκτατιστές ήταν ο Παύλος Μελάς, ο Τέλος Άγρας, οι Κρητικοί, οι Μανιάτες, κλπ, που πολέμησαν για τον ελληνισμό και τη Μακεδονία έξω από τα σύνορα τής τότε ελληνικής επικράτειας. Και πριν απ' αυτούς ήταν ο Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης, ο Οδυσσέας και πάαααρα πολλοί άλλοι.
Τέλος, για το DNA αλλά και γενικότερα τη βιολογία και την ανθρωπολογία, τα είχαμε πει εκτενώς παλιότερα, να μη τα επαναλαμβάνουμε, μπορείς να ανατρέξεις:
http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/06/blog-post_9695.html

31 σχόλια:

  1. Μας παρέδωσαν δύο μαγικές Λέξεις που ταυτόχρονα είανι και Εντολές. Εγνοια και Φιλότιμο.

    Χρησιμοποιώ σπάνια οξείς χαρακτηρισμούς.Ομως - λόγω ημερών- θα είμαι σκληρός.Οποιος παραβαίνει τούτες τις εντολές είναι Εφιάλτης

    Πρώτα Πατριώτες και μετά Διεθνιστές όποιος παραβαίνει την αρχή αυτή απλά δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα

    Την Ελληνικότητα μας δεν χρειάζεται να την αποδείξουμε να την στηρίξουμε καλύτερα χρειάζεται.

    Σημείο στήριξης της, να μιλάμε απλά για να καταλαβαινόμαστε, να βρίσκουμε όλα εκείνα που μας ενώνουν χωρίς να παραγνωρίζουμε τις διαφορές μας και χωρίς να τους αποδίδουμε υπέρτατη αξία.

    Η Στήριξη της αποτελεί αποτέλεσμα κοινής ομαδικής προσπάθειας, ουδείς δικαιούται να παραγνωρίζει τον ρόλο και την βαρύτητα κανενός είτε βρίσκεται στην πρώτη γραμμή είτε είναι εφεδρικός.

    Γραικός, Pωμιός, Έλληνας είναι εθνικά μας ονόματα.Δεν με νοιάζει ποιοί και γιατί προσπάθησαν να επιβάλλουν το ένα ή το άλλο.Με νοιάζει να μην διαγράψει κάποιος ένα απο αυτά γιατί κάτι τέτοιο σημαίνει διάσπαση της Εθνικής Συνοχής.

    Την ιστορική μας συνέχεια στον τόπο και τον χρόνο δεν χρειάζεται να την αποδείξουμε, χρειάζεται απλά να στηρίξουμε τα απανταχού Ελληνικά Καρτερικά Ονόματα και να μάθουμε την Ιστορία μας.

    Τώρα θα πείς Ιστορία είναι να ξέρεις πόσα ήταν τα Ελληνικά φύλα αν ήταν 4 ή 6.Χρειάζεται και αυτό μα δεν μπορούν όλοι να έχουν εξιδικευμένη γνώση κάπου θα υστερεί κάποιος.Ομως θα πρέπει να είσαι πνευματικά άρρωστος για να χαρακτηρίσεις τον ημιτελή ως αμαθή.

    Στην Ιστορία μας όλοι πρόσφεραν διδραματίζοντας θετικό ή αρνητικό ρόλο.Δεν δικαιούται κανείς να παραγράψει κανέναν απο όλους έχουμε να μάθουμε.

    Απο τις κατάρες της φυλής μας είναι η Ευκολία.Θέλει παίδεμα η σκέψη.

    Μην κουραστείς στο σκάψιμο μην βαρεθείς το ψάξιμο αποτελεί παρακαταθήκη η ρήση αυτή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ
    Δηλαδή ΚΑΙ είσαι πατριώτης ΚΑΙ δεν γουστάρεις συνωστισμούς ΚΑΙ λες "Ινφογνώμων=manual. Τέλος.";
    Πρόσεξέ το: θα ξεφύγεις σαν εμένα και θα γίνεις επικίνδυνος...

    Ακρίτα
    >>Θέλει παίδεμα η σκέψη.<<
    Σοφή κουβέντα είπες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διαβάζω στο «Ο Νίκος Ζαχαριάδης και 22 συνεργάτες του» του Δ. Βλαντά.
    «...Ο Ζαχαριάδης έπεσε θύμα των ρωσικών εκδόσεων για την βυζαντινή αυτοκρατορία... Ο Ζ. σβήνει ασυλλόγιστα την ιστορική συνέχεια των Ελλήνων με την επινόηση ότι υπήρχε στην βυζαντινή αυτοκρατορία μια "ρωμαίικη-γκρέκικη λαότητα"... το "ρωμηός" το μόνο που εκφράζει είναι ρωμαϊκή κατάχτηση της Ελλάδας... ο Ζ. με μεγάλη ευκολία έκοψε την ιστορική συνέχεια του ελληνικού λαού. Στην εισαγωγή που κρίνουμε, δεν αναφέρει ούτε μια φορά τη λέξη Έλληνες, γράφει μόνο για ρωμιούς και γκραικούς...» σελ. 82-83.
    Ο Βλαντάς υπήρξε μεγαλοστέλεχος του ΚΚΕ, υπαρχηγός για ένα διάστημα του κομμουνιστικού στρατού (1948-49) και μάλλον μας αποκαλύπτει ότι ο όλος αυτός προβληματισμός επεξεργάσθηκε και προβλήθηκε με σκοπό ποιος ξέρει ποιους σχεδιασμούς της τέως ΕΣΣΔ σαν συνέχεια της Μεγάλης Ρωσίας όπως επίσης μας αποκαλύπτει ότι οι διάφορες Ρεπουσο_Δραγώνες άλλα συμφέροντα εξυπηρετούν και όχι αυτά που «δείχνουν» οι δράσεις τους. Στις ίδιες πηγές του Ζαχαριάδη προστρέχουν και τους ίδιους σκοπούς υπηρετούν. Αλλά όπως η πνευματική συνεισφορά του Ζαχαριάδη δεν έχει καμιά αξία άλλο τόσο δεν θα έχουν οι συνεισφορές των σύγχρονων κεκαλυμμένων υποκατάστατων.
    Ο ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού είναι αδιαμφισβήτητη και όσο και αν το «Γραικός» (από τον Γραικό γιο του Δία και της Πανδώρας) να αναφέρεται σε ελληνικό φύλλο που ζούσε στην πατρίδα μου Ήπειρο {Ησίοδος, Αριστοτέλης κ.α.)το καθοριστικό είναι Ελλάδα και Έλληνες που αναφέρει ο Όμηρος.

    Για το «Ήπειρος, η πατρίδα μας» Οδυσσεύς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οδυσσέα οι Κουτβήδες ήταν λακέδες των Αγγλων και των Ρώσων.Οση σχέση έχει ο Διάβολος με το Λιβάνι άλλη τόση έχουν και αυτή με την Αριστερά και την Ελλάδα.Ο καθείς κοτσάρει μια ετικέτα το σηκώνει πανί και αέρα.

    Στο δια ταύτα λόγος του Αρη Βελουχιώτη στην Λαμία:
    Η αθάνατη ελληνική φυλή.

    Κάποτε η γωνιά αυτή της γης που πατάμε και λέγεται Ελλάδα ήτανε δοξασμένη κι ευτυχισμένη κι είχε ένα πολιτισμό, οπού επί 2 1/2 χιλιάδες χρόνια συνεχίζει να παραμένει και να θαυμάζεται απ' όλο τον κόσμο. Κανένας σοφός η άσοφος δεν μπορεί μέχρι σήμερα να γράψει ούτε μια λέξη, αν δεν αναφερθεί στα έργα που άφησαν οι δημιουργοί αυτού του πολιτισμού, που λέγεται αρχαίος ελληνικός πολιτισμός.

    Κάποτε, λοιπόν, η χώρα μας ήτανε δοξασμένη, μα αργότερα την υποδούλωσαν κι έχασε την παλιά της αυτή δόξα. Μα ύστερα από κάμποσα χρόνια η χώρα μας σηκώθηκε στο πόδι κι ύστερα από σκληρούς αγώνες ενάντια στη σκλαβιά, πάλι λευτερώθηκε.

    Στην εποχή της σκλαβιάς πέρασε σκληρά, μαύρα χρόνια και πολλοί «έξυπνοι», αναμεσα στους οποίους και κάποιος Φαλμεράγιερ, ισχυρίστηκαν πως η ελληνική φυλή έσβησε κι ότι αυτή διασταυρώθηκε μ' άλλες φυλές, που δεν έχουν τίποτα το κοινό με την αρχαία ελληνική φυλή.

    Μα ότι κι αν πούνε, αυτό δεν έχει καμία αξία. Την ελληνικότητα μας την αποδείξαμε.

    Ο Καθείς μας μπορεί να συμφωνεί ή να διαφωνεί να προσάπτει ή να εκθειάζει την προσωπικότητα του.

    Ποιός όμως μπορεί να βρεί ψεγάδι στα λόγια αυτά ενός Ελληνα Λαικού ως αναφέρθηκαν και όχι σε όλο τον λόγο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε Οδυσσέα,ο Ζαχαριάδης και οι ΚΚΕδες στο συγκεκριμένο θέμα μικρό ρόλο έπαιξαν,γενικότερα η αριστερά πράγματι όμως έχει παίξει αρκετά με τη λέξη Ρωμηός ως δηλωτικό κάποιας λαϊκότητας.Αλλά εν τέλει πιστεύω ότι αυτοί μικρό πρόβλημα ήταν.Αν εξαιρέσεις Ρεπούσηδες,Δραγώνες,Φραγκουδάκηδες και Κουλούρηδες,που όμως προσωπικά δεν τις κατατάσσω στην γνωστή παλιά,κλασσική αριστερά που όλη "λατρέψαμε".Άλλωστε αυτές στο ίδιο συνάφι είναι με τον νεοφιλελεύθερο "δεξιό" Βερέμη.Αυτοί κατατάσσονται στους μεταμοντέρνους "ιστορικούς".

    Στις μέρες όμως Οδυσσέα το πρόβλημα των Ρωμαιολάγνων από αλλού προέρχεται,από κέντρο πολύ πιο ισχυρό και ξέρεις για ποιο λέω...ποιος πήγε στην Αμερική και ήθελε να υποχρέωση τους Έλληνες να μην λέγονται Έλληνες αλλά Ρωμαίοι;
    Δεν θέλω να του αποδώσω καν ανθελληνισμό ή κάτι άλλο αλλά θέλω να πιστεύω πως απλά κάνει λάθος χειρισμό,λάθος πολιτική,μακάρι να με διαψεύσει κάποιος.

    Και πράγματι είτε Ρωμηός,είτε Γραικός είτε Έλλην τίτλοι του ίδιου περιεχομένου είναι αλλά καταλαβαίνουμε όλοι την σημασία στην σύγχρονη πολιτική.
    Γι'αυτό προσωπικά προτιμώ το Έλλην ή ακόμα και το Γραικός σε σχέση με το Ρωμηός,ως παλαιότερο και πιο γνωστό στο διεθνές κοινό.
    Επίσης το Ρωμηός δεν ταυτίζεται απόλυτα με το Έλληνας και το Γραικός παρά την μεγάλη πληθυσμιακή και πολιτιστική κάλυψη των δύο ομάδων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Άσχετο με την ανάρτηση Ακρίτα το περί "κούτβηδων" αλλά πολύ ενδιαφέρον,αν έχεις στοιχεία ότι εκτός από τους Ρώσσους ότι οι "κούτβηδες" ήταν λακέδες και των Άγγλων (όπως πολλοί "κούτβηδες" κατηγορούσαν άλλους) καλά θα ήταν να κάνεις μια ανάρτηση.Έτσι για να δούμε και ποιος εξυπηρέτησε ποιο πολύ ξένα συμφέροντα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. sapphire τίποτα δεν είναι άσχετο.Σε διατεταγμένη αποστολή βρίσκονται όσοι προσπαθούν να πλήξουν την Ελληνικότητα μας.

    Επειγούν άλλα sapphire μα τα έχω γράψει μέσες άκρες πολλές φορές

    Δες την φωτογραφία Ζαχαριάδη απο το Νταχάου, ψάξε να βρείς τι εθνικότητας ήταν το μέσο με το οποίο ήρθε στην Ελλάδα, ψάξε την σχέση Γυφτοδήμου-Χίλς και δες που εφτασε ο Γυφτοδήμος, πάνε λίγο πίσω στην Ιστορία του ΚΚΕ και δες την διάβρωση του απο τις Αγγλικές Μυστικές υπηρεσίες μέσω Μανιαδάκη.Ψάξε την επιστολή Βαφειάδη προς ΚΚΣΕ με την οποία κατέδιδε τον Ζαχαριάδη ως πράκτορα των Άγγλων.Δες τον ρόλο του στην "αποκάλυψη" του Γρίβα Διγενή.Δες τις εντολές του προς τον "τακτικό στρατό" του ΕΛΑΣ για την στάση που επρεπε να τηρήσουν προς τους Αγλλους.

    Αν σου αρέσει το διάβασμα υπάρχει ένα δίτομο βιβλίο του Γρηγόρη Φαράκου "Ο ΕΛΑΣ και η εξουσία" θα βρείς πως την Παλλαική Εθνική Αντίσταση το ΚΚΕ την έκανε βραχίονα της πολιτικής του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ενδιαφέροντα τα όσα λες,κάποια τα έχω διαβάσει και τα έχω ξανακούσει,ειδικά το θέμα της ουσιαστικής αντικατάστασης του ΚΚΕ από "ΚΚΕ" Μανιαδάκη,οι ίδιοι οι κομμουνιστές τώρα πάνω κάτω βγάζουν συμπεράσματα.
    Πάντως και ο Βελουχιώτης στα χωριά της Φωκίδας δήλωνε πως η Ελλάδα σταματάει στον Ν.Όλυμπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ήμασταν και είμαστε Ρωμιοί.
    Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία είχε γεωγραφικά και πολιτιστικά τον ελληνισμό στο κέντρο, αλλά ήταν πολυεθνική αυτοκρατορία.
    Οι Ρωμιοί ζούσαν ΕΛΕΥΘΕΡΑ στην αυτοκρατορία.

    Αντίθετα στην πολυεθνική Οθωμανική Αυτοκρατορία οι λαοί ήταν ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΟΝΟΜΑΖΟΤΑΝΕ ΟΘΩΜΑΝΟΙ.

    Το 1821 έγιναν διάφορες διαστροφές και δημιουργήθηκε το Νέο-Αρχαίο-Ελληνικό κράτος του 500π.Χ. Το οποίο αφήνει από έξω τον Μέγα Αλέξανδρο, την Μακεδονία-Θράκη-Κύπρο και τον Χριστιανισμό, με βάση τον διαφωτισμό και τα παιδιά του(ΚΚΕ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΟΣ).
    Όποιος θεωρεί ότι είναι «Έλληνας», ως DNA, πρέπει να εξηγήσει με Νέο-Αρχαίο-Ελληνικό τρόπο γιατί οι Πόντιοι, οι Βλάχοι και οι Αρβανίτες είναι Έλληνες.
    Αντίθετα αν πούμε ότι είμαστε Ρωμιοί, μας λύνεται άμεσα το πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ενδεχομένως η τουρκική γλώσσα να είναι χρήσιμη σε κάποιο τουρκολόγο ή σε κάποιον εξειδικευμένο ιστορικό για να μελετήσει για παράδειγμα τον Εβλιγιά Τσελεμπί. Για το μέσο Έλληνα όμως είναι παντελώς άχρηστα. Ας υποθέσουμε πως δεν είμαστε Έλληνες. Τι θα ήταν χρησιμότερο; Να μελετήσουμε τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, τον Πλούταρχο ή ακόμα και κείμενα του μεσαιωνικού ελληνισμού ή ένα Τούρκο; Κατα την άποψη μου άτομο το οποίο προτείνει μαζικά την τουρκική ή έχει εμμονές ή πληρώνεται.
    Δεν υπάρχει ούτε Ρωμαίος, ούτε Ρωμιός. Υπάρει Ελλάδα που στη συνέχεια μετεξελίχθηκε. Ουσιαστικά δεν έχουμε ούτε Ρώμη, ούτε Βυζάντιο αλλά μεσαιωνικό ελληνισμό. Το αν κάποιοι Έλληνες εκλατινίστηκαν ή κάποιοι άρχισαν να "ελληνίζουν" είναι άλλο θέμα. Το αν μέχρι το 1800 όλη η Ιταλία κάτω απο τη Ρώμη μιλούσε ελληνικά και με το ξέσπασμα της ελληνικής Επανάστασης τρόμαξε ο Πάπας και τους Ιταλοποίησε, είναι επίσης άλλο θέμα. Αυτά αναφέρονταν στα επίσημα σχολικά ιταλικά βιβλία. Σε τελική ανάλυση δεν έχω ανάγκη ούτε τον Περικλή, ούτε τον Κατακουζηνό. Μου αρκεί ο Κολοκοτρώνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. sapphire ασε τα δεσφίνεια παραμύθια καθώς και τα έγγραφα του "Κίτσου" αν θέλεις να μιλάμε σοβαρά.Τα αρνητικά του Βελουχιώτη ήταν άλλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "δεν χρειάζεται να αποδείξουμε τον ελληνισμό μας, να τον στηρίξουμε χρειάζεται.."
    Ναί, διότι ανέκαθεν βαλόταν από τις επιβουλές άλλων, που χρησιμοποιούσαν κάθε μέσο για να τον αφανίσουν.
    Ζηλεύτηκε πολύ όπως και η Ελλάδα.
    Κόκκινες γραμμές λοιπόν, για να μην πέφτουμε στις παγίδες των (δήθεν) προοδευτικών.
    Πάνω απ΄όλα, έχουμε δικαίωμα να είμαστε!
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αυτό που πολλοί δεν έχουν συνειδητοποιήσει είναι η σημασία του προσδιορισμού μας σαν Γραικούς, τον οποίο εκλαμβάνουν σαν αρνητικό, ξένο, υποτιμητικό. Σαν προέκταση βλέπουν αρνητικά την απόδοση της χώρας μας ως Greece.
    Να θυμήσω λοιπόν πως ουσιαστικά μας προσδιορίζει ως τους Αρχαίους κατοίκους της Ηπείρου λόγω της εννοιολογικής ερμηνείας του (Γραία- Γρά- Γηραιά) και πέραν των γενεαλογικών αναφορών από τους αρχαίους ιστορικούς για τον Γραικό.
    Να το διαφυλάξουμε λοιπόν ως κόρη οφθαλμού, μαζί με τον πιο εξευγενισμένο και ευηχότερο του Έλληνος.
    Όσο για το Ρωμηός νομίζω πως παγιώθηκε να προσδιορίζει μόνο τους Έλληνες και όχι τους λοιπούς κατοίκους της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, επιβεβαιώνοντας την πολιτιστική κατάκτηση του ελληνισμού- μοναδική στα ιστορικά δεδομένα. Πάντως δεν είμαι σε θέση να τεκμηριώσω και θα εκτιμούσα αν υπάρχουν στοιχεία που να αντικρούουν ή ενισχύουν τα παραπάνω περί Ρωμηών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ακρίτα ας αφήσουμε προς το παρόν τα περί Βελουχιώτη...είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν άλλες ευκαιρίες να τα πιάσουμε και την συζήτηση αυτή.

    Θα συμφωνήσω με την Ελέανορ,ότι το Γραικός δεν είναι κακό,αντίθετα,είναι λέξη αρχαιότατη που πάντα χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι και γενικά οι δυτικοί για να μας προσδιορίσουν και δεν σημαίνει από μόνη της ούτε δούλος,ούτε κακόδοξος και άλλα τέτοια παραμύθια που λένε κάποιοι.Άσχετα αν κάποιες φορές θρησκευτικά εννοούσαν τον ορθόδοξο που γι'αυτούς δεν ήταν καλό...αλλά σίγουρα όμως τους Ρώσους ορθοδόξους δεν τους αποκαλούσαν Γραικούς,όπως και έχουμε σαφή περιορισμό του Ρωμαίους σχεδόν μόνο στους ελληνόφωνους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Anaconda, ναι, με ενοχλεί και ο εθνομηδενισμός και ο συνωστισμός και γενικότερα ο κάθε νενεκισμός. Όσο για το "Ινφογνώμων=manual. Τέλος.", αυτό δεν υπεξαιρείται από κανέναν, το έχεις κατοχυρώσει εσύ το copyright.

    "Πρώτα Πατριώτες και μετά Διεθνιστές".
    Ακρίτα, έγραψες! Κάποιοι μπορεί να το παρεξηγούν αυτό. Κάποιοι λιγότεροι (και επιτηδειότεροι) μπορεί ηθελημένα εδώ και δεκαετίες να θέλουν να επιβάλουν στο λαό τη σύγκρουση μεταξύ τών εννοιών "εθνικό" και "λαϊκό". Η γνωστή τακτική τού διαίρει και βασίλευε. Οι έννοιες όμως είναι αλληλένδετες. Και κάποιοι "αριστεροί" νέας κοπής, που έχουν ταυτίσει το διεθνισμό με τον εθνομηδενισμό, ας κοιτάξουν την Κούβα τού Φιντέλ. Που έδρασε διεθνιστικά σε ένα σωρό μέτωπα στον κόσμο και παράλληλα όλη η Κούβα είναι γεμάτη γιαγαντοαφίσες που γράφουν: "Patria o Muerte" ("Πατρίδα ή Θάνατος").

    "Αυτοί κατατάσσονται στους μεταμοντέρνους "ιστορικούς"."
    sapphire, έτσι ακριβώς είναι. Και είναι εντυπωσιακό πώς συναντιούνται όλοι αυτοί "ιδεολογικά" μεταξύ τους...

    Dimitris D, είχα κάνει την ερώτηση και στον Κυριάκο παλιότερα: Εάν θέλει κάποιος να κάνει χρήση τού όρου "Ρωμαίος" σαν μια ευρύτερη ομπρέλλα που θα περιλαμβάνει κι άλλους λαούς, ακόμα και για γεωπολιτικούς λόγους, για ποιό λόγο θα πρέπει να εκμηδενίσει τον όρο "Έλληνας" (κάτω από την ίδια ομπρέλλα); Γιατί φαινομενικά δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο. Για τούς Πόντιους, Βλάχους, Αρβανίτες, κλπ, αρκεί να κοιτάξεις κατ' αρχήν πού είχαν εξαπλωθεί οι Πελασγοί. Γιατί όλα αυτά τα ονόματα: Πελασγοί - Έλληνες - Ρωμιοί - Νεοέλληνες είναι απλά διαδοχικές ονομασίες τού ίδιου γένους (ορθότερα: τού Γένους, που έλεγαν και οι αγωνιστές του 1821). Οι δε Τούρκοι μάς ονομάζουν όχι μόνο Ρουμ, αλλά και Γιουνάν (Ίωνες) όπως μάς λένε και όλοι οι Αραβικοί λαοί.

    "...διότι ανέκαθεν βαλόταν από τις επιβουλές άλλων...".
    Ελίνα, ο βασικότερος λόγος τών διαφόρων επιβουλών (ανά τούς αιώνες) αποκαλύπτεται ανάγλυφα μπροστά στα μάτια σου μόλις ανοίξεις ένα γεωφυσικό χάρτη τής περιοχής.

    Georgia Eleonor, προσωπικά δεν έχει τύχει να ακούσω Αρμένιους ή Σλάβους ή Βούλγαρους ή Αλβανούς κλπ να αυτοπροσδιορίζονται ως Ρωμιοί. Μόνο οι Ρουμάνοι κράτησαν αυτό το όνομα και οι οποίοι παλιότερα είχαν ανακινήσει Βλαχικό ζήτημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πιγκουίνε, όντως η απάντηση δίδεται από τον γεωφυσικό χάρτη. Αυτό όμως, όσον αφορά την περιοχή.
    Για το έμψυχο υλικό της, είναι άλλος ο κάρφος.
    Εχω σκεφτεί, ότι το γεωφυσικό περιβάλλον όμως, επιδρά στην διαμόρφωση ενός λαού.
    Καλά αναφέρθηκες και τους Πελασγούς!
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. «Αλλοίμονον, αλλοίμονον 'ς το γένος των Ρωμαίων.
    Ω, πώς εκαταστάθηκε το γένος των Ελλήνων.
    Σ' εμάς, εις όλους τους Γραικούς να έλθη τούτ' την ώρα».

    Θρήνος και Κλαυθμός Κωνσταντινουπόλεως του Ματθαίου Μυρέων.


    ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @ ΠΙΝΓΚΟΥΙΝΟΣ
    Η ένοια Ρουμάνοι καμία σχέση με Ρωμηούς.
    Έξ όσων γνωρίζω σημαίνει "πυκνό Δάσος".
    Τυχαία παραθέτω από Google
    http://www.livepedia.gr/index.php?title=%CE%A1%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%AC%CE%BD%CE%B9

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ρουμάνι και οχι Ρουμάνοι ξανακοίταξε το καλά Ο/Η Georgia Eleonor και ειναι απο τούρκικη ρίζα.Το χρησιμοποιούμε συχνά όχι για να πούμε "το πυκνό δάσος" αλλά για να χαρακτηρίσουμε μια περιοχή με πυκνή θαμνώδη άγρια βλάστηση .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ελίνα Γαληνού (7:26μμ): "Εχω σκεφτεί, ότι το γεωφυσικό περιβάλλον όμως, επιδρά στην διαμόρφωση ενός λαού."

    Εδώ χτύπησες φλέβα! Έτσι ακριβώς είναι. Ο (κάθε) τόπος διαμορφώνει και ήθος και συμπεριφορές, στην προσπάθεια τού ανθρώπου να προσαρμόζεται (και να ανταπεξέρχεται) στις μεταβολές τού περιβάλλοντός του. Ένα ενδιαφέρον βιβλίο πάνω (και) σ' αυτό το θέμα είναι το:

    "ΤΟ ΧΑΟΣ ΚΑΙ Η ΦΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ"
    Παύλος Νικ. Δημοτάκης
    Β' Έκδοση
    ΑΘΗΝΑ 1997
    ISBN 960-90747-0-7

    Georgia Eleonor, οι Ρουμάνοι έχουν επίσης κρατήσει λατινική γλώσσα αλλά και Ορθόδοξη Χριστιανική θρησκεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΑΚΡΙΤΑ
    Γνωρίζω γιατί μιλώ. Σημειολογία μέσω ονοματολογίας.
    ΝΑΙ Ρουμάνι και εξ' αυτού και οι Ρουμάνοι, οι κάτοικοί του.
    Ως εκ τούτου καμία σχέση με Ρωμηούς ή και ακόμα Ρωμηλούς.
    Ελπίζω να σε κάλυψα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΑΚΡΙΤΑ
    Ρουμάνι και εξ αυτού (από Τούρκικη ρίζα) οι κάτοικοί του οι Ρουμάνοι.
    Ξέρω γιατί μιλώ, σημειολογία μέσω ονοματολογίας.
    Καμία σχέση με Ρωμηούς ή και Ρωμήλους ακόμα.
    Ελπίζω να σε κάλυψα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΑΚΡΙΤΑ
    Ρουμάνι και εξ αυτού (από Τούρκικη ρίζα) οι κάτοικοί του οι Ρουμάνοι.
    Ξέρω γιατί μιλώ, σημειολογία μέσω ονοματολογίας.
    Καμία σχέση με Ρωμηούς ή και Ρωμήλους ακόμα.
    Ελπίζω να σε κάλυψα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Τα έχετε μπερδέψει λίγο...

    Περαστικά σας! :D

    Υ.Γ.
    Λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο, αλλά θα δημοσιεύσω ένα άρθρο σε ένα μήνα περίπου, και θα το στείλω στον Ινφογνώμονα ως απάντηση. Παραλληρείτε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. κ. Καλεντερίδη και/η φίλε Ακρίτα,

    Στείλτε μου σας παρακαλώ ένα email, για να σας στείλω ένα κείμενο απάντηση, και να το δημοσιεύσετε.

    Είστε δημοκρατικοί άνθρωποι. Καιρός να το αποδείξετε και στην πράξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Κύριε Καλεντερίδη,

    Σας τ' αφιερώνω:

    http://www.youtube.com/watch?v=2IYwMTijDIc

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Να το εκλάβουμε ως απειλή κεντηρίωνα Παπαδόπουλε;να φοβηθούμε αυθέντη και κύριε των Ρωμαίων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Φυσικά μην ξεχάσεις στο άρθρο σου ανθύπατε Παπαδόπουλε να αναφέρεις τις ύβρεις για τους Ελλαδίτες και πόσο λογική είναι αυτή σου η συμπεριφορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Έχω στείλει στον κ. Καλεντερίδη άρθρο απάντηση στον φίλτατο Πιγκουϊνο.

    Περιμένω να το δημοσιεύσει.

    Ελπίζω να συνεχίσετε στο στυλ μου, με πηγές και προσεκτικό γράψιμο, διότι έχουμε μετατρέψει τον Ινφογνώμονα σε αρένα, και όποιον πάρει ο χάρος.

    Θα συμμετάσχω ΜΕ ΧΑΡΑ σε επιστημονικό διάλογο. Όχι στο παραπάνω μπάχαλο...

    Κ. Καλεντερίδη, σας πετώ το γάντι: περιμένω την δημοσίευση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Υ.Γ.

    Κ. Καλεντερίδη, έχετε παρατηρήσει ότι τηρώ _υποσχέσεις_. _Υποσχέθηκα_ να μην αναφερθώ ξανά σε ενοχλητικότατο "κύριο". Δεν του απαντώ. Παρακαλώ βάλτε τον σε τάξη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Regina rosas amat. Patriam amamus dum spiramus. Italia est terra Europa. Gallia est omnis divisa in partes tres.
    Αυτά κ. Εκατόνταρχε PAPADOPVLVS κατόρθωσα να μάθω. Παίρνω την Ρωμαϊκή υπηκοότητα;

    Υ.Γ.1 Πρόσεξε μη σε βρει ο Αστεριξ και ο Οβελιξ και καταλαβουν ότι είσαι Ρωμαίος...

    Υ.Γ.2 Αχ βρε Φιλοποίμενα, κρίμα που δεν σε ακολούθησε κανείς!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.