13/9/11

«Άνοιξε» στη Χάγη η δίκη για την απόφαση αποζημιώσεων υπέρ του Διστόμου

Η δίκη αφορά άμεσα τη σφαγή του 1944 στο Δίστομο από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
Η δίκη αφορά άμεσα τη σφαγή του 1944 στο Δίστομο από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
Χάγη: Η Γερμανία παρουσίασε τη Δευτέρα τις θέσεις της ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, επιδιώκοντας την έκδοση απόφασης που θα βάλει φρένο στις αποζημιώσεις θυμάτων των ναζιστικών εγκλημάτων, την καταβολή των οποίων διατάσσουν ιταλικά αστικά δικαστήρια. Η ακροαματική διαδικασία -που αφορά άμεσα τα θύματα της σφαγής στο Δίστομο, στις 10 Ιουνίου του 1944- συνεχίζεται την Τρίτη με τις θέσεις της ιταλικής πλευράς, ενώ την Τετάρτη παρεμβαίνει το ελληνικό Δημόσιο.
Η δίκη ολοκληρώνεται την Παρασκευή και εκτιμάται ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης θα ανακοινωθεί το Νοέμβριο.

Έξω από το Διεθνές Δικαστήριο συγκεντρώθηκαν το πρωί της Δευτέρας μέλη της Ένωσης Δημοκρατικών Δικηγόρων της Γερμανίας και της Πανελλήνιας Ένωσης Θυμάτων της Ναζιστικής Κατοχής. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που ζητούσαν από τη γερμανική κυβέρνηση να καταβάλει αποζημιώσεις.

Το ελληνικό Δημόσιο παρεμβαίνει με απόφαση που έλαβε το υπουργικό συμβούλιο, ύστερα από εισήγηση του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, όταν πριν από μερικούς μήνες ανακινήθηκε το ζήτημα με την κατάθεση της γερμανικής προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο.

«Είμαστε εδώ για να πετύχουμε μια απόφαση εκ μέρους σας πάνω σ' ένα νομικό θέμα μεγάλης σημασίας» δήλωσε η εκπρόσωπος της Γερμανίας, η Σουζάνε Βάζουμ-Ράινερ, κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στη Χάγη.

«Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ιταλίας εκτιμούν πως μόνο μια έγκυρη απόφαση εκ μέρους σας θα επιτρέψει να βγούμε από το αδιέξοδο» υπογράμμισε η Βάζουμ-Ράινερ.

Η γερμανική πλευρά υποστήριξε ότι το ζήτημα αποτελεί ετεροδικία μεταξύ δύο κρατών (Γερμανίας και Ιταλίας) και ισχυρίστηκε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει νομολογία φυσικών προσώπων κατά κρατών διότι τότε θα πρέπει να ανοίξουν οι υποθέσεις που αφορούν όλους τους πολέμους που έχουν διεξαχθεί έως σήμερα.

Η Γερμανία, η οποία προσέφυγε στις 23 Δεκεμβρίου 2008 στο κορυφαίο δικαστικό όργανο του ΟΗΕ, υποστηρίζει ότι αντιμετωπίζει αυξανόμενο αριθμό προσφυγών ενώπιον των ιταλικών δικαστηρίων, τις οποίες καταθέτουν θύματα εγκλημάτων που διαπράχθηκαν κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο από τους ναζί στην Ιταλία.

Σύμφωνα με το Βερολίνο, η Ιταλία, επιτρέποντας να γίνονται αγωγές κατά της Γερμανίας, δεν σέβεται την αρχή της ασυλίας που έχει αναγνωριστεί στη Γερμανία από το Διεθνές Δίκαιο.

Οι υπό αμφισβήτηση δικαστικές διαδικασίες αφορούν εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τους ναζί από το Σεπτέμβριο του 1943 ως το Μάιο του 1945, όταν δηλαδή η Ιταλία είχε καταληφθεί από τη Γερμανία αφού ακύρωσε το σύμφωνο που είχε μαζί της και ενώθηκε με τις δυνάμεις των συμμάχων.

Το 2008, το ιταλικό ανώτατο δικαστήριο είχε επικυρώσει την καταδίκη του γερμανικού κράτους να αποζημιώσει τις οικογένειες 203 αμάχων που είχαν σκοτωθεί από το γερμανικό στρατό τον Ιούνιο του 1944 στο Αρέτσο της Τοσκάνης (κεντρική Ιταλία).

Το εφετείο της Φλωρεντίας είχε εξάλλου επικυρώσει το 2008 απόφαση την οποία είχε εκδώσει το 1997 ελληνικό δικαστήριο, καταδικάζοντας το γερμανικό κράτος να αποζημιώσει τις οικογένειες των 218 θυμάτων της σφαγής του Διστόμου, στις 10 Ιουνίου 1944.

Οι ακροαματικές συνεδριάσεις, στις οποίες μετέχουν η Ιταλία και η Ελλάδα, πρόκειται να συνεχιστούν ως την Παρασκευή.

2 σχόλια:

  1. Τα λέμε στην νύφη για να τα ακούσει η πεθερά, μάλιστα σε περίοδο ανεπανάληπτης διεθνούς κρίσης με κέντρο του κυκλώνα την Ελλάδα.
    Κάποιοι φροντίζουν το πραγματικά τιμημένο δέντρο και θα χαθεί το υπόλοιπο δάσος των 100 ακόμη ηρωικών πόλεων. Το 13,7 % του πληθυσμού μας έχασε τη ζωή του ρεκόρ ανεπανάληπτο στον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο αλήθεια που σημαίνει με βάση προσδιορισμούς του ΟΗΕ γενοκτονία ή και ολοκαύτωμα.

    Ο Κ. Καραμανλής το 1962 για κάθε εβραϊκής καταγωγής Έλληνα πήρε τις Γερμανικές αποζημιώσεις΄ Αμέσως μετά αντί να πράξει το ίδιο που το περιμένει ακόμα ο ελληνικός λαός συμφώνησε σε δάνειο όπως οι έως τώρα κυβερνώντες και πρόσφατα με τα ειδεχθή μνημόνια.

    Είναι καθήκον και υποχρέωση απέναντι στην διεθνώς τιμημένη Ελληνική ιστορία το αυτονόητο της δέουσας κυβερνητικής ενέργειας διεκδίκησης όλων των οφειλών , του 1, 5 τρις επ΄ ωφελεία του λαού μας που ανέκαθεν και ιδίως τώρα στενάζει οικονομικά.

    • Αν είχε πληρώσει το χρέος της η Γερμανία αυτή θα ήταν τώρα σε επιτήρηση και όχι η Ελλάδα , αυτή χρωστά αντί οι τραπεζίτες της ζώνης του Βορά και της Ε.Ε. με το ΔΝΤ να συνεχίζουν να το παραβλέπουν.
    • Που ξανακούσθηκε ηττημένοι να έχουν ακόμη τρόπαια αρχαιολογικούς Ελληνικούς θησαυρούς, κλαπέντες στην κατοχή από τους Ηρωικότερους νικητές τους;

    Αριστόβουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ σωστά και σοφά όλα αυτά. Ομως, αυτή τη στιγμή έχουμε το εξής οξύμωρο. Εφτασε μεν το θέμα στη Χάγη, πλήν όμως, η Ελλάδα δεν έστειλε νομική εκπροσώπηση. Και βέβαια, η Γερμανία χαρακτήρισε τα συμβάντα στο Δίστομο "τρομερά γεγονότα" και όχι "εγκλήματα πολέμου". Δεν παρέλειψε να τονίσει ακόμα ότι "αυτές οι διεκδικήσεις μπορεί να εξελιχθούν σε μια επικίνδυνη κερκόπορτα και για άλλες χώρες..." κλείνοντας ουσιαστικά το μάτι σε άλλες ευρωπαικές χώρες που μπορεί και να φοβηθούν...Ο νοών, νοήτω.
    Ισως εμείς να έπρεπε να εφαρμόσουμε την απόφαση του Δικαστηρίου μας του 98. Αφού σ΄αυτόν τον κόσμο ισχύει το "φάτον πριν σε φάει" και οι Γερμανοί μας το διδάσκουν πρώτοι και καλύτεροι, έτσι πρέπει να οδεύουμε στο εξής.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.