28/9/11

ΟΗΕ: Ευρωπαϊκή οπισθοχώρηση για την επιβολή άμεσων κυρώσεων στη Συρία

Σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσουν τη στήριξη Ρωσίας και Κίνας σε μία απόφαση του ΟΗΕ για τη Συρία, οι ευρωπαϊκές χώρες που πίεζαν το τελευταίο διάστημα προς αυτή την κατεύθυνση, φαίνεται τώρα να ρίχνουν τους τόνους, αποφασίζοντας να μην προχωρήσουν σε εκκλήσεις για άμεσες κυρώσεις κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ Αλ-Άσαντ.

Σύμφωνα με νέο σχέδιο απόφασης που πρότειναν η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Πορτογαλία, με τη στήριξη των ΗΠΑ, ΗΠΑ, η απειλή για επιβολή κυρώσεων συνδέεται μόνο με τη συνέχιση της βίαιης καταστολής των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων.Τον προηγούμενο μήνα οι ίδιες χώρες είχαν προτείνει σχέδιο απόφασης που πρότεινε κυρώσεις κατά του Μπασάρ Αλ Σάντα, μελών της οικογένειάς του και στενούς συνεργάτες του.

Στόχος των ευρωπαϊκών χωρών είναι να εξασφαλίσουν με αυτή την κίνηση τη στήριξη του Πεκίνου και της Μόσχας, που αντιδρούν όλο αυτό το διάστημα στο ενδεχόμενο επιβολής άμεσων κυρώσεων.
Δυτικοί διπλωμάτες δηλώνουν ότι η απόφαση θα ληφθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας και ζητά να μπει «άμεσα τέλος σε κάθε είδους βίας».Το σχέδιο απόφασης αναφέρει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι αποφασισμένο, σε περίπτωση που η Συρία δεν συμμορφωθεί, να υιοθετήσει στοχευμένα μέτρα, ανάμεσά τους και κυρώσεις.
http://www.imerisia.gr

Συρία: Ζώνη εναέριου αποκλεισμού ζητάει η αντιπολίτευση

Υπέρ της δημιουργίας μιας ζώνης εναέριου αποκλεισμού προκειμένου να προστατευθούν οι άμαχοι, τάχθηκε το Συντονιστικό Όργανο της επανάστασης στη Συρία, το οποίο εκπροσωπεί δεκάδες οργανώσεις της αντιπολίτευσης.Ταυτόχρονα, με συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, το Συντονιστικό Όργανο ζητάει επίσης την επιβολή εμπάργκο όπλων που προορίζονται για τη Συρία και το πάγωμα των καταθέσεων των ηγετών της χώρας. 

Τα αιτήματα της οργάνωσης θα επιδοθούν σε μορφή διακήρυξης στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν και στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.Μεταξύ των αιτημάτων συμπεριλαμβάνεται και η έκκληση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να απαφασίσει την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Συρία για την προστασία των αμάχων και την επιβολή επιπλέον κυρώσεων του καθεστώτος.http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=313557

Κλιμακώνεται και η ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Συρία. Η τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ» έγραψε χθες ότι «ο στρατός ελευθερίας» ιδρύθηκε πριν από ένα μήνα «για πόλεμο εναντίον του καθεστώτος Ασαντ», οργανώνεται «σε περιοχές κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα και την Αντιόχεια της Τουρκίας».  http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=313560

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.