8/9/11

Το Τουρκικό "Σχέδιο Γ" για το θέμα του Ισραήλ

Σε δημοσίευμα της η Τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ, παρουσιάζει σήμερα το «Σχέδιο Γ» το οποίο εξήγγειλε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν για τις σχέσεις της χώρας του με το Ισραήλ. Το σχέδιο έχει ως εξής:

• Μεσόγειος: Ως αντιστάθμισμα στη συμφωνία μεταξύ Κ.Δ. – Ισραήλ για διεξαγωγή ερευνών στην περιοχή, η Τουρκία θα αρχίσει μαζί με το ψευδοκράτος, εργασίες έρευνας και γεώτρησης μεταξύ των γεωγραφικών παράλληλων 28-32 στην ΑΟΖ της Κύπρου. Η Τουρκία και το ψευδοκράτος θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην επίμαχη περιοχή της ΑΟΖ, ενώ αναφέρεται ότι έχουν δρομολογηθεί οι ετοιμασίες για σύναψη νέας συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας-ψευδοκράτους για τον καθορισμό της ΑΟΖ.

• Αναζήτηση συμμαχιών: Κατόπιν ενεργειών της Άγκυρας, έχει παγώσει η συμφωνία που υπογράφηκε το 2003 μεταξύ Αιγύπτου-Ισραήλ, ενώ η συμφωνία μεταξύ Κ.Δ.-Λιβάνου το 2007 έχει ανασταλεί λόγω της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ Ισραήλ-Κ.Δ.. Η Βηρυτός, η οποία βρίσκεται σε ρήξη με το Ισραήλ για τα συμφέροντά της στα οικόπεδα 12-13, έχει ήδη αποστείλει διπλωματική νότα στα Η.Ε. για το θέμα αυτό.

• Οικονομικά μέτρα: Σε περίπτωση που το Ισραήλ συνεχίσει τον αποκλεισμό της Γάζας και δεν ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία για το συμβάν με το πλοίο «MAVI MARMARA» τότε η Τουρκία, εκτός από την υποβάθμιση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στην οποία προέβη, θα αρχίσει να λαμβάνει και οικονομικά μέτρα εναντίον του Ισραήλ. Στο πλαίσιο αυτό θα κλείσει το ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, ενώ θα εφαρμοσθούν και μέτρα που θα πλήξουν τα οικονομικά συμφέρονται του Ισραήλ στην Τουρκία, όπως η μείωση των εξαγωγών σιδήρου και γεωργικών προϊόντων.

• Πολιτικά μέτρα: Εκτός από την υποβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, στα πολιτικά μέτρα που έχει υπόψη της η Τουρκία περιλαμβάνεται και το κλείσιμο της πρεσβείας του Ισραήλ στην Άγκυρα.

• Διεθνής διπλωματική επίθεση: Η Πρωθυπουργία προετοιμάζεται κατάλληλα προκειμένου να ξεκινήσει μια διεθνή διπλωματική επίθεση, κατά την οποία θα εξηγήσει στο διεθνή παράγοντα τις τουρκικές θέσεις και θα δώσει απαντήσεις στην προπαγάνδα που ασκεί εναντίον της Τουρκίας το Ισραήλ. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η Άγκυρα, σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, επιδιώκει να παγιδεύσει το Ισραήλ. Η εν λόγω εκστρατεία αναμένεται να αρχίσει τις προσεχείς μέρες, ενώ σημειώνεται ότι η Άγκυρα, μέσα από τα Η.Ε. και την Οργάνωση Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ), θα έχει στενές επαφές με τις χώρες της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου.

• Μήνυμα προς τον ισραηλινό λαό: Η Τουρκία θα συνεχίσει να τονίζει εμφαντικά ότι δεν υφίσταται πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας – Ισραήλ, αλλά το πρόβλημα εστιάζεται στις σχέσεις με την κυβέρνηση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Μπέντζιαμιν Νεντανιάχου.
http://www.sigmalive.com/news/international/416969

Εχ. Μπαράκ: Η κρίση στις σχέσεις με την Τουρκία θα ξεπεραστεί (NAFTEMPORIKI.GR)

Την πεποίθηση ότι η κρίση με την Τουρκία θα ξεπεραστεί εξέφρασε ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ και επέμεινε ότι το εβραϊκό κράτος έχει εκφράσει την λύπη του για τον θάνατο των εννέα Τούρκων ακτιβιστών κατά τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του πλοίου Μαβί Μαρμαρά, αποφεύγοντας, ωστόσο, να ζητήσει δημόσια συγνώμη.
«Τόσο εμείς, όσο και οι Τούρκοι γνωρίζουμε την πραγματικότητα, οι δύο χώρες είναι πολύ σημαντικές για τη Δύση, τα πραγματικά προβλήματα στην περιοχή είναι η Συρία, ό,τι συμβαίνει στην Αίγυπτο και στο Ιράν, δεν είναι η Τουρκία», δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ο Εχούντ Μπαράκ.
Ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας αναγνώρισε ότι είναι πιθανόν να διαπράχθηκαν σφάλματα στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιήθηκε η στρατιωτική ισχύς κατά την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση ανοικτά της Λωρίδας της Γάζας.

10 σχόλια:

  1. Αν απο αυτη την κρίση βγει ενισχυμένη η Τουρκία, τότε δεν θα την σταματησει τίποτα! Θα ζητησει όχι τι μισή Κύπρο, αλλά ολόκληρη, οπότε και η ΑΟΖ δική της θα γίνει!

    Να δούμε οι δικοί μας οι τουρκολάγνοι τι θα κάνουν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ange-ta
    Αλλού στοχεύουν οι Τούρκοι
    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/08/blog-post_8678.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακρίτα, ξέχασες το
    Ινφογνώμων=manual. Τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Omer Taspinar, a senior fellow at the Brookings Institution in Washington, said Turkey might be using Israel as a convenient punching bag following a series of diplomatic setbacks and domestic failures, including the Kurdish problem.

    Ενδιαφέρουσα άποψη αξια να καταγραφεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δηλώνει λοιπόν σήμερα ο Εχούντ Μπαράκ οτι η κρίση με την Τουρκία θα ξεπεραστεί και επέμεινε ότι το Ισραήλ έχει εκφράσει τη λύπη του για το θάνατο εννέα τούρκων ακτιβιστών κατά την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του τουρκικού πλοίου "Μαβί Μαρμαρά", αποφεύγοντας, ωστόσο, να ζητήσει δημόσια συγγνώμη. «Τόσο εμείς, όσο και οι Τούρκοι γνωρίζουμε την πραγματικότητα: οι δύο χώρες μας είναι πολύ σημαντικές για τη Δύση, τα πραγματικά προβλήματα στην περιοχή για τη Δύση είναι η Συρία, ό,τι συμβαίνει στην Αίγυπτο και στο Ιράν, δεν είναι η Τουρκία». Αυτά τα λέει ο ήρωας του "Γιομ Κιπούρ", ο επικεφαλής της αποστολής διάσωσης των ομήρων της πτήσης 571 της Sabena το 1972, ο μεταμφιεσμένος σε γυναίκα (!) ψυχρός δολοφόνος μελών της PLO το 1973 στη Βηρυτό, ο άνθρωπος που φέρεται να σχεδίασε την επιχείρηση στο Έντεμπε (α, ρε ήρωες της αποστολής "Νίκη", βρήκατε μιμητές), ο άνθρωπος που εξάρθρωσε τον "Μαύρο Σεπτέμβρη", ο άνθρωπος που το 1988 σκότωσε τον τότε ηγέτη της PLO, Αμπού Τζιχάντ. Πώς γίνεται να πιστεύει αυτά που λέει οτι θα τα "βρουν" Ισραήλ και Τουρκία; Η συνέχεια αναμένεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Πάντως, αν αληθεύει το περιστατικό των Τούρκων κομάντο που εισήλθαν σε μη επανδρωμένο φυλάκιο της Εθνοφρουράς τη νύχτα της 7ης Σεπτεμβρίου (χθες), τότε πάλι στην Κύπρο θα "βρουν μαξιλαράκι".

    Κωνσταντίνος Ν. (Πάτρα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σκέφτομαι.... Να δείτε που στο τέλος θα τα "βρουν" Ισραηλινοί και Τούρκοι και μάλιστα προβλέπω οι δεύτεροι να αποκτήσουν το δικό τους..."καλαμάκι" για να "ρουφάνε" απο το "Λεβιάθαν"! Και τότε, θα βγεί ο Χριστόφιας (αν υπάρχει ακόμα) καθώς και πολλοί άλλοι "ντόπιοι" αλλά και "ξένοι" και θα κάνουν λόγο για ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ, ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ και άλλα τέτοια. Γελάω ειρωνικά μόνος μου...


    Κωνσταντίνος Ν. (Πάτρα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ακρίτα
    εννοώ ότι είναι manual, τί άλλο θα μπορούσα να εννοώ;

    Κωνσταντίνε Ν.,
    Οι Ισραηλινοί κοιτάνε στυγνά το συμφέρον τους - και καλά κάνουν.
    Το αν ακούσουμε ατάκες περί ειρηνικής συνύπαρξης (με επιβολή των όρων του άλλου), λύσης του Κυπριακού (ας μην ξεχνάμε ότι: http://www.youtube.com/watch?v=q--bW0my3yc) και υπολοίπων ομοίων ζητημάτων, θα είναι αποκλειστική ευθύνη "ντόπιων".
    Όπως είχε δηλώσει πριν από 2 χρόνια ένας πάνσοφος τρελός του χωριού, το "καλαμάκι" απλά θα μπει μέσω εταιρικών σχημάτων καθώς και άλλης πλευράς του ποτηριού.
    Όπως έχω πει πολλές φορές, αν κάνουν τη δουλειά τους οι αρμόδιοι για την προστασία και προώθηση των οικονομικών και εν γένει εθνικών στρατηγικών συμφερόντων της Χώρας καθώς και για την πρόληψη και αντιμετώπιση δραστηριοτήτων που συνιστούν απειλή κατά του εθνικού πλούτου της Χώρας, δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αληθεύει η είδηση αυτή;

    Τούρκοι κομάντος εισέβαλαν στην Κύπρο!

    Λίγο μούφα μού φαίνεται, διότι δεν την είδα πουθενά αλλού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τωρα την βλέπω κι εδώ. Μάλλον θα την έχετε αναρτήσει και δεν την είδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.