4/9/11

Η Ελλάδα θα έπρεπε να τεθεί υπό κηδεμονία ... αλλά δεν γίνεται

«Το ελληνικό χρέος είναι πλέον εκτός ελέγχου», είναι το καταδικαστικό συμπέρασμα μιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων που διορίστηκε από το Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών. Μερικοί προτείνουν, για τη σωτηρία της Ευρωζώνης, να τεθεί η Ελλάδα υπό κηδεμονία. Αλλά γίνεται;

Atlantico: Πως εξηγείτε ότι η Ελλάδα, ακόμη και με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στήριξης, δεν μπορεί ακόμα να αποκαταστήσει τα οικονομικά της; 

Nicolas Bouzou: Οι Έλληνες βιώνουν μια τεράστια ύφεση. Η αριθμητική ενός χρέους είναι αρκετά απλή: μπορείς να το αποπληρώσεις μόνο όταν η αύξηση των φορολογικών εσόδων (ποσοστό οικονομικής ανάπτυξης συν πληθωρισμός) είναι μεγαλύτερη από τα επιτόκια.
Στη Γαλλία, έχομε μια οικονομική ανάπτυξη κατά μέσο όρο 1,5% και 2% πληθωρισμό, που δημιουργούν φορολογικά έσοδα που αυξάνονται κατά 3,5% ετησίως. Τα επιτόκια για το χρέος είναι γύρω στο 3%, βρισκόμαστε στο όριο, αλλά είναι υποφερτό. Η Ελλάδα βιώνει σήμερα μια ύφεση της τάξης του 5%. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν δανειστεί χρήματα με μηδέν επιτόκιο, που φυσικά δεν υφίσταται, το χρέος θα συνεχιζόταν να αυξάνεται μηχανικά. Αλλά η Ελλάδα, εάν θα δανειζόταν στη σημερινή αγορά θα ήταν με επιτόκιο 15 με 20%, και όταν δανείζεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης, είναι με επιτόκιο 5% κατά μέσο όρο.
Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων έχει δίκιο. Προς το παρόν, το χρέος της Ελλάδας είναι μη βιώσιμο. Τουλάχιστον, αν ήμασταν σοβαροί, θα έπρεπε το Ταμείο Στήριξης να δανείσει στην Ελλάδα χωρίς τόκο.

Αποτελεί απειλή  για την Ευρωπαϊκή Ένωση το γεγονός ότι το ελληνικό χρέος είναι «εκτός ελέγχου»;

Είναι μια απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή οι τράπεζες έχουν περάσει μειώσεις ενεργητικού λόγω της Ελλάδας, που πιστεύω, δεν ήταν επαρκείς. Αυτή είναι εξάλλου η σκέψη που γυρίζει στα μυαλά των διεθνών ρυθμιστικών φορέων. Από τη στιγμή που το ελληνικό χρέος είναι εκτός ελέγχου, αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε αδυναμία πληρωμής για μέρος του ελληνικού χρέους, μεγαλύτερη από ό, τι έχει υπολογιστεί. Για τους πιστωτές της Ελλάδα, είναι όμως πράγματι μια πηγή ανησυχίας. Από την αρχή αυτής της υπόθεσης, θα έπρεπε να είχαν καταβληθεί στην Ελλάδα πολύ σημαντικά ποσά με μηδενικά επιτόκια . Όσο περισσότερο περιμένουμε, τόσο περισσότερο θα είναι δύσκολο να το πράξουμε.

Η τελευταία λύση θα ήταν να τεθεί η Ελλάδα υπό κηδεμονία;

Στην ιδανική περίπτωση, ναι, θα έπρεπε η Ελλάδα να τεθεί υπό κηδεμονία.  Αλλά δεν μπορούμε, επειδή οι ​​συνθήκες δεν το προβλέπουν. Θεωρητικά, θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε με τον ίδιο τρόπο όπως στη Γαλλία, όπου οι τοπικές κοινότητες μπορούν να τεθούν υπό την κηδεμονία του κράτους. Το κράτος διαχειρίζεται εντελώς το ταμείο. Στη θεωρία αυτό θα μπορούσε να συμβεί, αλλά η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση από οικονομική και χρηματοπιστωτική άποψη δεν έχει προχωρήσει πολύ μακριά, υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες για παρεμβάσεις στον ελληνικό προϋπολογισμό.
Η δράση σήμερα θα έπρεπε να επικεντρωθεί περισσότερα στο θέμα της ανάπτυξης παρά στον προϋπολογισμό. Οι Έλληνες, σε αντίθεση με ό, τι μπορεί κανείς να πιστέψει, έχουν κάνει τεράστιες προσπάθειες. Είναι δύσκολο σήμερα να τους ζητήσουμε να προχωρήσουν σε περαιτέρω λιτότητα. Βλέπουμε σαφώς ότι αυτό έχει επιπλέον αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη.

Υπάρχει, κατά τη γνώμη σας, μια αποτελεσματική και γρήγορη λύση για να βοηθήσουμε  την Ελλάδα;

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος, προκειμένου να μειωθεί το Ευρώ. Αν μειωθεί το ευρώ κατά 20%, είναι βέβαιο ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα, που βασίζεται πολύ στο τουριστικό τομέα, θα ανακάμψει. Πρέπει κανείς να παίξει με αυτό για να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα.

Πολιτικά, είναι πολύ περίπλοκο, χώρες όπως η Γερμανία θα αντιτίθενται σθεναρά. Στην Ευρώπη, υπάρχουν ορισμένες χώρες που δυσκολεύονται να εξάγουν με ένα ισχυρό νόμισμα (οι χώρες της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας) και άλλες (Γερμανία, Κάτω Χώρες, Αυστρία), οι οποίες το καταφέρουν και οι οποίες συνεπώς, μπορούν να εισάγουν καταναλωτικά αγαθά και πρώτες ύλες, σε νομίσματα που έχουν υποτιμηθεί. Πρέπει να καταστήσουμε σαφές στους Γερμανούς φίλους μας ότι η επιβίωση της ζώνης του ευρώ απαιτεί την επανεκκίνηση της ανάπτυξης στις χώρες που βρίσκονται σήμερα σε πτώση ανταγωνιστικότητας.

Οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σας φαίνονται επαρκείς;

Πήγαμε από απογοήτευση σε απογοήτευση. Μένουμε πάντα με την εντύπωση ότι οι κυβερνήσεις δεν έχουν εκτιμήσει ορθά το μέγεθος της κρίσης. Απόδειξη: Η τελευταία συνάντηση Σαρκοζί-Μέρκελ. Θα έπρεπε να ληφθούν γρήγορα τεχνικά μέτρα όπως τα ευρωομόλογα ή την επέκταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στήριξης. Αντ 'αυτού, αποφασίστηκαν ακραία «καλλωπιστικά» μέτρα στις διάφορες συνόδους κορυφής, όπως η δημιουργία ενός Συμβουλίου των Ευρωπαίων Υπουργών Οικονομικών, το οποίο, σημειωτέον, υπάρχει ήδη.
Εύχομαι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να λάβουν επιτέλους συγκεκριμένες ακριβείς αποφάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν γρήγορα. Το αντίθετο θα επιτείνει το κακό.
Πηγή: atlantico

11 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Nativist έχεις απόλυτο δίκιο! – στην έμμεση μέω παραπομπής απάντηση που δίνεις στο ερώτημά σου.

    Δεν είμαστε, ούτε υπήρξαμε ποτέ, φτωχοί σε πόρους ούτε σε δυνατότητες. Αυτό «είδαν» πριν από εμάς οι επίβουλοι των δυνάμεών μας, οι εγχώριοι αλλά και οι απ’ έξω.

    Δυστυχώς όμως, έχουμε υπάρξει, και παραμένουμε σε μεγάλο βαθμό, αν και υποπτεύομαι ότι σιγά-σιγά αφυπνιζόμαστε, φτωχοί σε όραμα, αναγνώριση των δυνατοτήτων μας, φτωχοί σε αυτογνωσία και σε μνήμη, προσωπική και ιστορική, φτωχοί σε αυτοπεποίθηση. Φτωχοί σε Ελπίδα. Γι’ αυτό και βρισκόμαστε στην δυσχερή θέση να μας μιλούν για κηδεμονία, σαν να είμαστε ανήλικα. Μόνο αν πάψουμε να φερόμαστε έτσι, θα βγούμε από τον φαύλο κύκλο της καταστροφής και θα ανοίξουμε ρωγμές στο ΜΑΤΡΙΞ μέσα στο οποίο ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ να ζούμε και να κινούμαστε. Ρωγμές απ’ όπου θα μπει το ΦΩΣ.

    Επιμένω ότι 10.000.000 θυμωμένα πρόβατα απλά κάνουν πιο δυνατό μπε. Όμως 10.000.000 αφυπνισμένοι και υπεύθυνοι πολίτες μπορούν να αλλάξουν τα πάντα, αποβάλλοντας α υ τ ό μ α τ α τους φαύλους. Είναι όμως μια διαδικασία ατομική και στα αρχικά της στάδια ίσως οδυνηρή, ο καθένας μας μόνος του μπορεί να πετύχει την «ενηλικίωσή» του και να μην έχει ανάγκη πλέον ούτε σωτήρες, ούτε μπαμπούλες, ούτε κηδεμόνες. Θα την τολμήσουμε ;

    Με την ευκαιρία της εισόδου μας στην (για εμένα) ομορφότερη εποχή του χρόνου – η Φύση δεν μας αφήνει ποτέ χωρίς Ομορφιά – Εύχομαι Καλό Φθινόπωρο σε όλους !
    Ρίκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρίκα

    Πάνω και πρώτα απ'όλα ο Ελληνικός λαός είναι ανενημέρωτος,και αυτό δικαιολογεί όλα όσα πολύ σωστά αναφέρεις.

    Επείσης,μέχρι πρίν πόσα χρόνια άραγε,τα σενάρια περί ύπαρξης σημαντικότατων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων θεωρούνταν φαντασιόπληκτα και συνωμοσιολογικά;

    Μέχρι πρίν πόσα χρόνια άραγε,τα σενάρια περί επερχόμενης Παγκόσμιας Διακυβέρνησης θεωρούνταν φαντασιόπληκτα και συνωμοσιολογικά;

    Και πάρα πολλά άλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ Skal περνάει ο καιρός χωρίς να το καταλάβουμε.

    Μπορώ να πω ότι λόγοι προσωπικής και χωροχρονικής φύσης μου απορρόφησαν την ενέργεια χωρίς να το καταλάβω. Στην πραγματικότητα όμως, σε ένα άλλο επίπεδο, υποσυνείδητα, άρα και συνειδητά, μάλλον επέλεξα να αποστασιοποιηθώ από τις πληροφορίες και την ενημέρωση, είχα πάθει νοητική υπερφόρτωση και δεν άντεχα τον εκνευρισμό που μου προκαλούσε η νοητική τρομοκρατία που συνεχίζουμε να δεχόμαστε.

    Εξαιρώ εντελώς τον Ινφογνώμονα από τους αυτουργούς αυτής της τρομοκρατίας, και συμφωνώ με την πρόταση του Anaconda ότι είναι όντως manual, και επιβεβαίωσα πλήρως την επιλογή μου να γράφω και να σχολιάζω μόνο εδώ, παρατήρησα ότι άλλα ιστολόγια ελεύθερης και αντικειμενικής κατεύθυνσης, δήθεν, άρχισαν να αλλάζουν «όψη», ο νοών νοείτω.
    Είχα ανάγκη να γίνω παρατηρητής, είχα στερέψει από γνώμες και προτάσεις. Αυτό είχα υποσυνείδητη ανάγκη να κάνω, και το υποσυνείδητό μου, με όποιον τρόπο και αν μου μιλά, δεν το παρακούω ποτέ.

    Παράλληλα ήμουν στην όμορφη Χίο για περίπου 10 ημέρες. Είναι η 3η χρονιά που την επισκέπτομαι και την έχω αγαπήσει πολύ, παρότι τα κινητά σε πολλά σημεία πιάνουν turkcell, στο ραδιόφωνο δεν αποφεύγει κανείς τους σταθμούς με τα γυφτοτούρκικα τραγουδάκια, και τα φώτα στα κατεχόμενα απέναντι δεν με άφηναν να ηρεμήσω. Πίκρα Skal, μεγάλη πίκρα.

    Βέβαια η πραγματικότητα δεν μας αφήνει για πολύ ανεπηρέαστους, παρότι ήμουν 10 μέρες χωρίς τηλεόραση, χωρίς διαδίκτυο, έτυχε μια μέρα που είχαμε επισκεφτεί την καταπληκτική παραλία του Καρφά, κοντά στην Χώρα της Χίου, να κάνω το μέγα λάθος να πάρω την Δημοκρατία, ήταν η μέρα που είχε το δημοσίευμα με τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα του νταλάρα. Τσαντίστηκα κι εγώ, και όλη η παρέα. Διάβαζα ότι ο Θεός δεν έχει τυπογραφείο, και ξαφνικά η θάλασσα μπροστά μου, με τα κατεχόμενα Ελληνικά εδάφη απέναντι, μου φάνηκε κόκκινη, από τις ατελείωτες σφαγές των Ελλήνων. Λεπτομέρειες, προκειμένου να τσιμπήσει καμία συναυλιούλα απέναντι και να κάνει επιτέλους «διεθνή» καριέρα ο τραγουδιάρης.

    Αγαπητέ Χρήστο, έχεις δίκιο, πολλά είναι αυτά που δεν ξέραμε και πολλά αυτά που «μάθαμε» λάθος – επίτηδες, από τα ΜΜΕ τα ταγμένα στην υπηρεσία του ΜΑΤΡΙΞ. Τώρα όμως, εδώ και δύο χρόνια, κάποια ψήγματα Αλήθειας, μας δίνουν την δυνατότητα να ψάξουμε, να μάθουμε, να καταλάβουμε. Να βρούμε την Αλήθεια, χωρίς όμως και πάλι να πιστεύουμε ότι μας σερβίρουν ως δήθεν αλήθεια.

    Τώρα έχουμε ιερή υποχρέωση να μετουσιώσουμε το «εγώ, ο καημένος» σε «εγώ, ο υπεύθυνος». Οι καιροί δεν περιμένουν, και οφείλουμε να πιστέψουμε στο απρόβλεπτο, να ανοίξουμε το μυαλό μας και να αναλάβουμε την ευθύνη των σκέψεων και των πράξεών μας. Ο καθένας μας ατομικά, είναι κάτι που δεν μπορείς να το κάνεις εσύ για εμένα, ούτε εγώ για εσένα. Αυτό όμως σημαίνει ότι στο τέλος, η Δύναμή μου θα είναι πάντα και μόνο δική μου και η δική σου δική σου. Με τελικό σκοπό ο πιο δυνατός να στηρίζει τον άλλον, και όχι να του δίνει ελεημοσύνη. Πιστεύω ότι η Εποχή της Κλάψας πρέπει να τελειώνει.

    Αυτά για τώρα, είμαι πάλι εδώ, παρότι δεν έφυγα ποτέ, και ήρθα για να μείνω.
    Καλώς σας βρήκα πάλι !
    Ρίκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρίκα, καλώς όρισες, σου εύχομαι και εγώ Καλό Φθινόπωρο, ωραίο το βίντεο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ Κριστιάν, σ’ ευχαριστώ πολύ !
    Νομίζω ότι οι πανέμορφες εκόνες της φθινοπωρινής φύσης με την συνοδεία του έργου (νομίζω είναι από τις «Νύφες») ενός πραγματικού καλλιτέχνη – δημιουργού όπως είναι ο Σταμάτης Σπανουδάκης, αποτελούν ιδανικό αντίδοτο στα δηλητήρια που έχουμε πάντα παρόντα τριγύρω μας. Χρειαζόμαστε να έχουμε στεγανά να ακουμπάμε για να παίρνουμε δύναμη. Από την Φύση και την Τέχνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Που είσαι βρε Ρίκα! Καλό φθινόπωρο και καλή δύναμη!

    Περιμένω να δω πώς θα σε χαρακτηρίσει ο skal - για τη Χριστίνα είπε ότι είναι το "αλάτι" του ιστολογίου, για μένα μάλλον συγκρατήθηκε για να μην πει ότι είμαι η "καυτερή πιπεριά"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητή Ρίκα,

    Χαίρομαι που σε "ξαναβλέπω" με φορτισμένες μπαταρίες. Συμφωνώ με το σχόλιό σου. Χρόνια τώρα, το όραμά μας ήταν τι θα φάμε, τι θα πιούμε, πώς θα την βγάλουμε με ήσσονα προσπάθεια κλπ. Αυτά μας δίδαξαν οι ηγέτες που είχαμε και τα ακολουθήσαμε, διότι ο εύκολος δρόμος μας τέρπει. Δεν είμαστε και ο εργατικότερος λαός, όπως σωστά παρατηρεί ο Δάσκαλος Σαράντος Καργάκος.

    Κρατώ αυτό το "Επιμένω ότι 10.000.000 θυμωμένα πρόβατα απλά κάνουν πιο δυνατό μπε." Σοφό και μου αρέσει. Μπεεεεε...

    @ Χ. Χατζησαββίδη

    >Πάνω και πρώτα απ'όλα ο Ελληνικός λαός είναι ανενημέρωτος,και αυτό δικαιολογεί όλα όσα πολύ σωστά αναφέρεις.<

    Μέχρι κάποια χρόνια, δικαιολογούμασταν να το λέμε αυτό. Τώρα όχι πια. Ας μην δικαιολογούμε πάντα την αδιαφορία μας για τα κοινά. Υπάρχουν εκπομπές στην τηλεόραση, υπάρχουν ιστολόγια, βιβλία, άρθρα κλπ., που ενημερώνουν μια χαρά, αυτούς που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν. Απλώς, όπως γράφω παραπάνω, κακομάθει στο εύκολο και τρυφηλό βίο. Καμμία δικαιολογία. Ούτε η παραμικρή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χαίρε Anaconda ! Επίσης Καλή Δύναμη και Καλό Φθινόπωρο !
    Ξέρεις ότι η καυτερή πιπεριά είναι χρήσιμη. Ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, και ξεφορτώνεται για λογαριασμό μας όσους ανεπιθύμητους επιμένουν να τους τραπεζώνουμε (κάτι γκρινιάρες θείτσες, κλπ). Μια – δύο – τρεις να τους μαγειρέψεις με καυτερή πιπεριά στα υλικά του μενού, μετά θα έρχονται – και αν – μόνο για καφέ !
    Πάντως, για να ξεφύγουμε από τα υλικά μαγειρικής, εγώ θα σε αποκαλούσα Φαντομά, θυμάσαι την παλιά ταινία με τον τύπο που μεταμφιεζόταν διαρκώς και τον κυνηγούσε το σαΐνι – αστυνομικός, ο Λουί ντε Φινές ; Εννοείται δεν τον έπιασε ποτέ.
    Δεν ξέρω πως θα μπορούσε να με χαρακτηρίσει ο Skal, έχει το ελεύθερο, και ξέρει ότι είμαι λίγο χαμαιλέων, θα το πήγαινα από δω, θα το πήγαινα από κει, και θα το έφερνα στα μέτρα μου το χαρακτηριστικό (!).

    Χαίρε και σε σένα Nativist ! Όντως τις φόρτισα τις άτιμες, όπως μου είπε κάποιος που με ξέρει καλά, χαίρεται που με βλέπει πάλι ήρεμη γιατί πριν τις διακοπές τσακωνόμουν και με την σκιά μου ! Και είχε δίκιο.
    Το έχω διαβάσει το άρθρο του Καθηγητή, με βρίσκει σύμφωνη. Φοβηθήκαμε την εργασία, κακώς, δεν είναι μόνο μέσο απόκτησης χρημάτων – ενέργειας, αλλά και μέσο κοινωνικοποίησης, ανάπτυξης δεξιοτήτων, και προσφοράς στην κοινωνία. Ο βραχυπρόθεσμα εύκολος δρόμος είναι τελικά ο μακροπρόθεσμα δύσκολος – και καταστροφικός. Βιομηχανία κατασκευής προβάτων - ακολούθων είχαν στήσει οι άνθρωποι, θα τους επιβεβαιώσουμε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.