5/9/11

Ισορροπία ή κυνηγητό των εξοπλισμών;

Οι ηγέτες της Ρωσίας και των ΗΠΑ μπορούν να εκδώσουν φέτος το φθινόπωρο κοινή Ανακοίνωση για το πρόβλημα της αντιπυραυλικής άμυνας,- δήλωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας  και ειδικός αντιπρόσωπος του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο ΝΑΤΟ Ντμίτρι Ρογκόζιν.


Η έκδοση της κοινής Ανακοίνωσης μπορει να δώσει νέα ώθηση στη λύση του προβλήματος της δημιουργίας ευρωπαϊκού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, οι συνομιλίες γύρω από το οποίο καταφανώς σκοντάφτουν. Ταυτόχρονα το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να αναπτύξει στην Τουρκία αμερικανικό Σταθμό Ραντάρ που θα αποτελέσει σημαντικό στοιχείο της αντιπυραυλικής άμυνας της Συμμαχίας στην Ευρώπη.

Ο Ντμίτρι Ρογκόζιν υπογράμμισε επίσης ότι μένει όλο και λιγότερος χρόνος για την εξεύρεση μιάς συντονισμένης προσέγγισης σε ό,τι αφορά τη δημιουργία συστήματος ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής άμυνας, παίρνοντας υπόψη τα συμφέροντα της Ρωσίας. Πραγματικά, τον Οκτώβριο κιόλας οι Υπουργοί Άμυνας των χωρών-μελών της Συμμαχίας θα μπορούν να αποδεχτούν το σχέδιο των ΗΠΑ για την ανάπτυξη της μαχητικής διοίκησης του ευρωπαϊκού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας. Και τον Μάιο του 2012 στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ προβλέπεται να κατοχυρωθούν σε ειδικά έγγραφα οι συμφωνίες των νατοϊκών συμμάχων.

Το σχήμα του ευρωπαϊκού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας που δημιουργείται με βάση το σχέδιο των ΗΠΑ, δεν ικανοποιεί τη Ρωσία γιατί θίγει άμεσα τα στρατηγικά της συμφέροντα. Οι τελευταίες δύο από τις 4 φάσεις δημιουργίας του νατοϊκού συστήματος μπορούν να οδηγήσουν στο ότι το βεληνεκές των στρατηγικών αντιπυραύλων της Συμμαχίας θα καλύψει τη ζώνη εγκατάστασης των ρωσικών διηπειρωτικών πυραύλων στα Ουράλια. Μάλιστα, στη δοσμένη περίπτωση η Ρωσία θα αναγκαστεί να αποζημιώσει την απεριόριστη αύξηση από μία πλευρά των δυνατοτήτων αντιπυραυλικής άμυνας,- θεωρεί ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

- «Είναι δύσκολο να μην συμφωνήσουμε με τη γνώμη του στρατηγού Κέβιν Ράιαν, πρώην διοικητή του Αμερικανικού Επιτελείου αντιπυραυλικής άμυνας και Διαστήματος ότι οι ΗΠΑ, δημιουργώντας αντιπυραυλικό δυναμικό τους χωρίς τη συνεννόηση με τη Ρωσία, ριψοκινδυνεύουν να μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο εκείνο τον κίνδυνο στο όνομα της μείωσης του οποίου δημιουργείται αυτό το δυναμικό. Χωρίς να μιλάμε για τις διαστάσεις των πολιτικών επιπτώσεων που μπορεί να έχει. Η Ρωσία χρειάζεται να εξασφαλίσει την βεβαιότητά της ότι η κανενός είδους πράξη στο στρατιωτικό τομέα δεν στρέφεται εναντίον οποιουδήποτε κράτος στην Ευρωατλαντική περιοχή. Διαφορετικά θα επιστρέφουμε συνέχεια στα ιδεολογικά στερεότυπα του 19ου ή του 20ου αιώνα, κάτι που θα σήμαινε μεγάλο λάθος ενώπιον των παγκόσμιων προκλήσεων»,- παρατήρησε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Ντμίτρι Ρογκόζιν επισήμανε επίσης ότι η στρατιωτικό-τεχνική απάντηση της Ρωσίας στη δημιουργία του ευρωπαϊκού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας θα είναι ανάλογη στις Συμφωνίες που θα επιτευχθούν με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Σε οποιαδήποτε περίπτωση η Μόσχα μελετά τη δυνατότητα λήψης μιάς ολόκληρης σειράς μέτρων για την εξασφάλιση σταθερής προστασίας του εδάφους της Ρωσίας και για την επικάλυψη των πιθανών αρνητικών συνεπειών της ανάπτυξης του αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη.

Εξάλλου, η Μόσχα δεν βλέπει την ανάπτυξη του αντιπυραυλικού Ραντάρ στην Τουρκία ως ρεαλιστική απειλή, αν και εκφράζει την βαθιά της λύπη σχετικά με την λήψη τέτοιας απόφασης.
http://greek.ruvr.ru/2011/09/05/55680289.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.