10/9/11

Κόσοβο: σφραγίδες έντασης των Σέρβων

Ησυμφωνία Πρίστινας - Βελιγραδίου για τις τελωνειακές σφραγίδες θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τις 16 Σεπτεμβρίου, δήλωνε χθες ο Χασίμ Θάτσι, ενώ Σέρβοι κάτοικοι στο βόρειο Κόσοβο απέκλειαν όλους τους οδικούς άξονες στην περιοχή.


Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, οι προετοιμασίες όλων των θεσμών του Κοσόβου για την εφαρμογή της συμφωνίας οδεύουν προς την ολοκλήρωση. Μετά από κυβερνητική σύσκεψη, ο Θάτσι διευκρίνισε ότι στο βόρειο Κόσοβο, στις διαβάσεις στο Γιάρινιε και στο Μπρνιακ, θα εγκατασταθούν τελωνειακοί υπάλληλοι, μέλη της συνοριακής αστυνομίας και μέλη της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Eulex). Απευθυνόμενος στους κατοίκους του βόρειου Κοσόβου, ζήτησε ηρεμία, τονίζοντας ότι τα μέτρα δεν στρέφονται εναντίον τους, αλλά συνιστούν «εφαρμογή των νόμων και του Συντάγματος του Κοσόβου».

Η έκκλησή του για ηρεμία ακολουθεί σειρά κινητοποιήσεων των Σέρβων του βόρειου Κοσόβου τα τρία τελευταία 24ωρα. Στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων, κυρίως αποκλεισμοί οδικών δικτύων με οδοφράγματα, βρίσκεται η πεποίθηση ότι η Eulex έχει υπερβεί τα όρια ουδετερότητας και εφαρμόζει το ποινικό δίκαιο του Κοσόβου όπως επίσης και σφραγίδες του για τις επικυρώσεις πράξεων.

«Υψίστης σημασίας» χαρακτήρισε το διάλογο Πρίστινας - Βελιγραδίου ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών που συναντήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου. Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αναγνώρισης του Κοσόβου από την Ελλάδα, ο κ. Λαμπρινίδης απάντησε ότι η θέση της χώρας μας είναι γνωστή, σημειώνοντας πως η Ελλάδα είναι φίλος και γείτονας του Κοσόβου και υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική του, καθώς και ολόκληρης της περιοχής.
(Πηγές: ΑΠΕ, Ass. Press) Ιω.Ν.
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=09/09/2011&id=308235 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.