30/9/11

Ερντογάν: Θέλουμε να εκλέγουμε Μουφτή στη Θράκη

«Είπαμε στον Τούρκο πρωθυπουργό ότι πρέπει και υποχρεούται να ανοίξει την θεολογική σχολή της Χάλκης και εκείνος μας είπε πρέπει και η Ελλάδα κάτι να μας δώσει, τότε του θύμισα ότι με τους μεγάλους σεισμούς στην Τουρκία η Ελλάδα βοήθησε». Τη δήλωση αυτή έκανε ο γνωστός μεγαλοεπιχειρηματίας ελληνοαμερικανός John Catsimatides αποκλειστικά στο protothema.gr λίγα 24ωρα μετά την συνάντηση που είχε ο Τούρκος πρωθυπουργός με την ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής υπό τον Αρχ. Δημήτριο για τις θρησκευτικές ελευθερίες.


Τι άλλο ζήτησε ο Τούρκος πρωθυπουργός ; «Θέλει και η Τουρκία κάτι, μας είπε, θέλει να εκλέγει τον Μουφτή της στην Θράκη που κατοικείται από Τούρκους Μουσουλμάνους». Στην συνάντηση κυρίαρχο θέμα ήταν το ζήτημα των θρησκευτικών ελευθεριών και το ζήτημα της Χάλκης καθώς και τα δικαιώματα της Ελληνικής κοινότητας στην Τουρκία που ολοένα συρρικνώνεται.

Η συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού με την ελληνική αντιπροσωπεία, που σχεδόν πέρασε στα ψηλά του ελληνικού τύπου προΐστατο ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος και έγινε την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου Πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη για τις εναρκτήριες εργασίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Ιεράς Αρχ. Αμερικής που εκδόθηκε αρκετά μετά την συνάντηση τονίζεται ότι «Κατά την διάρκεια της συναντήσεως που διήρκεσε 45 λεπτά, ο Αρχιεπίσκοπος ως Έξαρχος του Οικουμενικού Θρόνου στην Αμερική, ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρωθυπουργό εκ μέρους της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής για ορισμένες θετικές ενέργειες της Τουρκικής κυβερνήσεως που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Συγκεκριμένα, για την πρόσφατη απόφαση της να επιστρέψει περιουσίες ιδιοκτησίας των μειονοτήτων της Τουρκίας, για την εφαρμογή διαδικασίας με την οποία Ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου μπορούν να κάνουν αίτηση για την απόκτηση Τουρκικής υπηκοότητας, που έχει ως αποτέλεσμα την διεύρυνση του εκλεκτορικού σώματος για Πατριαρχική εκλογή, για την δυνατότητα που δόθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη να λειτουργεί σε διάφορους ιστορικούς ναούς και μονές της Μικράς Ασίας και του Πόντου, όπως το πρόσφατο παράδειγμα στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα και τέλος για την επιστροφή του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου.

Επιπλέον, ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό το σταθερό αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η οποία παραμένει κλειστή επί 40 χρόνια. Στη συζήτηση που ακολούθησε ο κ. Ερντογάν ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την επίσκεψή του και τον διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να επεξεργάζεται τα θέματα που αφορούν στα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των άλλων μειονοτήτων της Τουρκίας.

Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευαν κατά την επίσκεψή του με τον Πρωθυπουργό ο κ. Μιχαήλ Τζαχάρης, αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, ο Δρ. Αντώνιος Λυμπεράκης, διοικητής του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα, ο κ. Τζον Κατσιματίδης, προεδρεύων της Επιτροπής Θρησκευτικών Ελευθεριών του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα, ο κ. Ντένις Μιέλ, μέλος της ως άνω επιτροπής και ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος , βοηθός του Αρχιεπισκόπου επί Δημοσίων Σχέσεων και Διευθυντής του γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις ΗΠΑ.
http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=149426 

3 σχόλια:

  1. Διαπραγματευονται ηλιθιοι και κυβερνουν ζητιανο-τσαρλατανοι!


    - Ianus, Anachronism as "history"
    http://www.danielpipes.org/comments/189694

    - Ianus, The Skull Tower of Niš or what Turks mean by "love" and "humanity"
    http://www.danielpipes.org/comments/189615

    - Pat Condell, Welcome to Saudi Britain
    http://www.youtube.com/watch?v=ox2-Wun2dIg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ό,τι γουστάρεις πασά μου. Αννούλα, γρήγορα τα διατάγματα. Και να χορέψεις και τσιφτετέλι παρακαλώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άντε και άνοιξε η σχολή της Χάλκης, μετά; Το ότι η ελληνική μειονότητα έχει σχεδόν εξαφανιστεί δεν μας απασχολεί; Και ναι μεν η Τουρκία δεν διευκολύνει την ύπαρξη της αλλά τα κίνητρα για την ενδυνάμωση της (πλυθησμιακά και όχι μόνο) είναι το ελληνικό κράτος και η εκκλησία που πρέπει να τα δώσουν και όχι η Τουρκία. Η Τουρκία μια χαρά φροντίζει τους "δικούς" της στη Θράκη. Ακόμα και αυτοί που δεν έιναι τούρκοι σιγά σιγά θα τουρκέψουν και εμείς ακόμα λέμε για την Χάλκη.
    Δώστε βοήθεια στους έλληνες της Πόλης και δώστε κίνητρα στους μουσουλμάνους της Θράκης ώστε να επιθυμούν την εκμάθηση της ελληνική γλώσσας και της ελληνικής κουλτούρας μπας και προλάβουμε να γλυτώσουμε τα χειρότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.