30/9/11

Κέντρο Στρατηγικών Μελετών: Δεν υπερέχει η Τουρκία σε στρατιωτικά μεγέθη στην περιοχή

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
Η Τουρκία δεν είναι η μεγαλύτερη χώρα σε στρατιωτικά μεγέθη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής για το 2011, με εξαίρεση την αριθμητική υπεροχή της στο Ναυτικό, καθώς Αίγυπτος, Ιράν και Συρία υπερτερούν σε διάφορους τομείς, σύμφωνα με έρευνα του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών με θέμα ''Τουρκία και συσχετισμοί δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή''.


Οσον αφορά το συσχετισμό δυνάμεων Τουρκίας – Ελλάδας, το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών αναφέρει ότι μια εφ’ όλης της ύλης σύγκριση με την Ελλάδα παρουσιάζει την Τουρκία να υπερέχει, όπως, για παράδειγμα, με 3,6:1 σε ανθρώπινο δυναμικό, 2,8:1 σε άρματα μάχης και 1,4:1 σε μαχητικά αεροσκάφη και στο Ναυτικό.

Προσθέτει, ωστόσο, ότι ''οι αριθμητικές αναλογίες από μόνες τους δεν είναι επαρκείς για να εξαχθεί το συμπέρασμα ποιος σε μια ελληνοτουρκική σύγκρουση θα επικρατήσει''.

Αναφέρει επίσης ότι ''η Τουρκία έχει την μεγαλύτερη οικονομία, καθώς και προοπτικές, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, για περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυσή της ως διπλωματική και στρατιωτική δύναμη στο μέλλον''.

Οσον αφορά τις χερσαίες δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με το Κέντρο, το Ιράν διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό στρατιωτών, ήτοι 523.000, ενώ η Τουρκία 510.000 και η Αίγυπτος 468.500. (Η Ελλάδα είναι έβδομη στη σειρά με ανθρώπινο στρατιωτικό δυναμικό 139.936 ατόμων).

Σε άρματα μάχης η Συρία διαθέτει περισσότερα από την Τουρκία, ήτοι 4.950 έναντι 4.563 τουρκικά. Το Ισραήλ διαθέτει 3.501. (Η Ελλάδα με 1590 άρματα είναι έκτη, μετά την Αίγυπτο και το Ιράν.)

Στην Αεροπορία, σε αριθμό μαχητικών αεροσκαφών υπερτερούν η Συρία με 565, η Αίγυπτος με 555 και το Ισραήλ με 460. Η Τουρκία είναι στη τέταρτη θέση με 426. (Η Ελλάδα είναι στην εβδόμη θέση με 303 μαχητικά.)

Στο Ναυτικό, όπως αναφέρει το Κέντρο, η Τουρκία υπερέχει αριθμητικά έναντι των άλλων χωρών της Ανατολικής Μεσογείου σε προσωπικό, αριθμό υποβρυχίων, φρεγατών, κορβετών, σκαφών ναρκοπολέμου και αποβατικών. Η Ελλάδα είναι δεύτερη σε ναυτικά μέσα. Ακολουθούν η Αίγυπτος και το Ισραήλ, που υπερτερούν σε περιπολικά. Η Κύπρος εκτός από 4 περιπολικά δεν διαθέτει άλλα αξιόλογα ναυτικά μέσα.

Σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών, τα ναυτικά μέσα που διαθέτει η Τουρκία, δεδομένης και της μεγάλης έκτασης του παραλιακού της μετώπου, δεν είναι επαρκή για να αντιμετωπίσει σοβαρές και ταυτόχρονες προκλήσεις από διάφορες κατευθύνσεις.

Αναφέρει επίσης ότι ούτε η Τουρκία, ούτε οι άλλες χώρες της περιοχής, έχουν τα μέσα να διεξαγάγουν με αποτελεσματικότητα μακράς διάρκειας ναυτικές επιχειρήσεις μακριά από τις βάσεις τους και να είναι εκτεθειμένες στην επάκτια άμυνα και στην Αεροπορία της αντίπαλης πλευράς.

Ενδεικτικά, το Κυπριακό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών αναφέρει ότι τα κύρια ναυτικά μέσα που διαθέτουν οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, ήτοι η Ελλάδα, η Τουρκία, η Συρία, ο Λίβανος, ο Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Κύπρος, συγκρίνονται ως ακολούθως:

Ναυτικό ανθρώπινο δυναμικό: Η Τουρκία διαθέτει το μεγαλύτερο δυναμικό στο τομέα αυτό, ήτοι 48.000, ακολουθούν η Ελλάδα με 20.000 και το Ισραήλ με 19.500.

Υποβρύχια: Η Τουρκία διαθέτει 14 υποβρύχια δηλαδή πέντε περισσότερα από την Ελλάδα η οποία διαθέτει 9. Η Αίγυπτος διαθέτει 4 και το Ισραήλ 3.

Φρεγάτες: Η Τουρκία υπερέχει και στον τομέα αυτό. Η χώρα διαθέτει 17 φρεγάτες, η Ελλάδα 14, η Αίγυπτος 8 και τίποτα το Ισραήλ.

Κορβέτες: Η Τουρκία διαθέτει 6, η Ελλάδα και το Ισραήλ από 3 και καμία η Αίγυπτος.

Περιπολικά: Το Ισραήλ με 54 περιπολικά μέσα υπερέχει των υπολοίπων δυνάμεων στην περιοχή. Η Τουρκία διαθέτει 46 περιπολικά και η Αίγυπτος 50. (Η Συρία και Ελλάδα διαθέτουν 30 και 29 αντίστοιχα.)

Ναρκοπόλεμος/ Ναρκαλιευτικά: Τα περισσότερα σκάφη τα διαθέτει η Τουρκία, 27, σε σύγκριση με 14 της Αιγύπτου και 11 της Ελλάδας.

Αποβατικά πλοία: Τουρκία και Ελλάδα διαθέτουν από 5 αποβατικά πλοία, ενώ το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Συρία διαθέτουν από 3.

Αποβατικά σκάφη: Η Τουρκία υπερέχει σημαντικά με 41 τέτοια σκάφη. Η Αίγυπτος διαθέτει 9 και η Ελλάδα 7.


www.kathimerini.com.cy

3 σχόλια:

  1. Για ποια αποβατικα μιλανε? Η φανταζονται καποιοι οτι ολα τα τεραστια σε μεταφορικο μεγεθος και πολλες εκατονταδες πλοια στο Αιγαιο δεν θα χρησιμοποιηθουνε σαν αποβατικα αν χρειαστει????Πρωτοι ειμαστε σε ολη την ανατολικη μεσογειο στην δυνατοτητα αυτη.τι περισσοτερο εχουν τα στρατιωτικα αποβατικα?τιποτα.και στα "αποβατικα" που ανεφερα ειναι πανευκολο και ταχυτατο να μπουνε τα μεσα καταρηψης μαχητικων.τι λεμε τωρα? σταθερη θεση και αποφαση χρειαζεται και η θαλασσα ειναι Ελληνικοτατη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μη γράφετε περί μη υπεροχής της Τουρκίας και πάθουν τίποτε εμφράγματα στο ΕΛΙΑΜΕΠ και στου Μαξίμου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αν δεν υπαρξουν προδοτες ΟΛΟΙ ξερουν τι θα γινει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.