30/9/11

«Διαρροές» έντασης από την Αγκυρα

ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ
Υστερα από τις "αποκαλύψεις" Αρίντς για τη συνομιλία Παπανδρέου - Ερντογάν, με στόχο να εκθέσουν τον Ελληνα πρωθυπουργό, οι Τούρκοι δίνουν "άδεια" σε ιταλικό ωκεανογραφικό για έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.
Να μεταφέρει την ένταση και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επιχειρεί η Τουρκία, με διαρροές για το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας Παπανδρέου - Ερντογάν, με σκοπό να εκθέσουν τον πρωθυπουργό και με την έκδοση νέας NAVTEX για διενέργεια ερευνών από το ιταλικό σκάφος OGS EXPLORA στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.
Με τη NAVTEX 645/11, την οποία εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές, δίνουν "άδεια" στο ιταλικό ωκεανογραφικό σκάφος OGS EX-PLORA να πραγματοποιήσει χαρτογραφικές έρευνες σε περιοχές εντός της ελληνικής ΑΟΖ μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Πρόκειται για το τρίτο περιστατικό τις τελευταίες δύο εβδομάδες που η Αγκυρα εκδίδει ΝAVTEX για πραγματοποίηση εργασιών ή ερευνών από σκάφη τρίτων χωρών, εντός της ελληνικής ΑΟΖ.
Στην Αθήνα εντονότατη όμως ήταν η αντίδραση στις υποτιθέμενες "αποκαλύψεις" του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό της Προύσας είπε ότι ο κ. Παπανδρέου στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι κατανοεί το δικαίωμα της Τουρκίας να διεξάγει και αυτή έρευνες, προσθέτοντας ότι δεν επιθυμεί να υπάρξει ένταση λόγω των γεωτρήσεων. Σύμφωνα με τον κ. Αρίντς, ο Ελληνας πρωθυπουργός βρήκε λογική και την πρόταση Ερογλου για "ταυτόχρονο τερματισμό των ερευνών".
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ. Μόσιαλος διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα, ενώ ο Ελληνας πρέσβης στην Αγκυρα Φ. Ξύδας προέβη σε διάβημα στο πρωθυπουργικό γραφείο ζητώντας ανασκευή των δηλώσεων Αρίντς.
Αργά το βράδυ με δήλωσή του στο πρακτορείο "Ανατολή" ο κ. Αρίντς προέβη σε μια πολύ χλιαρή ανασκευή δηλώνοντας ότι "όπως είναι φυσικό, κατά τη συνομιλία, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας εξέφρασε ασφαλώς τη δική του θέση. Ωστόσο αντιλαμβάνομαι ότι κάποιες εκφράσεις από τη χθεσινή μου συνέντευξη, δυστυχώς, παρεξηγήθηκαν. Με δεδομένο το επίπεδο των σχέσεών μας με την Ελλάδα και των φιλικών αισθημάτων που αμοιβαία τρέφουν ο ένας για τον άλλον οι δύο πρωθυπουργοί, είναι σαφές ότι τέτοιες παρεξηγήσεις πρέπει να αποφεύγονται".
Στην Κύπρο το Πίρι Ρέις θα ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο ερευνών του εντός της κυπριακής ΑΟΖ πιθανότατα τη Δευτέρα (όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Ινστιτούτου θαλασσίων ερευνών του Πανεπιστημίου της Σμύρνης), ενώ ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε ότι το σκάφος διεξάγει προς το παρόν σεισμικές έρευνες και αν προκύψουν ευρήματα, τότε θα συνεχίσει σε γεωτρήσεις.
Το Ισραήλ πάντως σε μια συμβολική κίνηση την Τετάρτη έστειλε δύο F-16 σε πτήση κατά μήκος των ακτών της Τουρκίας στα βόρεια όρια του FIR Λευκωσίας, αγνοώντας επιδεικτικά τα αποτρεπτικά σήματα του κατοχικού καθεστώτος.
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
ΕΘΝΟΣ

1 σχόλιο:

  1. Παίζουν με τη φωτιά

    Συνεχίστηκαν και χθες οι αερομαχίες στο Αιγαίο. Ελληνικά και τουρκικά μαχητικά ενεπλάκησαν δύο φορές στον αέρα, καθώς οι Τούρκοι πιλότοι ήταν θρασύτατοι και, παρά τις επίμονες εκκλήσεις των Ελλήνων συναδέλφων τους, δεν αποχωρούσαν από το FIR Αθηνών. Το κακό είναι ότι τα περισσότερα τουρκικά μαχητικά που μπαίνουν στο Αιγαίο είναι οπλισμένα, συνεπώς με τις αερομαχίες αυξάνονται επικίνδυνα οι πιθανότητες πρόκλησης ατυχήματος. Αυτός είναι ο λόγος που τα τελευταία 24ωρα ανησυχούν σφόδρα στο ΝΑΤΟ και συνιστούν αυτοσυγκράτηση σε Αθήνα και Αγκυρα...
    EΘΝΟΣ Στήλη ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.