5/9/11

Το Ιράν επικρίνει την τουρκική απόφαση εγκατάστασης ΝΑΤΟϊκού αντιπυραυλικού συστήματος

Το Ιράν επέκρινε σήμερα την αποδοχή από την Τουρκία της εγκατάστασης στο έδαφός της στοιχείων συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ, το οποίο «δεν θα βελτιώσει την περιφερειακή ασφάλεια» .


«Πιστεύουμε ότι η παρουσία στα σύνορά μας χωρών ξένων προς την περιοχή δεν θα βελτιώσει την περιφερειακή ασφάλεια, αλλά θα έχει αντίθετο αποτέλεσμα», προειδοποίησε ο Χασάν Γασγάβι, υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων IRNA.

«Το Ιράν και η Τουρκία είναι δύο γειτονικές και φίλες χώρες...ικανές να διασφαλίσουν πλήρως την ασφάλειά τους χωρίς εξωτερική επέμβαση», δήλωσε ο Ιρανός αξιωματούχος.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα ότι η Άγκυρα επέτρεψε την εγκατάσταση προωθημένης ειδοποίησης του ΝΑΤΟ για τον εντοπισμό της εκτόξευσης πυραύλων που απειλούν την Ευρώπη.

Το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν την ανάπτυξη αναχαίτισης πυραύλων για να αντιμετωπίσουν την απειλή εκτόξευσης πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς από χώρες της Μέσης Ανατολής, και κυρίως από το Ιράν.

Η διατύπωση επικρίσεων από το Ιράν προς την Τουρκία είναι σπάνια, εξαιτίας της πρόσφατης πολιτικής και οικονομικής προσέγγισης ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Άγκυρα, η οποία έλαβε αποστάσεις από το καθεστώς των δυτικών κυρώσεων κατά του Ιράν εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 σχόλια:

  1. Η ανάπτυξη του ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης στην Τουρκία στρέφεται κατά του Ιράν και, ενδεχομένως, τη Ρωσία, ειδικός στα τουρκικά θέματα Artak Shakaryan

    "Η Τουρκία έχει παίξει το ρόλο του προστάτη των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων για χρόνια. Ωστόσο, η ίδια αποκαλύπτονται ως προστάτης των συμφερόντων Δύσης. Με την ανάπτυξη του ραντάρ, το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ως αντι-ιρανική και φιλο-ισραηλινή κίνηση, η Τουρκία αποκαλύπτει το αληθινό της πρόσωπο,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καιρός να αντιληφθεί και το Ιράν, τις λυκοφιλίες της Τουρκίας και το κόστος τους. Αλλο η εποχή του εμπάργκο, άλλο τώρα.. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.