4/9/11

Αγριεύει το σκηνικό στην Αν. Μεσόγειο

Είναι η πρώτη φορά από το 1980 που το Ισραήλ είναι απομονωμένο, με μόνη διέξοδο την Κύπρο, με την οποία προχώρησε σε στρατηγική συμμαχία, αλλά και την Ελλάδα

Η οξύτατη οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα δεν επιτρέπει την ενασχόλησή μας με άλλα θέματα, που αφορούν τη γειτονιά μας αλλά και την ίδια τη χώρα μας, καθώς θα επηρεάσουν εξελίξεις που έχουν άμεση σχέση με το Αιγαίο και την Κύπρο.

Η διπλωματική σύγκρουση μέχρις εσχάτων, όπως εξελίσσεται, μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ φαίνεται πως όχι μόνο δεν θα τερματιστεί, όπως προσπαθούσε και ήλπιζε η κ. Χίλαρι Κλίντον, αλλά σε αυτήν θα αναμειχθούν και άλλες μουσουλμανικές χώρες. Ηδη από την Παρασκευή το βράδυ κυκλοφορούσαν ευρύτατα φήμες στην Ουάσιγκτον ότι το παράδειγμα της Τουρκίας, που απέσυρε τον πρέσβη της από το Τελ Αβίβ, θα ακολουθήσει και η Αίγυπτος, η οποία βρίσκεται σε διαρκή κρίση τις τελευταίες εβδομάδες με το Ισραήλ.

Είναι η πρώτη φορά από το 1980, όταν με πάτρωνα την Ουάσιγκτον η Τουρκία προχώρησε σε στρατηγική συμμαχία με το εβραϊκό κράτος, που το Ισραήλ είναι απομονωμένο. Η απόφαση του Ταγίπ Ερτογάν, πριν ακόμα από το επεισόδιο στο Mavi Marmara, να ταχθεί απέναντι στους Εβραίους έχει αλλάξει εντελώς τις ισορροπίες στην περιοχή.

Μόνη διέξοδο των Ισραηλινών αποτελεί η Κύπρος, με την οποία προχώρησαν σε στρατηγική συμμαχία, αλλά και η Ελλάδα, η οποία από το 2007 επιτρέπει τις ασκήσεις της ισραηλινής αεροπορίας μέσα στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Το μέγα ερώτημα που τίθεται είναι τι θα πράξει το Ισραήλ στην περίπτωση που η Τουρκία αποφασίσει να περικυκλώσει την περιοχή των γεωτρήσεων με δικά της πολεμικά πλοία ή ακόμα και να κτυπήσει στο οικόπεδο 12.

Δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες βέβαια. Αλλά στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα μεταξύ των πρώην συμμάχων, Τούρκων και Ισραηλινών, δεν θα είναι αυταπάτη αν ο διπλωματικός πόλεμος γίνει πραγματικός.

Οι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Μεσογείου αποτελεί μάννα εξ ουρανού για τη χώρα τους. Και όπως ενημέρωσε ο Νετανιάχου τον πρόεδρο Ομπάμα, το Ισραήλ θα προστατεύσει τα συμφέροντά του στη Μεσόγειο με κάθε μέσο...
ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

6 σχόλια:

  1. άλλη μια τούρκικια π@π@ριά , μια ακόμα μπανανόφλουδα για έναρξη διαλόγου με στόχο να ζητηθεί από τη χώρα μας να επιστρέψει αυτά που μόχθησαν σφάζοντας να υφαρπάξουν οι τούρκοι , αφήνοντας ανοικτό ένα ενδεχόμενο σε περίπτωση που τους βολεύει και αν φυσικά δεν ανατραπεί το υφιστάμενο πολιτικό σκηνικό, να περάσει από το νου τους να πράξουν ένα πολύ μικρό μέρος από αυτά που θα έχουν υποσχεθεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @έλλην φορολογούμενος,

    αν ξεκινάς απο τώρα με τέτοια ψυχολογία στο τέλος της κρίσης θα είσαι στην εντατική με ψυχοφάρμακα.

    Κάνε λίγη υπομονή.

    Μην νομίζεις ότι υπολογίζουν μόνο ότι μας ρίξουν. Υπολογίζουν και τι θα τους ρίξουμε.

    Αν ήταν όπως το λες θα μας την είχαν πέσει από καιρό.

    Απόλαυσε την μαγία των προγόνων μας όσο μπορείς.

    Γιατί εμείς μόνο δεν μετράμε πόσο μεγάλος είναι ο αντίπαλος.

    Θυμάσε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αφηστε με να ονειρευτω : οι τουρκοι χτυπανε στο οικοπεδο 12 οι αμερικανοι τους πετανε απο το νατο και οι ρωσσοι τους την πεφτουν απο το βορρα!!! και ζησαν αυτοι καλα και μεις καλυτερααααααααα! ωρα για υπνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν είναι τρελοί ας στείλουν το στόλο τους οι Τούρκοι μέσα στα δόντια της IAF. Οι Ισραηλινοί έτσι και απειληθούν τα συμφέροντα τους, θα τους πετσοκόψουν ακόμα κι αν οι Τούρκοι στείλουν και μαχητικά αεροσκάφη για αεροπορική κάλυψη. Εδώ παλιά τα είχανε βάλει με όλους τους Άραβες μαζί και νικήσανε. Σε κανονικό πόλεμο(όχι ανταρτοπόλεμο) και ειδικά αεροπορικό θα τους πετσοκόψουν σαν να κάνουν άσκηση. Έχουν υλικό πολύ καλό και πιλότους που έχουν αποδείξει ότι είναι από τους καλύτερους. Δεν αγαπάνε την Κύπρο οι σύμμαχοι μας. Το αέριο θέλουν. Όποιος έχει την αεροπορική ισχύ έχει τη νίκη. Δεν τους παίρνει με στρατιωτικά μέσα τους Τούρκους ας το χωνέψουν και να αφήσουν τα μεγάλα λόγια. Κουράγιο γείτονες..ο Αλλάχ είναι μεγάλος! :)
    Η πατρίδα μας δεν θα ανακατευτεί(για πολλούς λόγους που όλοι μας πάνω κάτω έχουμε αναφέρει πολλές φορές) παρά μόνο αν γίνει θερμό επεισόδιο σε κατοικημένη ή αφύλακτη νησίδα στο Αιγαίο για αντιπερισπασμό.Στην Ελλάδα θα κοιτάξουν που είναι η πιο αδύναμη. Οι Τούρκοι συνηθίζουν τους αντιπερισπασμούς.Σε ένα τέτοιο σενάριο θα μας αναγκάσουν να αναμιχθούμε και τότε εύχομαι να υπάρξουν οι σωστές εθνικές αντιστάσεις.Πρώτος στόχος είναι η αποκλιμάκωση αλλά όχι εν λευκώ. Να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι, Καστελόριζο και άλλοι στόχοι που είναι γνωστοί στους στρατιωτικούς που είναι και οι ειδικοί από άποψη καθαρά στρατιωτική. Αν γίνει ένα τέτοιο θερμό επεισόδιο η εξέλιξη του είναι αβέβαιη διότι η πατρίδα μας είναι ήδη αρκετά ασταθής οικονομικά και δεν θέλει πάρα πολύ για να υπάρξει και πολιτική αστάθεια. Ξέχωρα ότι υπάρχει ιστορικό μη σωστής διαχείρισης των κρίσεων. Να φροντίσουμε όλοι (στο βαθμό που αναλογεί στον καθένα) για εσωτερική σταθερότητα, στρατιωτική ετοιμότητα και ψυχραιμία(και όχι "ψυχραιμία" όπως την αντιλαμβάνονται κάποιοι).
    Οι πολιτικοί πέρα όλων των άλλων που γνωρίζουν οι ίδιοι ας μη κάνουν το λάθος των προκατόχων τους. Αν χρειαστεί να έχουν άψογη συνεργασία με τους στρατιωτικούς. Πρέπει να ναι μια ομάδα, μια ψυχή. Σε τέτοιες περιπτώσεις(μακριά από μας) δεν χωράνε αντιμιλιταριστικές νοοτροπίες ούτε όμως και "κόκκινες Μηλιές". Αυτή η χρονιά για τη πατρίδα μας θα ναι πολύ κρίσιμη από πολλές απόψεις.
    Οι Τούρκοι έχουν τις εξής επιλογές:
    1) Να κάνουν πράξη τους τσαμπουκάδες τους κάτω και να αντιμετωπίσουν Κύπρο και Ισραήλ.
    2) Να κάνουν λεκτικό ελιγμό και να το "φάνε".
    3) Να προσπαθήσουν να αλλάξουν την άποψη κάποιων σημαντικών "παικτών"
    4) Να κάνουν αντιπερισπασμό στο Αιγαίο.
    5) Να κάνουν έναν συνδυασμό των παραπάνω(όλων ή κάποιων εξ αυτών)
    Θα δείξει...
    Μέχρι τότε λίγο χιούμορ(όπως του παρακάτω παλιού βίντεο) για να χαλαρώνουμε και λίγο διότι το χουμε ανάγκη όλοι. http://www.youtube.com/watch?v=oedTb_3apCE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το 4 δαγκωτό ψηφίζω φοιτητή γεωπονίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η χρονιά θα ναι θερμή παντού. Η ερασιτεχνική ταπεινή μου άποψη είναι ότι θα κάνουν συνδυασμό των 2,3,4 και ΙΣΩΣ το 1 σε πολύ ελαφρά μορφή που ουσιαστικά θα είναι σαν μην το έπραξαν. Ουσιαστικά θα πράξουν το 5. Αλλά όχι τώρα. Θα περιμένουν. Εκτός αν τρελάθηκαν και χάσανε τη μεθοδικότητα τους. Αν ήμουν Τούρκος θα περίμενα η Ελλάδα να πέσει σε προσωρινή πολιτική αστάθεια και θα κανα τότε την κίνηση. Η αρχή θα γίνει με τη πτώση της παρούσας κυβέρνησης κάποια στιγμή. Το 2013 δεν το φτάνουν ότι και να λένε. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε "Τι θα κάνει ο μεμέτης?". Πρέπει να σκεφτόμαστε "Τι θα κάνει ο Γκιαούρης αν εγώ έκανα αυτό...?". Με λίγα λόγια να γινόμαστε προσωρινά Τούρκοι στη σκέψη μας.
    Θα δείξει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.