24/9/11

Όταν η Γερμανία ξεχνά να πληρώσει τα χρέη της

Le Point
Η ιστορία θα έπρεπε να ενθαρρύνει το Βερολίνο για περισσότερη γενναιοδωρία προς την Αθήνα.

Στις 6 Απρίλιου 1941, η Βέρμαχτ εισέβαλε στην Ελλάδα. Ο Χίτλερ είχε κουραστεί να βλέπει τον σύμμαχό του Μουσολίνι να μην καταφέρνει  να θέσει υπό έλεγχο τον ελληνικό στρατό, ο οποίος από τον Οκτώβριο του 1940, αντιστέκονταν γενναία. Ο Φύρερ θα τον κάνει να πληρώσει ακριβά για αυτό τον απεγνωσμένο αγώνα. 
Ξεκίνησε με μια πολύ σκληρή κατοχή που θα γονατίσει την Ελλάδα. Οι ιστορικοί εκτιμούν ότι μετά την Πολωνία και τη Σοβιετική Ένωση, η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από τη γερμανική βαρβαρότητα κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ένας αριθμός: εκτιμείται σε 300.000 ο αριθμός των ατόμων που κυριολεκτικά πέθαναν από την πείνα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, λόγω της στέρησης που σχετίστηκε με τη ναζιστική κατοχή.
Μετά την απελευθέρωση, η Γερμανία αναγκάστηκε να συμφωνήσει να αποζημιώσει υλικά τον πόνο και την ανθρώπινη απώλεια που το Τρίτο Ράιχ είχε επιβάλει στους πληθυσμούς υπό κατοχή. Και μετά από πλήθος επιτροπών αξιολόγησης και δισταγμούς που έπρεπε να λάβουν υπόψη το γεγονός ότι η Δυτική Γερμανία είχε γίνει πολύτιμος σύμμαχος κατά του σοβιετικού μπλοκ, οι αποζημιώσεις  ορίστηκαν τελικά με μια συνθήκη που υπογράφηκε το 1953 σε 41 δισεκατομμύρια δολάρια, που έπρεπε να καταβάλλει μόνη της η Δυτική Γερμανία στην Ελλάδα.

H Εκδίκηση

Ωστόσο, η αποζημίωση αυτή δεν περιλάμβανε ένα άλλο χρέος, εύκολα υπολογίσιμο, αφού πρόκειται για αναγκαστικό δάνειο 476 εκ. μάρκα που η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδα αναγκάστηκε να πληρώσει στο Βερολίνο το 1941, για προσφορά  στη « γερμανική πολεμική προσπάθεια». Ένα δάνειο χωρίς ελπίδα επιστροφής, κατά το χρόνο εκείνο, για το οποίο η Δυτική Γερμανία θεωρεί ότι συμπεριελήφθη στις πολεμικές αποζημιώσεις που είχε πληρώσει.

Αλλά όμως, όταν είσαι, όπως η Ελλάδα, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, όλα τα μέσα είναι θεμιτά. Και, όπως πιστεύει να το γνωρίσει η εφημερίδα «Die Welt», ορισμένοι στην Αθήνα άρχισαν να υποστηρίζουν ότι το δάνειο των 476 εκ. μάρκων κάτω από την πίεση της ναζιστικής Γερμανίας δεν θα έπρεπε να εξομοιωθεί με μια κανονική πολεμική αποζημίωση. Αυτό, λένε όσοι ψάχνουν το παρελθόν, είναι ένα δάνειο το οποίο η Ελλάδα δικαιούται να ζητήσει την επιστροφή του.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών, το ποσό εκφρασμένο σε μάρκα του τρίτου Ρείχ αντιστοιχεί σε 14 δισεκατομμύρια δολάρια, ήτοι περίπου 10 δισ. ευρώ. Εάν στο ποσό αυτό προστίθεται  ένα συμβατικό επιτόκιο 3% για 66 έτη, καταλήγουμε σε ένα σύνολο των 95 δισ. δολαρίων, 68 δισ. ευρώ, ήτοι το ένα πέμπτο του ελληνικού χρέους. Φυσικά, αυτό δεν αρκεί για να αναπληρώσει το ελληνικό θησαυροφυλάκιο, αλλά θα βελτίωνε σημαντικά την κατάσταση. 

Και θα ήταν προπαντός μια κομψή εκδίκηση της Αθήνας έναντι της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία από την αρχή της κρίσης του χρέους, είναι περισσότερο από απρόθυμη να παράσχει τη βοήθεια της προς την «λιγότερο σοβαρή χώρα των χωρών του «Club Med», όπως λένε με αρκετή κακία στο Βερολίνο.

Πηγή: Le Point

15 σχόλια:

  1. Πολεμικές αποζημιώσεις-Ένας μυστικός πόλεμος ή μια προδοσία; Ά ΜΕΡΟΣ

    Η Γερμανία σήμερα δεν έχει τίποτα που να θυμίζει τον Β Παγκόσμιο πόλεμο. Οι Γερμανοί πολύ πιο γρήγορα από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έγιναν φίλοι μας. Η φιλία όμως αυτή δεν συνοδεύτηκε με τις αποζημιώσεις από τις καταστροφές που προξένησαν στην Ελλάδα. Το ιστορικό και όχι μόνο δημοσιογραφικό ερώτημα είναι, αν για αυτό φταίει η Γερμανία ή η Ελλάδα.

    Οι Γερμανοί αποδέχονται ότι πήραν το κατοχικό δάνειο. Περιέργως η ελληνική διπλωματία, δεν διεκδίκησε ούτε αυτό το αναγνωρισμένο από τους Γερμανούς, χρέος.

    Η Γερμανία αρνείται να μιλήσει για τις αποζημιώσεις και το δάνειο. Στο πρόσφατο μάλιστα μνημόνιο απαίτησε να υπάρξει όρος ότι δεν πρόκειται να συμψηφιστεί το δάνειο που παίρνει η Ελλάδα με άλλες οφειλές.

    Μπορεί σήμερα το ελληνικό κράτος να έχει αποτελέσματα στην διεκδίκηση του δανείου ή των αποζημιώσεων;

    Ποια είναι η σχέση του «χασάπη της Θεσσαλονίκης» Μαξ Μέρτεν στην υπόθεση των αποζημιώσεων; Ποια η αλήθεια για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή;

    Τo «Κουτί της Πανδώρας» ταξιδεύει στη Γερμανία που ενώ έχει αφήσει πίσω της το ναζιστικό παρελθόν, στις διαπραγματεύσεις για το χρέος, θυμίζει πάντα την εικόνα του ανυποχώρητου ισχυρού.

    Ταξιδεύει στο Δίστομο, στο χωριό που ζητά δικαίωση για τη σφαγή από τα ναζιστικά στρατεύματα και καταγράφει τις μαρτυρίες Εβραίων της Θεσσαλονίκης, που έζησαν την κόλαση των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

    Το «Κουτί της Πανδώρας» ανοίγει για μια από τις πιο «μαύρες σελίδες» στην Ιστορία της Ελλάδας

    Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου στη ΝΕΤ

    «Επειδή τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται»

    http://vimeo.com/19834414

    Η υπόθεση Μέρτεν, Ένας μυστικός πόλεμος ή μια προδοσία; Β’ ΜΕΡΟΣ

    Η υπόθεση Μέρτεν είναι από τις πιο συγκλονιστικές και πιο άγνωστες της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας. Ένας ναζί εγκληματίας συλλαμβάνεται στην Αθήνα, δικάζεται αλλά δεν εκτίει την ποινή του. Απελευθερώνεται στην Γερμανία.

    Η ελληνική κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, δέχεται τα πυρά όλων των κομμάτων. Μια μεγάλη πολιτική κρίση ξεσπάει στην Ελλάδα. Φόντο της η μυστική διπλωματία, ο Ψυχρός Πόλεμος, και το γεγονός πως πολλοί από τους στυλοβάτες του κρατικού μηχανισμού είναι πρώην συνεργάτες των Γερμανών.

    Ίσως η υπόθεση Μέρτεν να είχε τελειώσει εκεί, σε κάποια πολιτικά συμπεράσματα, αν ο Μαξ Μέρτεν, δεν κατηγορούσε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και μέλη της κυβέρνησής του ως συνεργάτες του. Η Ελλάδα από το 1957-1963 θα πέσει σε μια πολιτική θύελλα, όπου αλήθειες και σκοπιμότητες αλληλοπλέκονται. Η ταραγμένη δεκαετία του 60, η Χούντα αργότερα δεν θα βοηθήσουν στο να πέσει φως στην υπόθεση.

    Ήταν η υπόθεση Μέρτεν, ένας εκβιασμός που άσκησαν οι Γερμανοί στον Καραμανλή ώστε να οδηγηθούμε στην μη διεκδίκηση των αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου;

    Στο «Κουτί της Πανδώρας»

    Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου στη ΝΕΤ

    «Επειδή τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται»

    http://vimeo.com/20099535

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και τελικά ο Μέρτεν κρατήθηκε στην φυλακη 1-2 χρόνια πρίν εκδοθεί και ανανήψει στην Γερμανική κολυμβήθρα του Σιλωάμ, αλλά ο νόμος Καραμανλή έδωσε άφεση σε όλους τους άλλους εγκληματίες πολέμου και συνεργάτες των Ναζί του Ελλαδιστάν. Την συνέχεια την βιώνουμε σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για όσους συμβαίνει να μην γνωρίζουν, ή να μην θυμούνται:

    Υπόθεση «Μέρτεν»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. koinos nous

    Θα ειχε πολυ ενδιαφερον να ψαξεις με ποιο τροπο ο Μαξ μερντεν εξεβιασε προσωπικα τον ανθρωπο που παριστανε τοτε τον πρωθυπουργο της ελλαδας Κων καραμανλη και γιατι τρομοκρατηθηκε αυτος.Υπαρχει μπολικη ξεφτιλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Sterg
    Αναφέρεσαι στις δεξιώσεις στο Γερμανικό Προξενείο στην Θεσσαλονίκη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Sterg

    Φήμες.
    Ξέρω τις πιό πολλές.
    Έτσι νομίζω τουλάχιστον.
    Χωρίς βεβαίως ατράνταχτες αποδείξεις.
    Φήμες όμως που εκ των πραγμάτων μου φαίνεται πως υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να αληθεύουν.
    Έτσι βεβαίως, εξηγούνται πολλά, όχι μόνο για το συγκεκριμένο ζήτημα αλλά και σε σχέση με την μετέπειτα πορεία του συγκεκριμένου πολιτικού "άνδρα" και τις αποφάσεις που πήρε και την στάση που κράτησε σε άλλα σημαντικά Εθνικά μας ζητήματα (πχ Κυπριακό... )

    Βρώμα και δυσωδία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Georgia
    Δεν θα απαντουσα σε μια γυναικα για αυτο το θεμα.Ειναι ακαταλληλο απο σεβασμο στις γυναικες και μονο για ψιλοχαμογελα μεταξυ αντρων,δυστυχως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μιά απ' τις αναπόδεικτες (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) φήμες, βασίζεται στους ισχυρισμούς του ίδιου του Μέρτεν.


    http://www.troktikaras.com/2010/10/blog-post_9203.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. αν είσαι άντρας πες τη ρε εξυπνάκια Στεργκ...γιατί σαν πολλά μας τα 'πατε!μιλάτε για φήμες,ρίμες κτλ ε πείτε τις και αποδείξτε τις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ζαφειρη
    Φαινεται οτι εχεις λανθασμενη κοσμοθεωρια περι "αντρισμου" αλλα αυτο ειναι δικο σου προβλημα και οχι των γυρω σου.
    ΥΓ
    Παντα γραφονται ολα αλλα μεχρι το σημειο που πρεπει.Υπαρχουν και οι ...ρουφιανοι που καρφωνουν απο χομπι και συνηθεια και η χωρα ειναι γεματη απο δαυτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν νομίζω ότι ήταν η υπόθεση Μέρτεν που έμπλεξε τότε το θέμα αποζημιώσεων για να μην πάρουμε. Αλλωστε, μετά το 1990 όπου ενώθηκε η Γερμανία, η διεκδίκησή μας παραμένει ανοιχτό θέμα, δεν άλλαξε κάτι νομικά.
    Αλλά ακόμα και αν παίρναμε τις αποζημιώσεις τώρα, αυτές που υπολογίζουμε, δηλ. ένα μέρος του χρέους μας, μπορούσαμε να κάνουμε το άλλο. Κρατάμε ένα μέρος για τις ανάγκες μας και το άλλο το προσφέρουμε για τη στήριξη του Ευρωπαικού Μηχανισμού Στήριξης, αλλά ΕΜΕΙΣ με σφραγίδα ΕΛΛΑΔΑΣ. Οχι όπως τώρα, που θέλουνε να μας βάλουν στο χέρι τα πάντα και να βαφτίσουν την ελεημοσύνη, βοήθεια.
    Αλλά βλέπεις, αυτοί ξεχνάνε αυτά που δεν τους συμφέρει να θυμούνται, ώσπου κάποιος να βρεθεί να τους τα θυμίσει μαζεμένα.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ sterg

    Μπορεί να ισχυρίζεσαι ότι γνωρίζεις πολλά, τα οποία δήθεν δεν μπορείς να αποκαλύψεις (sic!). Aυτό είναι δικαίωμά σου. Σου εφιστώ μονάχα την προσοχή, όπως και την προσοχή όλων που ισχυρίζονται κάτι τέτοια, ότι αν πράγματι κάποιος γνωρίζει πράγματα που δεν μπορεί να αποκαλύψει, τότε δεν το αναφέρει δημοσίως καθόλου. Αυτό λέει η λογική.

    Δεν είναι, όμως, δικαίωμά σου να κάνεις υπαινιγμούς για δήθεν ομοφυλοφιλία του νεκρού πλέον Κωνσταντίνου Καραμανλή χωρίς στοιχεία, διότι, τον μεν διάλογο κατεβάζεις σε επίπεδο Κατίνας, εσύ δε μπορεί να θεωρηθείς τιποτένιος συκοφάντης. Έχεις στοιχεία; Δώσ' τα. Δεν έχεις, τότε είσαι συκοφάντης επιπέδου Κατίνας. Τελεία και παύλα!

    @ Ελίνα Γαληνού

    Όχι, δεν νομίζω η υπόθεση Μέρτεν να έχει σχέση με το "χάρισμα" των γερμανικών χρεών, διότι και ο Σημίτης τα ίδια έκανε. Δεν ξέρω αν κι αυτό ήταν συμβουλή (=>υπόδειξη/εντολή) του αδελφού του Σπύρου, ενός ανθρώπου του οποίου η δράση στην Γερμανία είναι λίαν αμφιλεγόμενη και για την οποία κατά καιρούς έχουν γραφεί πολλά, χωρίς ποτέ να διαψευστούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μη ξαναασχοληθεις μαζι μου το ιδιο επιθυμω και εγω.Δεν θα ανοιξω περαιτερω διαλογο μαζι σου.Τελος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν ασχολούμαι μαζί σου, αλλά με τις αηδίες που γράφεις. Αν ξαναγράψεις παρόμοια, ασφαλώς θα δεχτείς κριτική.

    Εδώ είναι δημόσιος διάλογος και ελέγχεσαι. Αν δεν θέλεις να ελέγχεσαι, μην γράφεις.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Θα προτιμουσα να μη γραψω τιποτα και να σε παρατησω στην καταντια των σχολιων σου χωρις...επιμορφωση.
    Αλλα κοντα στα χλωρα ποτιζονται και τα ξερα.Αυτη ειναι η μοναδικη μου απαντηση και καλη συνεχεια στις σταθερες σαχλαμαρες σου αλλα φυσικα δεν φταις εσυ.Το φταιξιμο ειναι των σερβερς και το μοναδικο δικο σου ειναι το "κατασκευαστικο" προβλημα του μυαλου σου+ οι "γνωσεις" σου του καφενε,οπως θα ελεγε και ενας πιο ειδικος στις "κατασκευες".Καλη σου συνεχεια και χρειαζεσαι για λιγο γελιο εδω μεσα.Ολοι χρειαζονται τετοια εποχη.Καλη σου μερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.