4/9/11

Η Μεσόγειος φλέγεται! Κρίσιμες επαφές Μπεγλίτη

Ρητορική με την οποία εγκαινιάζεται μία περίοδος έντασης έχει υιοθετήσει η Άγκυρα. Η τουρκική κυβέρνηση απειλεί ότι θα χρησιμοποιήσει ακόμη και στρατιωτική ισχύ προκειμένου να ματαιώσει την απόφαση της Κύπρου για έναρξη γεωτρήσεων φυσικού αερίου. Η Αθήνα χαρακτήρισε απειλητικές τις δηλώσεις του Εγκεμέν Μπαγίς, με τις οποίες ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα στείλει το στόλο της για να παρεμποδίσει τις έρευνες στα ανοικτά της Κύπρου. Το γκρέμισμα των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων δημιουργεί ακόμη περισσότερες επιπλοκές. Κι αυτό διότι την ώρα που η Άγκυρα και το Τελ Αβίβ απέχουν ένα βήμα από τη διακοπή των μεταξύ τους διπλωματικών σχέσεων, οι ερευνητικές γεωτρήσεις για τον εντοπισμό φυσικού αερίου στην Κύπρο συγχρηματοδοτούνται από μια αμερικανική και δύο ισραηλινές εταιρείες.


Στην Τουρκία έχει δημιουργήσει μεγάλο εκνευρισμό το γεγονός ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν αποφασίσει να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τη στρατιωτική τους συνεργασία. Αύριο Κυριακή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης μεταβαίνει στο Ισραήλ για επίσημες συνομιλίες με τον Ισραηλινό ομόλογό του Εχούντ Μπαράκ. Το Τελ Αβίβ αποδίδει μεγάλη σημασία στην επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Αμυνας. Πέρα από όσα προβλέπει το αυστηρό πρωτόκολλο, ο κ. Μπεγλίτης θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, θα έχει κρίσιμες συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Λίμπερμαν και τον Ισραηλινό υπουργό εσωτερικής ασφάλειας Βιλνάι. Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας θα υπογράψει συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας και θα συζητήσει τις τελευταίες λεπτομέρειες για την προμήθεια ισραηλινών πυραύλων «Spice». Επειτα από διακομματική απόφαση της ελληνικής Βουλής θα διατεθούν περίπου 200 εκατ.ευρώ για τον εξοπλισμό των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας με τα κατευθυνόμενα βλήματα που κατασκευάζονται στο Ισραήλ. Οι κύριοι Μπεγλίτης και Μπαράκ θα οριστικοποιήσουν και το πρόγραμμα ασκήσεων της ελληνικής και της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας για τους επόμενους μήνες.

Η συγκυρία και μόνο της κατακόρυφης βελτίωσης της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Ιδίως διότι η επίσκεψη του κ. Μπεγλίτη στο Τελ Αβίβ θα ολοκληρώνεται την ημέρα που ο απελαθείς πρεσβευτής του Ισραήλ στην Άγκυρα θα επιστρέφει στη χώρα του. Η ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης ότι υποβαθμίζει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ισραήλ στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο και ότι παγώνει όλες τις στρατιωτικές συμφωνίες με το Τελ Αβίβ έχει δημιουργήσει αίσθηση.

Σχεδόν την ίδια ώρα που οι Τούρκοι διέλυαν τις πολιτικο-διπλωματικές τους σχέσεις με το Ισραήλ, το προσωπείο της πολιτικής του Ταγίπ Ερντογάν περί δήθεν «μηδενικών προβλημάτων» με τα γειτονικά κράτη κατέρρεε.

Ο κ. Μπαγίς, αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και αυτοπροβαλλόμενες σαν εκσυγχρονιστής, απειλούσε ευθέως την κυπριακή κυβέρνηση ότι δεν θα μπορέσει να ξεκινήσει έρευνες φυσικού αερίου. Η απειλή της Άγκυρας ότι ο τουρκικός στόλος θα βγει στην Κύπρο αξιολογούνται ήδη από τα διπλωματικά επιτελεία των εμπλεκόμενων χωρών. Προτού ακόμη εκτοξευθούν οι πολεμικές απειλές της Τουρκίας, η Ουάσιγκτον και η Μόσχα έσπευσαν να στηρίξουν άνευ όρων και χωρίς κανένα αστερίσκο τις αποφάσεις της κυπριακής κυβέρνησης να ερευνήσει για πιθανά αποθέματα φυσικού αερίου εντός της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης.

Ουδείς μπορεί να απαντήσει αν η Τουρκία αυτονομείται και θα αγνοήσει τις συστάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.

Όπως γράφει το «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής, ένα τουρκικό ερευνητικό πλοίο διεξάγει εργασίες στην περιοχή ανάμεσα στην Κω και στη Ρόδο, επί του παρόντος εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων.

Οι απειλές του κ. Μπαγίς δημιουργούν προβληματισμό για το αν η Τουρκία θα επιχειρήσει κάποιο αντιπερισπασμό στο χώρο του Αιγαίου με σκοπό να φρενάρει τις κυπριακές έρευνες.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης χρησιμοποιώντας ιδιαιτέρως σκληρή γλώσσα.

«Οι απειλητικές δηλώσεις του κ. Μπαγίς και άλλες εξελίξεις των τελευταίων ημερών, εγείρουν σοβαρότατο προβληματισμό για τις συνέπειες της τουρκικής συμπεριφοράς στη σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, σε μια κρίσιμη και εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδο, λόγω των γεγονότων στη Συρία και τη Λιβύη και των προσπαθειών επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Παλαιστινιακό», τονίζει σε δήλωσή του ο Γρηγόρης Δελαβέκουρας, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Ο κ. Δελαβέκουρας επισημαίνει ότι «η συμπεριφορά αυτή είναι αντίθετη με τη διακηρυγμένη τουρκική πολιτική μηδενικών προβλημάτων» και καλεί την τουρκική κυβέρνηση «να συμπεριφερθεί με μεγαλύτερη υπευθυνότητα και με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, το οποίο συχνά τελευταία επικαλείται».

Επί τη ευκαιρία, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήριζει «αυτονόητο» το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευθεί τον φυσικό της πλούτο, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. «Άλλος σχολιασμός, ειδικά για τα λεγόμενα του κ. Μπαγίς, δεν αξίζει»μ καταλήγει η δήλωση του κ. Δελαβέκουρα. http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=143355

4 σχόλια:

  1. ΟΚ ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ.Η ΡΩΣΙΑ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΘΡΑΚΩΝ?ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟ?ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δώρα, τα πράγματα είναι αρκετά απλά.
    Η Κύπρος παραχώρησε δικαιώματα ερευνας και εκμετάλλευσης και στη Ρωσία.
    Εκτός αυτού, ο Χριστόφιας σπούδσε για πολλά χρόνια στη μόσχα.
    αυτό δεν σου λέει τίποτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία τα έχουν συμφωνήσει στην εξόρυξη των υδρογονανθράκων και αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας είναι η εκπαραθύρωση της Βρετανικής ΒP απο την Βόρεια θάλασσα και η συμμαχία της Rosneft με Exxon-Mombil καιμε την δέσμευση και των δύο μερών να συνεργασθούν και σε άλλες περιπτώσεις,μία άλλη περίπτωση είναι η Κύπρος 'επεται η Ελλάδα και το μεγάλο φαγοπότι θα είναι η έξόρυξη των υδρογονανθράκων στον Βόρειο πόλο.
    Αυτή η εξέλιξη είναι πολύ άσχημη για την υφήλιο διότι και η Ρωσία θα γίνει ένα με τις ΗΠΑ και εναντίον κάθε χώρας που έχει πετρέλαια και δεν μπορεί να τα ΥΠΕΡΑΣΠΊΣΕΙ ΜΕ ΤΑ ΌΠΛΑ.
    Ζούμε τις απαρχές ενός μεσαίωνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΑΙΔΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ (ΡΩΣΙΑΣ - ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ) ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΑ ΘΙΓΕΙ. ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΙΤΑΝΕΣ ΩΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ. ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΓΡΑΦΩ ΓΙΑ ΤΑ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ 12η ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΕΚ ΝΕΟΥ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΛΑΟ. ΕΝΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΣΦΑΛΑΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΠΟΥ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 6 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΛΕΙΠΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΟΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΑΡΣΗ (ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ) ΠΟΘ ΤΟΥΣ ΔΙΑΚΑΤΕΧΕΙ. ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΤΟ ΘΕΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΥΤΗ ΟΔΕΥΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΕΑΝ ΤΟΛΜΙΣΕΙ ΠΟΥ ΤΟ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΣΤΡΤΑΤΙΩΤΙΚΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ Η ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ
    ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ, ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΥΤΟ ΘΑ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΕΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ, ΜΙΑΣ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΣΥΡΡΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ. ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΟΤΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ. ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΙΔΙΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ. ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΜΕ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ. ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΤΗΝ ΑΦΗΣΟΥΝ ΘΑ ΕΞΕΛΗΧΘΕΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΠΟΛΗΣΕΙΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΙΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ. ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ Η ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.