27/9/11

Κόσοβο: Βρετανός αναλυτής θέτει επί τάπητος τη διχοτόμηση

Λανθασμένο και άδικο θεωρεί ο αναλυτής Τζέιμς Κερ-Λίντσεϊ τον τρόπο που ο Μάρτι Αχτισάαρι διαπραγματεύτηκε το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου, για το οποίο ο ίδιος εκτιμά ότι μια λογική λύση είναι να διχοτομηθεί.

Το Βελιγράδι, τους επόμενους μήνες, έχει την τελευταία ευκαιρία ενδεχομένως να επιλέξει αν θα προτιμήσει διχοτόμηση του Κοσόβου ή αυτονομία για τους Σέρβους στο βόρειο Κόσοβο, δήλωσε ο Κερ-Λίντσεϊ, σημειώνοντας ότι «ενός είδους διχοτόμηση του Κοσόβου προφανώς είναι λύση για το πρόβλημα». Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτικα» του Βελιγραδίου, ο Βρετανός εκτίμησε ακόμη ότι το Βελιγράδι, τα τελευταία χρόνια, δεν έκανε πολλά για να προτείνει στη διεθνή κοινότητα νέες επιλογές λύσης του ζητήματος του καθεστώτος του Κοσόβου. «Η διχοτόμηση είναι λογική λύση, επειδή υπάρχει αφθονία επιχειρημάτων για την προσάρτηση του βόρειου Κοσόβου στη Σερβία», τόνισε ο ανώτατος επιστημονικός συνεργάτης τού London School of Economics.

Παρουσιάζοντας στο Βελιγράδι τη σερβική έκδοση βιβλίου του για το Κόσοβο, ανέφερε ότι αν η Σερβία θέσει την ένταξη στην Ε.Ε. ως στόχο που πρέπει να επιτευχθεί με κάθε τίμημα, τότε το Βελιγράδι δεν θα έχει πολύ χώρο για ελιγμούς.

«Δυστυχώς, το βασικό λάθος ήταν ότι ο τρόπος με τον οποίο ο Μάρτι Αχτισάαρι διεξήγαγε τη διαπραγματευτική διαδικασία, ήταν απολύτως άδικος», είπε ο Βρετανός. Εξήγησε ότι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κόσοβο «ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις με δεδομένο ότι η ανεξαρτησία είναι αναπόφευκτη». Ετσι δεν προσπάθησε να συζητήσει για αυτονομία, ή συνομοσπονδία, αλλά είχε συγκεκριμένο στόχο. «Αυτό δεν ήταν διαμεσολάβηση, δεν ήταν διαπραγματευτική διαδικασία», τόνισε ο Βρετανός πολιτικός αναλυτής.

Η επόμενη φάση του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας αναμένεται στις 28 Σεπτεμβρίου, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στη Σερβία, Βένσαν Ντέζερ.

2 σχόλια:

  1. Δηλαδή όπου υπάρχει ένα πρόβλημα θα γίνεται διχοτόμηση;

    Καραμέλα έχει καταντήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Βρετανοι εχουν μια ταση για διχοτομησεις (Ιρλανδια, Ινδια, Παλαιστινη, αποικιες`τους στην Β. Αμερικη,Κυπρος)....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.