5/9/11

Το ραντάρ της αντιπυραυλικής ασπίδας και οι λεονταρισμοί της Τουρκίας στη ΝΑ Μεσόγειο

του Σάββα Καλεντερίδη
Η Τουρκία επί μήνες τηρούσε σιγήν ιχθύος στο ζήτημα της εκμετάλλευσης των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που βρίσκονται στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και συγκεκριμένα στις ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ.
Πριν λίγες ημέρες, ανακοινώθηκε από πλευράς ΝΑΤΟ ότι επήλθε συμφωνία με την Τουρκία, η οποία ήθελε να επιβάλλει τους δικούς της όρους στην εγκατάσταση του ραντάρ προειδοποίησης της αντιπυραυλικής ομπρέλας του ΝΑΤΟ.
Να σημειωθεί ότι το πρόκειται για το νέο σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας που ενέκρινε το ΝΑΤΟ το 2010 στη Λισαβώνα, για το οποίο εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους η Ρωσία και το Ιράν.
Η Τουρκία από την πλευρά της, που είχε ήδη να αντιμετωπίσει τις ενστάσεις της Ρωσίας για το σύστημα, έθετε τους δικούς της όρους ειδικά πάνω στο ζήτημα της διαχείρισης των πληροφοριών του ραντάρ, αφού η μεταβίβαση δεδομένων στο Ισραήλ θα προκαλούσε πρόβλημα στις σχέσεις της με το Ιράν.
Τελικά, επήλθε συμφωνία και το ραντάρ θα τοποθετηθεί στην παλιά αμερικανική βάση του Πιρνιτσλίκ
(Pirinçlik), που είναι εκτός λειτουργίας από τον Οκτώβριο του 1998. Το Κέντρο Διοίκησης και Επιχειρήσεων του ραντάρ θα είναι στη 2η ΤΑΔ, που έχει έδρα το Ντιγιαρμπακίρ, και το Κέντρο Ελέγχου θα βρίσκεται στη Γερμανία, όπου θα τοποθετηθεί και ένας Τούρκος ανώτατος αξιωματικός της ΤΠΑ, ο οποίος θα ελέγχει τη ροή και τη διακίνηση των πληροφοριών.
Το ραντάρ θα είναι τύπου AN/TPY-2 και θα τεθεί σε λειτουργία πριν το τέλος του έτους.
Από τη στιγμή που η Τουρκία προέβαλε σοβαρές ενστάσεις για την εγκατάσταση του ραντάρ στο έδαφός της, λόγω των ρωσικών αντιδράσεων και για να μην γίνει στόχος του Ιράν σε περίπτωση επίθεσης του ΝΑΤΟ εναντίον του, το ΝΑΤΟ ή για την ακρίβεια οι ΗΠΑ, μπήκαν σε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, η οποία κατά τα φαινόμενα καρποφόρησε.
Το θέμα είναι σε ποιες και σε ποιανού τις πλάτες υποχώρησε για άλλη μια φορά η Ουάσιγκτον.
Άραγε:
-η αλλαγή στάσης της Τουρκίας απέναντι στη Συρία, που προσαρμόστηκε πλήρως με τη στάση της Ουάσιγκτον,
-η ακύρωση της προγραμματισμένης ελληνοϊσραηλινής άσκησης στη ΝΑ Μεσόγειο,
-οι αεροπορικές επιχειρήσεις της ΤΠΑ εναντίον του ΡΚΚ στο Νότιο Κουρδιστάν (Βόρειο Ιρακ), που γίνονται με την άδεια των ΗΠΑ,
-η απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν στρατό στο όρος Κανδήλι, για να περιορίσουν τη δράση των ανταρτών του ΡΚΚ
-η δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών που εύχεται να βρεθεί μια λύση στο ζήτημα της εκμετάλλευσης της ΑΟΖ της Κύπρου και τέλος
-οι λεονταρισμοί και οι δηλώσεις άσκησης κρατικής τρομοκρατίας των Μπαγίς και Νταβούτογλου, που έγιναν ακριβώς την επομένη της ανακοίνωσης για την εγκατάσταση του ραντάρ,
αποτελούν κομμάτια που συμπληρώνουν το παζλ μιας αμερικανοτουρκικής συμφωνίας στην πλάτη της Κύπρου, της Ελλάδος, των Κούρδων και του Ισραήλ;
Ερωτήματα θέτουμε, προς προβληματισμό.

8 σχόλια:

  1. Οι Αμερικανοι χρησιμοποιουν, οπως εχουν συνηθισει, την μουσουλμανικη βαρβαροτητα και τους τζιχαντιστες για τα συμφεροντα τους οπως αναλυει θαυμασια στα σχολια του ο Ιανους (δειτε τα ολα), π.χ. εδω :

    "America's jihadist friends from the 80-ies and 90-ies are welcomed back"
    http://www.danielpipes.org/comments/188838

    "Nostalgic for better memory"
    http://www.danielpipes.org/comments/188934

    "The world according to Zbigniev Brzezinski"
    http://www.danielpipes.org/comments/188882

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Nativist εχει αναρτηθεί (http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/08/blog-post_6747.html-Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2011)

    Η Τουρκία δεν έλαβε τίποτα για αντάλλαγμα.Η Τουρκία πιστά υπακούει και εκτελεί και αρκείται-μέσα απο ενα παιχνιδι εντυπωσεων-να φαινεται ως σκληρός διαπραγματευτής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χθές έγραψα στη Ρίκα περί ανενημέρωτου λαού,σήμερα είδα αυτό στο Τρομακτικό,ένα μικρό δείγμα:

    Στα άρματα... στα άρματα!
    Και ενώ ο κόσμος χάνεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας φροντίζει καθημερινά με συχνές και χωρίς ουσιώδες λόγο συνεντεύξεις του, να μας... υπενθυμίζει οτι μάλλον είναι καπου ξεχασμένος πριν απο καμία πενηνταετία καθώς
    1) Θέλει να αυξήσει τη θητεία στην Ελλάδα , όταν έχει να αυξηθεί η θητεία στη χώρα μας απο τη Χούντα και ενώ σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει καταργηθεί η υποχρεωτική στράτευση , καθώς λεέι οτι δεν μπορεί να προσλάβει άλλους ΕΠΟΠ , άρα αντιμετωπίζοντας τους νέους αυτής εδώ της χώρας ως πιόνια της κρατικής εξουσίας , που όταν διαθέτει λεφτά τους βάζει να υπηρετούν 9 μήνες και όταν δεν έχει 12 η 15
    2)Ξαφνικά θυμήθηκε οτι η κακη ΄΄συντηρητική''Νέα Δημοκρατία κακώς μείωσε την θητεία πριν 2 χρόνια και οτι και τώρα το καλό ΄΄προοδευτικό΄΄ΠΑΣΟΚ θα την αυξήσει , διαψεύδοντας μάλιστα τον ίδιο του τον εαυτό , καθώς οταν πρίν από λίγους μήνες, επι υπουργίας Βενιζέλου ,είχε βγεί η ίδια φήμη, .ο ίδιος ως υφυπουργός το διέψευδε μανιωδώς, ισχυριζόμενος οτι δεν υπάρχει καμία τέτοια ανάγκη!
    3)Απαξιώνει πλήρως το θεσμό του επαγγελματικού στρατού, όταν όλοι οι στρατοι διεθνώς βασίζονται στον επαγγελματικό στρατό και μάλιστα ακόμα και η Τουρκία προχωρά στην επάνδρωση επαγγελματικού στρατού .
    4)Μιλά με μια γλώσσα παλαιοστρατιωτική , μιας άλλης εποχής ,που μάλλον κακό κάνει στις διπλωματικές σχέσεις της χώρας ,καθώς μετά απο πολλά χρόνια μας θύμισε τους κακούς γείτονες και τους αόρατους εχθρούς...........
    5)Επιθυμεί να περιορίσει τις αναβολές και τις απαλλαγές , να ενεργοποιήσει το θεσμό των εφέδρων , να θεσπίσει την υποχρεωτική στράτευση στα 18 , και αλλά τέτοια φιλοστρατιωτικά, κάνοντας μας να ανησυχούμε ,μήπως πάμε για πόλεμο και δεν το έχουμε καταλάβει.
    6) Με κάθε δήλωση του μας υπενθυμίζει οτι η πολιτική του είναι στραφώς προσνατολισμένη σε ένα στρατό χιλιάδων κληρωτών, σε πολεμικές συρράξεις που προφανώς έχει δεί σε παλίες ελληνικές ταίνιες που ο κάθε νέος έχει ενα καρυοφύλι και γυρνά στα βουνά ,με πρότυπα στρατούς του Ιράν , της Παλαιστίνης και της Λιβύης και με παντελή άγνοια της σύγχρονης αμυντικής πολιτικής ενός προηγμένου ευρωπαικού κράτους!

    Αναγνώστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρήστο ασε τον καθενα να λέει το πόνο του, να βγάζει τα σώψυχα του.

    Πολύ επίτιμησαν το άρθρο του Βερύκιου για την "λουφα και παραλλαγή".

    Πολλά παιδιά "ενός κατώτερου θεού"=ίσον χωρίς πολιτικό μέσο φιλοξενήθηκαν στις άκριες της Ελλάδος.

    Ασχετα απο ότι γράφεται και λέγεται,-αδικα ή δίκαια-, εκεί βλέπεις τι νόημα έχει η επαρση της σημαίας.

    Οταν σε κοιτά ο γείτονας -σκοπιανός, αλαβανός ή τουρκος- και λέγει είναι εδώ

    Οταν σε κοιτούν οι ακρίτες μας και λένε είναι εδώ

    Οταν εσύ κοιτάς τα πάντα και λές είμαι εδώ για τα όσια και ιερά της φυλής μου

    Οταν πλησιάζει ο ανάπηρος πολέμου και σου λέγει δώστη μου λίγο παλικάρι μου, πριν την ανεβάσεις στον ιστό, να την αγακαλιάσω.

    Δεν αγκάλιαζε πανί , αγκάλιαζε ένα έθνος που οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των αιώνων

    Ας πούν ότι θέλουν κιας γράψουν ότι θέλουν οι "προοδευτικοί". Υπάρχει πάντα η μαγιά εκείνων των προοδευτικών που λέγουν είμαστε πρώτα πατριώτες και μετά παγκόσμιοι γιατί αυτό σημαίνει Ελληνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ακρίτα,

    Είναι άλλο άρθρο με τον αυτό τίτλο.

    >Η Τουρκία πιστά υπακούει και εκτελεί<

    Ποιον;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 15μηνη θητεία (Ιούλιος-Σεπτέμβριος για όλους) στα 18, άνδρες και γυναίκες, θα έχει πολλαπλά οφέλη για το σύνολο της κοινωνίας μας

    Όσο για τη ποιότητα της προσφοράς βάσει της τοποθεσίας, επιτρέψτε μου να πω ότι τη διαφορά μπορεί να την κάνει κανείς οπουδήποτε και να υπηρετεί την πατρίδα. Για να φέρω το πιο ακραίο θεωρητικό παράδειγμα, και στο μικτό άγημα στο Πεντάγωνο να σηκώνεις τη σημαία, αν είσαι προβλεπόμενος ενώ οι άλλοι χλευάζουν και εσένα (π.χ. "τί ήπιες πρωΐ-πρωΐ") και τους υψηλόβαθμους ("τί κοιτάς ρε; ο τραπεζικός λογαριασμός μου έχει όσα θα βγάλεις μέχρι να πεθάνεις, θέλεις να σηκώσω το τηλέφωνο και να σε στείλω;") ή αν κάνεις το σκοπέτο σου προβλεπόμενος ενώ οι άλλοι σωριάζονται στα κάγκελα με το κινητό στο χέρι σε σημείο να γελάνε οι διερχόμενοι για το μετρό, μπορείς να κάνεις τη διαφορά. Η ουσία είναι στο φιλότιμο και στη διάθεση προσφοράς για την πατρίδα: όχι τί σε υποχρεώνει το σύστημα αλλά τί σε υποχρεώνει ο πατριωτισμός σου. Όντως το συναίσθημα να σηκώνεις τη σημαία σε ένα απομονωμένο φυλάκιο δεν συγκρίνεται, όπως, ακόμα περισσότερο δεν συγκρίνεται το συναίσθημα να μην έχεις καν την επιλογή να σηκώσεις τη σημαία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ακρίτας

    Τώρα θα σας πώ μια αξέχαστη εμπειρία μου στο στρατό σχετικά με την έπαρση της Γαλανόλευκης.

    Ξεκινάει το άγημα και φτάνει στη σημαία,εγώ την έχω δέσει και περίμενα να βάλουν απο τη γραματεία το κασετόφωνο στα μεγάφωνα για να ξεκινήσουμε,και ξαφνικά άρχισαν να ακούγοντε απο τα μεγάφωνα τσιφτετέλια απο μια ανάλογη ξεχασμένη κασέτα στο κασετόφωνο,βλέπεις οι κυρίες στη γραματεία το γλεντούσαν.Δεν αντέξαμε,μας έπιασαν τα γέλια και οι κυρίες άλαξαν δέκα χρώματα.

    Συγγνώμη αν κατέβασα το επίπεδο αλλά είπα να γελάσουμε και λίγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.