30/9/11

ΞΑΦΝΙΚΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ Άφησαν μόνο το «Πίρι Ρέις» οι Τούρκοι

Την ώρα που οι δηλώσεις που γίνονται στην Τουρκία εξακολουθούν να συντηρούν το πολεμικό κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο, χθες απόγευμα όλα τα πολεμικά πλοία του τουρκικού ναυτικού αποχώρησαν από τις θαλάσσιες περιοχές νοτίως της Κύπρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η χθεσινή μέρα ξεκίνησε... χλιαρά, καθώς μόνο μία τουρκική φρεγάτα επιτηρούσε σε απόσταση περίπου 12 μιλίων την πλατφόρμα της «Noble» στο οικόπεδο 12, ενώ στην περιοχή έπλεε και συνοδευτικό πλοίο, με το «Πίρι Ρέις» να πλέει μόνο του στα βόρεια της Αφροδίτης. Το μεσημέρι η κινητικότητα εντάθηκε καθώς έκαναν την εμφάνισή τους κι άλλα τουρκικά πολεμικά πλοία. Ωστόσο, το απόγευμα όλα τα τουρκικά πολεμικά (συμπεριλαμβανομένης και της φρεγάτας που εδώ και μέρες παρακολουθούσε την πλατφόρμα της «Noble») εγκατέλειψαν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την περιοχή και συγκεντρώθηκαν βόρεια της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Στην περιοχή του 12 έμεινε μόνο το «Πίρι Ρέις» και το συνοδευτικό (μάλλον πλοίο ανεφοδιασμού).

Διπλωματικοί κύκλοι ανέφεραν στον «Π» ότι αυτή η ξαφνική αλλαγή ίσως είναι παροδική ή ενδεχομένως οφείλεται στις παραινέσεις τρίτων χωρών για αποκλιμάκωση της έντασης. Δεν είναι γνωστό, ωστόσο, συνέχισαν οι ίδιοι κύκλοι, αν στην περιοχή υπάρχουν τουρκικά υποβρύχια.


Κόλλησε στο «G»
Χθες ανακοινώθηκε και επίσημα στην Τουρκία ότι οι έρευνες του «Πίρι Ρέις» γίνονται και στο οικόπεδο 12, πολύ κοντά στην αμερικανική πλατφόρμα. Λεπτομέρειες για την πορεία του πλοίου έδωσε ο διευθυντής του ινστιτούτου θαλάσσιων ερευνών, Χουσεΐν Μπενλί, σημειώνοντας μάλιστα πως σε περίπτωση που το πλοίο δεχτεί επίθεση από την (;) ε/κ πλευρά, θα επέμβουν αμέσως οι τουρκικές φρεγάτες. Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο διεξάγει τις έρευνές του στην περιοχή που όρισε η τουρκική πλευρά ως «G» και που καλύπτει τα οικόπεδα 8 και 9 και τέμνει το οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ. Σε χάρτη που δημοσίευσε χθες η «Χουριέτ» αποτυπώνονται ξεκάθαρα τα... οικόπεδα που «έκοψαν» από κοινού Τουρκία και ψευδοκράτος. Σε αυτόν το χάρτη (στη φωτογραφία όπως ακριβώς δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα) φαίνονται τα εφτά σημεία (από το A έως το G, με το τελευταίο να πατάει στο οικόπεδο 12) στα οποία θα διεξάγει έρευνες η τουρκική εταιρεία πετρελαίων και τα οποία ζώνουν σχεδόν την Κύπρο από τα βόρεια στα νότια με εξαίρεση την Πάφο.

Στα βιαστικά
Πάντως, σύμφωνα με δηλώσεις του καπετάνιου του «Πίρι Ρέις», Ουμούτ Γενίτσε, ενημερώθηκαν την τελευταία στιγμή ότι χρειαζόταν το ερευνητικό πλοίο και ρωτήθηκαν αν μπορούν να ανταποκριθούν. Η απάντηση ήταν θετική και αμέσως τους ρώτησαν πότε μπορούν να αρχίσουν. «Εντός 12 ωρών», απάντησαν, με το «Πίρι Ρέις» να ξεκινά χωρίς να ξέρει ακριβώς για πού. «Πηγαίνετε προς την Κύπρο και θα σας ενημερώσουμε», τους είπαν. Μόλις έφτασαν, τους ενημέρωσαν ότι οι έρευνες θα γίνουν στην περιοχή «G». «Εμείς μέχρι εκείνην τη στιγμή νομίζαμε ότι θα κάναμε έρευνες στη βόρεια Κύπρο», ανέφερε, λέγοντας πως ακόμα δεν έχουν νέα οδηγία. «Αυτήν τη στιγμή δουλεύουμε στο οικόπεδο 12, δεν είμαστε εκεί όπου γίνεται η ε/κ γεώτρηση, αλλά είμαστε πολύ κοντά», είπε. Εξήγησε ότι στην περιοχή δεν υπάρχουν ούτε Ε/Κ, αλλά ούτε και τουρκικές φρεγάτες. «Δουλεύουμε εδώ και είμαστε μόνοι μας. Έχουμε συχνή επικοινωνία με τις τουρκικές φρεγάτες. Αν οι Ε/Κ προσπαθήσουν να επέμβουν, θα το μεταφέρουμε και τα τουρκικά πολεμικά θα επέμβουν», συνέχισε. Οι έρευνες του πλοίου στην περιοχή αναμένεται να ολοκληρωθούν σε επτά μέρες και μετά το πλοίο θα επιστρέψει στην Τουρκία. Αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν περιοχές με φυσικό πλούτο, τότε μπορεί το «Πίρι Ρέις» να πάει στην περιοχή για δεύτερη φορά για επιφανειακή γεώτρηση.


Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»
ΑΝΝΑ ΑΝΔΡΕΟΥ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

3 σχόλια:

  1. Βυθιστε τους - και μαζι την παρανοια των εγκληματικων ζητιανο-προοδευτικων!


    - Π. Ήφαιστος 15.9.2011, "Τέρμα πια οι πόλεμοι και ζήτω τα ζεϊπέκικα, οι κουμπαριές, οι δια-κοινωνικές σχέσεις κάθε είδους και οι πολίτες του κόσμου", Χαλαρά και Επίκαιρα

    http://www.ifestos.edu.gr/

    - Ν. Λυγερός, Μεγάλα λόγια και μικρές πράξεις
    http://www.lygeros.org/lygeros/7857-gr.html

    - Ν. Λυγερός, ΑΟΖ, ονομασίες και στρατηγική
    http://www.lygeros.org/lygeros/7884-gr.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λοιπόν σήμερα αποφάσισα να αλλάξω και, από συγκρατημένος, θα τα λέω έξω από τα δόντια!

    Καλά ρε Δημόκριτε, τόσες σοφίες έχω γράψει εδώ μέσα, ούτε μία αναφορά στα λόγια μου δεν έχεις κάνει!

    Ξέρω ότι, σαν ευγενικό παιδί που είσαι, περιμένεις να αναλάβουν δράση Ήφαιστος και Κουσκουβέλης ώστε να μου απονεμηθούν, έστω και στα βαθειά γεράματα που βρίσκομαι, τίτλοι επίτιμου Διδάκτορα από Πάντειο και ΠαΜακ -για να μην αναφερθώ σε άλλα κέντρα της αλλοδαπής- αλλά είπαμε, όχι και τόση αυτοσυγκράτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φιλε Anaconda, δωστα ολα ... ;)

    "Γράφουν σοφοί άντρες πολλοί, γράφουν τυπογράφοι ντόπιοι και ξένοι διαβασμένοι για την Ελλάδα -ένα πράμα μόνον με παρακίνησε κι εμένα να γράψω, ότι τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί και σοφοί κι αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι όσοι αγωνιστήκαμεν, αναλόγως ο καθείς, έχομεν να ζήσομεν εδώ. Το λοιπόν δουλέψαμεν όλοι μαζί, να την φυλάμεν κι όλοι μαζί και να μην λέγει ούτε ο δυνατός "εγώ", ούτε ο αδύνατος. Ξέρετε πότε να λέγει ο καθείς "εγώ"; Όταν αγωνιστεί μόνος του και φκιάσει ή χαλάσει, να λέγει εγώ· όταν όμως αγωνίζονται πολλοί και φκιάνουν, τότε να λένε "εμείς". Είμαστε εις το "εμείς" και όχι εις το "εγώ". Και εις το εξής να μάθομεν γνώση, αν θέλομεν να φκιάσομεν χωριόν, να ζήσομεν όλοι μαζί. Έγραψα γυμνή την αλήθεια, να ιδούνε όλοι οι Έλληνες ν' αγωνίζονται δια την πατρίδα τους, δια την θρησκεία τους, να ιδούνε και τα παιδιά μου και να λένε: "Έχομεν αγώνες πατρικούς, έχομεν θυσίες", αν είναι αγώνες και θυσίες. Και να μπαίνουν σε φιλοτιμίαν και να εργάζονται εις το καλό της πατρίδας τους, της θρησκείας και της κοινωνίας."
    (Στρατηγός Μακρυγιάννης, Απομνημονεύματα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.