7/9/11

Εκατέρωθεν οικονομικές απώλειες από τη διαμάχη Τουρκίας-Ισραήλ

Οι εξαγωγείς πετρελαίου, των υποπροϊόντων του και χημικών υλικών είναι οι πιο ευάλωτοι στις ζημιογόνες συνέπειες της απόφασης της Τουρκίας να αναστείλει εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εξαγωγών του Ισραήλ, ενώ βιομηχανικοί κύκλοι διατηρούν την άποψη ότι δεν θα επηρεαστούν ιδιαίτερα οι σχέσεις μεταξύ επιχειρηματιών των δύο χωρών.


Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ισραηλινής εφημερίδας «Jerusalem Post», το 2010 οι δύο βιομηχανίες (πετρελαίου και χημικών υλικών) είχαν μερίδιο της τάξης του 10% των ισραηλινών εξαγωγών στην Τουρκία, ποσοστό το οποίο ανήλθε στο 14% κατά το πρώτο μισό του 2011.

Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Εξαγωγών του Ισραήλ Avi Hefetz δήλωσε την Τρίτη ότι ο οργανισμός του παρακολουθεί τις εξελίξεις και εξετάζει τις συνέπειες της δήλωσης του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εξαγωγές του Ισραήλ.

Η «Jerusaem Post» παραθέτει δηλώσεις στην εφημερίδα και του Διευθυντή Εξαγωγών της Ενωσης Βιομηχάνων του Ισραήλ Dan Katarivas ότι η ζημιά στις εξαγωγές δεν θα είναι τόσο μεγάλη όσο αναφέρεται σε κάποια ΜΜΕ δεδομένου του γεγονότος ότι το τουρκικό εμπάργκο αφορά μόνο στρατιωτικά προϊόντα και το εμπόριο σε κυβερνητικό επίπεδο.

Το αμυντικό εμπόριο έχει συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ άλλα είδη εμπορίου έχουν αυξηθεί, είπε.

«Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου με το ‘Μαρμαρά’ (στολίσκος) και την παγκόσμια (οικονομική) κρίση, έχουμε δει το εμπόριο μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας να αναπτύσσεται», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «αυτό δείχνει ότι οι δύο οικονομίες αποτελούν ένα καλό παράδειγμα του φαινομένου που λέγεται ‘συμπληρωματικές οικονομίες’, πράγμα που σημαίνει ότι ξέρουν τι να πάρουν από εμάς και ξέρουμε τι να πάρουμε από αυτούς».

Συνέχισε λέγοντας ότι τους τελευταίους λίγους μήνες έχει επέλθει μια ωρίμανση των δύο επιχειρηματικών τομέων «που γνωρίζουν πώς να ξεχωρίσουν την πολιτική από την επιχειρηματικότητα», εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι «εκτιμούμε ότι πολύ λίγοι εξαγωγείς θα επηρεαστούν από τις πολιτικές εντάσεις».

Σε άλλο δημοσίευμά της, η εφημερίδα αναφέρεται σε δηλώσεις στελέχους ενός από τα μεγαλύτερα τουριστικά γραφεία του Ισραήλ, σύμφωνα με τον οποίο οι τουριστικές επισκέψεις στην Τουρκία από το Ισραήλ έχουν τις τελευταίες μέρες «πέσει κοντά στο μηδέν».

Ο Αναπληρωτής Επικεφαλής του Μάρκετινγκ της τουριστικής εταιρείας «Disenhaus Tours» δήλωσε ότι «τους τελευταίους μήνες ο αριθμός των Ισραηλινών τουριστών που επισκέπτονται την Τουρκία ήταν πολύ χαμηλότερος από τα προηγούμενα χρόνια και οι περισσότεροι από αυτούς είναι Αραβες του Ισραήλ».

Πρόσθεσε ότι «τις τελευταίες ημέρες με τα νέα που ακούμε από τις ειδήσεις, ο αριθμός έχει πέσει στο μηδέν και έχουμε να αντιμετωπίσουμε μαζικές ακυρώσεις διακοπών και αεροπορικών εισιτηρίων προς την Τουρκία».

Παράλληλα δημοσίευμα της ιστοσελίδας του ισραηλινού ραδιοφωνικού σταθμού «Arutz Sheva» προβάλλει δηλώσεις του μέλους της ισραηλινής Βουλής Dabby Danon την Τετάρτη ότι πολλοί από τους 20.000 Εβραίους μόνιμους κάτοικους της Τουρκίας σκέφτονται να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ .

«Η Τουρκία εργάζεται με σκοπό να προκαλέσει κακό στο Ισραήλ και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για περαιτέρω επιδείνωση των διμερών σχέσεων, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για τους Εβραίους της Τουρκίας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να διανοίξουμε μια γραμμή υποστήριξης τους για να βοηθήσουμε την μετανάστευσή τους στο Ισραήλ».
http://www.sigmalive.com/inbusiness/news/world/416675 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.