19/9/11

Β. Μαρκεζίνης: «Άρχισε να ενοχλεί η αλαζονεία των Τούρκων»


Η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ πρέπει να δράσουν με ενιαίο και αποφασισμένο τρόπο, δηλώνει ο καθηγητής Β. Μαρκεζίνης.
«Άρχισε να ενοχλεί η αλαζονεία των Τούρκων. Η έλλειψη εναλλακτικών λύσεων στο χώρο της πολιτικής ηγεσίας Ελλάδος και Κύπρου καθιστούν ανέφικτη τη συντονισμένη δράση με σκοπό να κοπούν τα φτερά των Τούρκων», εκτιμά ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Βασίλης Μαρκεζίνης σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» και στον αρχισυντάκτη της εφημερίδας Κώστα Βενιζέλο.Ο κ. Μαρκεζίνης, επικαλούμενος πληροφορίες, επισήμανε πως η τουρκική αλαζονεία έχει αρχίσει να ενοχλεί πολλούς Αμερικανούς και Βρετανούς -και μάλιστα, παρά την πανάκριβη προπαγανδιστική πίεση που ασκείται αυτήν τη στιγμή στους πολιτικούς κύκλους της Ουάσιγκτον και τονίζει την ανάγκη συντονισμού και συνεργασίας Αθηνών, Λευκωσίας και Τελ Αβίβ. Μια συνεργασία στην οποία επενδύει σημαντικά και όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις τους, τη θεωρεί ως διέξοδο.
Ο κ. Μερκεζίνης εκτιμά ότι οι Έλληνες πρωθυπουργοί «με την αναποφασιστικότητά τους (αποτέλεσμα μικροπολιτικών παραγόντων), την έλλειψη συντονισμού τους (αποτέλεσμα προσωπικής αδυναμίας) και την ανάδειξη της παραπλάνησης του λαού σε πραγματική επιστήμη (το πολιτικό χόμπι της εποχής μας), μετέτρεψαν το πρόβλημα σε κρίση υπαρξιακή», ενώ η Κύπρος έπειτα από μια σειρά «μονομερείς παραχωρήσεις, κοντόφθαλμους συμβιβασμούς και ανεξήγητες υποχωρήσεις στις πιέσεις υποτιθέμενων φίλων και συμμάχων, αλλά και στους παληκαρισμούς της Τουρκίας, μοιάζει σήμερα έτοιμη να προσυπογράψει το ένταλμα του ίδιου της του θανάτου ως ανεξάρτητου, εξόχως ελληνικού κράτους» .

Το ζήτημα λοιπόν, επισημαίνει ο καθηγητής Μαρκεζίνης, δεν είναι αν η σημερινή συγκυρία είναι κατάλληλη για να προσπαθήσουν οι χώρες μας να επιλύσουν τις κρίσεις τους, αλλά αν πρόκειται για τη μοναδική ευκαιρία που έχουν ώστε να απωθήσουν έναν επιθετικό και αρπακτικό γείτονα, και να αντιμετωπίσουν μια οικονομική κρίση που δεν γνωρίζει εθνικά σύνορα.
Για τις τουρκικές απειλές σε σχέση με τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ η άποψη του κ. Μαρκεζίνη είναι ότι όπως δείχνουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, η Άγκυρα θα αντιδράσει και, ενδεχομένως, αν κρατήσουν τα νεύρα της, θα κερδίσει -παρεκτός και αν η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ δράσουν από κοινού, με ενιαίο και αποφασισμένο τρόπο.
Αναφορικά με την στρατιωτική προετοιμασία Ελλάδας-Κύπρου ο κ. Μαρκεζίνης σημειώνει:
-Δεν μπορώ να μιλήσω για την Κύπρο.
-Για την Ελλάδα, όμως, πιστεύω ότι οι ένοπλες δυνάμεις της είναι στρατιωτικά προετοιμασμένες (παρά την οικονομική κακουχία των καιρών αλλά και έχουν ακμαίο ηθικό). Το τι θα κάνει όμως τελικά ο πολιτικός μας κόσμος, ας το κρίνει μόνος ο αναγνώστης.

Ο κ. Μαρκεζίνης εκφράζει αμφιβολίες, αν οι Αμερικανοί θα στέκονταν πιστοί στο πλευρό μας, ή και στο πλευρό της ίδιας τους της εταιρείας Νoble, μέχρι τέλους. Και τούτο, εξηγεί, διότι η σημερινή εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ είναι «πολυφωνική», δηλαδή προέρχεται από διάφορες πηγές με διάφορες απόψεις. «Αν συνυπολογίσει κανείς το σημερινό προεκλογικό κλίμα στη χώρα τους, το ενδεχόμενο οι Αμερικανοί να είναι συμβιβαστικοί, διχασμένοι ή υποχωρητικοί απέναντι στους Τούρκους με κάνει να ανησυχώ ιδιαίτερα για την ουσία και την έκταση της υποστήριξής τους», καταλήγει ο κ. Μαρκεζίνης.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

4 σχόλια:

  1. Ο Γκιούλ βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία με επίσημη θεματολογία τους Τούρκους που ζούν εκεί όπως επείσης και για την Ευρωπαική προοπτική της Τουρκίας.

    Και ερωτώ εγώ,για τι ακριβώς πήγε εκεί και τι θέλει να συζητήσει στην πραγματικότητα; Γιατί οι επίσημοι λόγοι είναι για γέλια.

    Επείσης βγήκε ο ΥΠΕΞ της Ιταλίας και χαρακτήρισε τεράστιο λάθος την απομάκρυνση της Ευρωπαικής προοπτικής για την Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρήστο

    ως προς το πρώτο:
    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/09/blog-post_7666.html?showComment=1316416339186#c3726544274052678772

    ως προς το τρίτο:
    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/09/blog-post_7666.html?showComment=1316370995278#c1770180253956787652

    και ως προς το δεύτερο:
    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/09/blog-post_7666.html

    να μη σου πω ότι ένα πουλάκι είχε βρει τρόπο να προλάβουμε (να μην πω παγιδεύσουμε) αυτή την -αναμενόμενη- κίνηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μάλιστα τώρα έδωσε κι αυτός, και σαν οικονομολόγος, τα διαπιστευτήρια τις υποτέλειας του στο τραπεζικό σιωνισμό των ακάλυπτων επιταγών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι Ισλαμικές επιταγές πως σας φαίνονται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.