29/9/11

Καμία αλλαγή στην αμερικανική πολιτική για τις κυπριακές έρευνες

Σε διαβήματα προς το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη ο Κύπριος πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Παύλος Αναστασιάδης, για τις δηλώσεις της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτώριας Νούλαντ, σχετικά με τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου, η κ. Νούλαντ χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση να εμπλακούν τα Ηνωμένα Έθνη σε κάποιου είδους διαμεσολάβηση για συμφωνία διανομής των εσόδων του κυπριακού φυσικού αερίου, συμπληρώνοντας ότι ο Διεθνής Οργανισμός εξετάζει το αίτημα.
Θα θεωρούσαμε ότι θα ήταν αρκετά εποικοδομητικό, πρόσθεσε, αν οι δυο κοινότητες μπορούσαν να αρχίσουν να εργάζονται για αποκλιμάκωση των εντάσεων με ένα παρόμοιο τρόπο, πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Λευκωσίας.
Μετά τα κυπριακά διαβήματα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανασκεύασε τη δήλωση Νούλαντ, διευκρινίζοντας ότι η πολιτική των ΗΠΑ αναφορικά με το θέμα των κυπριακών ερευνών και γεωτρήσεων δεν έχει άλλαξει.
Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαβεβαίωσε ότι οι δηλώσεις δεν απηχούν τις εκπεφρασμένες τοποθετήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης. Όπως είπε, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προβαίνει σε έρευνες και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων, ενώ εξέφρασε ανησυχία για την παρουσία τουρκικών πολεμικών στην περιοχή.
Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, περαιτέρω διευκρινίσεις αναμένονται κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ αργότερα την Πέμπτη.

Κυβερνητική διάψευση με αφορμή ισχυρισμό του Τούρκου αντιπροέδρου
Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος διέψευσε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να είπε στον Ταγίπ Ερντογάν, κατά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία τους, ότι «μπορείτε κι εσείς να κάνετε έρευνες αρκεί να μην προκληθεί ένταση».
Σχολιάζοντας εξάλλου, τη δήλωση Αρίντς ότι οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο στην Τουρκία, η συνεδρίαση του Ελληνοτουρκικού Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, ο κ. Μόσιαλος σημείωσε πως η κοινή συνεδρίαση θα γίνει όταν υφίστανται οι κατάλληλες προυποθέσεις.

Εντός της κυπριακής ΑΟΖ το Πίρι Ρέις
Εν τω μεταξύ, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Πίρι Ρέις συνεχίζει να κινείται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά σε διεθνή ύδατα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκάφος πλέει πλησίον των κυπριακών οικοπέδων 7, 8 και 12, όπου γίνεται η γεώτρηση της Noble Energy, σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από την πλατφόρμα και 100 χιλιομέτρων από τις ακτές της Λεμεσού. Τουρκικά μαχητικά και ελικόπτερα εμφανίζονται κατά διαστήματα, δυτικά της Πάφου και του Ακάμα, αλλά και στην άλλη πλευρά, ανατολικά, στα ανοικτά του Κάβο Γκρέκο, σε απόσταση 40 - 60 χιλιομέτρων από τις ακτές. Σε καμιά περίπτωση, παρά τις παραβάσεις των κανόνων του FIR Λευκωσίας, δεν καταγράφηκαν παρενοχλήσεις ή επεισόδια με πολιτικά αεροσκάφη.
Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι έρευνες του Πίρι Ρέις θα διαρκέσουν περίπου μία εβδομάδα (αναμένεται να ολοκληρωθούν την ερχόμενη Δευτέρα), την ώρα που η Αγκυρα ετοιμάζεται να βγάλει στη Μεσόγειο και δεύτερο ερευνητικό σκάφος, το οποίο όμως, όπως έκανε γνωστό ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, θα είναι έτοιμο σε ενάμισι χρόνο.
Διπλωματικοί κύκλοι που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις κινήσεις του Πίρι Ρέις και τη γενικότερη τακτική των Τούρκων στο θέμα των ερευνών, σημειώνουν πως η Αγκυρα διεκδικεί παρανόμως, εκτός από τις θαλάσσιες περιοχές στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, και περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία. Για το λόγο αυτό, εκτιμούν, απαιτείται προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας και δεύτερος γύρος αδειοδοτήσεων για τα άλλα κυπριακά οικόπεδα.
Όσον αφορά τη στρατιωτική παρουσία στον οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, η μεγαλύτερη είναι αυτή των ΗΠΑ, με σκάφη του 6ου Στόλου (ο οποίος βρίσκεται μόνιμα στη Μεσόγειο) να περιπολούν συχνά την περιοχή, ενώ καθημερινές είναι οι πτήσεις κατασκοπευτικών αεροσκαφών και αεροσκαφών ηλεκτρονικού πολέμου. Η έντονη αυτή παρουσία έχει να κάνει και με την προστασία των αμερικανικών συμφερόντων, αφού τη γεώτρηση έχει αναλάβει η αμερικανική εταιρεία Noble στην πλατφόρμα της οποίας κυματίζει η αμερικανική σημαία.
Παράλληλα, στην περιοχή υπάρχουν στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ, οι οποίες, ούτως ή άλλως, περιπολούν στην περιοχή των κοιτασμάτων του Τελ Αβίβ, τα οποία συνορεύουν με το οικόπεδο 12.
Τέλος, ρωσικά πλοία που σταθμεύουν στη Συρία, ενέταξαν στη συνήθη περιπολία τους και το οικόπεδο 12, ενώ το ίδιο έκαναν και βρετανικές ναυτικές δυνάμεις και δυνάμεις της UNIFIL.
Πάντως, διπλωματική πηγή σημείωσε πως το σημείο που βρίσκεται το οικόπεδο 12, αποτελεί περιοχή «καθημερινής διέλευσης όλων των ειδών πλοίων και σκαφών -από εμπορικά μέχρι πολεμικά», όπως είπε, θέλοντας έτσι να τονίσει πως ορισμένα θέματα παρουσιάζονται στα ΜΜΕ με υπερβολή. Σε κάθε περίπτωση, εκτίμησε η ίδια πηγή, το γεγονός και μόνο ότι πλοία ισχυρών δυνάμεων ενέταξαν στις περιπολίες ρουτίνας και το οικόπεδο 12, αποτέλεσε ένα σιωπηρό μήνυμα προς την Αγκυρα.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δεσμεύσει μια περιοχή ακτίνας 5 μιλίων γύρω από το οικόπεδο 12.
Στην πλατφόρμα Νoble Ηomer Ferrington ολοκληρώνεται μέσα στο επόμενο 48ωρο το τσιμέντωμα και η τοποθέτηση ασφαλιστικών βαλβίδων στη σωλήνωση του φρεατίου και θα ακολουθήσουν δοκιμές ασφαλείας. Πριν το τέλος της εβδομάδας προγραμματίζουν να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο της γεώτρησης, για ακόμα περίπου 1.000 μέτρα κάτω από το βυθό, ώστε να φτάσουν στα 2.300 μέτρα, όπου θα επαναληφθεί η διαδικασία τσιμεντώματος και ασφάλισης.
Ναυτεμπορική

2 σχόλια:

  1. Ο Μόσιαλος διέψευσε μεν, το κακό έγινε ήδη δε - άρα το psyop ήταν πετυχημένο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιώργο, σχετικά με αυτές τις δηλώσεις του Αρίντς, όταν συζητάς τηλεφωνικά με τον Ταγίπ, πρέπει να έχης υπ' όψιν σου το εξής :

    Δεν με νοιάζει γιά το τί θα πής εσύ στον Ταγίπ, αλλά, γιά το τι μπορεί να ισχυρισθή αυτός ότι του είπες.
    Και όπως έχουν τα πράγματα Γιώργο, με όλο το θάρρος, εγώ αυτόν θα πιστέψω.

    Κανόνισε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.