28/9/11

Διπλωματικά παιχνίδια για το Μεσανατολικό

Ελένη Μαυρουδή - http://www.sigmalive.com
Παρασκηνιακές πιέσεις από Παλαιστινίους, αλλά και τις ΗΠΑ.
Εντατικές επαφές πραγματοποιούν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, με σκοπό να εγκριθεί το αίτημά τους για αναγνώριση ως κράτος στον ΟΗΕ.
Σε διπλωματικό αγώνα για τη συγκέντρωση των ψήφων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν επιδοθεί οι Παλαιστίνιοι, επιθυμώντας την έγκριση του αιτήματός τους. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ ασκούν έντονες πιέσεις προκειμένου να απορριφθεί το αίτημα.
Η πρώτη συνάντηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας έγινε τη Δευτέρα και θα συνεχιστεί σήμερα Τετάρτη, αλλά μια ψηφοφορία δεν αναμένεται σύντομα, γεγονός που έχει οδηγήσει σε παρασκηνιακές πιέσεις από τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με τον αντιπρόσωπο του Λιβάνου, χώρα που έχει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτόν το μήνα, θα σχηματιστεί επιτροπή που θα εξετάσει την παλαιστινιακή προσφυγή για ένταξη στον ΟΗΕ.
Από διπλωματικές πηγές έγινε γνωστό ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν φαίνεται να βιάζονται να λάβουν μίαν απόφαση, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι αν υπάρξει μία καθυστέρηση θα μπορέσουν να αρχίσουν ξανά οι ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες. Ο Παλαιστίνιος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ δήλωσε ότι, εκτός από την καμπάνια τους στον ΟΗΕ, οι Παλαιστίνιοι θα στείλουν αντιπροσώπους στη Βοσνία, στην Γκαμπόν και στη Νιγηρία που είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Την ίδια ώρα, ΗΠΑ και Ισραήλ ζητούν από τις χώρες-μέλη να απέχουν από την ψηφοφορία ή να καταψηφίσουν το αίτημα των Παλαιστινίων. Η κίνηση θεωρείται περισσότερο συμβολική, από τη στιγμή που η Ουάσιγκτον έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει βέτο, ωστόσο οι ΗΠΑ θα προτιμούσαν να μη φτάσουν σε αυτό το σημείο και να επιτύχουν απόρριψη της πρότασης μέσω της μη συγκέντρωσης των απαραίτητων ψήφων (εννέα στις 15).
Μια άσκηση βέτο από τις ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα έβλαπτε τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή. Θα ενέτεινε επίσης την ένταση μεταξύ των Παλαιστίνιων και της κυβέρνησης του Νετανιάχου, οι σχέσεις της οποίας με την Αίγυπτο και την Τουρκία έχουν ήδη διαταραχθεί σοβαρά.
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον συζήτησε το θέμα με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νιτζάμπ Μικάτι, καθώς η χώρα του έχει στηρίξει το αίτημα των Παλαιστινίων, αλλά και με την υπουργό Εξωτερικών της Κολομβίας, Μαρία Άντζελα Χόλγκουιν.

Δύσκολη η στήριξη των εννέα
Αν και εννέα από τα 15 κράτη που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας αναγνωρίζουν το παλαιστινιακό κράτος, θεωρείται πολύ δύσκολο να καταφέρει ο Μαχμούντ Αμπάς να συγκεντρώσει τις απαραίτητες εννέα ψήφους. Μέχρι στιγμής μόνο η Κίνα, η Ρωσία, ο Λίβανος, η Νότιος Αφρική και η Βραζιλία έχουν δηλώσει ανοιχτά ότι θα υποστηρίξουν το αίτημα των Παλαιστινίων. «Θα υπάρξει τεράστια πίεση στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά έχουμε εμπιστοσύνη στους φίλους μας», δήλωσε ο αντιπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριγιάντ Μανσούρ.
Το αίτημα των Παλαιστινίων αφορά στην αναγνώριση του κράτους τους στα σύνορα του 1967, με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, να επιμένει ότι πρέπει να σταματήσει ο εποικισμός και το Ισραήλ να αποδεχτεί τα σύνορα προτού αρχίσουν και πάλι οι συνομιλίες.
Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ (που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου με δικαίωμα βέτο) έχουν αντιταχθεί στο αίτημα και υπογράμμισαν ότι μόνο μέσα από συνομιλίες θα έλθει η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.
Από την πλευρά του το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή ζητά επανέναρξη των συνομιλιών χωρίς όρους σε έναν μήνα, στοχεύοντας σε τελική συμφωνία στο τέλος του 2012.

Τα πιθανά σενάρια
Σε περίπτωση που το Συμβούλιο Ασφαλείας πει το «ναι», η Γενική Συνέλευση πρέπει να εγκρίνει το αίτημα με πλειοψηφία δύο τρίτων (128 ψήφοι στις 193). Στο περισσότερο πιθανό σενάριο της απόρριψης από το Συμβούλιο, οι Παλαιστίνιοι μπορούν να στραφούν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου έχουν αρκετές επιλογές.Μία από αυτές είναι να μεταβληθεί το καθεστώτος τους από μόνιμοι παρατηρητές σε κράτος-παρατηρητής, μη μέλος του Οργανισμού. Σε αυτήν την περίπτωση χρειάζονται απλή πλειοψηφία (98 από τις 193 ψήφους) των μελών και δεν υπάρχει βέτο. Ήδη, τους έχουν αναγνωρίσει περισσότερες από 110 χώρες (περίπου 131), οπότε εκτιμούν ότι το αίτημά τους θα γίνει δεκτό.
Η αναβάθμιση του ρόλου της Παλαιστινιακής Αρχής -όπως είναι και το τελικό ζητούμενο- θα της επιτρέψει να έχει πρόσβαση σε φορείς και ανθρωπιστικές υπηρεσίες που εποπτεύονται από τον ΟΗΕ, αλλά και να προσφεύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Σαούντ αλ-Φαϊζάλ, προέτρεψε τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών να αποδεχτούν το αίτημα των Παλαιστινίων για την αναγνώριση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους από το διεθνή οργανισμό. «Ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης ισραηλινής αδιαλλαξίας και της διακοπής της ειρηνευτικής διαδικασίας, το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας καλεί όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να αναγνωρίσουν, ως πλήρες μέλος των Ηνωμένων Εθνών, το κράτος της Παλαιστίνης εντός των συνόρων της 4ης Ιουνίου του 1967, με την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του», δήλωσε ο Φαϊζάλ.

Συνεχίζει ο ισραηλινός εποικισμός
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, το ισραηλινό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι ενέκρινε την κατασκευή 1.100 νέων κατοικιών στον εβραϊκό οικισμό Γκίλο, στην προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ. Το σχέδιο εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου και το κοινό θα μπορεί επί 60 ημέρες να διατυπώσει τις αντιρρήσεις του, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Η εν λόγω έγκριση συνιστά μιαν απόρριψη της ανακοίνωσης του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, υποστήριξε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκάτ. «Το Ισραήλ απαντά στην ανακοίνωση του Κουαρτέτου με 1.100 όχι», είπε ο Ερεκάτ αναφερόμενος στην έκκληση του Κουαρτέτου (ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ και Ρωσία), την περασμένη Παρασκευή, για επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Το Κουαρτέτο είχε ζητήσει από τις δύο πλευρές να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες και να αποφύγουν «προκλητικές ενέργειες, ώστε οι διαπραγματεύσεις να είναι αποτελεσματικές».
Παράλληλα, εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών ζήτησαν χθες την άμεση διακοπή της καταστροφής, από τις ισραηλινές Αρχές και τους εβραίους εποίκους, περιουσιών που ανήκουν σε Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη, καταγγέλλοντας τη δραματική αύξηση των ενεργειών αυτών από τις αρχές της χρονιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.