7/9/11

Με κομματικές διώξεις διαλύουν (και) την ΕΥΠ

Σε μια εποχή με ανοιχτά εθνικά θέματα σε εξέλιξη, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να διαλύσει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, θυμίζοντας μέρες του '81, καθώς επιχειρεί να επιβάλει στυγνό κομματισμό σε προαγωγές, μεταθέσεις και να δημιουργήσει καθεστώς τρόμου με πειθαρχικές διώξεις.Αυτό καταγγέλλει έπειτα από κατάθεση ερώτησης στη Βουλή ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας Θανάσης Νάκος.

Συγκεκριμένα, ο τομεάρχης της Ν.Δ. επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει την προσφιλή της τακτική του κομματισμού στις Υπηρεσίες και στα Σώματα Ασφαλείας. Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) εξαιτίας του κομματισμού, της αναξιοκρατίας και της έλλειψης εμπιστοσύνης των στελεχών προς τη διοίκηση».

Οπως αποκαλύπτει ο κ. Νάκος:
1. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΥΠ, 110 άτομα, περίπου τα μισά από τα στελέχη της που είχαν τα προσόντα να κριθούν για τη θέση προϊστάμενου Τμημάτων, ζήτησαν με αίτησή τους να εξαιρεθούν από τη διαδικασία κρίσεων και να μην αναλάβουν οποιαδήποτε θέση ευθύνης υπό την παρούσα διοίκηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλά τμήματα να παραμένουν ακέφαλα.
2. Την τελευταία διετία η διοίκηση της ΕΥΠ έχει ασκήσει πρωτοφανείς και ανυπόστατες πειθαρχικές διώξεις σε βάρος υπαλλήλων, οι οποίες έχουν καταγγελθεί και από την ΑΔΕΔΥ. Να σημειωθεί ότι οι πειθαρχικές διώξεις που έχουν ασκηθεί την τελευταία διετία ξεπερνούν κατά πολύ το σύνολο των προηγούμενων ετών. Η διοίκηση εξαντλεί την αυστηρότητά της σε βάρος συνδικαλιστών που δεν είναι αρεστοί στη σημερινή κατάσταση.
3. Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση προϊσταμένου που υπηρετεί σε Μονάδα ακριτικού νησιού, ο οποίος κατηγορείται από τον αρμόδιο εισαγγελέα για τον ξυλοδαρμό υφισταμένης του συναδέλφου εντός υπηρεσίας. Εννέα μήνες μετά το περιστατικό, η διοίκηση της ΕΥΠ δεν έχει ασκήσει καν πειθαρχική δίωξη. Αντιθέτως, μάλιστα, τον επιβράβευσε με μετάθεση σε κεντρικότερη Μονάδα και στη συνέχεια επελέγη προς απόσπαση σε Μονάδα του εξωτερικού με αρκετά υψηλότερο μισθό. Χρειάστηκε η υπάλληλος θύμα της υπόθεσης να κοινοποιήσει το θέμα της στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να ανακληθεί η απόσπαση του κατηγορούμενου υπαλλήλου.
4. Οι δόκιμοι υπάλληλοι που προσλήφθηκαν το 2009 έπειτα από διαγωνισμό δεν έχουν ακόμη μονιμοποιηθεί, αν και έχουν συμπληρώσει τη διετία που προβλέπει η νομοθεσία.
5. Ικανά στελέχη αρχικά μετατέθηκαν εκτός της Κεντρικής Υπηρεσίας, σε θέσεις ανενεργές, και στη συνέχεια μετατέθηκαν σε παραμεθόριες περιφερειακές Μονάδες, χωρίς να υφίσταται κανένας προφανής υπηρεσιακός λόγος. Εντελώς συμπτωματικά ετοιμάζονται αμφίβολης νομιμότητας «συνδικαλιστικές εκλογές».

Ο κ. Νάκος κατέληξε λέγοντας: «Με τη μικροκομματική τακτική που ακολουθεί η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, όλα τα παραπάνω είναι δυστυχώς ψιλά... γράμματα».
http://www.dimokratianews.gr

Wikileaks: «Αντιπαραγωγική η ΕΥΠ» δηλώνει ο διοικητής της Κ. Μπίκας

Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψε την ΕΥΠ ο διοικητής της, πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Μπίκας, στον αμερικανό πρέσβη κ. Ντάνιελ Σπέκχαρντ, σύμφωνα με τηλεγράφημα που διέρρευσε η ιστοσελίδα Wikileaks. 
Σε εμπιστευτικό τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, με ημερομηνία 25 Φεβρουαρίου 2010, αναφέρεται ότι οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στο γραφείο του κ. Κωνσταντίνου Μπίκα, που είχε διοριστεί στη θέση του επικεφαλής της ΕΥΠ τον Οκτώβριο του 2009, λίγες δηλαδή μέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Μπίκας, αναφέρει το τηλεγράφημα, δήλωσε στον κ. Σπέκχαρντ ότι επιδίωξή του ήταν να αυξήσει την παραγωγικότητα της ΕΥΠ. Ωστόσο, ο στόχος αυτός ήταν πολύ υψηλός σε μια υπηρεσία με έντονο το συνδικαλιστικό στοιχείο, στην οποία μάλιστα, οι περισσότεροι εργαζόμενοι ανήκουν στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. 

7 σχόλια:

  1. Ένας-ένας ρε παιδιά! Μη στριμώχνεστε για να σχολιάσετε! "Να οργανωθούμε", που έλεγε και το γνωστό ανέκδοτο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H ΕΥΠ είναι ένα ανέκδοτο και τίποτα άλλο. Ως άλλη μια δημόσια υπηρεσία σε βάθος χρόνου κατάντησε να στελεχώνεται από βύσματα, τεμπελχανάδες και διεφθαρμένους. Αν υπήρχε κανάς υπουργός και πρωθυπουργός που θα είχαν ως αντικειμενικό σκοπό να κυβερνήσουν την χώρα -και να το κάνουν σωστά- θα διέλυαν την ΕΥΠ και θα την ξαναέφτιαχναν από την αρχή για να καθαρίσει από λαμόγια, βολεμένους και προδότες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αnacoda μου αρκεί το γεγονός ότι το μέγεθος της προσπάθειας μου ταυτίζεται με αυτό των δυνάμεων μου και των γνωσεων μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ακρίτα, το σχόλιό μου πήγαινε στη γνωστή τακτική "όταν βλέπω θέματα που καίνε, σταματώ να σχολιάζω όλα τα θέματα γιατί -και καλά- πετάχτηκα στο περίπτερο να πάρω τσιγάρα και άργησα να γυρίσω, και περιμένω να δω πόσοι άλλοι θα μιλήσουν και τί θα πουν".

    Σέβομαι πλήρως τον αγώνα σου και, πίστεψέ με, δεν υπάρχει πιο αξιοπρεπές από το να δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό.

    Για μένα πάντως, ως απλός σχολιαστής, δεν θα το θεωρούσα πρέπον να λουφάξω μέχρι να πάει το θέμα στην επόμενη σελίδα.

    ΥΓ. Μη μου κόβεις το νννί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. επειδή είμαι από αυτούς που συμμετείχαν σε έναν εκ των διαγωνισμών της ΕΥΠ

    όταν στην πύλη έπαιρναν τα στοιχεία μας ήλθε μία καλοβαλμένη κυρία συνοδεύοντας μία γκομενίτσα,παρέκαμψε την σειρά και πήγαινε στα ενδότερα. Ρώτησε ένας τύπος, συγγνώμη που πάει η κυρία; και του λένε , είναι δική μας από τα κεντρικά και έφερε μία δικιά της!!!!

    ο δε φωτογράφος της εσπρέσο έβγαζε πρόσωπα φάτσα κάρτα στην πύλη και τον στρίμωξα άσχημα. όταν μπήκαμε μέσα και είπα στον επικεφαλής ότι έβγαζαν φωτό μου είπε δεν μπορώ να τους απαγορεύσω εκτός εγκαταστάσεων ΕΥΠ να βγάζουν φωτό.

    Δηλαδή η ΕΥΠ δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι πρόσωπα μελλοντικών θεωρητικά συνεργατών της δεν θα φωτογραφίζονται φάτσα κάρτα.

    Τότε κατάλαβα τι λάθος έκανα,να αφήσω την δουλειά μου και να κατέβω στην Αθήνα χάνοντας χρόνο και χρήμα.

    Δεν θέλω να ισοπεδώσω τα πάντα διότι υπάρχου άτομα της ΕΥΠ που πρόσφεραν κλπ κλπ αλλά έτσι με το παρόν κομματικό σύστημα απλά δεν περπατάει το θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Anaconda

    Σε ότι με αφορά τουλάχιστον,έχω επιλέξει κάποια θέματα να μη τα σχολιάζω,μόνο να τα διαβάζω.

    Δεν μπορώ να καταλάβω που βρίσκεις το κακό να μη σχολιάζοντε κάποιες αναρτήσεις,δεν σημαίνει ότι δεν είναι σημαντικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. το πρόβλημα είναι ο κομματισμός
    αν διαβάσεις το βιβλίο του κ. Σάββα περί Οτσαλάν καταλαβαίνεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.