24/9/11

Στις καλένδες το ελληνοτουρκικό Ανώτατο Συμβ.Συνεργασίας λόγω κρίσης μεταξύ Τουρκίας - Κύπρου


Νέα Υόρκη: Στον αέρα φαίνεται ότι βρίσκεται το ελληνοτουρκικό Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, μετά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών Στ. Λαμπρινίδης και ο Τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου.
Οι δύο άνδρες είχαν συνομιλία περίπου 40 λεπτών στην οποία κυριάρχησαν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην Ανατολική Μεσόγειο και οι προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας που έχει ενοχληθεί από την έναρξη γεωτρήσεων της Κύπρου εντός της ΑΟΖ της.

Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, οι κκ. Λαμπρινίδης και Νταβούτογλου εξέφρασαν την άποψη ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας θα ήταν καλό να γίνει μέσα σε ένα κλίμα που να επιτρέψει να είναι πιο παραγωγικό.
Με άλλα λόγια, η κρίση στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Λευκωσία, αλλά και το Ισραήλ ουσιαστικά «παγώνουν» τη διαδικασία πραγματοποίησης του συμβουλίου και το παραπέμπουν στις καλένδες.
Ο κ. Λαμπρινίδης σημείωσε προς τον Τούρκο ομόλογό του ότι η Λευκωσία έχει κάθε δικαίωμα να πραγματοποιήσει έρευνες και γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ της με σκοπό την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών της πόρων.
Zήτησε δε να αποφευχθούν κινήσεις που πλήττουν τη σταθερότητα στην περιοχή. Από την πλευρά του ο κ. Νταβούτογλου εξέφρασε τις πάγιες τουρκικές θέσεις και έμεινε αμετακίνητος στην άποψη ότι η Άγκυρα απαντά σε μονομερείς ενέργειες των Ελληνοκυπρίων. 
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών φέρεται να δήλωσε ότι η χώρα του δεν επιδιώκει την περαιτέρω ένταση, παρά το γεγονός ότι το ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις» απέπλευσε την Παρασκευή από τη Σμύρνη με προορισμό τη Μερσίνα.
Ομιλία Στ.Λαμπρινίδη
Την ανησυχία του για τις τουρκικές «απειλές και εχθρικές ενέργειες» σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε ο κ.Λαμπρινίδης, μιλώντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Ο υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε την «πολεμική ρητορική» της Τουρκίας και επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στη διαπραγματευτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την επανένωση της Κύπρου.
Τόνισε, επίσης, τη δέσμευση της Ελλάδας στις διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία για τον προσδιορισμό της υφαλοκρηπίδας, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι σε περίπτωση μη συνεργασίας της Τουρκίας το ζήτημα θα πρέπει να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.