29/9/11

Κτυπούν τύμπανα ιερού πολέμου

Με ιερό πόλεμο απειλούν τις ΗΠΑ Πακιστανοί ισλαμιστές, ενώ η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ προειδοποιεί την Ουάσιγκτον ότι ενισχύει τον αντιαμερικανισμό στη χώρα. Ταυτοχρόνως, αφήνει να εννοηθεί ότι έχει κι άλλους ισχυρούς φίλους, με πρώτη την Κίνα.
«Θάνατος στην Αμερική» και «Ιερός πόλεμος» φώναζαν χιλιάδες Πακιστανοί ισλαμιστές στο Τζαμρούντ, τη Λαντικοτάλ, το Καράτσι και άλλες πόλεις (φωτ. Reuters, Ass. Press)

«Θάνατος στην Αμερική» και «Ιερός πόλεμος» φώναζαν χιλιάδες Πακιστανοί ισλαμιστές στο Τζαμρούντ, τη Λαντικοτάλ, το Καράτσι και άλλες πόλεις (φωτ. Reuters, Ass. Press) Με δεδομένη την επιδείνωση των αμερικανοπακιστανικών σχέσεων, χιλιάδες ισλαμιστές από τις φυλές του βορειοδυτικού Πακιστάν, πολλοί από τους οποίους ήταν ένοπλοι, συγκεντρώθηκαν στο Τζαμρούντ, ύστερα από έκκληση του μεγαλύτερου ισλαμικού κόμματος της χώρας, του Τζαμαάτ -ε- Ισλάμι. Η περιοχή είναι κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Φώναζαν «Θάνατος στην Αμερική», «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» και «Ιερός πόλεμος». Παρόμοια συγκέντρωση έγινε και στην πόλη Λαντικοτάλ, στα σύνορα με το Αφγανιστάν, όπου τουλάχιστον 2.500 άνδρες συγκεντρώθηκαν για να ακούσουν τους ομιλητές. «Καλούμε σε ιερό πόλεμο εναντίον της Αμερικής αν αυτή επιτεθεί στο Πακιστάν», δήλωσε ο Σιράι-Ουλ-Χαλ, εκ των ομιλητών, τονίζοντας ότι όλο το έθνος θα στήριζε τις πακιστανικές δυνάμεις σε περίπτωση πολέμου εναντίον των ΗΠΑ.

Η ομάδα Χακάνι
Το θέμα του ιερού πολέμου προέκυψε ως απάντηση στις φήμες ότι η Αμερική είναι έτοιμη να αναλάβει μονομερή δράση εναντίον της ομάδας Χακάνι. Οι φήμες στηρίζονται στις επίσημες ανακοινώσεις της Ουάσιγκτον ότι δεν μπορεί να ανεχτεί επιθέσεις από την ομάδα αυτή και θα προστατεύσει τις δυνάμεις της στο Αφγανιστάν. Η ομάδα δρα στην περιοχή των φυλών του Βόρειου Ουαζιριστάν και οι ΗΠΑ θεωρούν ότι αυτή ευθύνεται για την οργανωμένη και μεγάλη επίθεση στην Καμπούλ, στις 13 Σεπτεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν προειδοποίησε χθες την Ουάσιγκτον ότι κινδυνεύει να αυξήσει τον αντιαμερικανισμό στη χώρα, όσο κατηγορεί το Ισλαμαμπάντ ότι παίζει διπλό παιχνίδι στον πόλεμο εναντίον των Ταλιμπάν. Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι μονομερής επίθεση των ΗΠΑ εναντίον της ομάδας Χακάνι μέσα στο Πακιστάν θα αποτελούσε παραβίαση της κυριαρχίας του Πακιστάν. «Αν υπάρχουν κακά μηνύματα, δεν μπορώ να πείσω τον λαό μου», δήλωσε ο Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι.

Ερωτηθείς για τις σχέσεις με την Κίνα, ο Γκιλάνι δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι «είμαστε αληθινοί φίλοι και υπολογίζουμε ο ένας στον άλλο». Προηγήθηκε τη Δευτέρα επίσκεψη του υπουργού Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας, Μενγκ Ζιαντσού, ο οποίος μίλησε δημοσίως υπέρ της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Πακιστάν. Για τη δήλωσή του αυτή τον ευχαρίστησαν και ο Γκιλάνι και ο πρόεδρος του Πακιστάν Ζαρντάρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.