29/9/11

Η Τουρκία σε τρία κουρδικά «μέτωπα»

Η κλιμάκωση των επιθέσεων του ΡΚΚ σε διάφορα σημεία της Τουρκίας, η έντονη συζήτηση περί διαλόγου μεταξύ Αγκυρας και Κούρδων, η έναρξη του κοινοβουλευτικού έτους το ερχόμενο Σάββατο και η συμμετοχή των Κούρδων βουλευτών στις εργασίες της εθνοσυνέλευσης, όπως ανακοινώθηκε χθες, είναι τα τρία κύρια σημεία του Κουρδικού όπως αυτό βρίσκεται πλέον στην πρώτη θέση της τουρκικής επικαιρότητας.

Χθες ο πρόεδρος του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Σελαχατίν Ντεμιρτάς ανακοίνωσε ότι οι βουλευτές του κόμματος θα πάρουν μέρος στις εργασίες της Βουλής. Στις εκλογές της 12ης Ιουνίου είχαν εκλεγεί 36 βουλευτές ως ανεξάρτητοι, αλλά ήταν υποψήφιοι του φιλοκουρδικού κόμματος. Από αυτούς ο ένας έχασε τη βουλευτική ιδιότητα λόγω προηγούμενης καταδίκης, ενώ άλλοι έξι παραμένουν προφυλακισμένοι σε διάφορες υποθέσεις.

Ωστόσο η «επιστροφή» των Κούρδων στην εθνοσυνέλευση δεν φαίνεται ότι από μόνη της θα προσφέρει λύση. Οι επιθέσεις του ΡΚΚ εντείνονται. Από κουρδικής πλευράς αυτό αποδίδεται στο ότι η Αγκυρα «δεν δέχτηκε το πρωτόκολλο» που πρότεινε ο ηγέτης του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτζαλάν.
Ο Ντεμιρτάς είπε χθες ότι «εάν θέλετε να σταματήσει το αίμα, θα πρέπει να ξεκινήσει ο διάλογος» και πρόσθεσε: «Οταν είπαμε στην κυβέρνηση να συνομιλήσει με το ΡΚΚ, αυτή ξεσήκωσε τον κόσμο. Αλλά από την άλλη, συνομιλούσε ήδη με το ΡΚΚ».

Σημειώνεται, επίσης, ότι πριν από λίγο καιρό διέρρευσαν στα ΜΜΕ στοιχεία σχετικά με συναντήσεις του διοικητή της υπηρεσίας πληροφοριών με στελέχη του ΡΚΚ. Αυτό αφ' ενός επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς ότι «υπάρχει επαφή» μεταξύ κυβέρνησης και ΡΚΚ και αφ' ετέρου εξέθεσαν κάπως την κυβέρνηση Ερντογάν, αφού υπήρξαν πολλοί που επέκριναν το «διάλογο με το ΡΚΚ».

Εδώ και περίπου δέκα μέρες, σχεδόν καθημερινά υπάρχουν χτυπήματα του ΡΚΚ σε ολόκληρη την Τουρκία. Βομβιστικές επιθέσεις και ενέδρες έχουν στοιχίσει τη ζωή δεκάδων πολιτών και στρατιωτών κατά τις ημέρες αυτές. Χθες ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απευθυνόμενος στους κουρδικής καταγωγής πολίτες της Τουρκίας, είπε: «Απευθύνομαι στους κουρδικής καταγωγής μουσουλμάνους αδελφούς μου. Πώς μπορείτε να υποστηρίζετε μια οργάνωση που χρησιμοποιεί ρουκέτες εναντίον των τζαμιών σας; Πρέπει να αντισταθείτε κι εσείς απέναντι σε αυτούς».
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=313847 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.