11/9/11

Ελληνικά όπλα στη Λιβύη - Το διπλό παιχνίδι της Αθήνας



“GOOD BUSINESS IS WHERE YOU FIND IT”

Οπλα στους αντικανταφικούς έστειλε η Ελλάδα, όπως φαίνεται από έγγραφα, τα οποία βρέθηκαν στην έδρα της μυστικής υπηρεσίας του Καντάφι, στην Τρίπολη. Στα ίδια γραφεία βρέθηκαν, επίσης, εκθέσεις που έστελνε η μυστική υπηρεσία της Λιβύης, LESO, στην ελληνική ΕΥΠ, καθώς και ευχετήριες κάρτες -de visite- που έστειλαν στελέχη υπηρεσιών του ελληνικού υπουργείου Δημόσιας Τάξης στην ηγεσία της μυστικής υπηρεσίας της χώρας. Ως γνωστόν, επικεφαλής της επί σειρά πολλών ετών ήταν ο Μούσα Κούσα, ο οποίος αυτομόλησε στη Βρετανία λίγο μετά την εξέγερση στην Ανατολική Λιβύη και την έναρξη του πολέμου στη χώρα. Προηγουμένως ο Καντάφι τον είχε χρίσει υπουργό Εξωτερικών της χώρας.

 Τα στοιχεία αυτά αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου και είναι από τα ελάχιστα στα οποία είχαν πρόσβαση μέλη διεθνών οργανώσεων και δημοσιογράφοι που βρέθηκαν πρόσφατα στην Τρίπολη, αμέσως μετά την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι. Σύμφωνα με υψηλόβαθμους κύκλους των αντικαθεστωτικών, τα αρχεία της μυστικής υπηρεσίας γίνονται φύλλο και φτερό και, κατά τους ίδιους, προκύπτουν εντυπωσιακά και ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα στοιχεία, κυρίως για τις σχέσεις Ελλάδας-Καντάφι στο παρελθόν. Κατά τους ίδιους κύκλους, ωστόσο, συγκεντρώνονται εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη διακριτική στάση που τήρησε η Αθήνα υπέρ του Καντάφι κατά την περίοδο της ένοπλης σύγκρουσης στο εσωτερικό της χώρας τους τελευταίους έξι μήνες. Θεωρούν, δε, ότι είναι εντυπωσιακά και έχουν να κάνουν με οικονομικά δούναι και λαβείν μεταξύ Τρίπολης και Αθήνας.
Από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει από τους αντικανταφικούς ή έπεσαν στα χέρια ξένων δημοσιογράφων φαίνεται ότι η Ελλάδα στην περίοδο της λιβυκής κρίσης έπαιξε διπλό παιχνίδι. Από τη μια μεριά δεν τοποθετείτο ανοιχτά κατά του Καντάφι και, σε πολλές περιπτώσεις, λειτουργούσε ως διαμεσολαβητής και μεταφορέας μηνυμάτων της Δύσης προς την Τρίπολη, και, από την άλλη, έστελνε όπλα στους αντικαθεστωτικούς. Η αναφορά για τη μεταφορά ενός τέτοιου φορτίου όπλων υπάρχει σε χειρόγραφη έκθεση, γραμμένη στα αγγλικά, που βρέθηκε στα γραφεία του Μούσα Κούσα. Περιλαμβάνεται, δε, στα δεκάδες ντοκουμέντα που «έπεσαν στα χέρια» του Peter Bouckaert, απεσταλμένου στη Λιβύη αυτές τις ημέρες της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Human Rights Watch. Ειδικότερα, στο έγγραφο αναφέρεται: «Στις 15 Μαρτίου 2011, ένα πλοίο με όπλα έφτασε στο λιμάνι του Τομπρούκ (σ.σ.: πόλη της Ανατολικής Λιβύης, όπου είχαν επικρατήσει από την πρώτη στιγμή της επανάστασης οι αντικανταφικοί).
Η προέλευση αυτών των όπλων είναι η Ελλάδα». Στη συνέχεια, στην έκθεση καταγράφεται πλειάδα άλλων αποστολών όπλων με πλοία και αεροσκάφη προς τους εξεγερμένους. Στη συντριπτική πλειοψηφία, γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης, τα όπλα αυτά προέρχονται είτε από το Κατάρ είτε από άλλες χώρες, που μεταφέρονται, όμως, με μέσα τα οποία έχει μισθώσει το Κατάρ. Ως γνωστόν, το πάμπλουτο, λόγω των ενεργειακών πόρων, κρατίδιο του Περσικού Κόλπου συνέβαλε με κάθε τρόπο, και ιδιαίτερα με πλουσιοπάροχη χρηματική βοήθεια, στη στήριξη των επαναστατών της Ανατολικής Λιβύης και στην ανατροπή του Καντάφι.
Από την άλλη, παραμένει άγνωστο με ποίου την εντολή στην Αθήνα εστάλησαν ελληνικά όπλα στους εξεγερμένους της Βεγγάζης από τις πρώτες εβδομάδες της επανάστασης (17 Φεβρουαρίου ξεκίνησαν οι πρώτες διαδηλώσεις στη Βεγγάζη και 15 Μαρτίου, σύμφωνα με την έκθεση, εστάλησαν τα ελληνικά όπλα). Εξίσου άγνωστο είναι τι είδους όπλα εστάλησαν και εάν αυτό έγινε κατόπιν «προτροπής» προς την ελληνική κυβέρνηση από τις μεγάλες δυτικές χώρες (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία), που ήταν η αιχμή του δόρατος του ΝΑΤΟ στους βομβαρδισμούς των κανταφικών δυνάμεων. Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και μήνες εστάλησαν στις επαναστατημένες περιοχές της Λιβύης Ελληνες «ειδικοί», οι οποίοι εκπαίδευαν τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες στα οπλικά συστήματα και στις τεχνικές της μάχης. Αγνωστο, ωστόσο, είναι εάν εστάλησαν μυστικά από την ελληνική κυβέρνηση ή πρόκειται για ιδιώτες «μισθοφόρους», οι οποίοι προσελήφθησαν γι' αυτή τη δουλειά. Αυτές οι άγνωστες πτυχές της παρασκηνιακής πολιτικής της Ελλάδας έρχονται να προστεθούν στις φανερές κινήσεις που έκανε η Αθήνα υπέρ των εξεγερμένων. Μια τέτοια είναι η συμφωνία για μεταφορά σε μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο της Ελλάδας Λίβυων τραυματιών, προκειμένου να τύχουν ιατρικής παρακολούθησης.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τόσο για τη μεταφορά όσο και για τη νοσηλεία, μεγάλα χρηματικά ποσά πλήρωσε στην Ελλάδα το Κατάρ. Παρότι ήταν γνωστή η μεταφορά τραυματιών στην Ελλάδα, είναι πολύ περίεργο ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν διαφημίστηκε και ότι άπαντες φρόντισαν να κρατήσουν σχεδόν μυστική την παραμονή εκατοντάδων τραυματιών, Λίβυων αντικαθεστωτικών στη χώρα μας, με το πρόσχημα των μέτρων ασφαλείας. Οπως και να ’χει, βέβαιο θεωρείται ότι οι στενές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στο Κατάρ και την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έπαιξαν πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτές τις κινήσεις της Αθήνας υπέρ των Λίβυων αντικαθεστωτικών.

Δεξαμενόπλοια με καύσιμα στο καθεστώς
Ανεξαρτήτως όλων αυτών πάντως, η εικόνα της Ελλάδας στους Λίβυους αντικαθεστωτικούς εξακολουθεί να είναι αρνητική. Οχι μόνον διότι γνωρίζουν τις στενές σχέσεις που διατηρούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου με τον Μουαμάρ Καντάφι στη δεκαετία του 1980, αλλά και επειδή δύο δεξαμενόπλοια με καύσιμα εστάλησαν στο καθεστώς της Τρίπολης κατά τη διάρκεια του πολέμου. Και τα δύο δεν έφτασαν στον προορισμό τους, αφού έπεσαν στα χέρια του ΝΑΤΟ και των αντικαθεστωτικών.
Το ένα εξ αυτών μάλιστα, το «Anwar Afrikiya» (ιδιοκτησίας ενός γιου του Καντάφι), «πιάστηκε», σύμφωνα με πληροφορίες, από τις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και δόθηκε στους αντικαθεστωτικούς. Οι τελευταίοι πήραν τα καύσιμα και το «έδεσαν» για αρκετούς μήνες στο λιμάνι της Βεγγάζης. Οταν τα νέα για την αποστολή καυσίμων στον Καντάφι από ελληνικά διυλιστήρια έγιναν γνωστά στους εξεγερμένους, κυριάρχησε ένα έντονα ανθελληνικό κλίμα, που, σε μεγάλο βαθμό, υπάρχει έως σήμερα.

Στενή συνεργασία CIA , MI6 και Καντάφι κατά των ισλαμιστών
Στα γραφεία της λιβυκής μυστικής υπηρεσίας βρέθηκαν, ακόμα, άκρως σημαντικά έγγραφα, τα οποία δείχνουν τη στενότατη συνεργασία ανάμεσα στη CIA και τη βρετανική MI6 με τον Μούσα Κούσα. Στενότατη συνεργασία, επίσης, αποδεικνύεται ότι είχαν οι γαλλικές, δανικές, κινεζικές και πολλές άλλες μυστικές υπηρεσίες παγκοσμίως στον τομέα της καταπολέμησης των ισλαμιστών. Η ειρωνεία είναι ότι όλα αυτά τα στοιχεία έπεσαν στα χέρια των ανθρώπων του στρατιωτικού διοικητή των εξεγερμένων στην Τρίπολη, Αμπντέλ Χακίμ Μπελχάτζ. Του ανθρώπου, δηλαδή, που παρέδωσε η CIA στον Καντάφι, επειδή παλαιότερα ήταν γνωστός φονταμενταλιστής ισλαμιστής και θεωρείτο ότι διατηρούσε στενές σχέσεις με τον Μπιν Λάντεν. Εκτιμάται ότι πολλά από τα έγγραφα που προδίδουν τις σχέσεις Καντάφι-CIA βοήθησε να «διαρρεύσουν» στη δημοσιότητα, στη Δύση, ο ίδιος ο Μπελχάτζ. Στα αρχεία της λιβυκής μυστικής υπηρεσίας ήταν πολύ τακτικά τοποθετημένες οι εκθέσεις και τα τηλεγραφήματα που αντάλλασσαν οι Λίβυοι με όλες αυτές τις δυτικές και άλλες υπηρεσίες. Ενα από αυτά που περιήλθε στην κατοχή του Peter Bouckaert, από τη Human Rights Watch, είναι έκθεση της 1ης Μαρτίου 2011 και απευθύνεται στην ελληνική ΕΥΠ, καθώς και στις μυστικές υπηρεσίες της Κύπρου, της Αλγερίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Μαρόκο και της Τυνησίας.
Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο ντοσιέ αφορούν την εξέγερση που ήδη είχε ξεσπάσει τότε στην Ανατολική Λιβύη. Γενικότερα, κύκλοι των αντικανταφικών στην Τρίπολη θεωρούν ότι αυτό είναι ένα μόνο πολύ μικρό δείγμα της στενής συνεργασίας ανάμεσα στη λιβυκή και στην ελληνική μυστική υπηρεσία.
Τέλος, μεταξύ των άλλων, στα αρχεία της λιβυκής μυστικής υπηρεσίας υπήρχαν τακτικά τοποθετημένες εκατοντάδες carte de visite στελεχών ξένων μυστικών υπηρεσιών, διπλωματών και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων από δυτικές χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία κ.ο.κ.), αφρικανικές, κεντροευρωπαϊκές και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης κ.λπ.
 Ανάμεσα στις άλλες βρέθηκε και η κάρτα της κ. Μαρίας Κλεφτογιάννη. Σε αυτήν είναι γραμμένη η ιδιότητά της ως διευθύντριας του Επιτελικού Γραφείου Διοικητού. Δεν διευκρινίζει ποιας υπηρεσίας, αν και ως διεύθυνσή της γράφει τη λεωφόρο Π. Κανελλοπούλου 4. Δηλαδή το κτίριο του ελληνικού υπουργείου Δημόσιας Τάξης, όπου βρίσκεται η πολιτική του ηγεσία, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ. Στην κάρτα υπάρχει το χειρόγραφο: «Με τις ευχές μου».
ΑΠΟΣΤΟΛΗ στη Λιβύη
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ

3 σχόλια:

  1. η Μοσάντ παίζει διπλό ταμπλό πάντα εδώ και χρόνια με αντιμαχόμενες παρατάξεις και την θεωρούν ως την καλύτερη υπηρεσία

    όταν το κάνουμε εμείς σημαίνει ότι πάμε προς την σωστή κατεύθυνση διότι κανείς δεν ήξερε την κατάληξη των επιχειρήσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Καντάφι είχε γίνει επικίνδυνος λόγω της απληστίας ως προς τις απαιτήσεις του απέναντι στη Δύση για σειρά θεμάτων από την λαθρομετανάστευση έως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

    Είχε γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνος και για την Ελλάδα αφού μετά από επαφές με την Τουρκία δεν αναγνώριζε στη Γαύδο δικαιώματα ΑΟΖ αν και η Λιβύη είχε αναγνωρίσει το δίκαιο της θάλασσας.

    Το θέμα είναι η νέα Λιβυκή ηγεσία να μην ακολουθήσει το ίδιο μονοπάτι και να συμφωνήσει η Ελλάδα το γρηγορότερο δυνατόν τη χάραξη των ΑΟΖ Ελλάδας-Λιβύης.

    Στην ίδια αντιστοιχία το ίδιο έκανε και ο Μουμπάρακ με την Τουρκία ώστε να μην αναγνωρίσει η Αίγυπτος δικαίωμα ΑΟΖ στο Καστελόριζο. Και η Τουρκία έχει αναγνωρίσει το δίκαιο της θάλασσας.

    Άρα επίσης πρέπει να γίνει συμφωνία με την νέα Αιγυπτιακή διοίκηση για την χάραξη των ΑΟΖ.

    Η χάραξη των ΑΟΖ με την Λιβύη και την Αίγυπτο είναι κρίσιμη για την Ελλάδα, αλλά πιο κρίσιμη για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, των ΗΠΑ και ιδίως τους Ισραήλ.


    Σχετικά με τον Καντάφι, αυτός δεν έδωσε όπλα στην Τουρκία για την εισβολή στην Κύπρο;
    Αυτός δεν είπε στην Τουρκία να μην φοβάται αν η Ελλάδα κηρύξει τον πόλεμο στην Τουρκία λόγω της εισβολής επειδή θα βοηθήσει και η Λιβύη στο πλευρό της;

    Αναρωτιέμαι για ποια ελληνοαραβική φιλία μιλούσαν κάποιοι πριν λίγα χρόνια;
    Τι είδους φιλία είναι αυτή με δικτατορικά καθεστώτα, τρομοκρατικές ομάδες και σκληρά βασίλεια δυνάστες όλες αυτές τις δεκαετίες; Λιβύη, Ιράκ, Σ.Αραβία, Αίγυπτος, Ιορδανία, Συρία, Χαμάς κτλ.
    Τι βοήθεια μας έδωσαν στο κυπριακό, στο θέμα της Μακεδονίας;

    Αυτό που θέλω να πω είναι το εξής: 1) Όλοι κοιτάνε το συμφέρον τους και έτσι πρέπει να κάνει και η Ελλάδα. Όχι μόνο να δίνει αλλά και να παίρνει.
    2) Και επιτέλους να μάθουν ότι "Αυτός που είναι φίλος με όλους, δεν είναι φίλος κανενός"!


    Όταν μιλάω για φιλία δεν εννοώ την φιλία των απλών πολιτών μίας χώρας με μία άλλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο/Η mas είπε...
    "...όταν το κάνουμε εμείς σημαίνει .." εννοείς όταν το κάνει το τμήμα του γραφείου τις ΜΟΣΑΝΤ από την Ελλάδα?

    Δικέ μου τι όσφρηση έχει το αέριο?

    Ο/Η Zulu είπε...
    Όσο για σκέψεις τις ζούλας, σπάνια ληστές των τραπεζών μοιράζουν τι λεία τους με τους γείτονες, οπότε κι η έκπληξη έρχεται όταν πας στη τράπεζα και σου πουν μας λήστεψαν οι μπράβοι αυτού που μας είχε υποθήκη!!
    Μεγάλε για πες απ΄ το μερίδιό σου τι θα μοιράσεις στη γειτονιά!


    Και το άκρον άωτον να συνδέσεις το συμφέρον με εναν τομαριστή καθώς δεν είναι φίλος κανενός! μιας "..2) Και .."Αυτός που είναι φίλος με όλους, δεν είναι φίλος κανενός.."!

    Οπότε καλύτερα να δεις το συμφέρον σου με το γείτονα παρά με ένα γυρολόγο αγύρτη φίλο του κανενός!

    Όσο και για τα όπλα τις Λιβύης προς την Τουρκία δεν μας είπαν ακόμα ποιοι συμβουλάτορες τις Χούντας επηρέασαν να τα δώσουν στο Καντάφι τότε!! Κι όχι να πετάμε έτσι τη μελάνη για θολούρα και διαβούν οι οχτροί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.