9/9/11

Διαρροή Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό. Είναι κι αυτό μια εθνική απώλεια και "αιμοραγία"!

Ι.Τσουκαλάς: Στρατηγική προτεραιότητα η αντιστροφή της διαρροής Ελλήνων επιστημόνων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι σε θέση να δώσει ακριβή εικόνα για τις συνολικές ροές ερευνητών από και προς την Ελλάδα, λόγω έλλειψης συγκρίσιμων στοιχείων, απάντησε η αρμόδια για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, Επίτροπος Ανδρ.Βασιλείου, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά, με αφορμή τις αναφορές για μετανάστευση μεγάλου αριθμού Ελλήνων ερευνητών στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την Επίτροπο, από μελέτες που πραγματοποίησε σε επίπεδο ΕΕ, προκύπτει ότι η διεθνής κινητικότητα των Ελλήνων ερευνητών - που εργάζονται ήδη σε ερευνητικά κέντρα - ήταν η μεγαλύτερη στην ΕΕ (73% έναντι 56%, του μέσου όρου της ΕΕ-27) . Η τάση αυτή την τελευταία τριετία έχει αντιστραφεί, με την μεγαλύτερη μείωση κινητικότητας να εμφανίζεται στους ερευνητές που προέρχονται από χώρες που πλήττονται εντονότερα από την οικονομική κρίση: Ελλάδα (24%), Ιρλανδία (21%) και Πορτογαλία (31%).
Σύμφωνα με την κ. Βασιλείου, ορισμένα ελληνικά πανεπιστήμια κάνουν προσπάθειες προσέλκυσης ερευνητών, στηρίζοντας σχετικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, όπως η Ευρωπαϊκή Χάρτα του Ερευνητή και ο Κώδικας Δεοντολογίας για την πρόσληψη ερευνητών, που συμβάλλουν σημαντικά στο να γίνει ελκυστικότερη η σταδιοδρομία των ερευνητών, δίνοντας έμφαση στα επαγγελματικά τους δικαιώματα και στις συνθήκες απασχόλησής τους. Στις πρωτοβουλίες αυτές συμμετέχουν περισσότερα από 1.000 ευρωπαϊκά ιδρύματα αλλά και επτά ελληνικά, μεταξύ των οποίων τα πανεπιστήμια Κρήτης, Ιωαννίνων και Θεσσαλίας.
Οι πρωτοβουλίες αυτές υιοθετήθηκαν και από την 65η Σύνοδο των Ελληνικών Πανεπιστημίων (Οκτώβριος 2010), όπου η Σύνοδος των Πρυτάνεων υιοθέτησε τις αρχές της Χάρτας και του Κώδικα και προέτρεψε τα ελληνικά πανεπιστήμια να προσυπογράψουν τις αρχές αυτές και να τις εντάξουν στη λειτουργία τους σύμφωνα με το θεσμικό τους πλαίσιο και τις προβλεπόμενες διαδικασίες τους. «Είναι ενθαρρυντικό να διαπιστώνεται ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι προσηλωμένα στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των ερευνητών τους παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, καθώς ζητήματα, όπως οι συμβάσεις απασχόλησης, οι λογικοί μισθοί και οι καλές συνθήκες εργασίας είναι σημαντικά μέσα για την ανάσχεση της «διαρροής εγκεφάλων»», τόνισε η Κύπρια Επίτροπος.
«Η Ελλάδα οφείλει να αντιμετωπίσει τη "διαρροή εγκεφάλων" και να καταστεί χώρα υποδοχής επιστημόνων, αν θέλει να έχει οποιαδήποτε μακροπρόθεσμη προοπτική ανάπτυξης, προόδου και ανταγωνιστικότητας», υπογράμμισε από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ.
«Αυτό», πρόσθεσε ο κ. Τσουκαλάς, «αυτονόητα προϋποθέτει την ύπαρξη πανεπιστημίων που θα αξιολογούνται με βάση τις επιδόσεις τους στην έρευνα και την ακαδημαϊκή αριστεία και όχι με βάση τα αγωνιστικά και συνδικαλιστικά "επιτεύγματα" πρυτάνεων, καθηγητών και φοιτητών.
Όπως επεσήμανε, η διαρροή εγκεφάλων δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα καθώς κι άλλες μικρές ευρωπαϊκές χώρες χάνουν άξιους ανθρώπους προς όφελος χωρών που τους προσφέρουν καλύτερες επαγγελματικές και επιστημονικές προοπτικές. Ωστόσο, παρατήρησε, η κρίση οικονομίας και θεσμών των τελευταίων ετών έχει δυστυχώς μετατρέψει το πλέον ικανό ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας στο πρώτο εξαγώγιμο προϊόν της.
Σύμφωνα με τον Έλληνα ευρωβουλευτή, «η αντιστροφή αυτής της τάσης οφείλει να αποτελέσει στρατηγική προτεραιότητα, προκειμένου η χώρα μας να μην στερηθεί κι άλλο από το πολύτιμο παραγωγικό δυναμικό που θα επέτρεπε τον μετασχηματισμό της σε μια διεθνώς ανταγωνιστική, βασισμένη στη γνώση και την καινοτομία οικονομία».
Ναυτεμπορική

13 σχόλια:

  1. ΕΛΑΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΖΩΝΤΑΝΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΔΕ ΘΑ ΑΦΗΝΕΙ ΤΟΠΟ ΣΤΑ ΟΝΕΙΡΑ.

    ΟΙ ΝΕΝΕΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ ΔΕΝ ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΜΕ ΦΑΣΚΕΛΑ

    του Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

    Και δεν ανατρέπονται με φάσκελα, διότι το φάσκελο αγγίζει μόνο το φιλότιμο του αποδέκτη του, στοχεύει στη συνείδησή του, και κάνει την αξιοπρέπειά του να ματώνει για την ολέθρια πράξη του.

    Όμως αυτός που αποφάσισε να ξεπουλήσει φτηνά την ίδια του την πατρίδα και να εξαπατήσει στυγνά το λαό που τον εμπιστεύτηκε, έχει απωλέσει προ πολλού και το φιλότιμο… και τη συνείδηση… αλλά και την ίδια την αξιοπρέπειά του.
    Το φάσκελο λοιπόν απλώς τον διαπερνά χωρίς να τον αγγίζει.

    Και φυσικά δεν ανατρέπονται ούτε με μεγαλόστομες επαναστατημένες φανφάρες, έστω κι αν χρειάζεται να τις επαναλαμβάνει κανείς τριακόσια χρόνια τούρκικα φιλοδοξώντας να τις …εμπεδώσει.

    Το αποτέλεσμα της φανφάρας το είδαμε. Εξήντα χρόνια κατακτήσεων εξανεμίστηκαν μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, και οι φανφαρόνοι ακόμη αμπελοφιλοσοφούν.
    Νισάφι πια!!!

    ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΧΥΡΑΝΘΡΩΠΩΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.
    Αυτή είναι η πραγματικότητα της σύγχρονης Ελλάδας και η ακτινογραφία της σημερινής μέρας… Κι εμείς τι κάνουμε???

    Οι πολλοί φασκελώνουν.
    Οι «επαγγελματίες» επαναστάτες αμπελοφιλοσοφούν για τον πολυπόθητο λαϊκό ξεσηκωμό, αλλά δεν τολμούν να τον προκαλέσουν αν δεν τον κόψουν και τον ράψουν πρώτα στα μέτρα τους.
    Τα συνεταιράκια στην εξουσία «αντιπολιτεύονται» υπερψηφίζοντας, διότι έτσι προβλέπει το πρωτόκολλο του πολιτικού καθωσπρεπισμού απέναντι στα μεγάλα αφεντικά.
    Οι πατριδοκάπηλοι έριξαν τις μάσκες της υποκρισίας και τώρα υποδεικνύουν το Γουδί για τους υπόλοιπους, προσβλέποντας σε άφεση των δικών τους αμαρτιών για την εγκληματική συνενοχή τους.

    Και κάποιοι «ρομαντικοί» επιμένουν να φωνάζουν πως η ώρα του ξεσηκωμού πραγματικά έφτασε, και το μόνο που μένει είναι να οργανωθεί η στοχευμένη δράση των μαζών...
    Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ>>> http://ellinikoforum.blogspot.com/2011/09/blog-post_2906.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαγωγή επιστημόνων, εισαγωγή λαθρεμπόρων και κατά προτίμηση Ισλαμάδων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ειλικρινά λυπάμαι,πολύ,που το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στους επιστήμονες και όχι στους Έλληνες γενικότερα,ελπίζω να μη το βλέπω μόνο εγώ έτσι.

    ΥΓ
    Δεν μπήκα κάν στον κόπο να διαβάσω το άρθρο,μιας και απο την αρχή μου δημιούργησε,συγγνώμη κιόλας αηδία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρήστο,
    το ειδικό βάρος που έχουν οιεπιστήμονες για έναν τόπο, έγγυται στο γεγονός ότι τα αποτελέσματα της έρευνάς τους κάθε φορά, πέρα από δείκτης αξιολόγησης πολλών παραμέτρων, (όπως του εκπαιδευτικού συστήματος, της φιλοσοφικής προσέγγισης και κυρίως της ευφυίας του επιστημονικού δυναμικού του εκάστοτε λαού), είναι και στρατηγικό απόθεμα και κινητήριος δύναμη της ανάπτυξης και της οικονομικής προκοπής των επιχειρήσεων. Μένεις πίσω στην έρευνα σημαίνει ότι οι -όποιες- βιομηχανίες σου δεν είναι ανταγωνιστικές. Μένεις πίσω στην έρευνα σημαίνει ότι τελματώνουν οι κοινωνικές δομές (ΠΧ ΈΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΌ). Μένεις πίσω στην έρευνα σημαίνει ότι η αγροτική σου ανάπτυξη βασίζεται σε παλαιολιθικές προσεγγίσεις.

    Φυσικά όλα αυτά έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην επιβίωση του συνόλου του λαού και εννοείται πως τα αποτελέσματα είναι ορατά όχι τόσο άμεσα όσο σε βάθος χρονικού ορίζοντα δεκαετίας και άνω.

    Έχοντας εικόνα από το χώρο θα σου πω μόνο ότι προϊόντα, αμυντικής τεχνολογίας πχ, πρωτοποριακά και παντελώς χρήσιμα για τις Ελληνικές ανάγκες, τα πετάμε στο κάλαθο των αχρήστων ερευνητικά, ώσπου να έρθει μια ξένη εταιρεία να αγοράσει τα αποτελέσματα και τα δικαιώματα της έρευνας που έχει συντελεστεί για αυτά και στο τέλος να μας τα μοσχοπουλήσει σε τιμές γδαρσίματος.

    Να μη μιλήσω για τους μισθούς των ερευνητών που είναι κάτω από του τελευταίου δημοσίου υπαλλήλου και αγγίζουν τα όρια του εξευτελισμού την ώρα που σε Ευρώπη και Ασία αυτές είναι της τάξης των 3000 με 8000 Ευρώ/μήνα. Για Αμερική δεν το συζητάω καν.

    Η πρόοδος ενός κράτους είναι ταυτόσημη με την ποιότητα του επιστημονικού του προσωπικού-όχι μόνο του ερευνητικού- αλλά πολύ περισσότερο με αυτού. Η Ελλάδα χάνει την οποιαδήποτε ελπίδα είχε να επανακάμψει εγκαίρως οικονομικά έτσι.

    Δε φτάσαμε όμως τυχαία ΚΑΙ ως εδώ: ο άκρατος κομματισμός στη μοιρασιά των ερευνητικών, ο εμετικός νεποτισμός στα πανεπιστήμια όπου μπαίνουν οι "μπούληδες" και παραγκωνίζονται παλικάρια αυτοδημιούργητα, επιστήμονες κύρους και εγκέφαλοι (οι οποίοι σχεδόν πάντα καταλήγουν στην "αγκαλιά" κάποιας μεγάλης "συμμάχου" χώρας ή πολυεθνικής εταιρίας)και η προδοτική πολιτική στη χρηματοδότηση του ΙΚΥ-τελευταίου πνεύμονα οικονομικής βοήθειας των νέων επιστημόνων οδήγησε την Ελλάδα κοντά στο μηδέν ΚΑΙ σε αυτόν τον τομέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. IASPIS

    Συμφωνώ,δεν είπα ότι οι επιστήμονες δεν είναι σημαντικοί,αλλά όχι και να εκφράζουμε την ενόχληση μας για την μετανάστευση των Ελλήνων ανάλογα με το επίπεδο μόρφωσής τους.

    Δηλαδή οι υπόλοιποι δεν είναι σημαντική απώλεια;

    Εκεί βρίσκεται η ένσταση μου,στη διάκριση των Ελλήνων μεταναστών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανοίξτε την παιδεία!

    Βάλτε δίδακτρα στα πανεπιστήμια και να σπουδάσει όποιος θέλει, Έλληνας ή αλλοδαπός, όποτε θέλει, όσο θέλει, ότι θέλει!

    Έτσι θα εισάγουμε φοιτητές και κεφάλαια αντί να εξάγουμε, δεν θα χάνουμε πληθυσμό(από το 74 μέχρι σήμερα, 1,5εκ Έλληνες πήγαν για σπουδές και δεν ξαναγύρισαν, που σημαίνει ότι αν δεν είχαν φύγει τώρα θα είχαμε 3εκ περισσότερο πληθυσμό και μάλιστα νέους! και ο πληθυσμός θα ήταν 14εκ!), θα διαδόσουμε τον πολιτισμό μας(γλώσσα, κτλ), και θα σταματήσει το μαρτύριο γονιών-μαθητών με τα φροντιστήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν καταλαβαινω γιατι να μην φυγουν? Για να απασχοληθουν (αν απασχοληθούν) με μπλοκάκι και 500-1200 ή να κωλογλυφουν το καθε πολιτικό λαμογιο για μια θεση στο Δημοσιο??? Δεν ειμαστε με τα καλά μας. Το ερωτημα που τιθεται ειναι τι σκοπό εχει με το επιστημονικ΄πο δυναμικό που παραγεται (όπως παραγεται) μεσα στη χωρα. Αφου δουλειες δεν υπαρχουν, γιατι εξακολουθουμε να παραγουμε ενα προιον για τους άλλους??? Δεν βλεπετε το παραλογο?? Καποτε ειχαμε 2 πανεπιστημια και εφταναν. Δηλαδη τι αλλαξε από τοτε που χρειαζονται περισσοτεροι. Ακομα και η μια καποια βιομηχανική παραγωγή τεινει πλεον στο 10% του ΑΕΠ. ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΑΓΟΥΣ ΜΑΣ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ Η ΕΛΛΑΣ ή ΣΚΟΠΕΥΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ?

    ΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χρηστος Χατζησσαβιδης
    9 Σεπτεμβρίου 2011 3:16 μ.μ.
    Δεν καταλαβα αυτο το συναισθημα που εβγαλες για τους Ελληνες επιστημονες του εξωτερικου.Μπορεις να μου το εξηγησεις????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. sterg

    Δεν είναι για τους Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού.

    Το άρθρο ξεκινάει:Στρατηγική προτεραιότητα η αντιστροφή της διαρροής Ελλήνων επιστημόνων

    Και η ένσταση μου είναι ότι η παραπάνω φράση περιορίζεται ΜΟΝΟ στους επιστήμονες Έλληνες που αναγκάζοντε να φύγουν και όχι σε όλους τους Έλληνες που κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να βρούμε τρόπους να παραμείνουν στη χώρα ανεξαρτήτως μόρφωσης.

    Απλά,θεωρώ απαράδεκτο να γίνεται αυτός ο διαχωρισμός,σαν να λέμε οι υπόλοιποι που δεν είναι επιστήμονες να πάνε να πνιγούν,χεστήκαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χρηστο
    Κατανοητο αυτο που εκφραζεις.
    Απλα εδω η εξηγηση δεν ειναι συναισθηματικη αλλα πραγματιστικη και επειδη η πραγματικοτητα ειναι πεζη και Αριστοτελικη εννοειται στο αρθρο οτι οι επιστημονες και οι Τοπ γενικα Ελληνες ειναι αυτοι για τους οποιους η πατριδα ξοδευτηκε και μετα τους αναγκασε να φυγουν και δεν εγινε στην πατριδα η αναγκαια ..."αποσβεση".Επισης οτι στις αλλες χωρες αυτους λαμβανουν υπ οψιν σαν αναγκαιους.Αυτη ειναι η πραγματικοτητα η οποια δεν εχει καμμια συναισθηματικη χροια.Και αλλη φορα στο εχω πει και εσενα προσωπικα οτι η πραγματικοτητα δεν εχει συναισθημα και ειναι ωμη,ωμοτατη και αν θελωμε να καταλαβωμε τι συμβαινει γυρω μας πρεπει να σφιξωμε την Μεσογειακη "καρδια" μας και να βλεπωμε με αλλο τροπο,διαφορετικα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. sterg

    Απλά αντιλαμβανόμαστε με διαφορετικό τρόπο το ρόλο του Κράτους απέναντι στους πολίτες του.

    Δεν είναι καθόλου τυχαίο που το Σύνταγμα των Ελλήνων ορίζει με τόσο ξεκάθαρο τρόπο την ισότητα των πολιτών του.

    Δεν είναι καθόλου τυχαίο που όποτε παραβιάστηκαν έστω και νομότυπα,στοιχειώδη άρθρα του Συντάγματος,καταλήξαμε αντιμέτωποι με εξαιρετικά επικίνδυνες καταστάσεις.

    Επείσης,ακόμη και με ανοιχτό μυαλό αν σκεφτούμε τώρα θα αντιληφθούμε ότι η σημασία του ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΈΝΟΥ εργατικού μας δυναμικού είναι πολύ μεγάλη,απολύτως απαραίτητη για μια πορεία ανάπτυξης,το εργατικό δυναμικό της Ελλάδας είναι σε πολύ καλό επίπεδο,ενώ απο την άλλη θα μου επιτρέψεις να πώ,δίχως καμία πρόθεση υποτίμησης του συνόλου,ότι στο επιστημονικό προσωπικό μας υπάρχουν τεράστια κενά,όχι σε όλους αλλά οπωσδήποτε σε πολλούς.

    Και τέλος,η πεποίθησή μου είναι ότι με τα ίδια μυαλά και λογικές δεν είναι δυνατόν να λύσουμε τα προβλήματα που απειλούν πλέον ακόμη και την ακεραιότητα της χώρας.

    Δεν είναι συναισθηματισμός αλλά ουσιώδεις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χρηστο
    τελος παντων,εγω μιλησα με σαφηνεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χρηστο
    τελος παντων,εγω μιλησα με σαφηνεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.