5/9/11

Πόλεμος απειλών από Τουρκία: Επιλέγει την ένταση, ενισχύει την παρουσία της στην Αν. Μεσόγειο για εκφοβισμό της Λευκωσίας

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Φωτογραφία
ΟΠΟΛΕΜΟΣ για τον στρατηγικό έλεγχο της ανατολικής Μεσογείου οδηγεί την Τουρκία στην υιοθέτηση τακτικής απειλών αλλά και κινήσεων σε τεντωμένο σχοινί. Οι απειλές αυξάνονται όσο πλησιάζει η ημερομηνία έναρξης των ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ της για τον εντοπισμό φυσικού αερίου, ενώ φαίνεται πως επιχειρείται αυτό το παιχνίδι να μεταφερθεί διπλωματικά και στο Κυπριακό.
Τόσο η Άγκυρα όσο και το κατοχικό καθεστώς θεωρούν πως εάν η Λευκωσία αρχίσει τις έρευνες, τότε θα επηρεασθεί και η διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Είναι σαφές πως η Άγκυρα επαναλαμβάνει εαυτόν με αυτού του τύπου τις απειλές, τις οποίες στο παρελθόν εκτόξευσε, χωρίς όμως και να τις εφαρμόσει. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα κινηθεί αυτή τη φορά η Τουρκία. 
Σύμφωνα με ισραηλινή εφημερίδα, η Άγκυρα προτίθεται να λάβει στρατιωτικά μέτρα και να επιβάλει ελεύθερη ναυσιπλοϊα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Ενόψει τούτου η Τουρκία, θα ενισχύσει τη ναυτική της παρουσία και στην περιοχή της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τουρκικά πολεμικά θα συνοδεύουν πλοία ακτιβιστών με στόχο την άρση του αποκλεισμού της Γάζας. Η Τουρκία αναμένεται να αυξήσει τις περιπολίες της και σύμφωνα με αξιωματούχους της χώρας, θα ακολουθήσει πιο επιθετική πολιτική. Σύντομα ο Τούρκος πρωθυπουργός αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Γάζα.
Η Λευκωσία και η Αθήνα επιχειρούν ενόψει των κινήσεων αυτών της Άγκυρας να δημιουργήσουν γέφυρες με το Ισραήλ και να προχωρήσουν σε συμφωνία, η οποία θα προσφέρει πλεονεκτήματα στο Τελ Αβιβ στο πεδίο των ερευνών για φυσικό αέριο.
Ως αντάλλαγμα το Ισραήλ θα αναλάβει την προστασία της περιοχής που θα διεξάγονται οι έρευνες. Βεβαίως, το Ισραήλ θέτει ένα ακόμη ζήτημα που αφορά το μεσανατολικό. Ζητά από τις δύο κυβερνήσεις να μην προχωρήσουν σε αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, που θα ανακηρυχθεί αυτό το μήνα μονομερώς. 
Τα ζητήματα αυτά συζήτησε πρόσφατα η υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, κατά την επίσκεψή της στο Ισραήλ, ενώ από χθες βρίσκεται στο Τελ Αβίβ για επαφές ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος, Παναγιώτης Μπεγλίτης. Η κ. Μαρκουλλή, ως γνωστόν, έχει ενημερώσει σχετικά τους εταίρους μας στην Ε.Ε. στο τελευταίο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ.
Το ζητούμενο είναι πώς θα αντιδράσει η Τουρκία σε περίπτωση έναρξης των ερευνών αλλά την ίδια ώρα, εάν η Λευκωσία προχωρήσει με βάση τους σχεδιασμούς της. Είναι σαφές πως οι παρεμβάσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας για το θέμα έχουν ενισχύσει τη Λευκωσία για να προχωρήσει με τις έρευνες.

«Λύστε το γιατί δεν τους αναγνωρίζουμε»
«ΠΡΕΠΕΙνα παρέμβουν όλοι για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό μέχρι τις 31 Ιουνίου 2012» είναι σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου το μήνυμα που επιχείρησε να δώσει η Άγκυρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την πρόσφατη δήλωση του ίδιου ότι αν δεν λυθεί μέχρι το δεύτερο ήμισυ του 2012 το Κυπριακό, η Τουρκία δεν θα δεχθεί ως συνομιλητή της την Κυπριακή προεδρία στην ΕΕ. Μιλώντας στην τουρκική κρατική τηλεόραση, ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε στην άτυπη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στην Πολωνία.
Ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση που έχει κάνει ο ίδιος περί Κυπριακής προεδρίας στην ΕΕ, ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι κατά τη σύνοδο, «μεταξύ των θεμάτων της Ανατολικής Μεσογείου, συζητήθηκε και το Κυπριακ». Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι «ορισμένες φορές η ΕΕ γίνεται αιχμάλωτη των μηχανισμών που δημιουργεί» και ότι «το σημαντικότερο παράδειγμα γι’ αυτό, είναι το Κυπριακό». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως οι Ευρωπαίοι συνομιλητές του «δέχθηκαν με κατανόηση» τη δήλωσή του περί Κυπριακής προεδρίας και ότι «ήταν πολύ ξεκάθαρο το μήνυμα που δώσαμε με τη δήλωση αυτή. Το συντομότερο δυνατόν, πρέπει να παρέμβουν όλοι για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό μέχρι τις 31 Ιουνίου 2012».

Ο Μπεγλίτης επενδύει στην ωριμότητα των Τούρκων
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣΕθνικής Άμυνας της Ελλάδος, Παναγιώτης Μπεγλίτης, σε δηλώσεις του ανέφερε πως οι πρόσφατες δηλώσεις με απειλητικά μηνύματα Τούρκων αξιωματούχων στρέφονται, ουσιαστικά, κατά της διεθνούς νομιμότητας και των θεσμών που την υπερασπίζονται. Παρέπεμψε δε και στο νόμιμο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει σε έρευνες. Αναρωτιέται κανείς, ανέφερε σε συνέντευξή του στη Real Νews, τι θα είχε να κερδίσει η Τουρκία από τη συνέχιση μιας πολιτικής που την απομονώνει από τη διεθνή κοινότητα. Πιστεύω, ανέφερε, ότι ωριμάζουν οι συνθήκες για να προχωρήσει η τουρκική ηγεσία στην υπογραφή και την κύρωση της διεθνούς σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως είναι και η υποχρέωσή της έναντι στην Ε.Ε. Τα οφέλη της από τη συμφιλίωση με τη διεθνή πραγματικότητα θα ήταν πολλαπλάσια, πρόσθεσε
. Σε ερώτηση κατά πόσο φοβάται θερμό επεισόδιο, ο κ. Μπεγλίτης δήλωσε: «Θέλω να πιστεύω ότι τελικά θα υπερισχύσει στην ηγεσία της Τουρκίας ο πολιτικός ρεαλισμός για την ειρηνική συνύπαρξη με σεβασμό των αρχών της διεθνούς νομιμότητας, έναντι των μονομερών ενεργειών. Τα αμοιβαία συμφέροντα των δύο χωρών εξυπηρετούνται από την ανάπτυξη της συνεργασίας και όχι από την αντιπαράθεση. Η στρατηγική ψυχραιμία που διακρίνει τη στάση μας δεν σημαίνει ασφαλώς έλλειψη αποφασιστικότητας, εάν χρειασθεί να υπερασπισθούμε τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας». 

10 σχόλια:

  1. Μηπως ακουσατε το τελευταιο διαστημα τιποτε για τους Κινεζους??? Απολυτο κενο!Πουθενα οι Κινεζοι!Γιατι εξαφανιστηκαν? Ιδιως οταν η περιοχη της Ανατολικης Μεσογειου με την ενεργειακη και οχι μονον αφθονια της,ακρως απαραιτητη για την Κινα,ητανε στα αμεσα και στρατηγικα της ενδιαφεροντα.Μηπως κατι συμβαινει και κανει οτι λουφαξε? Μηπως,μηπως λεω, βρισκεται μεσω αλλων χωρων,Ιραν κλπ,πισω απο αναμενομενα γεγονοτα?
    Μηπως ο γιγαντας αυτος συνεργαζεται με αντιθετα της Noble Energy ενεργειακα μεγαθηρια?Μηπως λεω.
    ΥΓ
    Και κατι ασχετο με τα παραπανω αλλα ητανε και απορια σχολιαστων.
    Ποιος εδωσε ΤΩΡΑ εντολη στον Υπουργο Δικαιοσυνης της Ελλαδος να βγαλει το παλαιομενο θεμα της παρακολουθησης του Καραμανλη (ζωηρο παιδι αυτος ο Κωστας) απο τις ΗΠΑ για να φθειρει ΤΩΡΑ τις σχεσεις Ελλαδας-ΗΠΑ.Ποιος εχει συμφερον για αυτο?Παντως ΟΧΙ η Ελλαδα ΤΩΡΑ ,αλλα μονον οι εχθροι της.
    Στεργιος Τριανταφυλλου (Sterg)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. To παιχνίδι με τις σφαίρες επιρροής έχει συμφωνηθεί την ανατολική Μεσόγειο

    Γαλλία θα κάνει κουμάντο δυτικά και το Ισραήλ στα ανατολικά. Εξ ου και κεντρικός ο ρόλος της Γαλλίας στο Λιβυκό.


    Το ερώτημα είναι πως θα επηρεάσει ημάς το μοίρασμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΡΟΣ sterg

    H ΚΙΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΥΣΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ.

    ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΛΙΓΟ ΧΡΟΝΟ ΔΙΑΒΑΣΤΕ
    http://isxys.blogspot.com/2011/08/blog-post_4014.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε Sterg (αν προτιμάς το Στέργιος, πες μου), επειδή είσαι άτακτο παιδί και ξεκινάς κουβέντες ζουμερές, για να σε κάνω ακόμα πιο ανήσυχο:

    "Ας κάνω μια προβοκατόρικη (επειδή χτυπάει την ουσία) ερώτηση: πού βρίσκει τόσο χρήμα η Τουρκία για να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο όνειρο;"

    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/09/blog-post_8548.html?showComment=1315146416805#c6981490195950674150

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ mas

    >To παιχνίδι με τις σφαίρες επιρροής έχει συμφωνηθεί την ανατολική Μεσόγειο<

    Πώς το ξέρεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΟΥΡΗΤΗΣ, η Κίνα δεν είναι η μόνη που υποστηρίζει την παρενόχληση των Τούρκων: αυτή χρηματοδοτεί. ΑΛΛΗ είναι η... γαλιάντρα που σχεδιάζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έχουν στριμωχθεί άγρια. Από την μία το Ισραήλ και οι ΗΠΑ θέλουν το φυσικό αέριο έτσι ώστε να πάψει η Ευρώπη να εξαρτάται ολοκληρωτικά από την Ρωσία http://www.sigmalive.com/news/local/415744. Η πλευρά της Ρωσίας εκφράστηκε κι αυτή θετικά αφού δε θέλει να χάσει ούτε τις σχέσεις της με το Ισραήλ, ούτε να χάσει τη θέση της στις εξελίξεις στο Αιγαίο .Έχω την εντύπωση ότι στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ βλέπε τελευταίες δηλώσεις Μπεγλίτη http://greeknation.blogspot.com/2011/08/blog-post_6093.html και το μπαϊράκι που σήκωσε η ΝΔ http://news247.gr/ellada/politiki/anakhryksh_ths_aoz_elladas-kuproy_zhta_h_nd.1344030.html Μάλλον πήραν γραμμή οι δικοί μας. Αν η Ελλάδα ανακηρύξει ΑΟΖ τότε στην πραγματικότητα η Τουρκία – λόγω Καστελόριζου http://www.okosmosgyromas.gr/node/324 - είναι τελείως αποκομμένη. Αυτό πιστεύω ότι φοβούνται οι Τούρκοι και εκεί θα παιχτεί το παιχνίδι. Επίσης ας μην ξεχνάμε ανατολικά τους Κούρδους οι οποίοι περιμένουν μια ευκαιρία http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/07/13.html και http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/07/blog-post_4783.html#more . Επιπλέον ας μην θεωρούμε αμελητέα ποσότητα τους στρατιωτικούς στην Τουρκία παρόλο που φαίνεται ότι έχουν χάσει αρκετή από την δύναμη τους. Επίσης δεν πρέπει να αγνοούμε και τον αστάθμητο παράγοντα. Το ότι δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια είναι σίγουρο. Το θέμα είναι τι θα κάνουν και πότε και όχι αν θα κάνουν κάτι.
    Αυτά…….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το μελλον της Κινας το διαχειριζεται απο 10ετιες η Δυση.
    Οι πολεις της Κινας σε ολα τα παραλια της κινεζικης θαλασσας και φυσικα οι παραλιακες και πλουσιοτερες βιομηχανιες της κινας ειναι Δυτικες.Υπολειπεται η κεντρικη και αχανης περιοχη της με τις φυλες και την αγριαδα του πρωτογονου που και για αυτους προετοιμαζεται τις τελευταιες 10ετιες ,και με επιταχυνση τελευταια, η πολυδιασπαση τους σε ανταγωνιστικα μεταξυ τους "κρατιδια".Οι φωτιες στην Ρωσσια μαζι με την αναγκαστικη συνεχεια αυτων που ειναι η διακοπη εξαγωγης δημητριακων απο την Ρωσσια
    και η αποθεματοποιηση αυτων,μαζι με την κινηση του Σορρος,που γνωριζει, να πουλησει ολο το χρυσο του και να αγορασει γη για καλλιεργεια δενει πολυ καλα με την ανυπαρξια δυνατοτητας καλλιεργειας δημητριακων στο Κινεζικο εδαφος.Την συνεχεια την αντιλαμβανομαστε.Πρωτα η αναμενομενη υφεση στην Κινα( που εχει αγγιξει την οροφη της )και μετα η πεινα που θα οδηγησουν τους Κινεζους να ...τρωνε τα πλαστικα τους παμφθηνα προιοντα και η εξεγερση στο αχανες εσωτερικο της.
    Αυτη η πολυδιασπαση της Κινας ειναι το ζητουμενο απο ολους,Δυση και Ρωσσια.Και στην αποτροπη αυτης ειχε εργαστει καποτε ο Μαο Τσε Τουγκ που ητανε εθνικιστης με εργαλειο τον διασπαστικο της Δυσης Μαοικο Κομμουνισμο.Το οτι στηριχθηκε στους αγροτες της κεντρικης Κινας (εκει εγινε και η "πορεια" του στο λαο)και οχι στους εργατες (παραλιακες βιομηχανιες Δυτικης ιδιοκτησιας) συμπληρωνει τα παραπανω.
    Τωρα η Κινα ειναι πισω απο την αυθαδικη Τουρκια? Για να δουμε που θα πανε μαζι και οι δυο...
    Στεργιος Τριανταφυλλου (sterg)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Iparxoun dio tropi gia na eksigisi kanis tin stasi tis Tourkias, ite kapios tha skefti oti i tourki einai xazi, ite tha skefti oti i tourki einai pepismeni oti mporoun na kerdisoun mia endexomeni stratiotiki anametrisi me to Izrail. (to deftero einai dinaton na simveni mono an me kapio tropo exoun perielthi stin katoxi tous pirinika opla)

    Filika Gr0nTh0s

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.