22/9/11

Κιβώτια με οστά αγνοουμένων: Στοιβαγμένα σε εργαστήρι

ΤΟΥ ΒΑΣΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Περίπου 400 κιβώτια με οστά αγνοουμένων βρίσκονται στοιβαγμένα στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι των Ηνωμένων Εθνών και αναμένουν συναρμολόγηση, για να προωθηθούν στη συνέχεια στο Ινστιτούτο Γενετικής για ταυτοποίηση, αλλά για κάποιο λόγο καθυστερεί η διαδικασία, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν οι γονείς των αγνοουμένων χωρίς να υλοποιηθεί η τελευταία επιθυμία τους να θάψουν κανονικά τα παιδιά τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική αναφορά έγινε χθες από τον κ. Ξενοφώντα Καλλή ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων και Αγνοουμένων της Βουλής, η οποία συνήλθε κεκλεισμένων των θυρών. Άλλα 50 λείψανα τα οποία συναρμολογήθηκαν στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι δεν προωθούνται στο Ινστιτούτο Γενετικής για διαδικαστικούς, όπως ελέχθη, λόγους. Η γραφειοκρατία που παρατηρείται και οι διαφωνίες μεταξύ των δύο εργαστηρίων προκάλεσαν την οργή συγγενών, αφού η μεταξύ τους διαμάχη συνεχίζεται εδώ και μήνες με μόνα θύματά τους συγγενείς, κάποιοι εκ των οποίων θεωρούν ότι αυτό που συμβάινει αποτελεί πλήρη έλλειψη σεβασμού προς τους νεκρούς τους αλλά και προς τους ίδιους τους συγγενείς.
Όπως διεφάνη κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίας, πέραν των διαφορών που ανέκυψαν μεταξύ των δύο εργαστηρίων, υπάρχουν και διαφορές μεταξύ Κυπρίων και αλλοδαπών επιστημόνων, οι οποίοι εκλήθησαν για να βοηθήσουν τους Κύπριους επιστήμονες. Μάλιστα, όπως μας ελέχθη, κάποιοι συγγενείς θεωρούν πως αν σε δύο μήνες δεν επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο εργαστηρίων, τότε θα εκδηλωθεί η έντονη αντίδρασή τους.
Ενώπιον της επιτροπής ο κ. Ξενοφών Καλλής ανέφερε ότι οι χώροι ταφής αγνοουμένων ανέρχονται σε εκατοντάδες και ότι είναι γνωστοί στους αρμοδίους.
Ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων και Αγνοουμένων ετέθησαν και θέματα που αφορούν κυρίως ηλικιωμένους συγγενείς αγνοουμένων, κάποιοι εκ των οποίων δεν τυγχάνουν της καλύτερης αντιμετώπισης από διάφορες υπηρεσίες.
Μετά το πέρας της συνεδρίας η πρόεδρος της επιτροπής, Σκεύη Κουκουμά, ανέφερε ότι θα πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα και να βρεθούν οι διαδικασίες να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής.

Αξιοποίηση δυνατότητας για εκσκαφές
Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ«που υπάρχει για εκσκαφές και εκταφές θα πρέπει να αξιοποιηθεί, να συλλεγούν όσο γίνεται περισσότερα τεκμήρια, λείψανα, και στη συνέχεια, χωρίς άλλη χρονοτριβή, να υπάρξει η ταυτοποίηση και η ενημέρωση των συγγενών των αγνοουμένων για την τύχη των αγαπημένων τους»,δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής Σκεύη Κουκουμά. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε ότι «υπάρχει μεγάλος αριθμός σημείων στα οποία θα μπορούσαν να γίνουν εκταφές, αλλά οι δυνατότητες τις οποίες έχουμε δεν είναι αρκετές ώστε σε σύντομο χρόνο να μπορέσουν να γίνουν».
http://www.philenews.com/digital/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.