10/9/11

Μέρες Γιομ Κιπούρ ξαναζεί το Ισραήλ;

-Η Εισβολή Αιγυπτίων διαδηλωτών στην Ισραηλινή πρεσβεία του Καΐρου θα έχει και συνέχεια στις Ισραηλινές Πρεσβείες σε Τουρκία και Iορδανία υποστηρίζει το Ιρανικό Πρακτορείο ειδήσεων Fars σε δημοσίευμα του καθώς η μουσουλμανική νεολαία επιδιώκει την αποχώρηση των Ισραηλινών από τις "περιοχές των συγκρούσεων".
Δίδοντας άλλο τόνο σε όσα συμβαίνουν στην Αίγυπτο, φιλοξενεί τις δηλώσεις νεαρού Αιγύπτιου επαναστάτη ο οποίος μιλά για την δικαιολογημένη οργή του μουσουλμανικού κόσμου ενάντια στον σιωνιστικό εχθρό σε όλο το κόσμο και σε ότι αφορά την Αίγυπτο αναφέρεται στην ντροπιαστική συμφωνία του Καμπ Ντέιβιντ  μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου η οποία εδώ και δεκαετίες ρυθμίζει την πολιτική της Αιγύπτου απέναντι στο Ισραήλ και αποτελεί μια προδοτική πράξη των πολιτικών της Αιγύπτου
Σε Ανάλυση της η Ισραηλινή Εφημερίδα Haaretz αναφέρει πως πριν οι Παλαιστίνιοι κινηθούν για την μονομερή ανακήρυξη  ανεξάρτητου κράτους  επιζητώντας την διεθνή αναγνώριση του, οι εξελίξεις της Αραβικής Άνοιξης διαμορφώνουν  ένα πολιτικό τσουνάμι για το Ισραήλ το οποίο απομονωμένο καλείται να αντιμετωπίσει το Ιράν την Τουρκία την Συρία  και την Αίγυπτο.
Αναφέρεται στο προηγούμενο της κατάληψης της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ιράν  το 1979 από φανατικούς ισλαμιστές και επισημαίνει πως το κάψιμο της Ισραηλινής σημαίας αποτελεί το κύκνειο άσμα της  ειρηνικής συνύπαρξης του  Ισραήλ με την Αίγυπτο το οποίο διήρκεσε 31 χρόνια.
Αναφέρεται στα τελευταία χρόνια διακυβέρνησης Μπουμπάρακ η οποία επέτρεψε -με το να χάσει σταδιακά τον έλεγχο της στην χερσόνησο του Σινά- να μετατρέψει  τα σύνορα της σε ζώνη λαθρεμπορίου όπλων και ανθρώπων.
Κάνει λόγο για την συνεχή αποχώρηση του Ισραήλ από εδάφη στην Λωρίδα της Γάζας η οποία  επέτρεψε στον Αιγυπτιακό στρατό και να ανακτήσει την πλήρη κυριαρχία  πάνω στη νεκρή ζώνη που βρίσκεται μεταξύ της Διώρυγας του Σουέζ και το Νεγκέβ καθώς με το πρόσχημα αποκατάστασης της τάξης και της ασφάλειας  ανέπτυσσε συνεχώς στρατιωτικές δυνάμεις.
Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για την Αίγυπτο να απαλλαγεί από τους περιορισμούς της ειρηνευτικής συμφωνίας του Καμπ Ντέιβιντ και να  μετατρέψει  την  χερσόνησο του Σινά σε μια βελτιωμένη έκδοση της Λωρίδας της Γάζας και των όσων διαδραματίζονται εκεί (τρομοκρατία) και απειλούν το κράτος του Ισραήλ.
Θεωρεί την συνεχώς αυξανόμενη σύγκρουση με την Άγκυρα, την αυξανόμενη λαϊκή οργή για τον αργό ρυθμό αλλαγής του αιγυπτιακού καθεστώτος  καθώς και την κρίση στις Ισραηλινό-Αιγυπτιακές σχέσεις  μετά τη δολοφονία 5 αστυνομικών στα σύνορα Αιγύπτου - Ισραήλ από πυραύλους ισραηλινού ελικοπτέρου (κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της επίθεσης εναντίον των Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας, η οποία ξεκίνησε την Πέμπτη με αφορμή τη δολοφονία 8 Ισραηλινών από ενόπλους στο Εϊλάτ) ως τις βασικές αιτίες της αντίδρασης αυτής των Αιγυπτίων Διαδηλωτών.
Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι την υποβάθμιση των σχέσεων Ισραήλ-Αιγύπτου την ξεκίνησε ο λαός ενώ αυτών της  Τουρκίας- Ισραήλ η πολιτική ηγεσία επικρίνοντας την κυβέρνηση Νεντανιάχου για το γεγονός ότι άφησε να κλιμακωθεί επικίνδυνα η ένταση.
Το Ισραήλ δεν ήταν σε θέση να εμποδίσει την άνοδο του Ερντογάν ή την πτώση του Μουμπάρακ και  δεν μπορεί να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που στόχο έχει την κατασκευή πυρηνικών όπλων.Δεν είναι σε θέση εξαιτίας ανικανότητας της πολιτικής και στρατιωτικής του ηγεσίας να διαχειριστεί τους στρατηγικούς κινδύνους που αναπτύσσονται γύρω του.
Για άλλη μια φορά, γίνεται σαφές ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση  χωρίς βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες και επικρίνει την κυβέρνηση Νετανιάχου για το ρήγμα στις σχέσεις με τις ΗΠΑ (εχθρότητα με πρόεδρο Ομπάμα) ενώ παράλληλα αναφέρει οτι η Ισραηλινή κυβέρνηση ελπίζει η  Σαουδική Αραβία και τα άλλα κράτη του Κόλπου θα  εμποδίσουν την αραβική άνοιξη στα όρια τους. Στη Δύση αναφέρει  ο Νετανιάχου ελπίζει να παρακάμψει την Τουρκία, με την ενίσχυση των δεσμών με την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

6 σχόλια:

  1. Δηλαδή, σήμερα πρέπει να πάμε ή με το Ισραήλ ή με το Ισλάμ; Τότε, εγώ προτιμώ το Ισραήλ/

    Από μια γρήγορη ματιά που έριξα στον λίνκ του Κ. Αθανασιάδη, η αριστερά δεν όταν εμφανίζονται εδώ οι Τούρκοι με προφανείς εδαφικές αξιώσεις, δεν έχω ακούσει να λένε "ανεπιθύμητος ο Ερντογκάν ή ο Νταβ."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Το Ισραήλ δεν ήταν σε θέση να εμποδίσει την άνοδο του Ερντογάν ή την πτώση του Μουμπάρακ και δεν μπορεί να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που στόχο έχει την κατασκευή πυρηνικών όπλων.Δεν είναι σε θέση εξαιτίας ανικανότητας της πολιτικής και στρατιωτικής του ηγεσίας να διαχειριστεί τους στρατηγικούς κινδύνους που αναπτύσσονται γύρω του."

    Λάθος σκέψη φίλε Αιγύπτιε. Το Ισραήλ μπορεί αλλά κάτι επιδιώκει και τώρα το βολεύει ο πανικός που έρχεται. Το βολεύει που εσύ μες στην πείνα και την καταπίεση σου αντί να εξελιχθείς σε πιο ελεύθερο ον υποδουλώνεσαι σε νέες πιο φονταμελιστικές μεθόδους διακυβέρνησης και νομίζεις πως αν κάψεις μια σημαία κάτι κέρδισες.

    Ο Αμερικάνος ακόμη και αν δεν γουστάρει το Ισραήλ όπως υποθέτεις δεν έχει άλλη επιλογή καθώς αν χαθεί το Ισραήλ χάνει την βασική πύλη στην Μέση Ανατολή και ξέρει ότι οι Σαουδάραβες θα αλλάξουν στρατόπεδο εν μία νυκτί.

    Τέλος ακόμα και αν δεχτούμε όλα όσα περιγράφεις τότε είναι που θα πρέπει να φοβάσαι το Ισραήλ καθώς αν στριμωχτεί στην γωνία και απειληθεί η ύπαρξη του μπορεί να στείλει τους εχθρούς του στον Μεσαίωνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο αιγύπτιος νομίζει ότι είναι φαραώ. Ξεχνάει τι γεννιάς είναι ο Ισραήλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ ΦΟΒΟΣ

    Συμφωνώ. Οι στρατιωτικοί στην Αίγυπτο, φοβούμενοι ότι σιγά-σιγά ο κόσμος αρχίζει να καταλαβαίνει ότι έκανε μία τρύπα στο νερό, δηλαδή απλώς άλλαξε δικτάτορα, προσπαθεί να τον στρέψει αλλού, με ό,τι κινδύνους αυτό εγγυμονεί για τον κόσμο, τους ίδιους και την Αίγυπτο, εν γένει.

    @ ange-ta

    Είδες ποτέ την αριστερά να διαμαρτύρεται για την κατοχή της Κύπρου, ή της Β. Ηπείρου; Αντιθέτως, μάλιστα, την τελευταία πάντα την ονόμαζε "Νότιο Αλβανία". Είδες ποτέ την αριστερά να πει λέξη για τον διωγμό των Ελλήνων από την Πόλη, Ίμβρο, Τένεδο; Μήπως δεν εξέφρασε την ικανοποίησή της για την Μικρασιατική Καταστροφή; Είδες ποτέ την αριστερά να έχει αντίρρηση για το όνομα της "Μακεδονίας", ή την καταστροφή της χώρας από τους λαθρομετανάστες; Ίσα-ίσα, αυτοί φωνάζουν ανοικτά σύνορα στα ταξικά μας αδέλφια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σε συνέχεια των όσων έγραψα παραπάνω (4:21 μ.μ.), ιδού η "δημοκρατία" που κέρδισαν οι εξεγερμένοι της Αιγύπτου.

    "Από την πλευρά της, η νέα στρατιωτική ηγεσία της Αιγύπτου δεσμεύθηκε ότι θα τιμωρηθούν όσοι αποδεδειγμένα συμμετείχαν στα επεισόδια, ότι θα προστατεύσει τις ξένες διπλωματικές αποστολές και ότι θα παραμείνουν σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα για την προστασία της κρατικής ασφάλειας. Διατηρούνται, δηλαδή, τα στρατοδικεία, η κατάργηση των οποίων ήταν από τα βασικά αιτήματα της διαδήλωσης στην πλατεία Ταχρίρ που είχε την αιματηρή κατάληξη της περασμένης Παρασκευής."

    MEGA

    Τώρα μπορεί κανείς να καταλάβει ποιος έχει συμφέρον και γιατί να στέψει την προσοχή των εξεγερμένων στην πρεσβεία του Ισραήλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.