29/9/11

Διάβημα στην Άγκυρα . Ενοχλημένη η Αθήνα από τουρκικές «διαρροές»

Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών.
Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών.
Αθήνα: Την κατηγορηματική διάψευση εκ μέρους του Έλληνα κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου και την οργή του ίδιου του πρωθυπουργού προκάλεσαν οι ισχυρισμοί του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς ότι στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι, εφόσον η Λευκωσία κάνει έρευνες για υδρογονάνθρακες, τότε έχει ανάλογο δικαίωμα και η Τουρκία.
«Μπορείτε κι εσείς να κάνετε έρευνες αρκεί να μην προκληθεί ένταση» ήταν η δήλωση που αποδόθηκε στον Γιώργο Παπανδρέου από τον Μπουλέντ Αρίντς.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, ο κ. Παπανδρέου έδωσε εντολή στον Έλληνα πρέσβη στην Αγκυρα να προβεί σε αυστηρότατο διάβημα προς το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού και να ζητήσει την άμεση επανόρθωση των δηλώσεων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, αναφερόμενος επίσης στη δήλωση του Μπουλέντ Αρίντς ότι οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία η συνεδρίαση του Ελληνοτουρκικού Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας τον προσεχή Νοέμβριο, τόνισε ότι η κοινή συνεδρίαση θα γίνει όταν υφίστανται οι κατάλληλες προυποθέσεις.
Οι δηλώσεις του Μπουλέντ Αρίντς, οι οποίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν και ως προβοκάτσια, έγιναν σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό της Προύσας. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι στην τηλεφωνική συνομιλία των δύο ανδρών περιεστράφη γύρω από δύο ζητήματα. Το ένα ήταν η ημερομηνία διεξαγωγής του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας. Οι δύο άνδρες φέρονται, κατά τον κ. Αρίντς, να είπαν ότι το σημερινό κλίμα δεν ευνοεί την πραγματοποίηση του Συμβουλίου εντός Οκτωβρίου, όπως προγραμματιζόταν, και ενδεχομένως να πρέπει να μετακινηθεί για τον Νοέμβριο.
Η «βόμβα» του κ. Αρίντς ήρθε όμως σχετικά με το δεύτερο θέμα συζήτησης των Παπανδρέου-Ερντογάν που δεν ήταν άλλο από την ένταση που προκλήθηκε με τις κυπριακές γεωτρήσεις. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος εμφανίζεται να δηλώνει ότι ο κ. Παπανδρέου είπε στον Τούρκο ομόλογό του ότι δεν επιθυμεί να υπάρξει ένταση εξαιτίας των κυπριακών γεωτρήσεων.
Από την πλευρά του, ο κ. Ερντογάν τού απάντησε ότι το πρώτο βήμα για να δημιουργηθεί η σημερινή κατάσταση έγινε από τους Ελληνοκυπρίους και ότι η Τουρκία δεν μπορεί παρά να απαντήσει. Ο κ. Αρίντς όμως στο σημείο αυτό λέει ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός αναγνώρισε το δίκαιο των τουρκικών θέσεων και είπε ότι εφόσον η ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει έρευνες εντός της ΑΟΖ της μπορείτε να κάνει το ίδιο και η Αγκυρα. Και επέμεινε στο να μην κορυφωθεί η ένταση.

Τη Δευτέρα ολοκληρώνονται οι έρευνες του Πίρι Ρέις
Το απόγευμα της Δευτέρας θα έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Πίρι Ρέις, σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών του Πανεπιστημίου 9ης Σεπτεμβρίου της Σμύρνης Χουσεΐν Αβνί Μπενλί, ο οποίος τόνισε ότι οι τουρκικές έρευνες «συνεχίζονται βόρεια, από το σημείο όπου βρίσκεται η κυπριακή πλατφόρμα γεωτρήσεων».
Σε δηλώσεις του προς το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο Αβνί Μπενλί ανέφερε ότι οι έρευνες του Πίρι Ρέις «συνεχίζονται δίχως προβλήματα» και ότι «έχει ολοκληρωθεί η έρευνα κατά το ήμισύ της».
Είπε επίσης ότι το πλοίο θα μεταβεί σε λιμάνι στα κατεχόμενα για ανεφοδιασμό, τονίζοντας ότι «τίθεται θέμα να ζητηθεί να κάνουμε έρευνες και σε άλλες περιοχές».

8 σχόλια:

  1. Πω, πω, πω, έγινε ΔΙΑΒΗΜΑ; Σοβαρά; Τί λες ρε παιδί μου, φτάσαμε σε ΤΕΤΟΙΟ σημείο;...

    Ε ρε και να υπήρχε σοβαρός μηχανισμός τί πκε iw θα έτρωγε ο Έρντι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βλέποντας κανείς στην φωτογραφία το πως κοιτάει ο Ερντογάν τον Παπανδρέου καταλαβαίνει το πόσο υπολογίζει και αυτόν και την Ελλάδα γενικότερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποιός Έλληνας μετά τα ζειμπέκικα και τις αναγνωρίσεις των ζωτικών συμφερόντων της Τουρκίας στο Αιγαίο από την κυβέρνηση Σημίτη-Παπανδρέου, μπορεί να πιστέψει ότι πράγματι δεν έκανε τέτοιες δηλώσεις ο σημερινός πρωθυπουργός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ο αρίντς είναι λαγός , γνωστή μούφα και ο ρόλος του είναι σαφώς γνωστός . Δεν πρόκειται για κάποιον πολιτικο μακράς πνοής είναι κάτι σαν το ντόπιο πάγκαλο είτε μιλάει είτε πέρδεται είναι το ένα και το αυτό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έλλην φορολογούμενε, μάλλον έχεις παρεξηγήσει το ρόλο του Πάγκαλου...

    Για ρίξε μια δεύτερη, πιο προσεκτική ματιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. τουλάχιστον με την "επίσημη" ιδιότητά του , νομίζω οτι θα συμφωνήσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ενα ολόκληρο διάβημα του τύπου "Please, do not dirsturb us dear neighboors...", λίγο το βρίσκετε;
    Ε είσαστε αχάριστοι πια...Τσ, τσ, τσ.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπορείτε κι εσείς να κάνετε έρευνες αρκεί να μην προκληθεί ένταση»

    ΟΚ …..Τι εννοεί δλδ ότι μπορούν να μας μπουν στην μύτη αλλά να μη μας πονέσουν πολύ;;;


    Τι λες ρε μεγάλε πως το σκέφτηκες όλο αυτό ; Μόνος σου ή είχες και παρέα και το σκέφτηκες γιατί για να το γράψεις αποκλείεται έτοιμο στο έδωσαν
    Και ποιον ρώτησες δλδ για να το πεις ή μήπως είσαι και σε αυτό πεπεισμένος ότι πρέπει να πας με την λογική έμαθαν ότι ……. Πλακώσανε και οι γύφτοι ….
    Για άρχισε να το παίρνεις αλλιώς γιατί σε βλέπω ούτε στο χώρο προσγείωση του ελικοπτέρου να μη φτάνεις .
    Οσο για το διάβημα και σε ό,τι αφορά τα άλλα διαβήματα, τηλεγραφήματα και συναφή σε παρακαλώ ένεκα μείωσης κόστους να τους ζητήσεις να σου δώσουν πίσω το χαρτί να το στείλουμε στην ανακύκλωση γιατί μόνο το χαρτί κοστίζει ακριβά…
    Άκουσε με που στο λέω η αγορά του χαρτιού είναι κερδοφόρος.
    Συμβουλή από μένα άλλαξε γρήγορα ή τα φάρμακα που σου δίνουν ή τον γιατρό που στα δίνει γιατί πολύ παίζεις με το φρόνημα μας και δεν θα καθόμαστε για πάντα φρόνιμα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.