30/9/11

Γεμίζει πολεμικά πλοία η Μεσόγειος


Η Μόσχα ανακοίνωσε και επίσημα πως ισχυρή μοίρα του Ρωσικού Στόλου του Βορρά πρόκειται να περάσει τα στενά του Γιβραλτάρ, με προορισμό την Ανατολική Μεσόγειο. Η ναυτική δύναμη αποτελείται από 6 σκάφη, με πρώτο και κύριο το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσωφ».

Η είδηση προκάλεσε εντύπωση, ιδιαίτερα στην Τουρκία. Το γεωπολιτικό ενδιαφέρον της Ρωσίας συμπίπτει χρονικά με την ένταση που επικρατεί στην περιοχή εξόρυξης υδρογονανθράκων, νότια-νοτιοανατολικά της Κύπρου, στη θέση «Αφροδίτη».
Ήδη στην ευρύτερη αυτή γεωγραφική ζώνη επιχειρούν μονάδες του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και πολύ κοντά στην εξέδρα με το γεωτρύπανο «Όμηρος» πλέει και το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις».

Η παρουσία του Ρωσικού Στόλου προσλαμβάνει διαστάσεις από τη στιγμή που, υπεργολαβικά, η ρωσική εταιρεία πετρελαιοειδών «CAZPROM» συνεργάζεται με τον πετρελαϊκό όμιλο που έχει αναλάβει την εξόρυξη υδρογονανθράκων από την κυπριακή και ισραηλινή ΑΟΖ. Άλλωστε, η Ρωσία διαθέτει ναυτική βάση στη Συρία.

Οι σχέσεις Ισραήλ –Τουρκίας έχουν ραγδαίως επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα. Η επιδείνωση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στη διαδικασία εξόρυξης υδρογονανθράκων. Η Άγκυρα εννοεί να διεκδικήσει ρόλο στην περιοχή και μερίδιο στους υδρογονάνθρακες, ασκώντας διπλωματικές πιέσεις, ακόμη και με απειλές στρατιωτικού περιεχομένου. «Αν χρειαστεί, θα πάμε σε πόλεμο με το Ισραήλ» δήλωνε προ ημερών ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στις Η.Π.Α. όπου παρευρέθη στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε..
---------
Πέντε πολεμικά πλοία, ανάμεσά τους κι ένα αεροπλανοφόρο, αναμένεται να στείλει στη Μεσόγειο η Ρωσία στις 19 Νοεμβρίου, για στήριξη της Συρίας, όπως αναφέρει το Κρεμλίνο, και θα παραμείνουν εκεί για 3 μήνες.

Η Ρωσία, σύμφωνα με την εφημερίδα «Σαμπάχ», προτίθεται να ασκήσει βέτο, σε περίπτωση που τεθεί στην ατζέντα του Σ.Α του ΟΗΕ, οποιαδήποτε πρόταση σε σχέση με τη Συρία

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Η.Ε δήλωσε ότι το Κρεμλίνο, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, θα βοηθήσει τη διοίκηση και το καθεστώς της Συρίας, σε περίπτωση που τεθεί θέμα τάξης και τήρησης της ασφάλειας στη χώρα.
http://www.sigmalive.com/news/local/423769 

4 σχόλια:

  1. Καί λίγη ιστορία. Η πρώτη φορά πού ρωσικός στόλος πέρασε τό Γιβραλτάρ, ήταν τότε πού οι αδελφοί Ορλώφ έφτασαν στήν Μάνη (1770), ξεσηκώνοντας σέ επανάσταση τούς Ρωμιούς. Μετά βέβαια έστριψαν οι Ρώσσοι μέ αποτέλεσμα οι Τουρκαλβανοί νά κατασφάξουν τούς επαναστάτες.

    η Αικατερίνα υποστηρίζει τήν ελληνικήν θρησκείαν καί θά καταστρέψει τό τουρκικό έθνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γύρω γύρω όλοι στη μέση ο λακαμάς. Μεγαλύτερο σύμμαχο ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ από ΓιωργακοΠαν-καλάκια δεν έχει η τουρκιά. Άγαλμα πρέπει να του στήσουν του παιντιού δίπλα απ' του κεμάλ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βλέπετε όμως, πόση σημασία έχουν οι θαλάσσιες προσβάσεις. Το Γιβραλτάρ ας πουμε, δεν είναι και δίπλα στη Ρωσσία, είναι ολόκληρη παράκαμψη.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.