3/9/11

Γνώριζε ο κ. Χριστόφιας για την επικινδυνότητα του φορτίου

Του Χρύσανθου Τσουρούλλη

H «Σ» δύο 24ωρα πριν ο Δημήτρης Χριστόφιας βρεθεί στην Ερευνητική Επιτροπή του Πόλυ Πολυβίου αποκαλύπτει το δεύτερο σε σειρά έγγραφο (μετά το πρακτικό της συνάντησης με τον Άσαντ), πάνω στο οποίο θα στηριχτεί η εξέταση της κατάθεσης του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Είναι το έγγραφο, που αποδεικνύει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε απόλυτη γνώση, όχι μόνο για το περιεχόμενο των εμπορευματοκιβωτίων, αλλά και για τους κινδύνους που εγκυμονούσαν. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ενώπιόν του και ενδεδειγμένη λύση που, αν ακολουθείτο, τίποτα απ’ όσα τραγικά συνέβησαν την 11η Ιουλίου δεν θα συνέβαινε. Και όλα αυτά από το Σεπτέμβριο του 2010. Έντεκα μήνες πριν από τη φονική έκρηξη στο Μαρί…

Το έγγραφο
Το έγγραφο είναι σημείωμα, που ετοίμασε ο Λεωνίδας Παντελίδης, Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, συνολικής έκτασης μιας σελίδας.
Περιλαμβάνει ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό, στο γραφείο του διπλωμάτη, με τους Συνταγματάρχη Ανδρέα Σταύρου και Υπολοχαγό Γεννάρη Ανδρέα του Επιτελείου του Υπουργού Άμυνας. Εκεί, όπως το ίδιο το σημείωμα αναφέρει, συζητήθηκε το θέμα της δυνατότητας από τεχνικής άποψης, της καταστροφής της πυρίτιδας και των εκρηκτικών που συμπεριλαμβάνονταν στο φορτίο που κατασχέθηκε από το πλοίο «Monchergorsk». Το σημείωμα φέρει ημερομηνία Σεπτέμβριο 2010.
Καλά ενημερωμένες πηγές, μάλιστα, αναφέρουν ότι βρίσκεται στα χέρια του Πόλυ Πολυβίου και θεωρείται ότι «μαζί με το πρακτικό της συνάντησης Χριστόφια-Άσαντ είναι τα δυο ντοκουμέντα που καταλήγουν στο πρόσωπο του Δημήτρη Χριστόφια και τις ασήκωτες ευθύνες που ο ίδιος ο Πρόεδρος φέρει για την έκρηξη». Οι ίδιες έγκυρες πηγές, μάλιστα, αναφέρουν στη «Σ» ότι «το έγγραφο παρέδωσε στη Μονομελή Επιτροπή εκ μέρους του Προεδρικού ο Χρίστος Χριστοφίδης».
«Πρέπει να καταστραφούν»
Το περιεχόμενο του σημειώματος, όπως αποκαλύπτεται σήμερα από τη «Σ», είναι άκρως διαφωτιστικό των ενεργειών, των αποφάσεων, αλλά και των παραλείψεων του ίδιου του Προέδρου. Ο Διευθυντής του Προεδρικού Διπλωματικού Γραφείου, αφού περιγράφει τη σύνθεση και το σκοπό της συνάντησης, είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικός: «…Οι επιτελείς τοποθετήθηκαν υπέρ της καταστροφής λόγω των κάποιων κινδύνων που υπάρχουν με τις ψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται μέσα στα εμπορευματοκιβώτια το καλοκαίρι, και είπαν ότι η Εθνική Φρουρά είναι σε θέση, από τεχνικής άποψης, να διεκπεραιώσει το έργο της καταστροφής…».
Με τα όσα αναφέρει ο διπλωμάτης στον Πρόεδρο Χριστόφια είναι βέβαιο πως δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα. Οι στρατιωτικοί είναι βέβαιο πως ήξεραν το περιεχόμενο των εμπορευματοκιβωτίων. Αυτό αποδεικνύει και ο περιεκτικός κατάλογος που ετοίμασε ο Συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης. Και διαβεβαίωναν ότι και ήξεραν τον τρόπο αλλά και έπρεπε το περιεχόμενο των εμπορευματοκιβωτίων να καταστραφεί «λόγω των κάποιων κινδύνων που υπάρχουν με τις ψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται».
Συντονισμός με Ιράν και Συρία…
ΒΑΡΥΝΟΥΣΑ σημασία, όμως, έχουν και τα όσα ο Λεωνίδας Παντελίδης αναφέρει στη συνέχεια του σημειώματός του: «Έχω μιλήσει, όπως ήδη σας ανέφερα, με τον Πρέσβη του Ιράν, ο οποίος μου είπε ότι θα υποστήριζαν αυτή την εξέλιξη και, μάλιστα, ότι θα μιλήσουν με τους Σύρους για να υιοθετήσουν και εκείνοι την ίδια στάση. Σε τέτοια περίπτωση θα απευθυνθούμε εκ νέου στην Επιτροπή Κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για να εξασφαλίσουμε έγκριση για την καταστροφή…».
Την ίδια στιγμή ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Δημήτρη Χριστόφια ενημερώνει τον Πρόεδρο επακριβώς για τα θανατηφόρα κιβώτια κι προβαίνει σ’ εκτίμηση για τις προθέσεις του Ιράν: «85 εμπορευματοκιβώτια από σύνολο 98, περιέχουν εκρηκτικά. Τα υπόλοιπα αποτελούνται από διάφορα εξαρτήματα, εργαλεία και μέταλλα. Υποψιάζομαι ότι οι Ιρανοί θα ζητήσουν στη συνέχεια επιστροφή των υλικών αυτών ή πώλησή τους. Για λόγους γοήτρου και επικοινωνίας θα ήθελαν να πάρουν έστω κάτι πίσω. Σε περίπτωση, όμως, που αιτηθούν κάτι τέτοιο, γνωρίζουν ήδη ότι θ’ ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία με προηγουμένως, προσφεύγοντας στην Επιτροπή Κυρώσεων…».
Από τα όσα ο Λεωνίδας Παντελίδης αναφέρει στον προϊστάμενό του διαφαίνεται ξεκάθαρα ο πλήρης συντονισμός με το Ιράν αλλά και τη Συρία για το χειρισμό του φορτίου. Συμπερασματικά, όμως, όταν ο διπλωμάτης αναφέρει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συντονισμό αλλά και λήψη έγκρισης (έστω τυπικής) από το Ιράν για καταστροφή στην ουσία:
1. Καταστρατηγείται η άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων τα οποία τελούν υπό αίρεση της έγκρισης Ιράν και Συρίας για το χειρισμό φορτίου που δημεύτηκε και περιήλθε στην κυριότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
2. Καταδεικνύεται η συμπόρευση και «εξάρτηση» από συγκατάθεση του Ιράν και Συρίας για το χειρισμό του φορτίου
3. Όλα τα ανωτέρω ενόσω υπάρχουν νομικά πλήρως δεσμευτικές θέσεις Ε.Ε. και ΟΗΕ που ρητά θέτουν εμπάργκο όπλων που προέρχονται από το Ιράν. Με άλλα λόγια γράψαμε στα… παλαιότερα των υποδημάτων μας και τον ΟΗΕ και την Ε.Ε.
Το αβίαστο συμπέρασμα
ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ του Λεωνίδα Παντελίδη οδηγεί σ’ ένα αβίαστο συμπέρασμα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας κατέστη γνώστης πολύ συγκεκριμένων στοιχείων από το Σεπτέμβριο του 2010 και δεν προέβη σε καμιά απολύτως ενέργεια. Συγκεκριμένα είχε την επιβεβαίωση ότι τα κιβώτια είναι 98 και τα 85 περιέχουν εκρηκτικά. Επίσης είχε την ενημέρωση για την επικινδυνότητα του φορτίου. Κι επιπλέον την ενημέρωση για την ανάπτυξη υψηλών θερμοκρασιών εντός των εμπορευματοκιβωτίων (που εγκυμονούσε «κάποιους κινδύνους»).
Τέλος, κατέστη κοινωνός πρότασης της Ε.Φ. για καταστροφή του φορτίου. Παρόλα αυτά δεν έκανε τίποτα. Μέχρι τη φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου. Το γιατί αναμένουμε ότι θα το εξηγήσει σε δύο εικοσιτετράωρα. Όταν στις 10.00 το πρωί της Δευτέρας θα βρίσκεται ενώπιον του Πόλυ Πολυβίου. Κι ο Επικεφαλής της Μονομελούς Επιτροπής θα έχει υπό μάλης το πρακτικό της συνάντησής του με τον Άσαντ και το σημείωμα του Λεωνίδα Παντελίδη…


Δουλεύαμε κανονικά την Ευρώπη...

Της Ντίας Χαιλή

Η Τσεχική Προεδρία προέβη σε διάβημα προς την Κύπρο για τα αυτονόητα
Εκτός από τον ΟΗΕ, όταν ζήτησε να κάνει έλεγχο στα κατασχεθέντα εμπορευματοκιβώτια, δουλεύαμε επί μια εβδομάδα και την Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Άμυνας της Ε.Ε., χωρίς να δίνουμε ξεκάθαρη απάντηση, ως οφείλαμε ως κράτος μέλος, ότι θα σεβαστούμε την ευρωπαϊκή έννομη τάξη στο θέμα της κατάσχεσης του φορτίου του πλοίου «Monchegorsk».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Επέλεξε τη σιωπή ενώπιον της Επιτροπής

Τους δυο οργανισμούς, στους οποίους έχουμε επενδύσει πολλά, σχεδόν τα πάντα θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος, αναφορικά με την επίλυση του εθνικού μας προβλήματος, τον ΟΗΕ και την Ε.Ε., «δουλεύαμε ψιλό γαζί», σε μια προσπάθεια να κερδίσουμε χρόνο για να απεκδυθούμε των ευθυνών μας αναφορικά με την κατάσχεση του φορτίου τού υπό κυπριακή σημαία ρωσικής ιδιοκτησίας πλοίου «Monchegorsk», των εμπορευματοκιβωτίων δηλαδή που ανατινάχθηκαν στη Ναυτική Βάση στο Μαρί.
Στη χθεσινή ανοικτή ακροαματική διαδικασία ενώπιον της Μονομελούς Ερευνητικής Επιτροπής για την έκρηξη στο Μαρί, υπό τον Πόλυ Πολυβίου, ο πρώην πρέσβης-αντιπρόσωπος της Κύπρου στην Επιτροπή Ευρωπαϊκής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας (ΕΠΠΑ), Κώστας Μιλτιάδης, είπε ότι οι οδηγίες που είχε για το θέμα του φορτίου πυρίτιδας ήταν να δηλώσει πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμμορφωθεί στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στη διεθνή έννομη τάξη, αποφεύγοντας να αναφερθεί στις κοινές θέσεις της ευρωπαϊκής έννομης τάξης, γεγονός που, όπως ανέφερε, προκάλεσε δυσφορία στους κοινοτικούς μας εταίρους.
Οι οδηγίες που είχα...
Ο πρώην πρέσβης, που αποχώρησε από την υπηρεσία του τον Οκτώβριο 2010, ανέφερε ότι στις 5 Φεβρουαρίου 2009 είχε συγκληθεί με πρωτοβουλία της Τσεχικής Προεδρίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου συνάντηση για «να ακούσουν» από την Κυπριακή Δημοκρατία κάποιες εξηγήσεις για το φορτίο. «Ήταν μια πολύ δύσκολη συνάντηση για την Κύπρο, γιατί οι εταίροι ανέμεναν από εμάς να επιβεβαιώσουμε ότι η ευρωπαϊκή έννομη τάξη θα γίνει σεβαστή. Οι οδηγίες που είχα ήταν να περιορίσω την ενημέρωσή μου σε μια δημόσια ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών και σε κάποιες δημόσιες δηλώσεις που είχε κάνει ο τότε Υπουργός Εξωτερικών», είπε ο κ. Μιλτιάδης.
«Μου είχε ζητηθεί να δηλώσω ότι πέρα από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη διεθνή έννομη τάξη, η Κυπριακή Δημοκρατία θα εφαρμόσει τις πρόνοιες των κοινών θέσεων, κάτι για το οποίο δεν είχα οδηγίες. Αυτό είναι παράδοξο, γιατί ως κράτος-μέλος της ΕΕ, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η ευρωπαϊκή έννομη τάξη. Αυτό δεν ήταν κάτι το οποίο οι εταίροι εκτίμησαν».
«Υπήρχε δυσφορία, επίσης, γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία είχε προσφύγει για το θέμα στην Επιτροπή Κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας», δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής.
«Στην έκθεση που υπέβαλα στο Υπουργείο Εξωτερικών, εξέφρασα την ανάγκη να δηλώσουμε ευθαρσώς ότι η ευρωπαϊκή έννομη τάξη θα γίνει σεβαστή και είχα σημειώσει και την πρόθεση βοήθειας από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο».
Σολάνα: Κρίνεται η αξιοπιστία σας...
Σε ερωτήσεις του κ. Πολυβίου, ο κ. Μιλτιάδης ανέφερε ότι στις 6 Φεβρουαρίου 2009 συγκλήθηκε και δεύτερη συνεδρία της ΕΠΠΑ, στην οποία συμμετείχε και ο Χαβιέρ Σολάνα.
«Ελλείψει οδηγιών, επανέλαβα τα όσα είχα πει την προηγούμενη ημέρα. Ο κ. Σολάνα σε κάποια στιγμή έπρεπε να αποχωρήσει, οπότε μου έκανε νόημα να βγούμε έξω να κουβεντιάσουμε κι εκείνο το οποίο μου είπε κατ΄ ιδίαν ήταν πως με τη συμμόρφωση στη διεθνή έννομη τάξη καλυπτόταν το ζήτημα της κατακράτησης του φορτίου και της μη επιστροφής του στο Ιράν. Πρόσθεσε ότι από τη στάση μας κρινόταν και η αξιοπιστία μας ως κράτος μέσα στην Ε.Ε.».
Τους φέραμε στα όριά τους
Αναφερόμενος στην επόμενη συνάντηση στις 10 Φεβρουαρίου 2009, είπε ότι «οι εταίροι ανέμεναν από εμάς να πούμε για πρώτη φορά ότι θα γινόταν σεβαστή η ευρωπαϊκή έννομη τάξη.
»Απουσία και πάλι οδηγιών από το κέντρο, η συνάντηση ήταν σύντομη και αμέσως μετά ενημέρωσα το Υπουργείο και τους ανέφερα ότι είπα αυτά που έλεγα τις τελευταίες ημέρες», πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι ενημέρωσε με επιστολή του για τη δυσφορία που επικρατούσε ανάμεσα στους εταίρους μας κι ότι «έφθασαν στα όριά τους», και τότε ανέλαβε σε ανώτατο επίπεδο ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Αιμιλίου, να διαβεβαιώσει για πρώτη φορά ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα σεβόταν την ευρωπαϊκή έννομη τάξη, μετά από διάβημα της Τσεχικής Προεδρίας προς την Κυβέρνηση».

Άγριος εμπαιγμός και του ΟΗΕ
Μετά την Ε.Ε. σειρά είχε και ο ΟΗΕ, αφού μετά από οδηγίες υπήρξε καθυστέρηση και ολιγωρία, ενώ δεν εκδηλώσαμε την απαιτούμενη διάθεση συνεργασίας
Σύμφωνα με τα όσα είπε ενώπιον της Επιτροπής ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Η.Ε. Μηνάς Χατζημιχαήλ, υπήρξε ολιγωρία, κωλυσιεργία και η μη απαιτούμενη εκδήλωση διάθεσης συνεργασίας προς ένα θυγατρικό όργανο του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, όπως είναι η Επιτροπή Κυρώσεων.
Ο κ. Χατζημιχαήλ ανέφερε ότι «δεν μπορούμε στις συνδιαλλαγές μας με το Συμβούλιο Ασφαλείας να μην επιδεικνύουμε την ίδια διάθεση συνεργασίας, την οποία εμείς ζητάμε από αυτό να επιδείξει σε θέματα που μας αφορούν».
Ο πρέσβης Χατζημιχαήλ είχε μετά από οδηγίες επιδώσει στα μέλη του Σ.Α. δυο αντιφατικές επιστολές ημερομηνίας 3 και 12 Φεβρουαρίου, τις οποίες η Δημοκρατία με κατηγορηματικό τρόπο δήλωνε από τη μια ότι δεν μπορεί και δεν έχει πουθενά χώρο να αποθηκεύσει τα εμπορευματοκιβώτια, και από την άλλη με τον ίδιο κατηγορηματικό τρόπο λίγες μέρες αργότερα διαβεβαίωνε ότι βρήκε χώρο και μπορεί να χειριστεί το θέμα του φορτίου.
Σε παρατήρηση του κ. Πολυβίου προς τον κ. Χατζημιχαήλ, ότι οι δύο επιστολές είναι αντιφατικές, ο πρέσβης απάντησε ότι και οι δύο επιστολές τού διαβιβάστηκαν από το ΥΠΕΞ έτοιμες, με οδηγίες να τις υπογράψει και να τις αποστείλει στον Πρόεδρο της Επιτροπής.
«Αντιλαμβάνομαι ότι αυτή η επιστολή είχε περάσει από το Προεδρικό και τη Νομική Υπηρεσία», είπε.
Ο κ. Χατζημιχαήλ στη συνέχεια είπε ότι αιφνιδιάστηκε όταν στις 12 Φεβρουαρίου 2009 έλαβε τη δεύτερη επιστολή, στην οποία η Δημοκρατία πληροφορούσε τα ΗΕ ότι έχει εξεύρει αποθηκευτικό χώρο για ασφαλή φύλαξη.
Τους… παίζαμε παράταση
Ο Πόλυς Πολυβίου στη συνέχεια υπέβαλε ερωτήσεις στον κ. Χατζημιχαήλ για την εμπλοκή του στο θέμα της επίσκεψης στην Κύπρο ομάδας εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής Κυρώσεων.
Ο πρέσβης ανέφερε ότι «στις 25 Ιανουαρίου 2011, η συντονίστρια της ομάδας εμπειρογνωμόνων έστειλε επιστολή, στην οποία ζητούσε να διευθετηθεί επίσκεψή τους στην Κύπρο το Μάρτιο, για συναντήσεις και έλεγχο του φορτίου».
Είπε ότι διαβίβασε το αίτημα στο ΥΠΕΞ, το οποίο στις 3 Φεβρουαρίου του απάντησε γραπτώς ότι γίνεται αποδεκτό το αίτημα, αλλά η επίσκεψη έπρεπε να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να δοθεί χρόνος στις υπηρεσίες για προετοιμασία και συντονισμό.
«Μου λέχθηκε να προτείνω η επίσκεψη να γίνει μετά το Μάρτιο, Απρίλιο. Η συντονίστρια απάντησε θετικά και πρότεινε τον Απρίλιο, Μάιο».
Ο κ. Χατζημιχαήλ είπε ότι σε λίγες μέρες πήρε νέες οδηγίες, ώστε να προωθηθεί η επίσκεψη τον Ιούνιο, ώστε να δοθεί και άλλος χρόνος για συντονισμό.
Η συντονίστρια τότε ζήτησε να της διαβιβαστούν στοιχεία πριν από τις 9 Μαΐου 2011, σχετικά με την επιθεώρηση του φορτίου, αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων και την πραγματική κατάσταση του φορτίου.
Ο πρέσβης ενημέρωσε το ΥΠΕΞ και υπεδείκνυε ότι εάν δεν κατατεθούν τα στοιχεία που ζητά η Επιτροπή Κυρώσεων, δεν θα έχουμε αποδεχθεί την επίσκεψη και ούτε θα έχουμε συμμορφωθεί με την προθεσμία.
Ο κ. Χατζημιχαήλ είπε ότι δεν έλαβε απάντηση και όταν κυκλοφόρησε η έκθεση στο Σ.Α., αναφερόταν ότι ζητήθηκε η Επιτροπή να επισκεφθεί την Κύπρο, αλλά δεν ανταποκριθήκαμε στο αίτημα αυτό.
Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Πολυβίου, είπε ότι δεν είχε οδηγίες για παρεμπόδιση της επίσκεψης στην Κύπρο της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων, αλλά «σίγουρα έπρεπε να την καθυστερήσω».
Άφησαν την Ε.Φ. να νομίζει ότι το φορτίο θα έμενε προσωρινά στο Μαρί
Ουδέποτε πήρε οδηγίες για να εξεύρει ασφαλή χώρο αποθήκευσης του φορτίου που κατασχέθηκε από το πλοίο «Monchegorsk» και στη σύσκεψη τέλος Ιανουαρίου του 2009, είχε διατυπώσει την άποψη ότι το θέμα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ΕΦ, γιατί το πλοίο ήταν εμπορικό, δήλωσε ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Μπισμπίκας.
Είπε ακόμη ότι ο χειρισμός της κατάστασης θα ήταν τελείως διαφορετικός και θα λαμβάνονταν άλλα μέτρα, αν το ΓΕΕΦ ενημερωνόταν ότι η φύλαξη δεν θα ήταν προσωρινή, όπως αρχικά είχε λεχθεί.
Ο Αντιστράτηγος Μπισμπίκας, ο οποίος αποχώρησε από την Κύπρο τέλος Απριλίου του 2009 και τον διαδέχθηκε ο Πέτρος Τσαλικίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις του κ. Πολυβίου, είπε ότι από το απόγευμα της 6ης Φεβρουαρίου 2009 έως και το βράδυ της 17ης του ιδίου μήνα απουσίαζε από την Κύπρο σε προγραμματισμένη άδεια, στη διάρκεια της οποίας εκτελούσε χρέη Αρχηγού ο τέως Υπαρχηγός Σάββας Αργυρού, ο οποίος με βάση το νόμο, τον αντικαθιστά πλήρως και έχει και την ευθύνη λήψεως αποφάσεων.
Ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΦ ανέφερε ότι έλαβε μέρος στη σύσκεψη τις 29ης Ιανουαρίου 2009, στην οποία εξέφραζε τη θέση ότι πρέπει να αποφευχθεί η εκφόρτωση του πλοίου στο κυπριακό έδαφος, τονίζοντας την ετοιμότητα της ΕΦ να συνδράμει σε θέματα ασφάλειας του πλοίου.
Η σύσκεψη, σύμφωνα με τον κ. Μπισμπίκα, κατέληξε στην απόφαση να συνδράμει η ΕΦ στην ασφάλεια του πλοίου και να συσταθεί επιτροπή για έλεγχο και καταμέτρηση του φορτίου, υπό τον Συνταγματάρχη Γιώργο Γεωργιάδη, Διευθυντή Διεύθυνσης Υλικού Πολέμου.
«Πουθενά δεν φαίνεται οποιαδήποτε αποστολή της ΕΦ για ανάληψη ευθύνης, κυρίως για τη φύλαξη», είπε.
«Δεν είχα διαταγή να βρω χώρο αποθήκευσης»
Ο Αντιστράτηγος Μπισμπίκας ανέφερε ότι παρακάθισε και σε δεύτερη σύσκεψη στο Προεδρικό στις 6 Φεβρουαρίου 2009, τα πρακτικά της οποίας ουδέποτε του δόθηκαν και τα οποία είδε πρόσφατα σε εφημερίδες.
Στη σύσκεψη αυτή ουδέποτε εξέφρασε άποψη για εξεύρεση ασφαλούς χώρου μεταφοράς, ούτε και έγινε έρευνα από τον ίδιο για εξεύρεση αυτού του χώρου.
Είπε, επίσης, ότι μέχρι εκείνη την ημέρα η καταμέτρηση του φορτίου είχε γίνει σε πολύ μικρό βαθμό και ως εκ τούτου γνώριζε ελάχιστα για τη χρήση, την ποσότητα, την ποιότητα και την επικινδυνότητά του.
Η απόφαση λήφθηκε στην απουσία του
Στις 13 Φεβρουαρίου 2009 και ενώ απουσίαζε από την Κύπρο επικοινώνησε μαζί του ο Επιτελάρχης του ΓΕΕΦ, και όχι ο Τέως Υπαρχηγός Σάββας Αργυρού, όπως ισχυρίστηκε στην κατάθεσή του, και προσπάθησε να τον ενημερώσει για την τοποθέτηση του φορτίου στο Μαρί, όμως «διακόψαμε την επικοινωνία, καθώς το θέμα ήταν ύψιστης διαβάθμισης και υπήρχε ο κίνδυνος υποκλοπής».
Ο Αντιστράτηγος Μπισμπίκας είπε ότι στην ενημέρωσή του από τον Σάββα Αργυρού και τον Γιώργο Γεωργιάδη επιστρέφοντας στην Κύπρο, του λέχθηκε ότι μετά από διαβουλεύσεις σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, η Κυβέρνηση αποφάσισε την κατάσχεση, μεταφορά και φύλαξη του φορτίου στο Μαρί, και ότι την επομένη είχε αρχίσει η μεταφορά των κοντέινερ στην προκυμαία της Ναυτικής Βάσης.
Ο Αντιστράτηγος ανέφερε ότι μετέβη ο ίδιος στη Βάση να δει τα εμπορευματοκιβώτια και διαπίστωσε την ανάγκη λήψης σοβαρών μέτρων ασφαλείας, λόγω του κινδύνου δολιοφθοράς. 
Ερωτηθείς εάν ο ίδιος ζήτησε να μάθει είτε από τον τέως Υπαρχηγό ή από αλλού γιατί επιλέχθηκε το Μαρί, ο κ. Μπισμπίκας απάντησε ότι «δεν το ξέρανε ούτε εκείνοι, λέγανε ότι ήταν πολιτική απόφαση».
Είπε ότι αν γνώριζε ότι το φορτίο θα παρέμενε εκεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τα μέτρα θα ήταν τελείως διαφορετικά, θα στέλλονταν δείγματα για ανάλυση, θα γινόταν διαχωρισμός αναλόγως επικινδυνότητας, ενδεχομένως να γινόταν ανάχωμα για αποθήκευση, ή διασπορά σε άλλα στρατόπεδα και γενικότερα όλα τα αναγκαία μέτρα που λαμβάνονται σε τέτοιες περιπτώσεις.
Ανέβηκαν για έλεγχο πάνω στο σωρό των εμπορευματοκιβωτίων
Αν είχαν υλοποιηθεί οι εισηγήσεις για απομάκρυνση του εμπορευματοκιβωτίου που είχε εκραγεί στις 4 Ιουλίου και την κατάβρεξη με θαλασσινό νερό των υπολοίπων, δεν θα βρισκόμασταν στη σημερινή κατάσταση, ανέφερε ο Λειτουργός του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας Θεμιστοκλής Κυριάκου.
Πρόσθεσε ότι μετά το περιστατικό αυτοανάφλεξης, υπήρχε εικόνα για τη σοβαρότητα της κατάστασης και τους πιθανούς κινδύνους, ενώ ανέφερε ότι η εισήγηση για απομάκρυνση ή καταστροφή του υλικού δεν έγινε δεκτή από τον Συνταγματάρχη Γεώργιο Γεωργιάδη, ο οποίος ανέφερε ότι απόφαση επ’ αυτού μπορεί να λάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Εξωτερικών, οι οποίοι απουσίαζαν στο εξωτερικό.
Ο κ. Κυριάκου είπε ότι κλήθηκε να συμμετάσχει σε επιτόπια έρευνα στη Ναυτική Βάση στις 6 Ιουλίου, δύο ημέρες μετά την αυτοανάφλεξη ενός εμπορευματοκιβώτιου.
«Κρεμόταν με ανοικτές πόρτες»
Κατά την επιτόπια εξέταση, ο κ. Κυριάκου είπε ότι «είδαμε ότι ένα κοντέινερ στην πάνω πλευρά, είχε μετατοπιστεί από τη θέση του και κρεμόταν, και για το λόγο αυτό κρίθηκε σκόπιμο να ανέβουμε για να δούμε από κοντά τι συνέβαινε».
Η διαπίστωση ήταν ότι είχε γίνει έκρηξη στο εσωτερικό του κοντέινερ, στο πίσω μέρος, οι πόρτες του εμπορευματοκιβωτίου ήταν μισάνοιχτες και φαινόταν ότι τα μπροστινά υλικά ήταν άθικτα.
Ο κ. Κυριάκου είπε ότι κατά τη σύσκεψη που ακολούθησε στη Βάση, όλοι οι συμμετέχοντες στην επιτόπια έρευνα είχαν γνώση της σοβαρότητας της κατάστασης και εισηγήθηκαν τη λήψη μέτρων.
Τα δύο μέτρα που προτάθηκαν ήταν η απομάκρυνση του κοντέινερ στο οποίο είχε γίνει η αυτοανάφλεξη και το άνοιγμα του εμπορευματοκιβωτίου για περαιτέρω εξέταση, καθώς και η κατάβρεξη των υπολοίπων με νερό, ώστε να μειωθεί η θερμοκρασία.
Ο κ. Κυριάκου είπε ότι ο κ. Γεωργιάδης τους ενημέρωσε ότι μετά το πέρας της συνάντησης θα ετοίμαζε το πρακτικό της σύσκεψης και πρόσθεσε ότι ο ίδιος προσωπικά αντιλήφθηκε ότι την επόμενη ημέρα αναμενόταν να γίνει σύσκεψη στο Υπουργείο Άμυνας, υπό τον Υπουργό Άμυνας, ώστε να παρουσιάσει ο κ. Γεωργιάδης τις εισηγήσεις αυτές.
Η… σιωπή μου προς απάντησή σας με οδηγίες του δικηγόρου μου
Ο Συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης δεν απάντησε σε καμία ερώτηση του Πολύ Πολυβίου, αναφέροντας διά του δικηγόρου του πως κάνει χρήση του δικαιώματος που του 
προσφέρει το Σύνταγμα.
Κατά την έναρξη της διαδικασίας ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής και αφού ορκίστηκε, το λόγο πήρε ο Γιώργος Παπαϊωάννου, δικηγόρος του κ. Γεωργιάδη, αναφέροντας ότι είναι εσφαλμένοι οι όροι εντολής της Επιτροπής που έχουν δοθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Όπως είπε ο κ. Παπαϊωάννου, ευθύνες δεν μπορούν να αποδοθούν από οποιοδήποτε όργανο, Αρχή ή επιτροπή, άμεσα ή έμμεσα, παρά μόνο από το δικαστήριο.
Ανέφερε ότι ο Συνταγματάρχης Γεωργιάδης κλήθηκε από την Αστυνομία, ως ύποπτος για σειρά διερευνώμενων αδικημάτων, πολλά από τα οποία εμπλέκονται με τους όρους εντολής της Επιτροπής.
Είπε ότι ο πελάτης του, κατά την ανακριτική του κατάθεση, επέλεξε να κάνει χρήση του δικαιώματος της σιωπής, για συγκεκριμένο λόγο, ο οποίος, όπως είπε, είναι καταγεγραμμένος στην κατάθεσή του και ότι ο ίδιος του πρότεινε να κάνει χρήση του δικαιώματος αυτού και ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής.
Ο δικηγόρος του κ. Γεωργιάδη ανέφερε, τέλος, ότι ο πελάτης του δεν αναγνωρίζει οποιαδήποτε ευθύνη για τα συμβάντα, κάτι που, όπως είπε, μπορεί να διαπιστωθεί με βάση το υπάρχον μαρτυρικό υλικό, ενώ πρόσθεσε ότι εκτέλεσε τα καθήκοντά του όσο καλύτερα μπορούσε, στο πλαίσιο των εντολών που του εδόθησαν και ενημερώνοντας τους προϊσταμένους του.
Παίρνοντας το λόγο ο κ. Πολυβίου είπε ότι είναι επιλογή του κ. Γεωργιάδη να μην απαντήσει σε ερωτήσεις, είτε της Αστυνομίας είτε της Επιτροπής.
Ανέφερε ότι θα κάνει σεβαστό το δικαίωμα του κ. Γεωργιάδη να μην απαντήσει, είπε όμως ότι ο ίδιος έχει το δικαίωμα να θέσει ερωτήσεις.
Ακολούθως, ο κ. Πολυβίου έθεσε σειρά ερωτήσεων προς τον κ. Γεωργιάδη, ο οποίος δεν απάντησε σε καμία, ενώ αναχωρώντας από την αίθουσα, ο Συνταγματάρχης που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, προπηλακίστηκε από τους συγγενείς των θυμάτων.
Δικαίωμά του η σιωπή
Κάθε πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει το δικαίωμα της σιωπής που του παρέχει το Σύνταγμα, ανέφερε ο επικεφαλής της Ανακριτικής Επιτροπής Πόλυς Πολυβίου, ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση του Συνταγματάρχη Γεωργιάδη.
Μετά τις χθεσινές ακροάσεις, ο κ. Πολυβίου ανέφερε ότι, βάσει του συγκεκριμένου νόμου και του Συντάγματος, «κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να μην απαντά σε ερωτήσεις, οι απαντήσεις στις οποίες ενδεχόμενα να τον ενοχοποιήσουν», εν όψει και της ποινικής έρευνας που διεξάγεται.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι το δικαίωμα να μην απαντά κάποιος σε ορισμένες ερωτήσεις δεν αποκλείει το δικαίωμα να του υποβάλλονται ερωτήσεις.
«Είναι γι' αυτό που του υπέβαλα πολλές ερωτήσεις, στις οποίες αρνήθηκε να απαντήσει», είπε.
Ακόμη, ο κ. Πολυβίου δήλωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Γεωργιάδη ότι η σιωπή είναι δικαίωμά του, πρόσθεσε όμως ότι το πόρισμα θα συνταθεί εξ ανάγκης με βάση το υλικό που έχει στην κατοχή του, χωρίς να περιλαμβάνονται οποιεσδήποτε τοποθετήσεις του.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.